Cybermobbning: Varför det betyder och hur du skyddar dina barn

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Det fanns en tid då mobbning mestadels var begränsad till skolgårdar och klassrum där det idealiskt kunde spridas och avskräckas av lärare och andra vuxna i myndighet..

Men med ökningen av informationsåldern har mobbning flyttat från lekplatser till cyberspace och blir ännu mer lumvande och förstörande i processen.

I dag tillbringar barn mer och mer tid med teknik, och internet har blivit en rutinmässig del av deras utbildnings- och fritidsaktiviteter.

Detta ökande beroende av teknik innebär att de flesta barn kommer att behöva ta itu med frågan om cybermobbning någon gång, antingen som offer eller offer för mästare.

Vad är cybermobbning?

Cybermobbning definieras som någon form av mobbning som sker genom eller underlättas av användning av teknik och elektronisk kommunikation.

Cyberbullies trakasserar eller skadar vanligtvis sina offer upprepade gånger, och på ett mycket avsiktligt sätt. Det kan sträcka sig från att publicera rykten om en vän eller klasskamrat online till att publicera pinsamma texter, foton eller hot på sociala medier.

I takt med att tekniken utvecklas och social interaktion blir allt mer sammanflätad med cyberområdet, kommer cybermobbing fortsätta att vara en viktig fråga för barn och deras föräldrar och vårdnadshavare.

Det åligger oss alla att försöka bättre förstå cybermobbning, att bekämpa det när det inträffar och hjälpa alla barn som befinner sig i den mottagande änden.

 • Vad är cybermobbning ?: utarbetad av den amerikanska regeringen, detta är en kort introduktion till begreppet cybermobbning och dess inverkan på barn under deras formgivande år.
 • Vad är cybermobbning, exakt ?: från forskningscentret för cybermobbling kommer detta en djup titt på cybermobbning och dess effekt på små barn och tonåringar, med kompletterande material för föräldrar och lärare.
 • 11 Fakta om cybermobbning: en översikt över den aktuella statistiken för cybermobbning i USA, med tittande på både dess förekomst och effekter på offren.

Former för cybermobbning

Cybermobbning finns i många olika former och kör allt från trakasserande e-postmeddelanden och textmeddelanden till flammande. Cyberbullies kommer ofta att hota offret, publicera förnedrande rykten om dem eller avslöja personlig information med avsikt att skämma eller förtala dem i ett offentligt forum.

I extrema fall kommer cyberbullies att gå så långt att skapa falska onlineprofiler för att trakassera sina offer anonymt. Oftare än inte, mobbning på nätet inträffar på sociala medier och spelar till den typ av gäng mentalitet som kan resultera i mass mobbning av ett visst offer.

Barn och tonåringar som är offer för cybermobbning känner vanligtvis mobbaren i verkliga livet. Mobbingarna kan vara klasskamrater eller tidigare vänner.

Med ökningen av sociala medier och smartphones är det lättare än någonsin för cyberbullies att nå sina avsedda mål, påverka alla delar av deras offer och orsaka djupa emotionella problem.

 • Vanliga former för cybermobbning: från våldsförebyggande nätverk kommer den här korta översynen av de vanligaste formerna av mobbning, deras unika egenskaper och varningstecken förknippade med exempel på cybermobbning.

Hur cybermobbning påverkar offren

Cybermobbning är i själva verket en allvarlig form av psykologiskt missbruk, och som sådan kan orsaka både kortvarig och långvarig skada för offret.

Eftersom barn och tonåringar ofta tvekar att prata om vad de upplever kan det vara svårt för dem att bearbeta och hantera effekterna av cybermobbning.

Samtidigt som alla barn är i riskzonen är de som lider av mentalhälsoproblem mer benägna att drabbas allvarligt av cybermobbning.

Forskning berättar att offer för cybermobbning kan drabbas av en rad frågor, inklusive sänkt självkänsla, depression, rädsla, ilska och frustration.

Ofta börjar offren isolera sig och dra sig ifrån vänner, familj och primära stödgrupper. I extrema fall kan påverkan av cybermobbning vara så förstörande att offret kan ta till självmord.

 • Cybermobbning och dess inverkan på vår ungdom: från American Osteopathic Association kommer denna korta överblick över cybermobbning och dess effekt på barn, med betoning på offrets fysiska och psykiska hälsa.
 • Vilka är effekterna av cybermobbning ?: detta är en ganska detaljerad guide till de vanligaste effekterna av cybermobbning, deras effekt på barn och tonåringar och hur man kan känna igen och svara på mobbningbeteende.

Hur man förhindrar cybermobbning

Det finns åtgärder som barn och föräldrar kan vidta för att förhindra nätmobbning. Föräldrar bör ta sig tid att prata med sina barn om cybermobbning och fastställa bestämda regler för att använda teknik så att barn vet exakt vad de kan och inte kan göra och vilka webbplatser de inte ska besöka.

Föräldrar måste också följa barnets onlineaktiviteter noga och använda elektroniska föräldrakontroller vid behov.

