Slik kommer du i gang med frilansskriving for å tjene penger med ordene dine

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Frilansskriving som karriere har eksistert i lang tid, men i internettalderen er det enklere enn noen gang for noen å komme i gang med å tjene penger som skribent eller blogger..

Stillingsbeskrivelse

I denne artikkelen skal vi snakke om to forskjellige typer forfattere:

 1. Profesjonelle bloggere som tjener penger på egen blogg (er).
 2. Frilansforfattere som tjener penger på å skrive (blogger ofte) for andre.

Hva frilansforfattere og profesjonelle bloggere gjør

Frilansforfattere og profesjonelle bloggere gjør lignende arbeider. Men de er forskjellige.

Frilansforfattere

“Freelance Writer” er et bredt begrep som kan referere til mange forskjellige typer karrierer.

Noen bruker uttrykket utelukkende for å referere til de som skriver for publikasjoner, for eksempel magasiner eller nettpublikasjoner, men det kan også bety enhver uavhengig skribent. Prosjekter kan være engangsoppgaver, eller tilbakevendende vanlig arbeid.

Begrepet “frilansskribent” kan referere til:

 • Magasinforfattere: spesialiserer deg i å skrive artikler for populære magasiner (for eksempel Vogue eller Esquire) eller fagmagasiner (bransjespesifikke publikasjoner som Advertising Age eller Automotive News).
 • Journalister: undersøke og skrive artikler for nyhetspublikasjoner.
 • Bloggere: spesialiserer deg i å skrive betalte blogginnlegg for kundenes blogger.
 • Tekstforfattere: lag “kopi” for markedsføring eller reklame. Kopiering kan omfatte nettinnhold, direktemelding, taglines, brosjyrer, salgsbrev, e-post osv.
 • Sosiale medier forfattere: spesialiserer deg i å skrive oppdateringer for sosiale medier-plattformer som Facebook, Twitter, Instagram osv.
 • Nettinnholdsforfattere: lag artikler for online publikasjoner.
 • Ghostwriters: ta på stemmen til klienten og skriv for dem, uten å få en byline-kreditt. I stedet blir verket kreditert til klienten, og spøkelsesforfatteren holdt generelt hemmelig.

Noen forfattere er generalister og tar på seg en rekke arbeider. Andre kan spesialisere seg i et bestemt format eller bransje, eller ha flere spesialiteter.

Selv blant forskjellige typer forfattere er det utrolig mye variasjon. Frilansforfattere kan tjene til livets opphold med alle slags nisjespesialiteter. For eksempel kan en tekstforfatter velge å spesialisere seg i å bare skrive brosjyrekopi, direkteartikler eller produktbeskrivelser. En ghostwriter kan spesialisere seg i å hjelpe folk med å skrive sine egne memoarer. En skribent som spesialiserer seg i virksomhet kan tjene til livets opphold bare ved å skrive årsrapporter eller forretningsplaner for en bestemt bransje, eller gi forslag til non-profit. Noen frilansere skriver bare blogginnlegg eller webinnhold om spesifikke temaer de spesialiserer seg i. Andre velger å spesialisere seg i sosiale medier strategi for en plattform, planlegge kampanjer og skrive effektive oppdateringer for bare Facebook eller Twitter.

Typiske oppgaver utført av frilansforfattere vil variere avhengig av type forfatter, og kan omfatte:

 • Pitching artikkel eller prosjektideer til klienter eller publikasjoner
 • Gjennomføre forskning og intervjuer
 • Presentere utkast til redaktører og klienter for tilbakemelding
 • Arbeider med redaktører og klienter for å forme materialet til deres spesifikasjoner
 • Kommunisere med kunder gjennom hele prosjektet
 • Koordinering med grafiske designere, SEO-eksperter osv
 • Publisering av innhold til en kundes blogg eller sosiale medieruttak
 • Markedsføring selv og få nye klienter ved å søke på stillingsannonser, be om henvisninger, kaldkalling eller kald e-post, sosiale medier, innholdsmarkedsføring, osv.
 • Vedlikeholde sin egen portefølje eller nettsted
 • Regnskap, bokføring og skatter
 • Forhandlinger med og fakturering av klienter
 • Administrere underleverandører for forskning, skriving osv.

