F # -programmering: plattformsutveckling från Microsoft? Inte ett skämt

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


F # (uttalat F skarpt) är ett öppet källkod, plattforms, programmeringsspråk för allmänna ändamål som skapades först av Microsoft Research Cambridge 2005.

F # körs på Linux, Mac OS X, Android, iOS, Windows, FreeBSD och GPU-plattformar.

Vanliga användningsområden för F # inkluderar företagsprogrammering, datavetenskap, webbprogrammering, mobilapp och spelutveckling, maskininlärning, molnprogrammering, ekonomisk datoranvändning, matematik och statistik och datatillgång.

Vad är F #?

Det är ett multiparadigm (funktionellt, imperativt, objektorienterat, metaprogrammerande, samtidigt) programmeringsspråk som vanligtvis används som ett plattformsspråk för gemensamt språkinfrastruktur (CLI) och så det oftast associeras med .NET Framework.

F # är ett moget programmeringsspråk, vilket gör det möjligt för användare att lösa komplexa datorproblem med enkel, robust och underhållbar kod.

Den främsta rollen för F # är att minska utvecklingstiden för analytiska mjukvarukomponenter i modern företagsprogramvara. F # härstammar från ML-programmeringsspråket och det påverkades ytterligare av ett antal andra språk som C #, Python och Haskell.

F # är öppen källkod, publicerad under Apache-licensen. Open source-gruppen inkluderar F # Software Foundation och F # Open Source Group på GitHub, där F # -källkoden är värd.

Kortfattad bakgrund

F # utvecklingsarbete startades av Don Syme från Microsoft Research. Den första utgåvan av F # 1.x kom i maj 2005, men den första versionen var begränsad till Windows-plattformar.

Version 2.0 av F # släpptes i april 2010, vilket gav stöd utöver Windows till Linux och OS X. Dessutom lades metaprogrammering till det som gjorde att kompilerad F # -kod kunde användas i JavaScript och grafikbehandlingsenhet (GPU) -kodning.

Version 3.0 kam ut i augusti 2012, följt drygt ett år senare av version 3.1. Den nuvarande stabila utgåvan av F # är version 4.0, släppt i juli 2015.

Trots att den är öppen källkod, hanteras fortfarande primärutveckling av F #-språket, open source-kompilatorn och källverktygen med öppen källkod fortfarande av Microsoft, och fokuserar på Windows-plattformen.

Funktioner

F # är ett starkt typiskt, multi-paradigmiskt språk. Men förutom specialiserade användningsområden, som vetenskaplig eller dataanalys, är det också ett utmärkt val för företagsutveckling på grund av dess kraftfulla funktioner.

Funktioner i F # höjs till förstklassig status, vilket innebär att du kan namnge funktioner, lagra funktioner i en datastruktur, skicka funktioner som ett argument och returnera en funktion som värdet på ett funktionssamtal.

F # tar bort röran med lockiga konsoler eller semikolon, så koden är lättare att läsa och skriva.

Typinferens är en annan kraftfull funktion – i F # deklarerar inte programmeraren typer – kompilatorn drar typer under sammanställningen.

De flesta problem kan lösas i F # med färre koderader än i C #, och många programmeringsuppgifter är mycket enklare i F #, inklusive listbehandling, tillståndsmaskiner, jämförelse och jämlikhet, skapa och använda komplexa typdefinitioner, etc..

Användning av asynkron programmering och parallellitet i CPU-intensivt arbete är också mycket enkelt i F #.

F # använder .NET Framework (eller Mono på Linux och mobiler), vilket ger det åtkomst till alla tillgängliga .NET-bibliotek och verktyg. F # är också väl integrerad med flera integrerade utvecklingsmiljöer (IDE: er), vilket ger utvecklaren felsökare, plug-ins och andra användbara verktyg.

Komma igång med F #

Om du har tidigare erfarenhet av Windows-utveckling, Visual Studio IDE och .NET Framework, bör det inte vara problematiskt att komma igång med F # -programmering, eftersom F # använder samma, bekanta utvecklingsmiljö.

Din utvecklingsmiljö

Innan du kan börja koda i F #, måste du skapa din utvecklingsmiljö. För närvarande stöds värdutvecklingsoperativsystem är OS X, Linux, Windows och FreeBSD, och du kan skapa applikationer för Android, iOS och GPU: er.

F # är väl integrerad i Xamarin (för Windows och OS X operativsystem) och Visual Studio (endast Windows) IDE: er.

Visual Studio 2015 Community Edition är gratis för enskilda utvecklare, projekt med öppen källkod, akademisk forskning, utbildning och små professionella team, så du kan prova det utan kostnad.

Installering och användning av F # på Linux-system kan utföras på några olika sätt, detaljerade instruktioner finns tillgängliga på Fsharp.org.

Resurser

Vi bläddrade på webben för att söka efter de bästa F # tutorials, e-böcker och interaktiva kurser. Vår rekommendation är att du använder flera av dessa resurser och arbetar dig igenom de resurser som bäst passar din inlärningsstil.

Gratis interaktiva kurser

Att bara läsa om ett programmeringsspråk räcker inte för att lära sig det. För att verkligen ta reda på vad F # -språket kan göra måste du se det i aktion. Gratis interaktiva kurser ger en bra utgångspunkt för att lära sig det grundläggande syntaxet för ett programmeringsspråk:

 • Prova F # är en interaktiv miljö där du kan utforska F # i din webbläsare (på Mac och Windows) med en online-kompilator. Den innehåller ett antal online steg-för-steg-tutorials som visar kraften i F #. Och det är gratis.
 • Programmering i F # är Microsofts officiella gratis online-kurs för F #. E-postregistrering krävs, och kursen arkiveras, men den kan fortfarande ses.

Ytterligare resurser

Att arbeta igenom självstudier och officiell referens för programmeringsspråk med provkod kan hjälpa dig mycket att få tag på F # -programmering. Detta är några av de mest omfattande och detaljerade resurserna på F #:

 • Microsoft MSDN Visual F # Development Portal är den officiella källan för F # -dokumentation, genomgång, kodprover, forum, artiklar, bloggar och videor.
 • Microsoft MSDN F # Language Reference är den officiella F # programmeringsspråkreferensen.
 • F # Software Foundation har ett bra inlärningsavsnitt med länkar till många användbara resurser som gratis e-böcker, onlinestudier och verkstadsmaterial.
 • Specifikationen F # Language ger en djupgående teknisk förklaring av F # -språkskonstruktionerna och krävs kompilatorbeteende.

E-böcker

Vi beslutade att ta ut två e-böcker om F # -programmering. Dessa e-böcker kommer att vara praktiska som referens vid programmering i F #:

 • F # -programmering på WikiBooks har också många intressanta resurser och exempel för F # -programmering.
 • Expert F # 4.0 av Syme, Granicz och Cisternino är en omfattande guide till F # 4.0, med en fallbok över F # -applikationer, koncept, syntax och funktioner.

Sammanfattning

Om du framgångsrikt klarar det genom några av de resurser och tutorials som listas ovan kommer du säkert att behärska grunderna i F # -programmering, och förmodligen mycket mer.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map