Cyberstalking Guide: Håll dig säker online

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Introduktion

Cyberstalking är ett växande problem över hela världen. Förföljelse har alltid varit en allvarlig fråga, men ny teknik innebär att många förföljare nu har vänt sig till digitala trakasseringsformer. Även om formatet kan vara annorlunda förblir resultaten lika oroande för offren.

Det finns olika typer av cyberstalking, och de utförs på olika onlinekanaler. Trots skadan det kan orsaka för offer, kan förebyggande åtgärder vidtas för att minska riskerna, och det finns också sätt att hantera problem när de uppstår.

Den här guiden syftar till att ge en detaljerad översikt över det moderna problemet med cyberstalking samt väsentlig information och resurser som du kan använda för att minska riskerna och hantera cyberstalking effektivt.

Kapitel 1: Översikt över Cyberstalking

Målet för alla stalker är att trakassera sitt offer och orsaka dem nöd och till och med skada, och detsamma gäller för cyberstalkers. En online-stalker kan vara en person som är känd för offret, eller det kan vara en fullständig främling – det kan till och med vara någon som bor i ett annat land.

Precis som förföljelser tenderar cyberstalking att påverka kvinnor i större antal. Men vem som helst kan bli ett offer.

Working to Halt Online Abuse ([e-postskyddad]) ger statistik varje år om offren för cyberstalking i USA, med fokus på ålder, kön, ras, former av trakasserier, hur problem lösas och andra detaljer för att ge en bra överblick över problemet och visar att vem som helst kan drabbas av cyberstalking.

Cyberstalking är ofta kopplat till cybermobbning, men det allmänna samförståndet är att cyberstalking går mycket längre och blir mer besatt än cybermobbning.

Även om cybermobbning kan vara mycket allvarlig, med cyberstalking finns det ofta ett större behov av stalkeren att kontrollera sina offer.

Kapitel 2: Typer av Cyberstalking

Cyberstalkers trakasserar ofta sina offer online via olika plattformar, inklusive:

 • E-post

 • Bloggar

 • webbplatser

 • Facebook

 • Twitter

 • Direktmeddelande

 • forum

 • Youtube

 • Online-datingsidor.

De kan använda dessa plattformar för att hitta information om offret inklusive deras personliga detaljer, ekonomiska detaljer, förhållanden, anställning, socialt liv, där de bor och även där de befinner sig vid en viss tidpunkt.

Vanliga typer av förföljningsaktiviteter att leta efter inkluderar:

 • Övertagande av onlinekonton genom att gissa offerets lösenordsinformation.

 • Ställa in webbplatser om offret och publicera skadlig information.

 • Lansering av falska profiler på webbplatser på sociala medier.

 • Låtsas vara offer för att skada personliga och arbetsrelationer.

 • Göra direkta hot via e-post.

 • Trakassera vänner, familjemedlemmar och arbetskollegor.

 • Skicka sexuellt olämpliga meddelanden.

 • Skicka virus och skadlig kod.

 • Trakasserar offret i chattrum och forum.

 • Använda information på sociala medier för att ta reda på var offeret befinner sig vid en viss tidpunkt.

Ett särskilt allvarligt problem är det som uppstår av spionprogram. Det är här som skadlig programvara installeras på offrets telefon eller dator och deras data kommer sedan åt utan deras vetskap.

Ibland kan datorns eller enhetens kamera styras av stalkeren för att spionera till offrets eget privata utrymme, eller så kan stalkeren hacka in i offerets dator för att stjäla information.

Oavsett vilken typ av cyberstalkingaktivitet och vilken plattform den används på kan den vara skrämmande och skrämmande för offren. Det kan också påverka självförtroendet, skada relationer och orsaka betydande nivåer av nöd.

Kapitel 3: Sociala medierisker

Cyberstalkers använder ofta sociala medier för att förfölja sina offer. Facebook-förföljelse är en fras som ofta används i lätthjärtad hänvisning till praxis att kolla in kompisaktivitet utan vänner. Men det kan också hänvisa till allvarligare online-förföljelser.

Facebook:

Cyberstalkers kan låtsas vara någon annan på Facebook och bli vänner med sina offer och sedan följa all information de publicerar om sig själva.

Detta kan avslöja de händelser de kommer att delta, liksom detaljer om deras förhållanden, hobbyer och till och med personliga detaljer som kan skördas med lätthet.

Foton som laddas upp till Facebook kan innehålla information om var de tas, vilket ger förföljare ännu mer information om var deras offer ligger.

Stalkers kan till och med använda Facebook för att rikta sig till offrets vänner och familj som en del av en skrämmande kampanj, eller de kan sätta upp sidor antingen låtsas vara offret eller användes för att publicera förtalande kommentarer.

