Guide för att flytta webbhotell

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Att fatta beslutet att lämna din nuvarande värdleverantör till förmån för en som bäst passar dina behov är ett svårt beslut. En av de saker som ofta håller tillbaka webbansvariga från att göra en förändring är att behöva flytta en webbplats från en värd till en annan. Tack och lov är det möjligt att byta värdar med minimal eller till och med ingen driftstopp.

Nyckeln är att undersöka processen innan du börjar, planera din flytt noggrant och få din nya värd att delta i processen för att göra övergången så sömlös som möjligt.

Planera ditt drag

Det första steget i processen att flytta från en värdleverantör till en annan är att noggrant planera flytten.

När du väljer en ny värd, var försiktig och medveten. Gör din forskning. Om du har beslutat att göra en förändring finns det förmodligen en god anledning till det. Se till att du inte hamnar i samma gamla situation med din nya webbhotell. Gör din forskning innan du registrerar dig för en ny plan.

När du har valt en värd, ta dig tid att tänka igenom migreringsprocessen.

Den vanligaste värdmiljön är en delad Linux-server med MySQL-databaser och cPanel-kontrollpanelen. I den här tutorialen kommer vi att visa hur man flyttar en webbplats mellan två värdar som erbjuder denna miljö. Om ditt drag involverar en mer exotisk eller sofistikerad miljö, se till att det finns full kompatibilitet mellan dina webbplatsfiler och databas och den nya miljön du flyttar till genom att prata med den nya värdens supportavdelning innan du registrerar dig.

Du bör också noga tänka på hur din webbplats är strukturerad. Enkla webbplatser kan bestå av bara några statiska HTML-, CSS- och JavaScript-filer. Dessa typer av webbplatser tar bara några minuter att migrera. Men de allra flesta webbplatser idag drivs av ett innehållshanteringssystem av viss variation. De består av två huvudkomponenter: webbplatsfiler och en databas.

Tänk igenom de delar av webbplatspusslet som du behöver flytta och sätta ihop igen på ditt nya värdkonto. I de flesta fall kommer processen att se ut så här:

 • Kopiera webbplatsfiler och databas från ditt befintliga värdkonto.
 • Ladda upp webbplatsfiler och databas till ditt nya värdkonto.
 • Testa din webbplats på den nya servern.
 • Peka domän på din nya värds namnservrar.
 • Vänta några dagar för att se till att den nya namnserverkonfigurationen har spridit sig i hela DNS-systemet.
 • Stäng ditt gamla värdkonto.

Kopiera dina webbplatsfiler och databaser

Ditt mål med att kopiera dina webbplatsfiler och databaser är att ta en ögonblicksbild av din webbplats som den är just nu så att dina besökare inte någonsin vet att något förändrats bakom kulisserna.

En sak att tänka på när du kopierar dina webbplatsfiler är att katalogstrukturen är viktig. Oavsett strukturen för mappar på ditt befintliga värdkonto ska du inte orka med det. Ladda ner webbplatsfilerna exakt som de är och ladda upp dem till ditt nya konto utan att ändra dem.

Om du flyttar saker eller ändrar filnamn riskerar du att bryta interna länkar, eller ännu värre, hela ditt innehållshanteringssystem.

Kopiera dina webbplatsfiler

Det finns några olika sätt att kopiera dina webbplatsfiler. En vanlig metod är att använda en FTP-klient som Filezilla för att utföra uppgiften.

Att använda FTP för att kopiera dina webbplatsfiler till din dator är en 4-stegsprocess:

 1. Skapa en mapp på din dator där du kopierar dina webbplatsfiler. I vår skärmdump nedan skapade vi en fil som heter Webbplatsfiler & Databas och sparade det på skrivbordet för att göra det enkelt att hitta.
 2. Anslut till ditt befintliga värdkonto med FTP och leta efter dina webbplatsfiler. I de flesta fall kommer de att vara i public_html mapp.
 3. Dra alla dina webbplatsfiler till mappen du skapade och vänta på att de är klar med nedladdningen.
 4. Öppna mappen och kontrollera att filerna laddats ner som du tänkt. Om allt är bra stänger du FTP-anslutningen.

Filezilla: Kopiera filer till datorn

När filen har laddats ner är den synlig.

Filezilla: Nedladdad fil

Nästa steg är att kopiera din webbplatsdatabas. Om din webbplats bara består av statiska HTML-, CSS- och JavaScript-filer och inte är ansluten till en databas, är du redo att ladda upp dina webbplatsfiler till servern.