Profesjonelle bloggere

Profesjonelle bloggere (“probloggere”) vedlikeholder sine egne blogger og “tjener penger” på forskjellige måter for å tjene penger. Dermed jobber de generelt for et publikum fremfor klienter.

Deres typiske oppgaver ligner de som en frilansskribent har, men viderekoble på viktige måter:

 • Å velge blogginnlegg for å interessere leserne sine
 • Å skrive, redigere og publisere blogginnlegg på sin egen blogg
 • Administrere de tekniske aspektene av nettstedet deres (hosting, design, feilsøking osv.)
 • Designe grafikk for bloggen deres
 • Samhandle med leserne sine ved å svare på kommentarer, svare på e-post, oppdatere sosiale medier osv
 • Markedsføring av bloggen sin og voksende publikum gjennom en rekke strategier, muligens inkludert søkemotoroptimalisering (SEO), nettverk, sosiale medier, etc.
 • Å skrive annet støttemateriell som e-post nyhetsbrev, bøker osv
 • Administrere medlemssamfunn
 • Oppsøke og administrere forhold til annonsører og sponsorer
 • Tar på å snakke spillejobber
 • Lage produkter som skal selges til publikum.

(Se vår ultimate guide til blogging for nybegynnere (PDF) for mer informasjon og ressurser om disse emnene.)

Arbeidsmiljø

Frilansforfattere og bloggere kan jobbe hvor som helst de har en datamaskin og internettforbindelse. Mange forfattere jobber hjemme, enten det er på et eget hjemmekontor eller ved kjøkkenbordet eller sofaen. Andre bruker samarbeidsplasser, leide kontorlokaler eller i forskjellige miljøer mens de reiser.

Mange frilansforfattere jobber langdistanse med klienter og kan aldri engang møte dem ansikt til ansikt. Andre kan jobbe ansikt til ansikt med lokale kunder, eller reise for å møte dem. Kommunikasjon med klienter kan skje via e-post, telefon eller ved hjelp av videoprat-teknologi som Skype eller Google Hangouts. Mange forfattere bruker også prosjektstyringsprogramvare som Asana, Basecamp eller Trello for å kommunisere om prosjektdetaljer.

Mange frilansforfattere jobber deltid eller variable timer. En av de største fordelene forfattere nevner om freelancing er fleksibiliteten og muligheten til å sette din egen timeplan.

Siden frilansskriving er et globalt yrke, kan frilansforfattere bo hvor som helst i verden. Å bo i et område med lavere levekostnader vil strekke pengene dine lenger.

En av ulempene med frilansskriving er mangelen på kontorkamerateri. Det er viktig for frilansforfattere å få et nettverk med andre forfattere og komme seg ut av huset regelmessig for å holde seg sunne.

Hvordan bli frilansforfatter eller blogger

I internettalderen er det lettere enn noen gang å bli frilansskribent og begynne å tjene penger. Frilansskriving som karriere er mulig for folk flest, men det betyr ikke at det passer godt for alle. Dette er hva som trengs.

utdanning

En høyskoleutdanning i engelsk eller kommunikasjon kan være nyttig for de som trenger å forbedre skriveferdighetene sine, men de er ikke pålagt å bli frilansskribent. Selv om du bør ha gode skriveferdigheter, kan dette læres uten høyskoleutdanning. Generelt vil klienter se på relevant erfaring og portefølje, og vil ikke spørre eller bry seg om hvorvidt du har en grad i engelsk.

For noen bransjer kan imidlertid en relevant grad hjelpe deg med å lande mer arbeid og forhandle høyere lønn for ekspertisen din.

Frilansforfattere er ofte selvlærte og lærer kontinuerlig på jobben for å forbedre deres skrive- og forretningsevner. Noen ganger vil forfattere gjøre pro bono-arbeid for å få erfaring eller utvikle spesifikke ferdigheter.

Viktige kvaliteter

Bare det å være en god forfatter garanterer ikke suksess som frilansforfatter eller blogger. Selv om gode skriveferdigheter er viktige, må du også være flink til å styre en bedrift og markedsføre deg selv for å få arbeid.

