Lær om Perl-programmering: Kom i gang med dette dynamiske språket

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Perl Introduksjon og historie

Perl er et skriptspråk som har eksistert siden 1987. Mens Perl faktisk ikke er et akronym, er det noen “bakronymer” knyttet til det, med “Praktisk utvinning og rapporteringsspråk” som det mest alvorlige. Som et tolket språk det ikke trenger å samle, kan det brukes direkte til å skrive perl-skript (.pl-filer).

Opprinnelig opprettet med den tiltenkte bruken av å gjøre filbehandlingen i Unix enklere, og blir det som kan kalles et “limspråk” som vektlegger praktisk bruk og har mye kraft for å manipulere tekst.

Larry Wall tegnet og utviklet språket, og lånte fra aspekter ved C, skallskrift, AWK og sed. En av de mest nyttige funksjonene er evnen til å bruke vanlige uttrykk for å manipulere tekst og analysere strenger. Dette har gitt den hengivenheten til å være “den sveitsiske hærens motorsag av skriftspråk.” Det har mye innflytelse fra C-språket når det gjelder hvordan det omhandler variabler, uttrykk, kontrollstrukturer og subroutiner, men det er annerledes på mange måter også.

Det Perl legger til at er så unikt, er funksjonaliteten for skallprogrammering og tekstmanipulering. På college studerte Larry Wall både språkvitenskap og informatikk, og var i stand til å lage sin egen hovedfag som han kalte “naturlige og kunstige språk.” Dette gjenspeiles sterkt i hvordan han ser Perl, og refererer til ‘variabler, funksjoner og aksessorer’ som ‘substantiver, verb og aktualiseringer.’

Innenfor språket i seg selv er bruken av “sigils” svært viktig for å manipulere tekst i et uttrykk. Et “@” -tegn indikerer og array, mens skalarer bruker $, og hasjer bruker%.

Hvorfor lære Perl? Hva er alternativer?

Perl er hevdet for sin nærhet til å manipulere tekst, og beskrives som mer nær beslektet med naturlig menneskelig språk enn andre. Perl var ekstremt nyttig for å skrive CGI-skript i løpet av den tidlige kommersielle perioden på internett på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Siden den gang har Python, Ruby, PHP, .NET og JAVA, og nylig NodeJS, blitt mer konkurransedyktige for bruk i webserverkoden til generelle formål. Hva Perl 5 fremdeles er flott til, kan oppsummeres som:

 • Datautvinning & Tekstanalyse – med Perls tunge Regex-evner, kan den sortere tekst enkelt og er dermed nyttig i tekstdokumentbehandling.
 • UNIX systemadministrasjon – det kan kjøre skript for å sjekke systemer, gi nytt navn til og administrere systemlogger, styre flyten av genererte filer.
 • Network Prototyping & Sikkerhet – mange nettverksingeniører kom inn i karrieren da Perl var veldig populær, og de fleste sikkerhetseksperter kjenner Perl, det er bra for ‘skisse’ nettverk & planlegger hvordan du gjør sikkerhet. Å kunne manipulere tekst er bra for kryptering.
 • Katalogstyring i vitenskaper – liste over tunge forskningsfelt må ha en måte å raskt endre tusenvis av elementer, enten det er i en tekstliste, et sett med filer eller informasjon i en database. Perl kan hjelpe med denne prosessen, det er en fin måte å takle et mangfold av katalogiseringskonvensjoner.
 • Legacy Web Systems & intranett – langvarige verktøy som er tøffe å erstatte. Dette er ikke et sterkt ben å stå på, men det fortjener omtale.

Det var også en slags “nagekamp” mellom Perl og Python. I begynnelsen av 2000-tallet begynte Python å bli et mer foretrukket skriptspråk på universiteter, og det smittet over i industrien. Python er kanskje yngre, men den er objektorientert, og siden midten av 2000-tallet har bruken økt jevnlig år etter år. Se selv på PYPL-indeksen. Dette betyr ikke at Perl ble mindre nyttig, bare at den har kommet tilbake til den opprinnelige tiltenkte bruken, den skulle aldri være de eneste språkene på internett. Timing er viktig, og i løpet av den tidlige forbruker-internett-tiden ble Perl hacket til å bli et nyttig nettprogrammeringsverktøy.

Gode ​​ressurser for å lære Perl

Først anbefales det at du blir introdusert for konseptene og intensjonen til Perl-språket, dette er kanskje lettest ved å se noen videoer av Larry Wall som forklarer hvorfor han laget språket, hvordan det fungerer og hvorfor folk elsker det..

Videoer Introduksjoner til konsepter

 • Hacker-intervjuer: Larry Wall – skaperen av Perl
 • Big Think: Larry Wall – Hvorfor Perl er som et menneskespråk
 • Quick Bytes: Python vs Perl

Videoer for programmering i Perl

 • Twit Coding 101 – Perl – Komme i gang
 • Twit Coding 101 – Perl RegEx Søk og erstatt
 • Edureka! – Perl-opplæring for nybegynnere

Online klasser

 • Lær Perl 5 ved å gjøre det – Udemy
 • Grunnleggende om Perl-programmering – Alison.com
 • Perl videokurs & Trening – Lynda.com
 • Perl Fundamentals Course – Virtual Training Company

Guider & Online leseressurser

 • Lære Perl på Perl.org
 • Lær Perl på omtrent 2 timer og 30 minutter – qntm.org
 • Perl-nybegynnersideveiledninger
 • MIT Perl Class Materials

Forums & Communities

 • The Perl Mongers – Grupper som møtes personlig
 • Perl IRC
 • Perl munker
 • Perl Guru Forums

bøker

De beste bøkene finner du oppdatert på Perl.org-bøkesiden, der bøker er listet opp og lenker til flere utgivere. Den kanskje mest brukte boken kommer fra O’Reilly-serien, den 6. utgaven finner du her.

Hvor du skal dra herfra?

Å velge å lære og bruke Perl er en ferdighet som veldig mye avhenger av bruksaken det er behov for. Det vil vanligvis ikke være det eneste språket du bruker, men noe som noen ganger blir trukket ut for å takle spesielle problemer innen tekstbehandling eller sikkerhet. Perls økning og fall i nettutviklingsindustrien skyldtes at den ble opprettet før nettet til og med eksisterte, og at det fungerte så bra for tidlig nettutvikling er ganske mirakuløst.

Det er et utrolig robust verktøy som alle programmerere i Unix eller Linux bør være klar over. Det vil fortsette å være et verdifullt for det opprinnelige tiltenkte målet å bedre shell scripting, finjustering av data og tekstmanipulering.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map