Kopiera din webbplatsdatabas

Därefter vill du ta tag i databasen som är kopplad till din webbplats. För att göra detta kommer du att använda ett program som tillhandahålls av din nuvarande värdleverantör. Den vanligaste databasen är en MySQL-databas, och den vanligaste applikationen för att arbeta med MySQL-databaser är phpMyAdmin.

Om din webbplats inte har en databas kan du hoppa över detta steg helt och gå vidare och ladda upp dina webbplatsfiler.

Om din webbplats använder en annan typ av databas, till exempel en PostgreSQL-databas, måste du använda lämplig applikation för den typen av databas, till exempel phpPgAdmin för PostgreSQL-databaser.

Om du vill kopiera en MySQL-databas går du till ditt nuvarande kontrollpanel för värdkontot och letar efter PhpMyAdmin i din kontokontrollpanel. Så här ser ikonen ut i cPanel.

cPanel-databas

Klicka på phpMyAdmin så loggas du in i applikationen som du kommer att använda för att hitta rätt databas och ladda ner en kopia.

På vänster sida av fönstret ser du en lista över databaserna i ditt konto. Välj databasen för webbplatsen du flyttar och klicka på den. Välj sedan Exportera fliken längst upp i fönstret och klicka sedan på för att ladda ner alla dina databaser i SQL-format.

PhpMyAdam Export

Leta reda på den nedladdade SQL-filen och flytta den till samma mapp som dina webbplatsfiler för att göra det lättare att hitta när du behöver den.

Ställ in din webbplats och databas på ditt nya värdkonto

För att ställa in din webbplats på ditt nya värdkonto måste du göra fyra saker:

 • Skapa en ny databas på ditt nya värdkonto.
 • Ladda upp dina databastabeller till den nya databasen.
 • Ändra dina webbplatsfiler för att återspegla ditt nya databasnamn och referenser.
 • Ladda upp dina webbplatsfiler till servern.

Ställ in en ny databas

Beroende på hur ditt värdkonto är konfigurerat skapar du en ny databas med antingen phpMyAdmin eller MySQL-databasguiden. Att använda guiden är lite mer användarvänligt och intuitivt, så det är metoden vi kommer att visa.

Hitta först guiden i ditt nya värdkonto cPanel.

MySQL-databasguiden

På följande skärm anger du ett namn för den nya databasen. Du kan använda valfritt namn.

MySQL-databasguiden 1

Skapa en användare och lösenord för databasen på nästa skärm. Det är en bra idé, men inte obligatorisk, att använda Lösenordsgenerator för att skapa ett starkt lösenord. Se bara till att du sparar det någonstans säkert så att du kan hitta det när du behöver det.

Just nu är det en bra idé att ange databasnamn, användarnamn och lösenord. När du har sparat de där du enkelt kan hitta dem igen klickar du på Skapa användare.

MySQL Database Wizard 2

Välj följande på skärmen ALLA PRIVILEGER kryssrutan och klicka på Nästa steg.

MySQL Database Wizard 3

På nästa skärm ser du ett framgångsmeddelande som låter dig veta att användaren du skapade har behörigheter i databasen. Din databas är nu konfigurerad och redo för dig att importera den sql-data som du laddade ner från din tidigare värd.

MySQL Database Wizard 4

Ladda upp data till den nya databasen

Gå tillbaka till cPanel-gränssnittet och välj phpMyAdmin. Nu ska du kunna hitta den nya databasen som du just skapade i sidofältet till vänster om fönstret.

Välj databasen du just skapade och klicka på Importera fliken längst upp i fönstret. Välj på sidan Importera Välj FIL och välj databasfilen.

Välj databas att ladda upp

När du hittat och valt databasfilen bläddrar du till botten av sidan och klickar . Efter några sekunder ser du ett meddelande om att importen lyckades.

Ändra webbplatsfiler

Om din webbplats består av både webbplatsfiler och en databas måste du ändra dina webbplatsfiler för att ansluta dem till databasen du just skapade.

Filen du måste ändra för att ansluta din webbplats och databasen kommer att variera beroende på programvaran som din webbplats är byggd med. Här är filerna du vill leta efter om du använder ett av de tre mest populära innehållshanteringssystemen:

 • WordPress: wp-config.php;
 • Joomla: config.php;
 • Drupal: settings.php.

Så här kommer förändringarna att se ut i WordPress.

WordPress Configure Update

Om du arbetar med Joomla ser konfigurationsfilen betydligt annorlunda ut.

