Hur du skyddar din integritet online

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Internet är ett ovärderligt verktyg som ger en mängd information om nästan alla tänkbara ämnen. Det är inte bara en plats för människor att upptäcka och lära sig om en mängd ämnen, utan det ger också sätt att kontakta familj, vänner och till och med främlingar från hela världen.

Tyvärr kan denna delning av information bli ett problem, särskilt när andra använder någons privata information med kriminell avsikt eller när privat information blir stulen. I händerna på hackare, bluffartister och andra brottslingar kan privat personlig information användas för att orsaka fysisk, ekonomisk, emotionell och till och med juridisk skada. Den som är aktiv online måste förstå vikten av att upprätthålla sin integritet online.

Personlig information som bör skyddas

Personlig information, t.ex. en persons adress, personnummer, bank- och kreditkortsinformation, anställningsort och födelsedatum, kan användas av brottslingar för att felaktigt anta sina offres identitet. När en kriminell har begått identitetsstöld kan de använda den falskt antagna identiteten för att begå digitala brott, eller till sin egen personliga fördel genom att använda den falska identiteten för att betala för saker som hälsovård eller shoppingsprees.

I andra fall kan brottslingar använda privat information för att förfölja eller trakassera offer, eller för att göra viss information om offret eller deras familj tillgänglig för världen att se.

Regler för att skydda din information online

Människor kan skydda sig genom att ta tre viktiga steg:

 • Begränsa mängden information de delar online
 • Att vara medveten om sitt onlinebeteende
 • Säkra sina datorer

Sociala nätverk och bloggar är exempel på platser där människor tenderar att överdela. När du är på dessa webbplatser, inser att allt du delar kan ses av någon annanstans i världen. Så var försiktig när du delar någon personlig identifierbar information som en anställningsplats, ett telefonnummer eller en adress.

Även om många webbplatser ger viss kontroll över vem som kan se information genom att justera integritetsinställningar, kom ihåg att alla som kan se din information medvetet eller oavsiktligt kan dela informationen offentligt.

Hur man använder sociala nätverk och e-post säkert

Webbplatser och bloggar på sociala medier är inte de enda platserna där människor kan ge ut för mycket information. Scammers skickar ofta e-postmeddelanden eller ställer in falska webbplatser för att lura människor att tillhandahålla privat information såsom inloggningsuppgifter för ett konto, kreditkortsnummer, bankinformation och personnummer..

För att skydda dig, öppna aldrig e-postmeddelanden när du inte känner igen avsändaren. När man öppnar e-postmeddelanden från erkända företag är det viktigt att bekräfta att utredningen är autentisk innan man ger någon identifierande eller ekonomisk information. Detta kan göras genom att ringa företagets kundtjänst direkt eller genom att gå till företagets officiella webbplats och kontakta kundtjänst där. När du går till ett företags webbplats klickar du aldrig på en länk i ett e-postmeddelande. I stället, om du har besökt webbplatsen tidigare, skriver du webbadressen direkt i webbläsarens adressfält, och om du inte har besökt webbplatsen tidigare, använd en sökmotor för att hitta den.

Länkar i e-postmeddelanden kan skapas för att ta offret till en falsk webbplats som ser ut som originalet men faktiskt är ett bedrägeri. Ett annat sätt att skydda dig själv är att undvika att ange privat information på någon webbplats som inte är säker. En säker webbplats indikeras av närvaron av https i början av webbadressen. S indikerar att webbplatsen är säker.

Säkra din dator och privata konton

Lösenord är avgörande när det gäller att säkra privat information. När du skapar lösenord, gör dem till en komplex kombination av siffror, bokstäver och symboler. Helst bör ett lösenord vara något som är lätt att komma ihåg, men ändå inte lätt för andra att gissa. För att förenkla skapandet av nya lösenord kan en person använda ett nummer eller en enda bokstav för att representera ett ord. För varje dator som en person använder och för varje webbplats som kräver ett lösenord är det viktigt att använda ett annat lösenord.

Datorer bör skyddas mot hotet om virus och andra typer av skadlig programvara som kan smitta en dator och samla in privat information. Enkla steg, som att använda anti-virus och anti-malware programvara, bör vidtas. Att utföra regelbundna programuppdateringar för antivirusprogram såväl som datorns operativsystem hjälper till att hålla datorn uppdaterad och skyddad mot de senaste hoten.

Ytterligare resurser

För att lära dig mer om att hålla dig säker online kan du titta på följande resurser. Denna samling av resurser inkluderar den bästa informationen på webben och kommer från de mest auktoritativa källorna.

Att hålla din personliga information säker online

Den här guiden från Federal Trade Commission innehåller riktlinjer för att säkra din personliga information både online och offline, samt specialfallsinstruktioner för skydd av personnummer och skydd av personliga enheter. Andra resurser från FTC som du kanske är intresserad av inkluderar den här guiden för att skydda ditt barns integritet online och stoppa oönskad e-post, telefonsamtal och e-post.

Skydda din integritet online

USA.gov, en webbplats som skapar och organiserar “aktuell, nödvändig statlig information och tjänster”, erbjuder en omfattande guide till identitetsstöld. Denna guide täcker hela spektrumet av ID-stöld ämnen inkluderar:

 • Vad är ID-stöld och hur händer det?
 • Hur man förhindrar ID-stöld.
 • Hur man rapporterar ID-stöld.
 • Skatterelaterade effekter av ID-stöld.