På det enklaste sättet kan trakasserier innebära att du ställer stötande meddelanden på offrets Facebook-profil.

Om du upplever trakasserier på Facebook kan du rapportera en överträdelse, inklusive rapportera ett falskt konto som låtsas vara du. Detaljerna finns på denna sida.

Foursquare och Geolocation Apps:

Tjänster som Foursquare utgör en ännu mer specifik risk för cyberstalking, vilket framhöll i en artikel publicerad i The Guardian 2010.

Tjänsten har förändrats sedan dess, men artikeln visar hur lätt det var för en journalist att använda geolocation-appen för att spåra en komplett främling, ta reda på information om henne och till och med hitta henne i en bar.

Detta är en speciell risk för geolokaliseringsappar som många inte förstår.

Twitter:

Andra sociala nätverk som Twitter kan också användas av cyberstalkers. Allt publicerat på Twitter är allmänt tillgängligt och det finns mindre kontroll över vem som följer dig. Detta innebär att allt som publiceras på webbplatsen kan spåras av en cyberstalker, vilket utgör ett hot för alla som inte är medvetna om riskerna.

Kapitel 4: Håll dig säker: Tips om förebyggande av Cyberstalking

Att ta förnuftiga försiktighetsåtgärder är det bästa sättet att undvika problem när det gäller att minska risken för cyberstalking. Ingen av dessa metoder är idiotsäker, men de kan vara effektiva.

Ta bort personuppgifter

Börja med att kontrollera informationen som är tillgänglig om dig online. Sök på Google, titta på konton på sociala medier och ta bort all information som är för avslöjande.

Detta kan innebära att du tar bort ditt födelsedatum från webbplatser på sociala medier och tar bort blogginlägg som du har skrivit tidigare. Om du kan hitta informationen kan vem som helst göra det – så försök att hålla personlig information till ett absolut minimum.

Säkra dina enheter

Använd uppdaterad antivirusprogram alltid. Detta kan minska risken för skadlig spionprogram på din dator. Se till att du också tar extra försiktighetsåtgärder som att inte öppna bilagor i e-postmeddelanden från främlingar.

Använd ett lösenord för ditt Wi-Fi-hem och få inte åt känsliga webbplatser när du använder en offentlig Wi-Fi-anslutning.

Kontrollera din fysiska dator. Använd ett lösenord för att blockera åtkomst när du inte är närvarande, även när du är vid skrivbordet på jobbet. Gör samma sak med din mobiltelefon och surfplatta.

Använd starka lösenord och kryptering

Använd starka lösenord på alla dina onlinekonton, inklusive dina e-post- och sociala mediekonton.

Se till att de är långa och slumpmässiga och använd ett lösenordshanteringsverktyg för att hålla reda på dem. Använd inte samma lösenord mer än en gång eftersom det kan hjälpa en stalker att få tillgång till fler av dina onlinekonton.

Ställ in sekretess på hög

Granska integritetsinställningar på alla dina sociala mediekonton och se till att du bara delar information med människor du verkligen känner. När någon skickar en vänförfrågan, se till att du känner till dem och inte släpp dem in i ditt nätverk om du har några tvivel.

Avslöja inte dina rörelser och var du bor

Var särskilt försiktig när du laddar upp foton online som säger var du är och stäng av funktionen för att vara säkrare. Var också försiktig med att dela information om evenemang du kommer att delta offentligt – detta kan inte bara användas av cyberstalkers utan också av tjuvar.

Kapitel 5: Cyberstalking och barn

Cyberstalking är en särskilt känslig fråga när det gäller barn. De är ofta omedvetna om riskerna med deras onlineaktivitet, och om du är förälder är det ditt ansvar att utbilda dem. För att göra detta kan du:

 • Se till att de vet om riskerna och övervakar deras online-aktivitet.

 • Förklara vad som är olämpligt beteende online.

 • Se vem de är vänner med på sina sociala mediekonton.

 • Se till att deras integritetsinställningar är säkra och hjälp dem att göra detta vid behov.

 • Lösenord skydda deras telefon och dator.

 • Om de håller en blogg, råda dem att inte posta personlig information eftersom det kan leda till större risk för dem.

 • Sök online för att hitta vilken information som redan finns om dem.

Se alltid efter tecken på potentiella problem med dina barn som kan antyda att de är ett offer för cyberstalking. Dessa kan inkludera:

 • Spenderar för mycket tid online och privat.

 • Få telefonsamtal vid udda timmar.

 • Agerar misstänkt när du är online.

 • Ta emot gåvor från någon du inte känner.

