Lær om CAPTCHA: Ingen boter tillatt. (Beklager, roboter)

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


CAPTCHA står for “Fullstendig automatisert Public Turing-test for å fortelle Computers and Humans Apart.”

CAPTCHA har eksistert i en eller annen form siden århundreskiftet, og de brukes til å sikre at internettbrukere som fyller ut skjemaer på nettsteder – for eksempel kontaktskjemaer eller bloggkommentarer – faktisk er mennesker..

Bots er programmert til å fylle ut skjemaer på nettsteder automatisk, som brukes til å generere spam og høste e-post blant annet. Uten CAPTCHAs ville mengden spam produsert av bots være enda verre enn den er.

Men CAPTCHAs selv kan være veldig irriterende for brukere av nettstedet. Til tross for at det er relativt enkelt, er det frustrerende og tidkrevende å kopiere tekst fra uklare bilder, bremse prosessen for brukere – og ofte skade konverteringer for eiere av nettstedene.

På toppen av det svikter CAPTCHAer. Algoritmer blir smartere, og Google hevder at smart AI nå kan løse forvrengt tekst med 99,8% nøyaktighet.

CAPTCHA-versjoner

Som sådan kan det være lurt å bruke en annen type CAPTCHA. Her er noen av alternativene som er tilgjengelige for deg.

 1. No CAPTCHA reCAPTCHA

  No CAPTCHA reCAPTCHA er Googles oppfinnelse, og den ble introdusert i 2014, siden da den har blitt vanlig på nettsteder rundt om i verden.

  Med dette blir brukeren presentert en JavaScript-avkrysningsrute som sier ved siden av: “Jeg er ikke en robot.” Brukeren klikker ganske enkelt på denne avkrysningsruten med musen, og de er fast bestemt på å være et menneske.

  Dette fungerer på ideen om at mennesker oppfører seg veldig forskjellig fra bots. Det er mer sannsynlig at en bot sjekker ruten midt i, mens et menneske vanligvis ikke vil. Ved å spore musens bevegelse kan No CAPTCHA reCAPTCHA fortelle med utrolig nøyaktighet om brukeren er et menneske eller ikke. (Finn ut mer på Googles blogg.)

  Det er imidlertid ikke idiotsikkert. I tilfelle hvor den ikke kan bestemme om brukeren er menneske eller ikke, vil den fortsatt be dem om å skrive inn et nummer eller tekst, og skape en frustrerende opplevelse igjen.

  Det er en litt annen metode for mobile enheter der bevegelsene til musen ikke blir sporet. I stedet for å klikke i en avkrysningsrute, blir brukerne presentert et bilde (f.eks. En katt) og bedt om å velge alle bildene fra følgende utvalg som er relatert (f.eks. Alle kattene fra et utvalg av dyrebilder).

  Igjen, dette er en veldig enkel oppgave for brukere, men det viser seg å være vanskelig for bots.

  Hva nøyaktig Google gjør med disse dataene er noen gjetning. Kanskje bruker den den til å trene Google Photos-appen sin til å gjenkjenne bilder basert på et nøkkelord eller for å forbedre kartene. I alle fall har det blitt standardtypen CAPTCHA de siste årene.

  Finn ut hvordan du legger til reCAPTURE på nettstedet ditt i Googles guide.

 2. Den usynlige reCAPTCHA

  I 2017 kunngjorde Google en oppdatering til No CAPTCHA reCAPTCHA i form av Invisible reCAPTCHA.

  Som navnet antyder er dette en type CAPTCHA som er helt usynlig for brukeren og som ikke krever noen innspill fra dem. Googles mål med dette er å kvitte seg med behovet for enhver form for interaksjon fra brukerens side.

  Det er ikke klart nøyaktig hvordan det fungerer, men det er ingen boks å krysse av, ingen tekst å legge inn og ingen bilder å matche.

  I stedet innebærer det å overvåke hvordan brukere samhandler med nettstedet, noe som sannsynligvis involverer måten de klikker på knapper, måten de beveger musen og andre data som Google har samlet inn. Den tar da sikte på å fortelle fra denne oppførselen om brukeren er en robot eller ikke.

  Selv om dette fremdeles er i begynnelsen av dagen, hvis det viser seg å være vellykket, kan du forvente at dette blir mye mer vanlig fordi brukeropplevelsen ikke påvirkes, noe som har fordeler for både nettbrukere og eiere av nettstedet.