Joomla! Konfigurationsuppdatering

Drupal ser mer ut som WordPress än Joomla gör, men ordningen och formatet är lite annorlunda så var uppmärksam när du skriver in din databas, användare och lösenorddetaljer.

Uppdatering av Drupal-inställningar

Spara nu de ändringar du har gjort och stäng filen. Om du använder annan programvara för att driva din webbplats måste du hänvisa till dokumentationen som gäller din programvara för att hitta rätt fil du vill ändra.

Ladda upp dina webbplatsfiler

Du är nu redo att ladda upp dina webbplatsfiler. Det enklaste sättet att ladda upp filerna är att använda en FTP-klient. Om du aldrig har använt FTP för att ansluta till ditt nya värdkonto måste du först skapa en ny FTP-användare. Gå tillbaka till ditt nya kontrollpanel för värdkontot och leta efter FTP-konton ikon.

Ställ in FTP-konto

Följ instruktionerna för att skapa en FTP-användare och använd sedan informationen från din webbhotell för att ansluta din FTP-klient till ditt nya värdkonto.

Nästa, leta reda på public_html mapp och dra dina webbplatsfiler till den.

FTP Ladda upp webbplatsfiler

Kom ihåg att du måste ha samma katalogstruktur när du laddar upp dina webbplatsfiler. Så om dina webbplatsfiler fanns direkt i public_html katalog på ditt gamla värdkonto, lägg dem direkt i samma katalog på ditt nya värdkonto. På samma sätt, om dina webbplatsfiler fanns i en underkatalog i public_html, spegla den kataloglayouten på ditt nya värdkonto.

När det gäller vårt exempel finns alla våra webbplatsfiler inne i en katalog som heter wordpress som var en underkatalog av public_html. Så när vi laddar upp filerna till det nya kontot skulle vi ladda upp hela wordpress katalog till public_html katalogen så att den resulterande filvägen ser ut så här: / public_html / wordpress.

Guider för att flytta specifika typer av webbplatser

Processen ovan är en grundläggande förklaring av hur man flyttar filer och databaser för de vanligaste webbplatserna i en delad värdmiljö. Det finns dock många applikationsspecifika guider som kommer att ge mer detaljerade instruktioner som är unika för applikationen som driver din webbplats.

Här är några av de mest populära webbplatsapplikationerna och dokumentationen du bör granska innan du flyttar din webbplats:

 • WordPress Codex: Flytta WordPress
 • Drupal Community-dokumentation: Migrera en webbplats
 • Joomla! Dokumentation: Kopiering av en Joomla-webbplats
 • phpBB Knowledge Base: Överföra ditt styrelse till en ny värd eller domän
 • MediaWiki Manual: Flytta en Wiki

Testa din webbplats innan du går live

Helst testar du kopplingen mellan din webbplats och databasen innan du går live med din webbplats värd av din nya värd. Men det är en avancerad teknik som vi bara kan beskriva på en hög nivå eftersom processen varierar från ett innehållshanteringssystem och webbhotell till nästa. Kontakta din nya webbhotell om du behöver hjälp med detta steg.

Om du inte testar anslutningen innan du pekar din domän mot de nya värdens namnservrar ska du planera övergången från din gamla värds namnservrar till din nya värds namnservrar under en tid då din webbplats har låg trafik. För många webbplatser är sent på kvällen över helgen en bra tid att planera en övergång. Studera din webbplats besökares statistik för att fastställa den bästa tiden att göra ändringen med minimal störning i händelse av att något går fel.

Du måste göra två saker för att komma åt din webbplats innan du går live:

 • Bestäm hur din värd aktiverar tillfälliga webbadresser och formulera en URL för åtkomst till ditt konto.
 • Justera dina webbplatskonfigurationsdetaljer, som kan lagras i en konfigurationsfil eller i en databastabell, för att återspegla den tillfälliga URL: en.

Din värd kan tillhandahålla dokumentation som innehåller informationen du behöver för att formulera en tillfällig URL. Om du inte hittar dokumentation du behöver, kontakta värdens supportavdelning för hjälp.

I de flesta fall ser din tillfälliga URL ut så här:

http://hostserver123.com/~account/

Den första delen av adressen består av serverns direkta adress och den andra delen är ditt användarnamn på kontrollpanelen föregående av en tilde. Du hittar serverns direkta adress i Kontoinformation del av ditt cPanel-gränssnitt eller genom att kontakta värdens supportavdelning.

