World Wide Webs historie

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Uansett om du vokste opp med datamaskiner eller ble introdusert for dem i voksen alder, er det vanskelig nå å forestille seg en verden der internett ikke eksisterer.

Vi er avhengige av at internett for å administrere pengene våre, søke etter jobber, representere oss selv profesjonelt og holde kontakt med kjære over hele landet eller til og med over hele verden.

World Wide Web

Vi bruker internett til å forske, lære og for å gjøre oss i stand til å fullføre prosjekter vi ikke ville vite hvordan vi skal gjøre uten å slå opp instruksjoner.

Bedrifter bruker internett for å samarbeide på tvers av kontorer og til og med på tvers av gangen. Finansielle transaksjoner håndteres på sekunder. Kommunikasjon er øyeblikkelig. Selv våre lokale og føderale myndigheter er avhengige av internett for å administrere den daglige driften.

Internett i seg selv er knapt femti år gammelt, og internett er under tretti, men hvis en av dem skulle forsvinne, ville moderne virksomhet bare opphøre. Hvordan kom et så innflytelsesrikt system i utvikling så raskt? Det hele begynte med en enkel idé fra J. C. R. Licklider.

ARPANET

Licklider, en psykolog og dataforsker, la ideen ut i 1960 om et nettverk av datamaskiner koblet sammen av “bredbåndskommunikasjonslinjer” der de kunne dele data og informasjonslagring.

Licklider ble ansatt som sjef for dataforskning av Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), og hans lille idé tok fart.

I 1966 hadde MIT-forskeren Lawrence G Roberts utviklet en plan for “ARPANET”, et datanettverk designet for å tåle strømbrudd, selv om noen få av datamaskinene var inaktive.

Den første ARPANET-koblingen ble opprettet 29. oktober 1969 mellom University of California og Stanford Research Institute. Bare to brev ble sendt før systemet krasjet, men det var all oppmuntring datamaskinforskerne trengte.

Flere universiteter og verter ble lagt til ARPANET etter hvert som systemet stabiliserte seg, og i 1981 var det over 200 verter på systemet.

En rekke andre datanettverk dukket opp i kjølvannet av ARPANET, inkludert Merit Network, CYCLADES og det første internasjonale pakkenettverket, IPSS. Imidlertid, med så mange forskjellige systemer, måtte noe utvikles for å integrere dem alle i ett.

Robert Kahn fra DARPA og Vinton Cerf fra Stanford University jobbet sammen om en løsning, og i 1977 ble internettprotokollsatsen brukt for å sømløst koble sammen tre forskjellige nettverk.

Ved hjelp av denne nye protokollen for dataoverføring opprettet National Science Foundation NSFNET i 1986, i stand til å håndtere 1,5 megabit per sekund, som erstattet det nå utdaterte ARPANET.

Verdensveven

World wide web, eller WWW, ble opprettet som en metode for å navigere i det nå omfattende systemet med tilkoblede datamaskiner. Tim Berners-Lee, en entreprenør i European Organization for Nuclear Research (CERN), utviklet et rudimentært hypertekstprogram kalt INQUIRE.

Programmet ble designet for å gjøre informasjon lett tilgjengelig for brukere, og for å la en bruker utforske forhold mellom forskjellige sider (dvs. klikke for å komme til en annen del av et nettsted).

I 1990, med hjelp av Robert Cailliau, utviklet Berners-Lee skjelettkonturen til internett, inkludert en nettleser og webserver.

Dessverre var ikke verden klar for ideene hans. Internett var fremdeles en serie enkle tekstsider, vanskelig å navigere og utilgjengelige for folk flest.

Men alt dette endret seg i 1993, med utgivelsen av nettleseren Mosaic, som tillot brukere å utforske multimedia på nettet. I 1993 ble det også introdusert de første moderne søkemotorene.

Selv om tidlige søkemotorer var primitive, for det meste manuelle, og først og fremst indekserte titler og overskrifter, begynte WebCrawler i 1994 å “gjennomsøke” nettet ved å indeksere hele sider med aktive nettsteder.

Denne teknologien åpnet døren for kraftigere søkemotorer, og gjorde det mulig å enkelt søke gjennom store mengder tilkoblet informasjon.

Samme år grunnla Berners-Lee World Wide Web Consortium (W3C) for å videreutvikle brukervennligheten og tilgjengeligheten til nettet, og gjorde det til en standard at nettet skulle være tilgjengelig for publikum gratis og uten patent.

Web 2.0

Den passende navngitte dot-com-boom i 1999 fikk mange til å flytte virksomhetene sine på nettet, for eksempel aviser, forhandlere og underholdningskontorer.

I de første dagene skapte og publiserte nettsteder tradisjonelt sin egen informasjon, som ganske enkelt ble sett av besøkende, med liten eller ingen interaksjon mellom skapere og brukere.

Et stort dytt på slutten av 1990-tallet var borte fra Usenet nyhetsgrupper og mot applikasjoner som Yahoo Clubs, som til slutt ble Yahoo Groups. Faktisk kjøpte Google i 2001 Usenet-arkivet og gjorde det til grunn for egne Google-grupper.

