Hvordan gjøre nettstedet ditt tilgjengelig for mennesker med nedsatt funksjonsevne

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


I følge World Wide Web Consortium (W3C) representerer nettet en unik mulighet til å bruke teknologi for å gi enestående nivåer av tilgang til skriftlig, lyd- og videoinnhold til de som er berørt av funksjonshemminger. Med eksplosjonen av utdanning, sysselsetting, myndigheter, næringsliv, helse og underholdningstjenester på nettet, er tilgjengelig webdesign et kritisk spørsmål, og vil avgjøre om funksjonshemmede brukere har lik tilgang til tjenestene de av oss uten funksjonshemming tar for gitt..

I noen tilfeller utvides årsakene til å gi tilgjengelighet til det juridiske området. For eksempel er det lover på bøkene som krever at alle nettsteder som er utviklet eller kjøpt av den amerikanske føderale regjeringen, gir like tilgang for funksjonshemmede. FN har også laget lignende retningslinjer. I tillegg har noen nettsteder blitt pålagt av domstolene å overholde Amerikaner med nedsatt funksjonslov (ADA), og på dette tidspunktet anbefales alle utdanningsinstitusjoner å ha et tilgjengelig nettsted.

I lys av fordelene for funksjonshemmede som er muliggjort av nettet, så vel som de juridiske konsekvensene som kan komme overfor et nettsted som ikke klarer å oppfylle visse minimumsstandarder for tilgjengelighet, har flere organisasjoner, inkludert W3C, utviklet standarder som nettsteddesignere kan bruke til sørge for at alle besøkende kan utnytte informasjonen og funksjonaliteten til et nettsted fullt ut.

Tips for å lage et tilgjengelig nettsted

Personer med nedsatt funksjonsevne bruker ofte hjelpeteknologier for å få tilgang til nettsteder. Et nettsted som er tilgjengelig er designet for å fungere ordentlig med hjelpende teknologier slik at informasjonen og funksjonaliteten som er grunnleggende for nettstedet, blir gjort tilgjengelig for alle besøkende.

I noen tilfeller, for eksempel i tilfelle av fargeblindhet, brukes ingen hjelpeteknologier. I stedet vurderer nettsteder som er tilgjengelige for disse besøkende disse problemene når de designer nettstedet sitt, og bruker riktig visuelle elementer.

Kort sagt, ifølge W3C: “tilgjengelighet på nettet betyr at mennesker med funksjonshemming kan bruke nettet” (kilde) uavhengig av funksjonshemming. Å nå dette tilgangsnivået er målet i retningslinjene for nettinnhold (WCAG) 2.0, som er gjeldende gjeldende standard fra W3C.

Begynn prosjektet ditt med tilgjengelighet i tankene

Det første trinnet i å bygge et tilgjengelig nettsted er å forstå hvordan mennesker med funksjonshemming får tilgang til nettet. W3C har samlet ressurser som inkluderer historier om virkelige nettbrukere, en utforskning av mangfoldet av nettbrukere og en diskusjon om de forskjellige måtene brukere får tilgang til nettet. Gjennomgå disse ressursene vil gi deg et klart bilde av hvordan mennesker med nedsatt funksjonsevne bruker nettet.

Det er også viktig å tenke på komponentene i netttilgjengelighet. Selv om designere kan være fristet til å begrense tilgjengelighetenes tankesett til de visuelle elementene de designer og koden de skriver, er det viktig å kjenne til de andre delene av puslespillet – spesielt ting som hjelpemiddelteknologi og programvare som brukes til å forbedre tilgjengeligheten – og hvordan de skal informere webdesign.

Når et prosjekt begynner og forfatterverktøy er valgt, må du huske tilgjengeligheten. Ikke alle temaer, widgeter og plugins tilbyr lik tilgjengelighet for besøkende på nettstedet. Tilgjengeligheten til nettsteder produsert av disse forskjellige verktøyene bør være et av kriteriene som tas i betraktning når forfatterverktøy velges.

Til slutt, før du begynner på prosjektet, må du gå gjennom anbefalingene i WCAG 2.0. Å følge anbefalingene i dette dokumentet vil bidra til å sikre at innholdet på nettstedet ditt er oppfattbart, brukbart, forståelig og robust.