Viktige egenskaper for frilansforfattere inkluderer:

 • ydmykhet: Når du skriver for klienter, handler det ikke om deg eller egoet ditt. Du vil ikke vare lenge hvis følelsene dine blir såret av redigeringer av skrivingen din.
 • Selvdisiplin: Når du er selvstendig næringsdrivende, er du din egen sjef, og du må oppføre deg slik. Frilansforfattere må ha disiplin for å overholde tidsfrister og jobbe selv når de ikke har lyst til det, og følge med på “kjedelige” oppgaver som regnskap og fakturering.
 • Selvstendighet: du må kunne ta beslutninger for deg selv og ta ansvar for din egen virksomhet, uten at noen trenger å fortelle deg hva du skal gjøre.
 • Tilpasningsevne: du må kunne tilpasse deg skiftende bransjer og utvikle teknologier.
 • kreativitet: du må kunne komme med ideer på forespørsel.
 • Kritiske tankegang: du skal kunne forske og analysere informasjon og forstå nye konsepter slik at du kan forklare den for andre.
 • Sosiale ferdigheter: Å skrive kan være en enslig karriere, men du må fremdeles kunne kommunisere med klientene dine, intervjue emner og få kontakt med leserne..
 • Skriveferdigheter: du må ha gode grammatikk- og staveferdigheter, og kunne kommunisere ideene dine tydelig til leserne dine.
 • Nysgjerrighet: de mest suksessrike forfatterne elsker å kontinuerlig lære nye ting og anvende kunnskapen sin for å endre og utvide virksomheten.

Forfremmelse

Som selvstendig næringsdrivende er du ansvarlig for din egen utvikling og utviklingen av virksomheten din.

Suksess og avansement vil bety forskjellige ting for forskjellige mennesker. Noen forfattere drømmer om å jobbe deltid og jobbe mens du er på reise. Andre ønsker å skalere opp virksomheten og ansette andre forfattere. Atter andre ønsker å gå over til produktbaserte, mer passive forretningsmodeller.

Å fremme eller skalere opp virksomheten din, kan være vanskelig for frilansforfattere. Det er fordi du som tjenesteleverandør handler timer for penger. Mengden du kan tjene er begrenset av hvor mange timer du kan jobbe. Du kan tjene mer penger ved å øke prisene, men det er bare så mange timer på en dag.

Vanlige måter å skalere opp en frilansvirksomhet og tjene mer penger inkluderer:

 • Å heve prisene
 • Jobber raskere
 • Utkontraktering
 • Selger produkter i tillegg til tjenester.

Betale

Betal for frilansforfattere og bloggere varierer mye. Det er så mange faktorer som går inn på det, og et så bredt spekter, at det er meningsløst å gi en median mengde.

Frilansforfattere og bloggere

Gjennomsnittlig inntekt for frilansforfattere i USA er $ 42.120. Frilansbloggere kan tjene alt fra under 10 dollar per post, til 500 dollar eller mer.

utgifter

Når du er frilansskribent, er du bedriftseier. Selv om frilansskriving ikke krever så mange faste utgifter som å starte en butikk eller en restaurant, er det ikke gratis.

Vanlige forretningsutgifter inkluderer:

 • skatter
 • Helseforsikring
 • Pensjonssparing
 • Nettstedshosting og domeneavgift
 • Kontorrekvisita
 • Programvare (regnskap, markedsføring, kundestyring osv.)
 • Utdanning (bøker, kurs, sertifiseringer osv.)
 • Betalingsbehandlingsgebyr
 • Bokføring og regnskap
 • Underentreprise (ansettelse av virtuelle assistenter, forfattere, forskere, designere osv.).