Internet Sekretess

Den här korta listan med tips från North Carolina Department of Justice hjälper dig att använda Internet-tjänster inklusive e-post, webbläsning, chattrum, sociala nätverk och mer utan att äventyra säkerheten för din personliga information.

Online-sekretess & Säkerhetstips (PDF)

Det nationella nätverket för att avsluta inhemskt våld (NNEDV) Safety Net Project syftar till att ta itu med integritetsfrågor i korsningen mellan teknik och missbruk av partner. Medan organisationen har ett relativt snävt fokus kommer tips på denna lista att skydda alla som är aktiva på webben.

Tips om integritetsskydd – Specialtips för datoranvändning

Konsumentfrågorna i Ulster County New York har sammanställt denna lista som innehåller ett brett utbud av konsumentskyddstips som täcker så många olika saker som blockerar nummerpresentation, använder rabattprogram på stormarknader och hanterar användningen av kakor när du surfar på webben.

Skydda sekretess på Internet

Visste du att misstag som gjorts tidigare gjorde att många stora webbplatser är föremål för regelbundna granskningar för att säkerställa att användarinformation bevaras? Läs mer om detta ämne på Bloomberg Business.

Självförsvar övervakning

Surveillance Self-Defense är ett projekt av Electronic Frontier Foundation – den ledande ideella organisationen som ägnar sig åt att skydda medborgerliga friheter online. Denna webbplats innehåller en mängd tips, handledning och verktyg som hjälper dig att skydda din onlinekommunikation från digital snooping.

För att ge dig en uppfattning om vad du hittar på den här webbplatsen börjar du med dessa resurser:

 • Att hålla dina data säkra
 • Sju steg till digital säkerhet
 • Så här gör du: Undvik phishingattacker
 • Skydda dig själv på sociala nätverk
 • Hur skyddar jag mig mot skadlig programvara?

Hur du skyddar dig själv online

Handel med aktier och obligationer är ett område av särskilt intresse för brottslingar online. Som svar på denna tråd har Securities and Exchange Commission publicerat denna lista med tips som är specifikt inriktade på att hjälpa dig att skydda din online finansiella information skyddad.

FCC Guide: Hur du skyddar dig själv online

Som den organisation som styr och poliserar offentlig kommunikation är Federal Communications Commission unikt positionerat för att ge råd om hur du bäst skyddar dig när du arbetar med digital kommunikation. Läs den här artikeln för att lära dig om hur du skyddar dig mot skräppost och bedrägerier online.

Skydda din integritet

TRUSTe är en organisation som hjälper konsumenterna att identifiera legitima företag som har genomfört adekvata policyer för hantering av uppgifter. Kolla in den här artikeln för att lära dig om bästa praxis för webbläsare, webbplats, e-post och mobila enheter från ett av de mest igenkända namnen inom den digitala integritetsbranschen.

Femton tips för att skydda din integritet online

Den här listan med tips är lätt att smälta och ger några enkla regler att implementera för att säkra din integritet när du surfar på webben.

Tio sätt att skydda din integritet online

Det finns några tips i den här listan om att du inte kommer att se många andra platser, till exempel rekommendationen att använda ett alias när du använder sociala nätverk och för att avmarkera dig själv på bilder som andra publicerar på sociala nätverk. Varför skulle du vilja göra detta? Läs den här artikeln för att lära dig varför det kan vara bra idéer.

Tolv snabba integritetstips för föräldrar (PDF)

Att hålla dina barn säkert på nätet är en oro som delas av alla föräldrar och familjer. Hur kan du hålla dina barn säkra på nätet? Denna guide från Office of the Privacy Commissioner of Canada hjälper dig att ta itu med uppgiften.

Säkerhet & Tips om sekretess

Är du inte säker på om du ska publicera något på webben? Denna lista med sex frågor hjälper dig att snabbt identifiera innehåll som skulle vara bättre att hålla sig offline.

Skydda din integritet

Denna lista med integritetstips har utvecklats av Office of the Chief Information Officer vid Ohio State University och är avsedd för studenter. Oavsett om du är student eller inte, finns det åtminstone ett tips eller två på den här listan som hjälper dig att skydda dig online.

University of Rochester IT-avdelning: säkerhet

Att hålla studenter säkra på nätet är något som varje högskola och universitet måste tänka på. University of Rochester har varit proaktiv och samlat ett antal resurser för att hjälpa utbilda studenter om säkerhetsämnen som att använda antivirusprogram, skapa starka lösenord, säker nedladdning, undvika phishing-bedrägerier och mycket mer.

Sammanfattning

Internet är en underbar resurs, och alla som använder en dator kan dra nytta av allt det har att erbjuda. Det är viktigt att datoranvändare erkänner riskerna med att dela privat information och göra smarta val om vad de publicerar online. Dessutom är det lika viktigt att människor är försiktiga när de anger information i ett formulär på en webbplats, och bara gör det efter att ha säkerställt att de besöker en legitim webbplats via en säker (https) anslutning.

Hackare och bluffkonstnärers försök att invadera och stjäla personlig information är ständigt utvecklande och kräver vaksamhet från alla som surfar på nätet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me