När du har formulerat en tillfällig URL och ändrat din webbplats så att den fungerar på den tillfälliga URL, besök din webbplats. Ditt mål är att bekräfta att anslutningen mellan dina webbplatsfiler och databasen har lyckats.

När du har fastställt att anslutningen mellan din webbplats och databasen fungerar korrekt, gå vidare och ändra webbplatsens konfigurationsinformation så att den speglar den permanenta domänen där webbplatsen kommer att hittas.

Skapa en ny domän

Innan du kan rikta ditt domännamn på din webbplats som är värd på ditt nya värdkonto måste du skapa en post av domänen på ditt nya värdkonto. I kontrollpanelen för ditt webbhotell hittar du Addon-domäner ikon.

Tilläggsdomäner

När du skapar addon-domänen använder du webbadressen där du vill att webbplatsen ska hittas. För dokumentroten, se till att använda mappen där du har laddat upp dina webbplatsfiler.

Skapa tilläggsdomän

Skapa e-postadresser

Innan du byter domännamnservrar vill du återskapa alla e-postadresser som för närvarande får e-post på ditt gamla värdkonto. Om du inte ställer in e-postadresserna innan du pekar din domän på ditt nya värdkonto kan vissa inkommande e-post gå förlorade.

I din värdkontrollpanel letar du efter E-postkonton ikon.

E-postkonton

Från nästa skärm, gå vidare och återskapa alla e-postadresser som tar emot e-post på ditt gamla värdkonto.

Skapa e-postadresser

Uppdatera ditt säkerhetscertifikat

Om din webbplats öppnas via https måste du installera ditt SSL-certifikat på ditt nya värdkonto för att fortsätta använda det. I de flesta fall måste du ha din nya webbhotell som hjälper dig att installera certifikatet. Kolla med din nya värd om logistiken för att installera ditt befintliga SSL-certifikat och var medveten om att du kan behöva gaffla över några extra dollar för att din värd ska slutföra installationen för dig.

Uppdatera dina domännamnservrar

Nu när du har skapat din webbplats och testat den och konfigurerat dina e-postinkorgar är det dags att peka ditt domännamn mot dina nya värdnamnservrar. Gå till kontrollpanelen för ditt webbhotell och leta efter dina värdar Namnservrar. De borde se ut så här:

ns1.host_server123.com
ns2.host_server123.com

Gå nu till domännamnsregistratorns webbplats, logga in på ditt konto och lägg till dina värdar domännamnservrar till din domän.

Vad som händer därefter är att din domännamnsregistrator börjar skicka ut uppdaterad information till alla servrar som utgör domännamnsystemet (DNS). Denna process kallas förökning och det kan ta upp till 24 timmar innan informationen sprids till alla servrar i systemet. Tills utbredningen har slutförts måste din webbplats vara tillgänglig på båda värdkonton.

Överför domännamn

Ditt domännamn registreras och förnyas med en domännamnsregistrator. Din webbplats är värd av en webbhotell. I många fall kan din webbhotell och domännamnsregistratör vara samma företag. Men det behöver verkligen inte vara fallet.

Om du avslutar processen att flytta från en webbhotell till en annan har du nu möjlighet att flytta din domännamnsregistrering till din nya webbhotell eller lämna den hos din nuvarande domännamnsregistrator.

Om du känner att det skulle vara enklare att ha ditt domännamn och hosting hanterat av samma leverantör kan du enkelt överföra domännamnsregistreringen till din nya värd. För att göra det måste du först gå till din nuvarande registrators webbplats, logga in på ditt konto och släppa domännamnet för överföring.

När du har släppt ditt domännamn för att överföra till din nya värd, gå till din nya värdens domännamnöverföringsfunktion.

Domänöverföring

Från denna punkt kommer processen att variera beroende på vem du är värd för. Det kommer att finnas en avgift för att bearbeta överföringen, men i de flesta fall kommer din nya registrator också att anlita ytterligare ett år med domännamnsregistrering.

Följ instruktionerna från din värd för att avsluta överföringen och kontrollera sedan att domännamnet pekar på rätt mapp på ditt värdkonto.

Avbryt ditt gamla värdkonto

När du har avslutat processen med att överföra din webbplats till din nya värdleverantör är det en bra idé att vänta minst en eller två hela dagar innan du avbryter ditt gamla värdkonto. Kör ditt domännamn genom ett verktyg för att verifiera att domännamnförändringar har spridits i hela DNS-systemet innan du stänger ditt gamla konto.