Profesjonelle bloggere

Generelt er det vanskeligere å tjene til livets opphold som profesjonell blogger enn å gjøre det som frilansskribent. Fra forskjellige undersøkelser og statistikk rundt på nettet tjener de fleste bloggere som prøver å tjene penger på sine egne blogger ikke mye, men det er mulig å tjene penger:

 • I følge Blogging.com har 81% av bloggerne aldri tjent mer enn $ 100 fra sine egne blogger. Bare 17% av bloggerne som svarte på undersøkelsen tjente sine primære inntekter fra bloggene sine.
 • I følge Problogger tjente bare rundt 9% av bloggerne mellom $ 1000 og $ 10.000 i måneden. Fire prosent tjener over $ 10.000 per måned.
 • Denne infografien med antatt svar sier at bare 14% av bloggerne tjener penger på bloggene sine, og de tjener $ 24 000 i året i gjennomsnitt.
 • I følge Glassdoor tjener profesjonelle bloggere på heltid alt fra 19 000 til 79 000 dollar per år.

Outlook

Ifølge United States Bureau of Labor Statistics anslås forfattere og forfattere å vokse bare 2% fra 2014 til 2024, saktere enn gjennomsnittet for alle yrker. Imidlertid inkluderer denne statistikken alle slags forfattere, fra forfattere til journalister til filmmanusforfattere.

Selvstendig næringsdrivende øker derimot i mange land. I følge forskning fra Economic Modelling Specialists International, har antallet personer som primært jobber på egen hånd økt med 14% siden 2001 i USA. Storbritannias Office for National Statistics viser også at antallet selvstendig næringsdrivende i Storbritannia øker.

Mens de fleste bloggere ikke tjener heltid fra sine egne blogger, tjener mange frilansbloggere og forfattere forfattere for andre. Innholdsmarkedsføring øker, og flere og flere bedrifter har behov for skriftlig innhold, inkludert blogginnlegg, for å markedsføre virksomhetene sine.

Verden vår består av ord overalt du ser. Så lenge sivilisasjonen eksisterer, vil det være behov for forfattere å skrive disse ordene. Selv om de spesifikke mediene kan endre seg og forskjellige bransjer kan strømme ut, vil det alltid være muligheter for frilansforfattere som ønsker å tjene penger.

ressurser

Selv om du ikke nødvendigvis trenger en formell utdanning for å bli frilansskribent eller blogger, trenger du å utdanne deg til yrket hvis du vil lykkes.

Det mangler ikke ressurser der for å komme i gang som frilansskribent – det er faktisk så mange ressurser at det kan være overveldende å komme i gang.

Dessverre har det blitt ganske populært å tjene penger på nettet ved å selge kurs og guider som lærer andre å gjøre noe du bare har mest rudimentær kunnskap om deg selv. Følgelig bør håpefulle frilansforfattere og bloggere være ekstremt forsiktige med å kjenne etter selvutnevnte eksperter. Sjekk forfatteren av hvilken som helst ressurs du kommer over, og sørg for at det er noen med en god mengde erfaring og påviste suksesser under beltet, ikke en nybegynner som akkurat begynner.

blogger

Langdrevne blogger for frilansskriving kan være skattekammer av gratis informasjon. Dette er noen av de beste, av ekte eksperter.

 • Alle indieforfattere: denne flertallsbelønte bloggen av veteranfrilansskribenten Jenn Mattern har hundrevis av artikler om frilansskriving, profesjonell blogging og selvpublisering. Hennes intet-tullete, fortell-det-som-det-er stil er en forfriskende kontrast til andre blogger. Hvis du bare leser en blogg på frilansskriving, burde dette være det.
 • Ord på siden: erfaren skribent Lori Widmer har generøst blogget råd for nye frilansforfattere i over 10 år. Hun spesialiserer seg på risikostyring og forsikringsskriving, men hennes vismannsråd for å finne kunder, forretningsplanlegging, markedsføring og mer er relevant for forfattere i enhver bransje.
 • Make a Living Writing: den prisbelønte frilansskribenten Carol Tice har støttet familien med skrivingen sin siden 2005, og har gitt bloggråd til forfattere om hvordan de kan øke inntektene siden 2008. Bloggarkivene inneholder alt du trenger for å lansere en vellykket frilansskriverkarriere.
 • Bli en frilansblogger: Sophie Lizards blogg er mer rettet mot nybegynnere, og fokuserer utelukkende på frilansblogging. Det er et flott sted å lære om hva som går inn i en frilans bloggingskarriere og hvordan du kan få de første kundene dine.
 • Doctor Freelance: Jake Poinier har vært frilansende siden 1999. Bloggen hans inneholder verdifull informasjon for frilansere på mellomnivå som ønsker å øke spillet og tjene mer. Han tar seg også tid til å svare lesere som skriver inn med egne spørsmål.
 • Copyblogger: lær alle ferdighetene og teknikkene du trenger for å skrive overbevisende kopier for bloggen din og bli en mester i innholdsmarkedsføring.

