SSH: Her er hva du trenger for å få tilgang til nettstedet ditt hvor som helst nå.

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.
Sikker skjell


Secure Shell (SSH) er en nettverkskommunikasjonsprotokoll som brukes til å opprette en kryptert forbindelse mellom et lokalt klientprogram og en ekstern server. SSH gjør det mulig for klienten og serveren å kommunisere sikkert over et offentlig, usikret nettverk, for eksempel internett.

Begrepet SSH brukes noen ganger for å referere til applikasjonene som brukes til å kommunisere med en ekstern server. Imidlertid refererer SSH faktisk til selve kommunikasjonsprotokollen, ikke applikasjonen som brukes for å aktivere kommunikasjon mellom klienten og serveren.

SSH-applikasjoner

SSH brukes hele tiden av webansvarlige og utviklere. Det er to primære måter profesjonelle nettsteder bruker SSH enten de er klar over det eller ikke.

 1. RSH, eller ekstern skalltilgang, med et program som PuTTY, gir tilgang til kommandolinjen på en ekstern server.
 2. Sikker filoverføringsprotokoll, eller SFTP, støttes av mange populære FTP-klienter, inkludert Filezilla, og gjør det mulig å overføre filer til og fra en ekstern server over en tilkobling som er sikret av SSH.

I tillegg til RSH og SFTP, brukes SSH for å sikre flere andre typer server tilgang inkludert rsync filoverføring og synkronisering, FTP over SSH (FISH), sikker kopi (SCP), og fullverdig virtuelt privat nettverk (VPN) tilgang til serveren med OpenSSH.

SSHs historie

SSH ble først utviklet i 1995 av Tatu Ylönen som direkte svar på et passord-sniffende angrep rettet til Helsingfors teknologiske universitet der Ylönen var medlem av fakultetet. Før utgivelsen av SSH var kommunikasjon mellom en klientapplikasjon og en ekstern server over et usikret nettverk mulig takket være protokoller som rlogin, RSH, Telnet og rexec. Imidlertid overførte alle disse protokollene informasjon, inkludert påloggingsinformasjon, i klartekst. Dette medførte at noen med riktig teknisk dyktighet og tilgang til nettverket potensielt kunne avskjære meldinger og få tilgang til serverpåloggingsinformasjon i ren tekst.

SSH ble en umiddelbar hit. Den første versjonen, SSH-1, ble utgitt som freeware i juli 1995 og var i bruk av 20 000 brukere spredt over 50 land på mindre enn seks måneder. I år 2000 hadde antallet aktive SSH-brukere eksplodert til 2 millioner.

Ylönen grunnla SSH Communications Security i desember 1995 for å markedsføre og videreutvikle protokollen. Mens den opprinnelige versjonen av SSH ble bygget ved hjelp av en rekke gratis komponenter og utgitt som åpen kildekode-programvare, ble SSH over tid stadig mer proprietær. I 1999 brukte en gruppe utviklere den siste open source-versjonen av SSH for å lage en gratis og open source versjon av SSH. Denne gratisversjonen utviklet seg til det som i dag er kjent som OpenSSH og er integrert i operativsystemene Unix, Linux og Windows.

Hvordan fungerer SSH?

Kommunikasjon over et nettverk koblet sikret av SSH krever at tre forskjellige lag fungerer unisont:

 • Transportlag: Dette laget håndterer utveksling av krypteringsnøkler mellom klientprogrammet og ekstern server, og administrerer SSH-tilkoblingen i løpet av sesjonen.
 • Brukergodkjenningslag: Dette laget lar brukeren autentisere seg til serveren ved å bruke en rekke forskjellige autentiseringsmetoder. Den vanligste metoden er et brukerpassord, men passordløse og engangs passordgodkjenningssystemer kan også brukes avhengig av klientprogrammet som er i bruk.
 • Tilkoblingslag: Dette er laget som SSH-klientgrensesnittet fungerer over og inkluderer shell-tilgangsprogrammer som PuTTY, sikre FTP-klienter som Filezilla og alle andre SSH-klienter..