Etter hvert som nettet fortsatte å vokse, begynte brukerne å kreve mer interaksjon fra nettstedene de besøkte, og resultatet – vanligvis referert til som Web 2.0 – var et mer sosialt internett.

Web 2.0 er preget av interaktive nettsteder, deling av sosial kunnskap, brukergenerert innhold, online samarbeid, innebygde applikasjoner og multimedia, mobilforbindelser, og – selvfølgelig – sosiale medier.

Det er et nett der nettstedseiere og publikum interagerer kontinuerlig, gjennomsnittlige brukere kan bli innholdsleverandører, og besøkende kan skape en unik, personlig internettopplevelse.

Mobilnettet

Omtrent på samme tid som internett gjorde overgangen til Web 2.0, begynte internett også å se et skifte vekk fra stasjonære stasjonære datamaskiner og store datamaskiner, ettersom flere brukere begynte å få tilgang til online innhold via sine mobiltelefoner.

Tidlige nettaktiverte telefoner hadde små skjermer, svake prosessorer og koblet til via treg trådløse tilkoblinger. Som et resultat var visning av tradisjonelle websider en frustrerende opplevelse. Men siden millioner av smarttelefoner begynte å selge hvert år, tilpasset internett seg raskt for mobilbrukere.

Opprinnelig oppnådde de fleste nettsteder dette ved å opprette et helt eget nettsted for sitt mobile publikum. Disse nettstedene brukte færre grafikk og en forenklet tekstlayout for å forbedre overføringshastigheter og lesbarhet.

I løpet av det neste tiåret fortsatte imidlertid mobilbruken å vokse, mobile enheter ble kraftigere og mobilnettet raskere. Mobilnettsted ble i stand til den samme multimediaopplevelsen som tradisjonelle nettsteder, og vedlikehold av flere nettsteder ble ineffektive.

De fleste nettstedsadministratorer har gitt opp den separate nettstedsmodellen, til fordel for adaptive nettsteder som justerer oppsettet basert på typen enhet som brukes eller skjermstørrelsen.

Samtidig som smarttelefoner og nettbrett ble den dominerende mobilteknologien, begynte mange nettsteder også å tilby lignende funksjoner og innhold via mobilapper, noe som gjorde at de kunne dra nytte av funksjoner som er spesifikke for mobile enheter og koble til brukere med sanntidsvarsler..

Med årlig smarttelefonsalg nå i milliardbeløp, og flertallet av nettlesing som nå gjøres på mobile enheter, er det sjelden å finne et nettsted som ikke er mobilkompatibelt; og snart vil slike nettsteder være foreldet.

Sosiale medier

Helt fra starten av ble nettet sett på som en sosial konstruksjon som forbinder forskere og forskere fra hele verden. Jo mer systemet vokste, jo mer koblet samfunnet ble det.

I 1996 tok tilkoblingen et stort sprang fremover med introduksjonen av ICQ, et gratis direktemeldingsapplikasjon. Plutselig kunne internettbrukere kommunisere over alle avstander i sanntid.

Året etter ga AOL ut sitt eget Instant Message-program, AIM, og populariserte den nye teknologien. I 1997 ble det også introdusert verdens første blogger.

I løpet av denne tiden begynte selskaper også å eksperimentere med spesialiserte sosiale nettverk, som Classmates.com, der brukere som allerede hadde en eksisterende forbindelse kunne gjenforene og kommunisere på nettet.

I 2002 introduserte Friendster verden for sosiale nettverk slik vi kjenner den i dag, et online fellesskap designet for ikke bare å kommunisere med venner du allerede har, men for å bygge nye relasjoner gjennom felles venner og interesser.

I 2003 ble MySpace og LinkedIn med på den sosiale nettverksarenaen. MySpace er rettet primært mot unge voksne med sine prangende tilpasninger, musikkintegrasjon og innebygd blogging, og populariserte sosiale medier til millioner av brukere..

Med en helt annen tilnærming målrettet LinkedIn seg næringslivet, og hadde som mål å gjenskape nettverksmiljøet etter åpningstid på nettet. Fram til i dag er det fortsatt verdens mest populære nettverk for profesjonelle nettverk.

Tre år senere ble verden av sosiale medier for alltid forandret med offentlig utgivelse av Facebook.

Selv om det ble lansert i 2004, var nettstedet begrenset til høyskoler de to første årene. Etter å ha blitt offentlig, vokste nettstedet raskt til hundrevis av millioner brukere, og i dag kan det skilte med over 1,5 milliarder aktive brukere hver måned.

Suksessen til disse tidlige pionerene banet vei for nye sosiale medier som Twitter, Pinterest og Tumblr.

Kombinert med kraften fra mobil, har sosiale nettverk også blitt tjenester, som Uber og Airbnb, slik at brukere kan tilby tjenester som tradisjonelt bare er tilgjengelige gjennom store virksomheter direkte til hverandre.

