Pligg Introduksjon og ressurser – Og til Kliqqi

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.

Pligg er et enkelt, open source content management system (CMS), designet for opprettelse av sosiale publiseringsnettverk eller sosiale nettmiljøer på nett, likt Facebook, Reddit, Twitter og Digg.

Pligg er skrevet i PHP og bruker standard MySQL-databaser. Det er lisensiert under GNU Affero Public License.

Kort historie

Pligg ble lansert i 2005 av grunnleggeren, Eric Heikkinen. I løpet av de neste årene tjente Pligg et godt omdømme og en relativt stor brukerbase. Pligg ble tilbudt som en ett-klikks installasjon av mange populære vertsfirmaer, og brukes fortsatt av mange webutviklere til å bygge sosiale nettsteder.

Etter et tiår med arbeid med Pligg, ble Heikkinen lei av å vedlikeholde det og ønsket å gå videre til andre prosjekter. Med mangel på interesse og retning for utviklere begynte utviklingen av Pligg å avta, og det var en god del uorden blant Pligg-brukere og utviklere. I 2015 så Pligg en kraftig nedgang i nettstedstrafikk og salg, på grunn av mangel på oppdateringer til CMS.

I desember 2015 ble Pligg tilbudt for salg av grunnleggeren og eieren, Eric Heikkinen, sammen med pligg.com-domenenavnet og legitimasjonen for Pliggs GitHub-konto. Selskapet ble etter hvert solgt på billig, for omtrent 50 000 dollar.

Pligg.com-domenet er nå et nedlastingsmarked der du kan kjøpe pålitelige nedlastinger.

Pligg CMS ble omdøpt til Kliqqi, og den er i dag opprettholdt av to av de viktigste utviklerne av Pligg CMS. Kliqqi ble kunngjort som den offisielle etterfølgeren til Pligg kort tid etter overtakelsen. Det er et nytt prosjekt med åpen kildekode fra den originale Pligg CMS-motoren. De nye eierne av pligg.com-domenet tilbød sin støtte og hjalp det nye Kliqqi-utviklingssamfunnet under overgangen.

Pligg-funksjoner

Ved hjelp av Pligg kan du enkelt opprette et sosialt nettverk eller et online sosialt fellesskap. Pligg-brukere har kontroll over innholdet, i motsetning til mange andre CMS-systemer som er designet for bare et par forfattere. Pligg var designet for et stort antall bidragsytere, sender inn og modererer innhold, og det var det som gjorde det attraktivt tilbake da det ble lansert.

Pligg er enkel å bruke og administrere, og den kan drive små sosiale nettverk eller lignende interaktive samfunn med mye fellesskapsgenerert innhold.

Da utviklingen ble avbrutt, var Pligg CMS 2.0.2 den siste versjonen av plattformen. Det krever Apache-webserveren, PHP versjon 5.3 eller nyere, og MySQL versjon 5.1 eller nyere for å kjøre. Maskinvarekrav er beskjedne og gitt CMS-alderen, bør det ikke ha noen problemer med å kjøre på omtrent hvilken som helst server du kan finne i dag.

Installerer Pligg

På høydepunktet av sin popularitet tilbød mange webhotellfirmaer et ett-klikk-installasjonsprogram for Pligg. Mange Pligg-installasjonsveiledninger kan fremdeles finnes på nettet, men Pliggs kildekode på GitHub er ikke lenger tilgjengelig for nedlasting.

I stedet foreslår vi å installere Kliqqi, Pliggs offisielle gaffel og etterfølger, ettersom utviklingsarbeidet mot Pligg er stoppet og ingen fremtidige oppdateringer bør forventes. Dessuten eksisterer ikke Pligg CMS-nettstedet lenger, så det er ingen brukerstøtte og lite i veien for samfunnsstøtte, siden samfunnet gikk videre til andre plattformer, nemlig Kliqqi. Det er nå mulig å installere Kliqqi via Softaculous

Pligg-maler

En rekke profesjonelle Pligg-maler var tilgjengelig for nedlasting fra det offisielle Pligg-forumet, og de fleste av dem var gratis. Siden pligg.com-domenet ble solgt, er de imidlertid vanskelig å finne nå.

Dessverre ble arbeidet med mange Pligg-maler avviklet, av to hovedgrunner. For det første har Pligg-maler en enorm kodebase sammenlignet med andre CMS-systemer, så kodemaler krevde mye arbeid. For det andre hadde Pligg-maler en tendens til å bryte med hver nye utgivelse, så arbeidsmengden for å opprettholde Pligg-maler var rett og slett for høy og upraktisk for utviklere, spesielt de som bidro gratis til prosjektet.

For å gjøre saken enda verre, fungerer ikke Pligg-maler i Kliqqi uten endring. I teorien kan de brukes, men mengden arbeid som trengs for å finpusse dem for Pligg gjør denne tilnærmingen upraktisk.

Konklusjon

I sin storhetstid var Pligg et relativt vellykket CMS. Selv om det ikke ble designet som et all-round CMS med massemarkedsappell (som WordPress), imøtekommet Pligg vellykket behovene til utviklere som jobber med prosjekter i sosiale nettverk for et tiår siden.

Husk at sosiale nettverk var i sin spede begynnelse i 2005. De ble sett på som uutnyttede markeder av mange gründere og utviklere, så Pligg dukket opp til rett tid. Det tillot utviklere å bygge et sosialt nettverk fra grunnen av i løpet av dager i stedet for uker eller måneder.

En av de største ulempene med Pligg var måten den håndterte maler på. Pligg-maler var tungvint og krevde mye koding. Forverre sakene var de vanskelige å vedlikeholde, og mange trengte å bli tilpasset for nye Pligg-utgivelser.

Kliqqi er en verdig etterfølger av Pligg, men i motsetning til forgjengeren, dukket den ikke opp til rett tid. Vanviddet på det sosiale nettverket avviklet år før Pligg-utviklingen ble avsluttet. Etterspørselen gikk ned, og utviklerens interesse for plattformer som Pligg og Kliqqi avtok.

Dette betyr ikke at det ikke er noe marked for Kliqqi eller små, uavhengige sosiale nettverk generelt, siden mange utviklere fortsatt jobber med dem. Etterspørselen er imidlertid mye lavere enn den pleide å være for et tiår siden.

Videre lesing og ressurser

Vi har flere guider, veiledninger og infografikk relatert til utvikling og styring av nettsteder:

  • Google-rangeringer: Forstå, diagnostisere og fikse: hva er bra med et nettsted hvis ingen vet om det? Lær alt om å få den Google-rangeringen du fortjener.
  • Den ultimate listen over verktøy for nettredaktører A-Z: Finn alle verktøyene du trenger for å gjøre det enkelt å administrere nettstedet ditt.

Ultimate Guide to Web Hosting

Sjekk ut vår ultimate guide til webhotell. Det vil forklare alt du trenger å vite for å ta et informert valg.

Ultimate Guide to Web Hosting
Ultimate Guide to Web Hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me