Ett av de enklaste verktygen att använda för detta ändamål är vårt eget värdupptäckningsverktyg. Gå bara till vår hemsida, ange ditt eget domännamn i sökprompt och klicka Sök. I resultaten kan du titta på namnservrarna. Du bör se din nya värds namnservrar. Om du inte gör det pekar din domän inte på ditt nya värdkonto ännu.

Om det har gått mindre än 24 timmar sedan du ställde in din domän till dina nya värdnamnservrar, kanske du bara behöver vänta lite längre. Om det har gått längre än 24 timmar, gå till din domännamnsregistreringswebbplats och kontrollera att du korrekt har tilldelat dina nya värdnamnservrar.

Om allt verkar vara i ordning har du väntat mer än 24 timmar och din domän fortfarande inte pekar på din nya värds namnserver, måste du kontakta din domännamnsregistrator för att ytterligare felsöka problemet.

När din domän pekar på ditt nya värdkonto kommer besökare att besöka och interagera med din webbplats på sin nya server. Vid denna tidpunkt måste du kontakta kundtjänstavdelningen för ditt gamla värdkonto och officiellt meddela dem att du vill stänga ditt värdkonto.

Observera att de flesta webbkonton är konfigurerade för att automatiskt förnyas i slutet av den nuvarande terminen. Så se till att få en bekräftelse från din gamla webbhotell att kontot har stängts och inte kommer att förnyas.

Instruktioner för specifika värdleverantörer

Många värdleverantörer erbjuder en omfattande kunskapsbas med information om många av dessa ämnen. Använd länkarna nedan för att hitta den information du letar efter som är specifik för din webbhotell.

 • 1&1: Överför domäner
 • En liten orange: Lämna din gamla värd och flytta till en liten apelsin
 • En liten orange: Kontrollera att dina namnservrar var korrekt inställda
 • Bluehost: Flytta bort från Bluehost
 • Bluehost: Hur man överför ett domän
 • Bluehost: Domänregistreringsöverföring till Bluehost
 • Bluehost: Hur du ändrar dina namnservrar
 • Dream: Ladda upp din webbplats
 • Dream: namnservrar
 • Dream: Flytta WordPress till DreamHost
 • eHost: Hur riktar jag min befintliga domän till mitt konto?
 • Kör pappa: Flytta din webbplats till GoDaddy
 • Kör pappa: Förhandsgranska din webbplats med värdfiler
 • GreenGeeks: Delade webbhotell Migrationsinstruktioner
 • GreenGeeks: Hur kan jag testa min webbplats innan jag byter DNS?
 • Hostgator: Artiklar om webbplatsöverföring
 • Hostgator: Hur rör jag mig utan driftstopp?
 • Hostgator: Tillfällig URL
 • Hostgator: Kan jag överföra min nuvarande SSL till min nya webbhotell?
 • Hostpapa: Hur du överför din domän till HostPapa
 • Hostpapa: Domänserverinställning & Överföra
 • I rörelse: Hur du migrerar din webbplats från en annan värd till InMotion Hosting
 • I rörelse: Hur du migrerar din webbplats från en annan värd som använder cPanel till InMotion Hosting
 • I rörelse: Hur överför jag ett SSL-certifikat från mitt tidigare värdföretag?
 • Justhost: Flytta bort från JustHost
 • Justhost: Att skicka webbplats från Old Host till JustHost
 • Justhost: FTP, ladda upp en webbplats
 • Justhost: Flytta värd och minimera driftstopp
 • Justhost: namnservrar
 • MyHosting: Överför ditt domännamn och webbplats
 • Site5: En annan värd för Site5
 • Siteground: Hur du överför ditt webbplatsinnehåll till SiteGround
 • Siteground: Så här överför jag mitt befintliga domännamn till SiteGround
 • Siteground: Hur du använder ditt befintliga domän med SiteGround
 • Siteground: Hur du överför SSL från den tidigare värden

Slutsats

Att flytta från en värdleverantör till en annan kan vara lite skrämmande. Men nu när du känner till nödvändiga steg för att lyckas navigera denna övergång är du redo att fatta ett informerat beslut om hur du ska gå vidare.

Om du sitter fast hos en värd vars tjänster du har vuxit ut, eller om du bara är redo att prova en mer robust funktionsuppsättning, låt inte processen att flytta en webbplats stå i vägen för dig. Nyckeln är att titta innan du tar steget, förstå processen, få hjälp när du behöver det och göra övergången långsamt och medvetet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me