Den tredelte arkitekturen til SSH er en del av det som gjør protokollen så populær. Takket være den frakoblede designen, kan den brukes til mange forskjellige formål ved å designe klientapplikasjoner for å utføre bestemte oppgaver over en forbindelse som er sikret med SSH.

ressurser

SSH-ressurser florerer. Hvis du vil lære hvordan du kan bruke SSH for å bedre administrere en ekstern server, er det noen gode ressurser å konsultere.

SSH: The Secure Shell, The Definitive Guide (2001) av Barrett og Silverman er en utmerket O’Reilly-bok, hvis den er litt datert. Imidlertid er det fritt tilgjengelig online, og det første kapittelet gir en veldig god teknisk introduksjon til SSH. Hvis du er ny på SSH og vil forstå det tekniske grunnlaget for denne kommunikasjonsprotokollen, tar det noen minutter å lese det første kapitlet i denne teksten..

SSH: Hva og hvordan er en tutorial av Jonathan Cutrell som er fritt tilgjengelig på Envato Tuts +. Denne opplæringen går gjennom prosessen med å sette opp SSH på et lokalt system og en ekstern server, konfigurere passordløs pålogging til serveren, og demonstrerer hvordan du kan skyve kode til et git-lager på den eksterne serveren. Dette er en spesielt god ressurs hvis du er en utvikler som vil være vertskap for git-lagringsplasser på en privat ekstern server.

Complete Secure Shell Course av Muhammed Torkey er et online kurs tilgjengelig på Udemy. Kurset introduserer sikkert skall, forklarer hvordan det fungerer, dekker SSH-installasjon og -konfigurasjon, og introduserer en rekke SSH-applikasjoner. Etter å ha fullført dette kurset vil du kunne bruke SSH for ekstern terminal tilgang, filoverføring, som VPN, og også vite hvordan du gjør SSH så sikker som mulig.

SSH Tutorial – Grunnleggende serveradministrasjon med SSH av LearnCode.academy er en fartsfylt og kort oversikt over administrasjon av en ekstern server med SSH. På mindre enn 10 minutter demonstrerer denne YouTube-videoen hvordan du bruker SSH til skalltilgang, filoverføring med rsync og passordløs pålogging.

SSH Tutorial for Linux er en detaljert opplæring som går tilbake til 1999, men har blitt oppdatert flere ganger siden den gang. Det dekker passordløs pålogging og en rekke SSH-applikasjoner. Det er aktuelt for Linux- og Unix-baserte systemer, inkludert Mac OS X. Hvis du imidlertid bruker en Windows-maskin, kan du se på SSH-opplæringen for Windows i stedet.

SSH-klienter

Som vi har diskutert, er SSH ikke et program, men en protokoll. Men det snakkes vanligvis som om det er. Til syvende og sist er det et slags program som lar brukere logge seg på andre systemer og gjøre alle de normale tingene de ville være i stand til å gjøre hvis de satt ved den andre datamaskinens konsoll.

Valg, valg

Så det virkelige spørsmålet er hvilken SSH-klientapplikasjon du skal bruke.

På Unix-maskiner vil du vanligvis finne et program som heter ssh. Mesteparten av tiden er dette faktisk OpenSSH. Vi vil diskutere de viktigste kundene nedenfor.

Men i dette dokumentet vil vi fokusere på PuTTY. Dette er fordi det har en rekke fordeler for andre systemer. Dessuten er det tilgjengelig på de fleste operativsystemer.

SSH bruker

Som vi har diskutert, brukes SSH først og fremst for å la folk bruke kommandoskall på eksterne maskiner på en sikker måte. På denne måten er det tydeligvis en erstatning for Telnet og rlogin.