Viktigast av allt, låt dem veta att de alltid kan berätta för dig om de är missnöjda med något eller någon online så att du kan undersöka det ytterligare. Oavsett om det handlar om cybermobbning eller cyberstalking, ju tidigare du får reda på det, desto snabbare kan du agera.

Kapitel 6: Vad du ska göra om du är offer

Om du upptäcker att du är ett offer för cyberstalking är det första du behöver göra för att samla in så mycket bevis du kan, inklusive e-postmeddelanden, inlägg på sociala medier, information från webbplatser och skärmdumpar. Du kan sedan använda detta för att rapportera situationen till polisen.

Om någon har skapat webbplatser och bloggar för att trakassera dig kan du försöka ta reda på mer om dem genom att använda ett verktyg som WhoIsHostingThis.com.

Skriv bara in URL: en så kan du ta reda på detaljer om värden och kanske till och med personen bakom webbplatsen. Du kan sedan kontakta värden för att ta bort innehållet, och du kan också lämna informationen till polisen.

Om trakasserierna sker på en social nätverkssajt bör du kunna rapportera den. På Facebook finns det en “Rapport” -länk som du hittar nära det kränkande innehållet. Du kan också rapportera missbruk i Twitter, och det finns en guide för att göra detta på webbplatsen.

Du kanske vill ändra dina onlineuppgifter, inklusive din e-postadress och sociala mediekonton. Om du gör det måste du använda ett starkt lösenord. Du kanske till och med vill skapa konton under ett annat namn och låta dina riktiga vänner veta vem du är.

Du kan till och med försöka kontakta din cyberstalker direkt genom att svara på ett inlägg eller e-post för att förklara att du inte vill ha mer kontakt från dem och att du kommer att vidta rättsliga åtgärder. Men dras inte in i några pågående utbyten.

Kapitel 7: Cyberstalking and the Law

Det finns olika lagar i länder runt om i världen som är utformade för att ta på sig cyberstalkers. Här är några detaljer för lagar i Storbritannien och USA.

I UK

Det finns många lagar för att förfölja, men det är först nyligen som cyberstalking har erkänts genom ny lagstiftning som har underlättat åtal för brottslingar.

Lagen om skydd mot trakasserier 1997, lagen om skadlig kommunikation 1988 och kommunikationslagen 2003 användes alla för att åtala cyberstalkers.

Men endast Protection of Freedoms Act 2012, med dess avsedda avsnitt om förföljelse, har gjort brittisk lagstiftning i linje med den som finns i USA.

Detta skapade två brott relaterade till cyberstalking, och Daily Mail rapporterar att 10 förföljare i veckan nu står inför rättegång sedan det trädde i kraft i november 2012. De dömda kan ha sex månaders fängelse – eller fem år om offren fruktar våld eller är tvingas ändra sin livsstil.

Det går längre än lagen om skydd mot trakasserier 1997 genom att definiera förföljelse och den psykologiska skada den kan orsaka. Det är nu ett brott att kontakta, övervaka e-post, följa, spionera på eller titta på någon om det leder till nöd eller larm eller har en negativ inverkan på deras liv.

En artikel i The Independent belyser också hur polisen nu utbildas för att hantera cyberstalking för att ge effektivare stöd för offren.

I USA

Varje stat i USA har en lag för cybermobbning eller cyberstalking, vilket innebär att stalkers kan framgångsrikt åtalas. Lagarna varierar från stat till stat, men det växer medvetenhet om problemet och lagarna gör det generellt till ett brott att utföra någon form av trakasserier online.

Fullständig information om alla lagar på statlig nivå kan ses på NCSL: s webbplats och på denna Wikipedia-sida.

Ytterligare läsning och resurser

Det finns olika resurser där du kan läsa mer om cyberstalking och få support om du eller någon du känner har varit ett offer.

Storbritanniens resurser

Network for Surviving Stalking är en registrerad välgörenhetsorganisation i Storbritannien som stöder offer för förföljelse.

Hitta en detaljerad analys av undersökningen för elektronisk kommunikation trakasseringsobservation (ECHO) 2011 här.

City of London Policeprovide ett bra avsnitt om förföljelse och hur man kan upptäcka varningsskyltar.

National Stalking Advocacy Service tillhandahåller hjälp till offer för förföljelse i England och Wales, med stöd från Independent Stalking Advocacy Caseworkers (ISACs).

USA-resurser

Working to Halt Online Abuse grundades 1997 och är en volontärorganisation som hjälper offer för cyberstalking.

Stalking Resource Center ger information, hjälp för offren och detaljer om användningen av teknik för att förfölja.

CyberAngles har utbildat säkerhetsutbildning online sedan 1995.

National Criminal Justice Reference Service har ett stort avsnitt av resurser som rör cyberstalking och cybermobbning.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me