  Finn fulle detaljer om hvordan du bruker og tilpasser det i Googles guide.

 3. Enkelt matematikkproblem

  De fleste vet svaret på et enkelt matematikkproblem som “3 + 8.” Når et slikt problem blir presentert som en CAPTCHA, er det imidlertid overraskende vanskelig for spam-boter å sprekke.

  Ved å stille et spørsmål som dette og be om svaret, kan du gi en relativt jevn opplevelse for brukeren. Det tar tross alt bare et sekund eller to for brukeren å regne ut svaret og skrive det inn i boksen, og dette gir en grunnleggende, men rimelig effektiv botavskrekkende middel.

  Det er kanskje ikke så sofistikert som noen av de mer avanserte løsningene introdusert av Google, men det kan fortsatt være effektivt og det påvirker ikke brukeropplevelsen betraktelig.

  Det er forskjellige alternativer for å bruke en slik CAPTCHA på nettstedet ditt. Hvis du driver et WordPress-nettsted, er det en plugin kalt Math Captcha som tilbyr et utvalg grunnleggende matematikkproblemer som du kan legge til skjemaene og bloggkommentarene dine for å effektivt kutte ut spam.

  Captcha-pluginen er også et populært alternativ for å implementere et grunnleggende matematikkproblem.

  Hvis du ikke bruker WordPress, kan du fremdeles legge til en matematisk CAPTCHA på nettstedet ditt ved hjelp av HTML. Følg denne guiden for å sette den opp på nettstedet ditt.

 4. Enkelt ordproblem

  I likhet med matematikken CAPTCHA, innebærer dette alternativet å bruke et enkelt ordproblem for å forvirre robotene mens det er rimelig enkelt for mennesker å løse.

  TextCaptcha er et slikt verktøy som du kan bruke. Det gir et bredt utvalg av ordproblemer i forskjellige formater, inkludert:

  • Skrive ett ord med store bokstaver og spør brukeren hvilket ord det er.

  • Å skrive en liste med tre ord og be brukeren om den andre.

  • Skriv en liste med ord, hvorav den ene er en farge, og spør deretter brukeren hvilket ord som er en farge.

  Disse er alle veldig enkle, og til og med litt sære – som kan ha fordeler når det gjelder merkevarebygging av nettstedet ditt hvis du er rettet mot brukere som vil synes at denne typen problemer er morsomme å løse.

  Dette er også et godt alternativ for svaksynte brukere som kan ha problemer med andre typer CAPTCHAer.

  Disse ordproblemene er imidlertid ikke idiotsikre, og de kan fremdeles løses med bots. Og etter hvert som robotene blir smartere, vil det bli vanskeligere å bli kvitt spam på denne måten.

 5. Honeypot-metoden

  Honeypot CAPTCHA-metoden er populær fordi den ikke innebærer noen interaksjon fra brukerens side, noe som betyr at brukeropplevelsen ikke påvirkes.

  I stedet lurer den bots med en enkel, men smart teknikk. Dette innebærer å bruke skjulte felt på websiden som menneskelige besøkende ikke kan se.

  Fordi bots ofte er programmert til å fylle ut alle feltene automatisk, vil de fylle ut feltet som menneskelige besøkende ikke kan se, og bekrefter at de er bots.

  Dette er et flott alternativ fordi det forhindrer at brukeren blir forstyrret på noen måte. De fortsetter å drive sin virksomhet uavbrutt, og dette gjør det annerledes enn de fleste andre CAPTCHA-er.

  Men de er ikke idiotsikre. Noen nettlesere liker Safari autofill-skjemaer, og noen roboter er smarte nok til å komme seg rundt dette trikset.

  For å implementere Honeypot-teknikken, trenger du ganske enkelt å legge til et skjult felt til skjemaet du beskytter mot spam. Du kan gi feltet hvilket som helst navn du ønsker. Deretter bruker du CSS, legger du til regelen “display: none”, og dette vil skjule den for menneskelige besøkende.

  Hvis det kommer inn en innsending som har fylt ut den skjulte skjemaet, så vel som de andre skjemaene, vil du umiddelbart vite at den ble fylt ut av en bot.

 6. Pålogging for sosial konto

  Flere nettsteder gir nå brukerne muligheten til å registrere seg ved å bruke sine sosiale kontoer, og dette kan være et godt alternativ for nettstedet ditt.

