Lær Delphi-programmering: Bygg kompakte applikasjoner

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Delphi, kjent offisielt som Embarcadero Delphi, er et proprietært programmeringsspråk og programvareutviklingssett (SDK) fra Embarcadero Technologies.

Det brukes først og fremst til å bygge Windows-applikasjoner, men det kan også brukes til å bygge stasjonære, mobile, web- og konsollprogrammer som skal kjøres på OS X, iOS og Android operativsystemer..

Delphi distribueres sammen med C ++ Builder som en del av et profesjonelt integrert utviklingsmiljø (IDE) kalt RAD Studio.

RAD Studio pakker opp Delphi og en rekke andre programvareutviklingsverktøy, inkludert en kodeditor med innebygd kodekonflikt og feilkontroll, en integrert feilsøking, støtte for forskjellige typer kildekontroll, og mye mer.

Hva er Delphi?

Delphi er et sterkt typisk programmeringsspråk på høyt nivå basert på Object Pascal som støtter objektorientert programmering. Den kan også inkorporere kode skrevet i samling og andre språk på lavt nivå, noe som gir Delphi indirekte tilgang til maskinvare.

Den viktigste styrken er at den kompilerer utrolig raskt, noe som betyr at Delphi-applikasjoner med en relativt stor kodebase kan settes sammen og kjøres på en maskin med begrensede ressurser.

Utvikling av Delphi over tid har alltid lagt vekt på bakoverkompatibilitet. Full bakoverkompatibilitet er imidlertid ikke opprettholdt på grunn av tillegg til funksjoner som bryter kompatibilitet i nyere versjoner av språket.

Delphis historie

Delphi ble utviklet av Borland Software Corporation som en etterfølger av Turbo Pascal. Ander Hejlsberg, den opprinnelige utvikleren av Turbo Pascal, fungerte som sjefsarkitekt for utviklingen av Delphi som opprinnelig ble utgitt i 1995 som et verktøy for å bygge Windows-applikasjoner.

Borland utviklet Delphi gjennom året 2006, på hvilket tidspunkt selskapet bestemte seg for å selge Delphi og en rekke andre programvareprodukter for å fokusere på den nye retningen til selskapet.

En passende kjøper var ikke lokalisert raskt nok, og heller enn å selge Delphi direkte, bestemte Borland å rulle Delphi og noen få andre produkter til et nyopprettet datterselskap kalt CodeGear.

I 2008 ble CodeGear kjøpt av Embarcadero Technologies som selv senere ble anskaffet av Idera i 2015. Imidlertid bestemte Idera seg for å holde Embarcadero-merkevaren rundt, og Embarcadero Delphi er fremdeles aktivt støttet og utviklet.

Navnets opprinnelse

Navnet Delphi har et unikt opphav. Navnet ble myntet av Borland-utvikler Danny Thorpe. Opprinnelig skulle Delphi bare være et midlertidig kodenavn for prosjektet som skulle erstatte Turbo Pascal.

Ideen til navnet kom fra den greske myten om Pythia, som ofte var kjent som Oracle of Delphi.

Siden prosjektet var forventet å bli brukt til å bygge mange applikasjoner som koblet til Oracle-databasen, var det bare fornuftig å navngi prosjektet Delphi. Tross alt: “Hvis du vil snakke med [Oracle], gå til Delphi.”

Mens navnet Delphi var smart og originalt, var Borland-ledelsen opptatt av å bruke noe litt mer beskrivende som det offisielle navnet og slo seg ned på Borland AppBuilder.

Imidlertid ble Novel AppBuilder gitt ut rett før Borland AppBuilder og Borland ble tvunget til å komme med et nytt navn i siste øyeblikk, og Delphi-kodenavnet ble hevet til offisiell navnestatus.

Nåværende status

Delphi er under veldig aktiv utvikling. Nye versjoner av IDE utgis omtrent hvert halvår, og støtte for en ny plattform blir vanligvis lagt til hver annen utgave.

Embarcadero publiserer en oppdatering av produktkartplanen hvert halvår med en overraskende detaljert forklaring av de planlagte funksjonstilskuddene som skal inkluderes i fremtidige versjoner av programvaren.

ressurser

Hvis du vil lære Delphi, er det mange tutorials og tekster som kan hjelpe deg å oppnå det. Vi har identifisert fem av de beste gratis online ressursene og fem av de best anmeldte bøkene for å komme i gang.