Communities

 • Freelance Writers Den (betalt): Carol Tices samfunn er ekstremt aktivt og nyttig for nybegynnere frilansforfattere som trenger en-til-en-veiledning. Foruminnlegg blir ofte besvart med gode råd fra Carol selv, og du kan også få personlige anmeldelser av arbeidet ditt, markedsføring, tonebrev osv. Fellesskapet har også tilgang til mange kurs og bøker om frilansskriving. Selv om dette er et betalt samfunn, er det en fantastisk investering for å komme i gang.
 • Alle indieforfattere som skriver forum: Selv om det ikke er veldig aktivt, er dette forumet et flott sted å samhandle en-mot-en med veteranforfattere som Jenn Mattern og Lori Widmer.
 • BAFB Community Forum: semi-aktivt forum for alle aspekter av freelance blogging, som ofte besøkes av nye forfattere og store navn.

bøker

Selv om det er mye verdifull informasjon som er spredt på nettet, kan det være mer effektivt å lese en bok med all informasjonen du trenger et sted.

 • The Well-Fed Writer (2009) av Peter Bowerman: en godt organisert bok om alle aspekter av frilansskriving, og den inneholder mange eksempler og case-studier av vellykkede forfattere.
 • The Wealthy Freelancer (2010) av Slaunwhite, Savage og Gandia: denne praktiske guiden vil lede deg gjennom å starte din frilansskriverkarriere, steg for steg.
 • The Science, Art and Voodoo of Freelance Pricing and Getting Paid (2013) av Jake Poinier: alt du trenger å vite om priser, estimering og innkreving av avgifter for frilansskrivingstjenestene dine.
 • Money Book for Freelancers, Part-Timers and the Self-Employed (2010) av D’Agnese og Kiernan: ikke på frilansskriving i seg selv, men du må lære deg å styre økonomi som selvstendig næringsdrivende, og denne boken er en flott guide for hvordan det hele fungerer.

Jobbstyrer

Mens jobbtavler ikke er den beste måten å opprettholde karrieren din, er de gode for å komme i gang og hente de første kundene dine.

 • ProBlogger Job Board: dette jobbrettet viser bare bloggjobber, med et bredt spekter av gebyrer.
 • Morning Coffee Nyhetsbrev: få varsler om de siste frilansskrivjobboppslagene rundt på nettet fra denne sammenfattede daglige fordøyelsen.
 • Flexjobs (betalt): et jobbtavle utelukkende for telekommunikasjonsjobber, inkludert skrivejobber.

Konklusjon

Du trenger ikke bruke år på å tjene en spesialisert grad for å bli frilansskribent eller blogger. Denne karrieren er lett å hoppe rett i og komme i gang med – men hvis du vil lykkes, bør du gjøre research og søke å utdanne deg underveis. Med ressursene ovenfor har du alle verktøyene du trenger for frilansskriving og bloggingsuksess!

Videre lesing og ressurser

Vi har flere guider, veiledninger og infografikk relatert til frilansskriving og blogging:

 • 7 vanlige bloggfeil du må unngå: ikke bli fanget av blogging på feil måte.
 • Blogging for nybegynnere: dette er vår ebok som forteller deg alt du trenger å vite for å begynne å blogge.
 • Hvordan søke og bestemme troverdige kilder på Internett: det er mye informasjon på internett som kan hjelpe deg i skrivingen din. Men ikke det hele er pålitelig.

Secrets of a Killer Blog Post

Vil du vite hvordan du lager et flott blogginnlegg? Sjekk ut videoen vår, Secrets of a Killer Blog Post.

Secrets of a Killer Blog Post
Secrets of a Killer Blog Post

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map