Struktur HTML riktig

Noe av det viktige du må gjøre når du oppretter et tilgjengelig nettsted, er å bruke semantisk HTML på riktig måte. Her er noen tips for å komme i gang:

 • Gi beskrivende tekstalternativer (alt-tekst) for bilder: Skjermlesere leser alt-teksten, så gjør den meningsfull. Lesing av teksten skal formidle den samme betydningen som å se på bildet.
 • Bruk topptekster riktig: Skjermlesere legger merke til topptekster, og bruk dem som ledetråder om viktigheten av informasjon, og strukturen til innholdet på en side. Ikke hopp over et overskriftsnivå, og ikke bruk dem i orden.
 • Lag tilgjengelige skjemaer: Bruk beskrivende og godt posisjonerte etiketter for hvert inndatafelt, og bruk etikettmerket eller en ARIA-egenskap til å knytte etiketten til inndatafeltet.
 • Bruk tabeller riktig: Tidligere var det vanlig å bruke tabeller for nettstedlayout. Skjermlesere kan imidlertid ikke skille mellom en tabell som inneholder data, og en tabell som brukes til layoutformål. Som et resultat skaper tabeller som brukes på feil måte unødvendig kompleksitet og forvirring for besøkende som bruker skjermlesere.

Arbeide med visuelt innhold

Visuelle elementer må vurderes nøye for å sikre at tilgjengeligheten ikke går tapt for brukere med synshemming. Slike brukere får ofte tilgang til nettsteder med spesielle nettkontroller med høy kontrast, skjermlesere eller ved å erstatte CSS-stiler med et sett med regler som er laget for å fjerne visuelle barrierer. For å lage et nettsted som gir størst grad av tilgang til svaksynte, bør du vurdere følgende tips.

Avhengig aldri farge alene for å formidle informasjon

Et skjema som bruker farge for å identifisere nødvendige felt, kan utgjøre et problem for besøkende som er fargeblinde, eller de som bruker en skjermleser. Samtidig drar andre brukere stor nytte av bruk av farger for å formidle informasjon. Takeaway er at du skal bruke farger, men du bør også bruke andre måter å formidle kritisk informasjon på.

Ikke bruk CSS for å levere kritisk informasjon

Noen nettlesere gir besøkende muligheten til å lage sitt eget stilark som vil overstyre stilene som tilbys av et nettstedets CSS-filer. Husk dette når du oppretter et nettsted, og sørg for at all kritisk informasjon og funksjonalitet blir levert separat fra CSS-filene. Når muligheten til å lage og levere innhold ved hjelp av CSS øker, økes hindringene for tilgang for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Vær forsiktig med at nyskapende design ikke etterlater noen av de besøkende.

Tilby alternativer til lyd- og videoinnhold

Dagens nett gjør mye bruk av rike medier som podcaster og videoer. Når du bruker denne typen innhold, gi tekstalternativer for besøkende med syns- og hørselsnedsettelser. Dette betyr at skriftlige avskrifter bør gjøres tilgjengelige for både video- og lydinnhold, og bildetekster skal være tilgjengelige for alle videoer.

Bruk beskrivende koblingstekst

Besøkende som bruker en skjermleser, er avhengig av teksten til en lenke for å finne ut hvor lenken fører. Som et resultat er ikke koblinger som “Les mer” eller koblinger på bilder som ikke inneholder alt-tekst tilgjengelig for disse besøkende. Tekstkoblinger bør bruke kort beskrivende tekst, for eksempel “les om oss” heller enn “Les mer”. Denne koblingen er både lett å forstå, og vil være lett for besøkende som bruker talegjenkjenningsprogramvare å huske og gjenta.

Vær forsiktig når du bruker dynamisk innhold

Stort sett alle nettsteder i dag bruker JavaScript og andre teknologier for å legge til interaktivitet og funksjonalitet. Imidlertid kan dynamisk innhold forårsake problemer for skjermlesere, bare tastaturbrukere kan havne fanget i sideoverlegg, og andre problemer kan dukke opp hvis tilgjengeligheten ikke er i tankene under utviklingsprosessen..

Lær mer om og bruk ARIA-roller

Web Accessibility Initiative Accessible Rich Internet Applications (WAI-ARIA) anbefaling er W3C-spesifikasjonen designet for å hjelpe utviklere av nettstedet med å gjøre dynamisk innhold mer tilgjengelig. Hele ARIA-spesifikasjonen fortjener seriøs forskning fra utviklere, men alle som skriver HTML bør ta seg tid til å lære om det nye rolleattributtet og aria-label-attributtet som kan tilordnes ethvert HTML-element. Disse attributtene er medvirkende til å hjelpe besøkende med visse funksjonsnedsettelser å navigere dynamiske nettsteder.