Gratis online videoer og opplæringsprogrammer

Embarcadero Technologies Community nettsted produserer en blogg som publiserer produktnyheter samt opplæringsprogrammer for alle Embarcadero-produkter.

Spesielt kan du se etter artikler av Pawel Glowacki, som har en tendens til å fokusere på Delphi-programmering, og artikler av Marco Cantu, som typisk skriver om rask applikasjonsutvikling og også publiserer en regelmessig oppsummering av bemerkelsesverdige blogginnlegg fra hele Delphi og Embarcadero-verdenen..

Delphi Basics lenker til en rekke tutorials designet for Delphi nybegynnere, så vel som en nyttig bibliotekreferanse for kjøretid. Utformingen av nettstedet er litt datert, men informasjonen det inneholder er fremdeles solid og nyttig.

LearnDelphi.tv, produsert av Alister Christie, tilbyr mer enn hundre gratis instruksjonsvideoer om Delphi. Videoene er stort sett frittstående og bygger ikke på hverandre, men de gir et vell av nyttig informasjon som er lett å fordøye.

LearnDelphi.net var et nettsted som tilbød en serie gratis videoer for Delphi-studenter. Nettstedet er ikke lenger tilgjengelig, men alle videoene er fremdeles tilgjengelige på YouTube organisert i to spillelister: Lær Delphi 2010 – Grunnleggende og Lær Delphi 7 – Komme i gang.

En nybegynnerguide for Delphi-programmering er et gratis online kurs designet for å begynne programmerere og organisert i 18 kapitler.

Den er publisert på About.com-plattformen på delphi.about.com, hvor du finner mange flere blogginnlegg og opplæringsprogrammer som kan hjelpe deg på din Delphi-utdanningsreise.

bøker

Det er mange Delphi-bøker. Imidlertid er disse fem relativt nylige publikasjoner som har tjent solide anmeldelser fra Delphi-programmeringssamfunnet:

  • Coding in Delphi (2014) av Nick Hodges handler om å lære å skrive god Delphi-kode. Den bruker ikke mye tid på IDE-spørsmål, men fokuserer i stedet på å skrive kode.

  • More Coding in Delphi (2015) av Nick Hodges bygger på konseptene som er presentert i Coding in Delphi for å hjelpe utviklere å få mest mulig ut av Delphi-koden sin.

  • Delphi Cookbook, 2nd Edition (2016) av Daniele Teti er en tekstorientert mot Delphi-programmerere med litt erfaring under beltene som vil ha praktisk informasjon om å bygge tverrplattform-applikasjoner raskt.

  • MVVM in Delphi (2016) av John Kouraklis er en tekst for erfarne Delphi-utviklere som ønsker å bygge moderne applikasjoner for Windows-systemer basert på Model View ViewModel-paradigmet.

  • Object Pascal Handbook (2015) av Marco Cantu er en håndbok til programmeringsspråket Delphi skrevet av en anerkjent Delphi-ekspert.

Sammendrag

Delphi er et programmeringsspråk på høyt nivå distribuert av Embarcadero Technologies som en del av RAD Studio, en IDE for profesjonelle utviklere. Det brukes først og fremst til å bygge applikasjoner for Windows-systemer, men kan brukes til å bygge applikasjoner for en rekke operativsystemer.

Delphi er et modent produkt som har eksistert i mer enn 20 år, men det utvikles fortsatt aktivt med nye funksjoner som blir lagt til språket regelmessig.

Videre lesing og ressurser

Vi har flere guider, veiledninger og infografikk relatert til koding og utvikling:

  • C ++ Utviklerressurser: denne artikkelen får deg i gang med et av de mest populære objektorienterte programmeringsspråk.

  • F # -programmering: Lær om et av de nyere .NET-programmeringsspråk.

  • Historien om søkemotorer: søkemotorer har kommet langt de siste to tiårene. Finn ut alt om deres lange historie.

Hvilken kode skal du lære?

Forvirret om hvilket programmeringsspråk du bør lære å kode på? Ta en titt på infografien vår, hvilken kode du bør lære?

Den diskuterer ikke bare forskjellige sider av språkene, den svarer på viktige spørsmål som “Hvor mye penger vil jeg tjene på å programmere Java for å leve?”

Hvilken kode skal du lære?
Hvilken kode skal du lære?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me