På de fleste Unix-systemer er både telnet- og rlogin-kommandoene ganske enkelt lenker til ssh-programmet. For normal databehandling bruker ingen Telnet og rlogin lenger.

Det er mange andre avanserte måter som SSH brukes. For eksempel kan det brukes til å lage et Virtual Private Network (VPN), som lar brukere konfigurere et privat nettverk på toppen av et offentlig nettverk som internett ved å lage en kryptert tunnel mellom forskjellige maskiner.

Men den viktigste måten SSH blir brukt bortsett fra bruk som terminal er bruken for overføring av filer. Secure FTP (SFTP) bruker SSH for å holde den overførte informasjonen privat.

PuTTY

PuTTY var en av de første applikasjonene som implementerte SSH. Det er en applikasjon med full funksjonalitet for kommunikasjon med andre systemer og for overføring av filer – alt gjort sikkert. Grunnprogrammet distribueres som en enkelt fil. Du kan bare laste ned PuTTY og kjøre den fra kommandolinjen. Men i sin komplette form består den av flere deler:

 • SSH-klient med tilkoblingsansvarlig (PuTTY);
 • Secure FTP (PSFTP);
 • Sikker kopi eller SCP (PSCP);
 • Autentiseringsagent for lagring av private nøkler for de andre delene av PuTTY (Pageant);
 • Generator av RSA- og DSA-nøkler, lik ssh-add i OpenSSH (PuTTYgen).

PuTTY ble først utviklet for Microsoft Windows. Gjennom årene har det blitt portert til mange Unix-systemer så vel som Mac OS X. Utviklingen fortsetter på eldre systemer som det klassiske Mac OS. Som et resultat er det fint å være kjent med, fordi den er tilgjengelig på omtrent ethvert system du måtte bruke.

Komme i gang med PuTTY

PuTTY er lett nok til å bruke at du sannsynligvis bare kan laste ned den og begynne å bruke den. Sjekk ut PuTTY Nedlastingsside. Men det er forskjellige ressurser tilgjengelig for å hjelpe deg:

 • Vanlige spørsmål om prosjekt: prosjektets FAQ-liste er omfattende og vil svare på de fleste av spørsmålene dine
 • Putty Tutorial: SiteGrounds enkle opplæring som får deg i gang på en Windows-maskin.
 • Bruke SSH i PuTTY (Windows): en grunnleggende introduksjon som viser deg hvordan du laster ned og installerer PuTTY, og kommer i gang.
 • Nedlasting og konfigurering av kitt: En veldig nyttig video av Michael Holtz Jr som vil få PuTTY installert og konfigurert på maskinen din. Det gir også noen fine tips for bruk av programmet.

PuTTY-alternativer

Det er mange alternativer til PuTTY. Spesielt er OpenSSH standard SSH-system på Unix-maskiner. Vi har delt alternativene opp i gratis- og betalversjonene. Generelt er betalingsversjonene designet for bedriftsbrukere – men ikke alltid.

Gratis kunder

 • ConnectBot: en SSH-klient for Android.
 • Dropbear: en SSH-klient og server for Unix-baserte operativsystemer.
 • lsh: GNU-prosjektets SSH-klient og server.
 • OpenSSH: OpenBSD Secure Shell – standarden på Unix-operativsystemer.
 • PACManager: et SSH / FTP / Telnet øktadministrasjonsverktøy for Linux.
 • Tera Term: en Windows-basert terminalemulator.

Kommersielle kunder

Selv om alle disse programmene koster penger, har mange av dem 30-dagers prøveversjoner som du kan laste ned.