  I stedet for å be brukerne opprette et brukernavn og passord, kan du la dem bare bruke Facebook- eller Google-kontoen sin til å registrere seg i noen få klikk uten å måtte oppgi noe informasjon, og gi en bekreftet pålogging. Et annet populært verktøy er Disqus for bloggkommentarer.

  Disse gir alle et forsvar mot roboter fordi folk må ha en annen konto knyttet til navnet sitt for å registrere seg.

  Selv om dette blir stadig mer vanlig, er det ikke en fullstendig erstatning for CAPTCHA. Det brukes hovedsakelig for å spare brukeren tid når han registrerer seg på et nettsted eller legger igjen en kommentar på en blogg. Den brukes vanligvis ikke når du sender en melding via et kontaktskjema.

  Selv om det er raskt og enkelt, vil noen brukere være opptatt av å koble sosiale nettsteder til et nytt nettsted de ikke er kjent med, noe som kan være en ulempe.

  For å legge til et Facebook-pålogging på nettstedet ditt, må du opprette en utviklerkonto på Facebook og opprette en app ved å følge instruksjonene. Les en guide for å lære hvordan.

  Finn ut hvordan du integrerer en Google-pålogging ved hjelp av denne guiden fra Google.

 7. Selvsikker Captcha

  Confident Captcha er en annen bildebasert CAPTCHA som er utviklet av Confident Technologies, og den hevder å ha en 96% løsningsgrad.

  CAPTCHA fungerer ved å presentere et utvalg bilder og deretter be brukeren om å utføre en instruksjon (f.eks. Inkludere ett bilde av en hatt blant andre bilder og deretter presentere utfordringen: “Klikk på hatten.”)

  En av de viktigste forskjellene med denne CAPTCHA er at eiere av nettsteder kan tjene penger på det og tjene inntekter ved å bruke CAPTCHA-annonsering, noe som gjør en frustrerende nødvendighet til en måte å tjene penger på.

 8. Tidsbasert CAPTCHA

  Tidsbasert CAPTCHA fungerer etter et enkelt prinsipp. Dette systemet angir ganske enkelt hvor lang tid det tar for en bruker å fylle ut et skjema, og ut fra dette kan det bedømme om brukeren er et menneske eller en bot.

  Slik dette fungerer er at roboter har en tendens til å fylle ut skjemaer umiddelbart, mens det vanligvis tar noen sekunder å skrive inn den nødvendige informasjonen. Det er derfor relativt enkelt å avgjøre om en bot blir brukt.

  Hvis du bruker WordPress, kan du finne ut hvordan du implementerer en tidsbasert fangst i denne guiden.

 9. biometri

  Etter hvert som teknologien forbedres, vil det antagelig bli utviklet nye typer CAPTCHAer, og en av disse kan komme i form av biometri.

  For eksempel kommer flere smarttelefoner og bærbare datamaskiner med innebygde fingeravtrykssensorer. Disse brukes for tiden i forskjellige situasjoner når brukeren må bekrefte identiteten sin, for eksempel når de kjøper et kvitt passordbehov.

  Mens fingeravtrykk ikke brukes som CAPTCHAs ennå, er det lett å se hvordan biometri kan bli en standard måte for mennesker å bevise at de er som de sier de er i fremtiden.

  Som sådan kan fingeravtrykksskannere (og ansiktsskannere som den som brukes i iPhone X) kanskje en dag ta over fra CAPTCHA-ene vi bruker i dag..

Hvilken versjon er best for nettstedet ditt?

Som du kan se er det mange CAPTCHA-versjoner tilgjengelig å velge mellom. Så hvilken som passer for nettstedet ditt?

En gamified versjon kan være ideell for merkevaren din. Men du foretrekker kanskje å holde deg til det sikrere alternativet og bruke Googles No CAPTCHA reCAPTCHA, som nettbrukere blir mer og mer vant til å se.

Hvis den usynlige reCAPTCHA viser seg å være effektiv, kan dette bli standarden for de fleste nettsteder fordi det ikke genererer noen friksjon med brukere.

Det kan være lurt å teste ut noen få alternativer på nettstedet ditt. Du kan til og med be kundene dine om tilbakemelding for å finne ut hvilket alternativ de foretrekker, noe som kan hjelpe deg med å bestemme riktig CAPTCHA for bedriften din.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map