Eftersom cybermobbning ofta har sitt ursprung utanför hemmet, bör föräldrar också göra en punkt för att kolla med sitt barns skola för att se vilken policy som finns för att bekämpa cybermobbning.

Framför allt bör föräldrar försöka se till att deras barn känner sig bekväma att prata med dem om problem som de kan möta med mobbning av vilken typ som helst så att de vet att de har en säker och kärleksfull supportgrupp hemma.

 • Vad kan du göra för att förhindra cybermobbning ?: den här korta artikeln diskuterar en förälders roll i att förebygga cybermobbning, både hemma och i deras samhälle.
 • Tips för att stoppa cybermobbning: från Connect Safely (en ideell säkerhetsgrupp för internet och värd för US Safe Internet Day-firandet) kommer denna informativa artikel om förebyggande av cybermobbning. Den innehåller tips för både föräldrar och barn om hur man kan svara på fall av mobbning online.
 • 18 tips för att stoppa cybermobbning: denna omfattande titt på cybermobbning innehåller tips för föräldrar, barn och lärare om hur man kan undvika, förebygga och svara på exempel på mobbning online.
 • Föräldrar kan förhindra cybermobbning: detta uppsats från National PTA presenterar jordnära råd om hur föräldrar kan förhindra cybermobbning både hemma och i samband med deras barns skola.

Är ditt barn en cyberbully?

Även om det är oerhört viktigt för föräldrar att lära sig att känna igen tecknen på cybermobbning hos offren, är det lika viktigt att lära sig känna till berättelsetecknen för cyberbullies själva.

I många fall, även om inte alla, kommer cyberbullies att ha en historia om verklig mobbning. I andra kan de helt enkelt bli offer för grupptryck och fatta dåligt beslut att delta i mobbning av en vän eller klasskamrat utan att inse konsekvenserna.

Några av tecknen på att ett barn kan ägna sig åt cybermobbning inkluderar förlängd tid på sociala medier, blir hemlighetsfull när det gäller aktiviteter på nätet, aggressivt beteende både på nätet och i verkligheten och att bli meningsfull mot eller alltför kritisk för andra..

Det första som föräldrar till ett cyberbully måste förstå är att deras barns beteende inte nödvändigtvis är en reflektion över deras föräldraskap.

Med det sagt är det förälderns ansvar att kliva in och ta itu med situationen snabbt och fast. Föräldrar måste prata med sina barn uppriktigt om mobbning och dess inverkan på offret.

De måste också fastställa strikta regler för internetanvändning och verkställa dem. I extrema fall bör föräldrar också överväga att få extern hjälp för att hantera frågan, antingen från en skolrådgivare eller annan mentalvårdspersonal.

 • Är ditt barn cybermobbning ?: den här informativa artikeln tittar på de vanligaste egenskaperna hos ett cyberbully, hur man känner igen dem och vad man ska göra om ditt barn bedriver mobbning på nätet.
 • Vad ska jag göra om mitt barn är en cyberbully ?: Den här korta artikeln innehåller några enkla tips om hur man ska hantera ett barn som bedriver cybermobbning. Författaren tillhandahåller samtalspunkter för att inleda diskussioner om föräldrar och barn om cybermobbning och dess effekter.
 • Hur kan jag bestämma om mitt barn är en cyberbully ?: Den här korta biten diskuterar berättelserna om cybermobbning och hur man känner igen dem i dina barn.

Slutsats

Cybermobbning är en allvarlig fråga, och som alla former av mobbning kan det ha långvariga effekter på sina offer.

När tekniken fortsätter att bli en allt större del av vårt dagliga liv och våra barns liv är det viktigt att inse farorna med cybermobbning och vidta bestämda åtgärder för att förhindra det.

Föräldrar, lärare och barn måste arbeta tillsammans för att förhindra cybermobbning och för att göra Internet till en säkrare plats för alla. Barn bör utbildas om vad de ska göra och vem de ska gå till i händelse av att de stöter på ett cyberbully.

Och föräldrar bör uppmuntra skolor att uppdatera sin teknikpolicy för att förhindra förekomsten av mobbning online. Med föräldrar, barn och lärare som arbetar tillsammans kan vi minska förekomsten av cybermobbning och skapa en säkrare och mer givande online-miljö för alla våra barn.

Ytterligare läsning och resurser

Vi har fler guider, självstudier och infografikrelaterade barn, utbildning och teknik:

 • Lärorika webbplatser för barn: dussintals roliga och pedagogiska webbplatser för barn.
 • Föräldershandbok för internetsäkerhet: fem olika infografik för att skydda dina barn medan de är online.
 • A + Matematikstudiehandbok och resurser: den här guiden innehåller massor av resurser för att hjälpa dina barn erövra matematik!

Högteknologiska lösningar för mobbning i skolgården

Där teknik kan förvärra problem kan det också hjälpa till att lösa dem. Kolla in våra infographic, högteknologiska lösningar för mobbning i skolan.

Högteknologiska lösningar för mobbning i skolgården
Högteknologiska lösningar för mobbning i skolgården

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me