Bevar funksjonaliteten for besøkende som bare bruker et tastatur

Personer med mobilitetsutfordringer kan ofte ikke manipulere en mus med den presisjon som er nødvendig for å bruke den effektivt. Som et resultat får de tilgang til nettet med et tastatur, et spesielt tastaturoverlegg eller andre enheter designet for å lette tilgangen til nettet. Visst webinnhold som komplekse menyer, lysbildefremvisning, popup-vinduer og elementer som krever musoverføring, er fortsatt utilgjengelig for disse besøkende. For å unngå dette scenariet må webutviklere vurdere nettstedbesøkende med bare tastatur når de designer interaksjonene som er nødvendige for å bruke nettstedet.

Kontroller for tilgjengelighet

Det er mange verktøy og ressurser du kan bruke til å revidere nettstedet ditt for tilgjengelighet. Et godt sted å starte er listen over enkle sjekker levert av W3C. Hvis du går gjennom denne listen, vil du få mest vanlige problemer, for eksempel bilder uten alt-tekst, overskrifter som mangler eller er ute av funksjon, vanlige problemer med fargekontrast og mer..

Etter å ha jobbet gjennom enkle sjekker, bør du vurdere å bruke noen av de mange gratis og betalte verktøyene som er tilgjengelige for å revidere nettstedet ditt for tilgjengelighetsproblemer. W3C har samlet en nyttig liste over verktøy for testing av tilgjengelighet. Hvis du vil ha mer informasjon om å sjekke tilgjengeligheten, kan du gå til ressurser-siden for ressurser hvor du finner mange flere ressurser som kan hjelpe deg med revisjon og testing av tilgjengelighet.

Tilleggsressurser

Hvis du vil lære mer om tilgjengelighet på nettet, er det mange steder du finner tilleggsutdanning, opplæringsprogrammer, verktøy og andre ressurser. Vi anbefaler følgende organisasjoner når du jobber for å sikre tilgjengeligheten for alle besøkende på nettstedet ditt.

W3C Web Accessibility Initiative er en av organisasjonene som driver utviklingen av tilgjengelighetsstandarder og retningslinjer. For å lære mer om WAI kan du se WAI-hjemmesiden, fullføre gratis tilgjengelige designopplæringer og se et eksempel på endringene som trengs for å forbedre et utilgjengelig nettsted og bringe det opp til tilgjengelighetsretningslinjene.

Google tilbyr også et gratis Intro to Web Accessibility-kurs som vil lære deg det grunnleggende å bygge tilgjengelige nettsteder og vise hvordan du bruker tilgjengelighetsverktøy i Chrome nettleser for å teste nettstedet ditt for tilgjengelighet.

University of Washington har satt sammen en liste med 30 tips om netttilgjengelighet i PDF-skjema som du kan skrive ut og referere til etter behov. Denne listen dekker alle de grunnleggende retningslinjene for å lage tilgjengelige nettsteder, og er en god måte å raskt oppdatere minnet på alle de grunnleggende leietakerne for tilgjengelig webdesign..

WebAIM er en annen organisasjon dedikert til å gjøre nettet mer tilgjengelig, og de tilbyr en rekke nyttige ressurser for å lære om forskjellige funksjonsnedsettelser, inkludert følgende verktøy og simuleringer:

 • Avsnitt 508 Sjekkliste: Denne nyttige sjekklisten hjelper deg med å sikre at designen din er i samsvar med avsnitt 508-kravene.
 • WCAG 2.0-sjekkliste: Hvis målet ditt er å overholde retningslinjene for nettinnhold (WCAG) 2.0, vil denne sjekklisten hjelpe deg med å bekrefte at designen din er i samsvar med standarden.
 • Fargekontrastkontroll: Skriv inn skriftfargen og bakgrunnsfargen for å bestemme om kontrasten mellom de to oppfyller WCAG-standardene.
 • Skjermleser-simulering: Få en mening for hvordan besøkende som bruker skjermlesere opplever nettet med denne simuleringen.
 • Lavvisjonssimulering: Denne simuleringen lar deg se på et nettsted på en måte som etterligner effekten av forskjellige synshemninger som glaukom, grå stær og makuladegenerasjon..
 • Dysleksiasimulering: Denne enkle øvelsen vil gi deg en følelse av hvordan det er å prøve å lese med dysleksi, slik at du får en større forståelse av utfordringene de besøkende møter i å navigere på nettet.
 • Distractibility Simulation: Denne simuleringen vil gi deg en følelse av effekten av å lide av distraherbarhet og hjelpe deg med å sette pris på verdien av nettsteder designet for å redusere distraksjon.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map