Tingenes internett

Ideen om å koble enheter til internett for å kontrollere dem langveisfra, er ikke noe nytt, men etter hvert som internettforbindelsene vokser raskere, blir tilkoblingsteknologien mindre.

Og den mobile verdenen lar oss være kontinuerlig tilkoblet, og kontroll over ting utover bare datamaskinene våre har blitt det neste logiske trinnet i utviklingen av nettet.

Fra å dimme lysene i stuen vår til å sette DVR til å starte bilene våre, lar internett oss kontrollere hvitevarer fra hele rommet eller på den andre siden av landet.

Og etter hvert som tingenes internett fortsetter å vokse, har denne forbindelsen blitt en toveiskommunikasjon. Våre enheter kan nå kontakte oss, gi oss beskjed når bilen vår trenger vedlikehold, varsle oss når romtemperaturen blir for lav, og til og med fortelle oss når vi er tom for melk.

Internett-tilkoblede enheter har blitt utbredt, og bevegelsen er bare i sin spede begynnelse. I løpet av de kommende årene vil flere og flere av enhetene vi samhandler med hver dag, være like koblet til internett som vi er.

Oppfinnelsen av internett var en stor forandring for verden å tilpasse seg. Det har endret alt fra forretningskommunikasjon til sosiale interaksjoner, og når nye teknologier introduseres vil den fortsette å endre måten vi lever og jobber på.

Det er en sikker innsats at det er mange flere fascinerende nyvinninger for det i fremtiden.

Konklusjon

Hvordan har internettbruken endret seg gjennom årene?

Måten du kommuniserer og deler informasjon på har endret seg. Tatt i betraktning at det sendes over tre millioner e-postmeldinger hvert sekund. Anslag indikerer at den gjennomsnittlige kontormedarbeideren bruker omtrent 30% av tiden sin på e-post, så det har blitt en stor del av arbeidsdagen din.

Når du ikke jobber (og noen ganger når du er), bruker du sannsynligvis sosiale medier for å kommunisere med vennen din og bidra til de syv milliardene sosiale medier som skjer hver dag.

Enten du leter etter en oppskrift, tekstene til den sangen du nettopp har hørt, eller en lokal Thai restaurant, det er internett du henvender deg til for å få hjelp.

For mange av oss drives måten vi slapper av på slutten av dagen på internett. Den raske økningen av streamingvideo over internett har kabelnettverket kryptert.

Internett har kommet langt. Og under 50 år gammel er den digitale revolusjonen bare i gang. Å se tilbake på hvor langt vi har kommet får oss til å spørre: hvordan vil internett se ut om ytterligere 50 år?

Videre lesning

Utviklingen av internett var og er en mangefasettert innsats, med mange forskjellige bidragsytere og selskaper som utvikler små segmenter som til sammen legger opp til den elektroniske verdenen er i dag.

For mer omfattende informasjon om hvordan internett ble hva det er, kan du gjerne utforske følgende lenker.

 • Internettets historie etter tiår
 • Opprinnelse av Internett
 • En tidlig historie på Internett (PDF)
 • Kort historie om Internett
 • NSF og fødselen av Internett: 1960-tallet
 • Internett-pionerer
 • Historien om Internett og høyskolene som bygde det
 • Internett: How It All Began (PDF)
 • Internettets fortid og fremtid (PDF)
 • En forelesning om internettets opprinnelse av Ken King
 • Historisk tidslinje for World Wide Web
 • Fødselen av World Wide Web
 • The Little History of the World Wide Web (PDF)
 • Interaktiv tidslinje for verdenshistorien
 • Internettets historie ifølge seg selv
 • Oppfinnelse av Internett
 • CERN WWW Research
 • CERN og oppfinnelsen av World Wide Web.

Du kan også glede deg

Her på WhoIsHostingThis.com gjør vi lite annet enn å studere og tilby informasjon og verktøy for folk som bruker internett. Her er noen av våre egne artikler, infografikk og videoer som er relatert til internettets historie.

 • Internett: Så og nå: vår infografikk om hvor mye internett og livene våre har endret seg de siste tiårene. Eller du kan se den korte videoen vår basert på den.
 • Historien om nettsøkemaskiner: lær hvordan vi beveget oss fra enkle søkemotorer som ofte var langt til å stole på de vi bruker i dag som stort sett er pålitelige.
 • Åtte datavirus som brakte Internett til knærne: nesten så snart internett ble populært, ble det et viktig mål for hackere. Denne infografien tar en grundig titt på åtte store angrep.
 • Seks organisasjoner som i all hemmelighet driver internett: Selv om det høres ut som en konspirasjon, er disse organisasjonene kritisk viktige for å holde internett i gang. Finn ut mer i denne fascinerende infografien.
 • Programmering: språk, tidslinje og guider: fra Jaquard-vevstolen i 1801 til publiseringen av HTML5 i 2014 og utover, kan du lære alt om historien til programmering (Og hvordan gjøre det!) Med denne uttømmende guiden..
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map