 • AbsoluteTelnet: et windows-program som kombinerer SSH- og SFTP-klienter med forskjellige terminalemulatorer.
 • Bitvise: en kombinert Windows SSH-server og klient .
 • Private Shell: en fullverdig Windows SSH-klient som inkluderer SFTP og mye mer.
 • PenguiNet: en Windows-basert SSH-klient med faneblad for å opprettholde mange tilkoblinger samtidig.
 • Refleksjon: en terminalemulator basert på SSH.
 • SecureCRT: en SSH-klient tilgjengelig for Windows, Mac og Linux.
 • Tectia SSH: bedriftens SSH-system fra selskapet som oppfant SSH.
 • TN3270 Plus: en Windows-telnet-emulator som inkluderer SSH-sikkerhet.
 • Token2Shell: en Windows-basert SSH-klient med ekstra funksjoner som sømløs fjernkopiering.
 • Xshell: en Unix-basert SSH terminalemulator.
 • ZOC Terminal: en SSH-terminal for Windows og Mac.

Ikke-terminale SSH-applikasjoner

SSH brukes i mange andre applikasjoner. Det er mest assosiert med FTP og andre filoverføringsfunksjoner. Men det brukes også til mer avanserte funksjoner som eksterne stasjonære maskiner og sikre X-Windows-systemer.

 • CRAX Commander: en proprietær Mac-filbehandler som inkluderer SSH og SFTP.
 • Cryptzone MindTerm: et Java-basert bibliotek for å inkludere SSH i dine egne applikasjoner. De tilbyr også et frittstående program. Det er gratis for personlig og begrenset kommersiell bruk.
 • FileZilla: et gratis FTP-program (klient og server) som støtter SFTP så vel som FTPS. Hvis du driver med mye databehandling, kan det være lurt å sjekke FileZilla Pro fordi det gir tilgang til Amazon S3, Google Drive, Microsoft OneDrive og mange andre ressurser.
 • MobaTerm: en forbedret Xterm-applikasjon med innebygd SSH. MobaTek tilbyr en gratis hjemmeversjon og en rimelig profesjonell utgave.
 • ProxyCap: et kommersielt program for å kontrollere din bruk av proxy-servere med egen SSH-støtte på Windows- og Mac-datamaskiner.
 • SFTPPlus: et kommersielt filoverføringssystem som inkluderer SFTP og SCP begge over SSH versjon 2.
 • SmartFTP: et kommersielt Windows-basert program hovedsakelig fokusert på filoverføring, men også terminalemulering med SSH.
 • CodePlex Terminals: en kommersiell klient med eksternt skrivebord, med ganske mye mer.
 • WinSCP: en gratis SSH-basert FTP for Windows, basert på PuTTY.

Klientoppsummering

For enkeltpersoner er PuTTY et godt valg, fordi det er tilgjengelig på omtrent hvilken som helst datamaskin du kanskje jobber med. Men hvis du har spesielle behov, er det mange alternativer tilgjengelig for deg. Uansett vil du vite at du kan jobbe i privatlivet.

Sammendrag

SSH er en fleksibel kommunikasjonsprotokoll som kan brukes til å lage en sikker kommunikasjonstunnel mellom en lokal klientapplikasjon og en ekstern server. Når du er kjent med SSH, vil du bruke en rekke SSH-klientapplikasjoner for å jobbe sikkert på en ekstern server med samme kontrollnivå som du ville hatt hvis du hadde fysisk tilgang til serveren.

Videre lesing og ressurser

Vi har flere guider, veiledninger og infografikk relatert til internett og webutvikling:

 • Introduksjon til nettstandarder: denne artikkelen får deg i gang med å lage sider og apper som fungerer overalt.
 • Den ultimate listen over verktøy for nettredaktører A-Z: Finn alle verktøyene du trenger for å gjøre det enkelt å administrere nettstedet ditt.

Ultimate Guide to Web Hosting

Hvis du skal overføre filer rundt på internett, er sjansen stor for at du kommer til å bruke en eller flere webservere. Sjekk ut vår ultimate guide til webhotell. Det vil forklare alt du trenger å vite for å ta et informert valg.

Ultimate Guide to Web Hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map