eSafety: Hvordan holde barna trygge på nettet

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Foreldreveiledning for Internett-sikkerhet

Contents

Introduksjon

Oppdra barn kan plutselig få verden til å virke et skremmende og farlig sted.

Mens du kanskje har vokst opp med å vandre i gatene eller besøke venner eller kjøpesenteret uten å fortelle foreldrene dine hvor du skulle, kan du gi dine egne barn den slags frihet utenkelig for mange foreldre i dag.

I smarttidsalderen er vi vant til å vite hvor barna våre er til enhver tid.

Men mens smarttelefoner kan bidra til å holde barna dine trygge ved å holde dem i kontinuerlig kontakt, kan den teknologien også sette dem i fare på nettet.

Barn og tenåringer i dag er mer teknisk kunnskapsrike enn noen gang, etter å ha vokst opp med teknologien vi har sett utvikler seg så raskt over tid.

Men selv når barna dine har så mye teknisk kunnskap som voksne, har de ennå ikke den erfaringen og skjønn som er nødvendig for å holde dem trygge på nettet.

Ingen foreldre kan overvåke barna sine døgnet rundt, og det kan være fristende å ta den enkle veien ut og blokkere tilgangen helt. Men internett er et verdifullt verktøy, mer integrert i våre moderne liv enn noen gang, og nødvendig for barn å lære å navigere trygt.

Selv om det er generelle retningslinjer som skal følges for å holde barna dine trygge på nettet, er mange av dem sunn fornuft og for generelle til å hjelpe i mange situasjoner. Og noen av dem er ute av kontakt med moderne teknologi.

Få barn bruker e-post mye. I stedet bruker de sosiale medienettverk og smarttelefonapper for å chatte og dele multimedia online. Sjansen er stor for at barnet ditt chatter med en app som Snapchat eller Kick, eller et sosialt nettverk som Ask.fm.

Å holde barna trygge på nettet

Å holde barna trygge på nettet

I denne delen vil vi gi en generell oversikt over hva slags ting du gjør for å holde barna dine trygge, og ting de kan gjøre selv.

Retningslinjer for foreldre

FBI har utgitt en nyttig guide som er vel verdt å besøke, og som du kan forvente fra det amerikanske justisdepartementet, tar det beskyttelsen av våre barn mot farer på nettet veldig alvorlig.

Et grunnleggende spørsmål som må løses når vi snakker om Internett-sikkerhet, er det faktum at fremskritt innen data- og telekommunikasjonsteknologi ikke bare gir muligheten til å få tilgang til nye kunnskapskilder og utvide deres kulturelle opplevelse, det åpner også muligheten for eksponering for under noen omstendigheter skadelig materiale, utnyttelse og til og med seksuelle rovdyr.

Ingen foreldre vil noen gang ønske at barnet deres skal oppleve noen av disse traumatiske og utfordrende scenariene, og det er derfor det er avgjørende for foreldrene å forstå farene og overvåke barnets aktivitet innen grunn, i tillegg til å oppdage atferdsendringer i dem som kan indikere en problem.

Rovdyr på nettet

Du skal aldri være immun mot at det er en liten prosentandel av individer som surfer på internett for å bli venner med et barn og pleie dem for seksuell utnyttelse på et senere tidspunkt.

Disse rovdyrene er spesielt flinke til gradvis å senke et barns hemming over en periode og vil ofte late som om de ikke er det. En middelaldrende mann med dårlige intensjoner kan lett lage en profil som er veldig forskjellig fra virkeligheten for å bli venn med et barn, så du bør være forberedt som foreldre til å spørre hvem de snakker med hvis du er usikker på noen måte og også se opp for merkbare endringer i oppførselen deres.

Advarselstegn kan inkludere å bruke store mengder tid på nettet, spesielt på kveldstid, og det kan være noen eksempler på pornografi på ditt barns datamaskin, som kan ha blitt introdusert som en måte å normalisere sex mellom voksne og barn.

Hvis barnet ditt blir trukket eller viser noen av tegnene du kan finne en liste over guider som den som er utarbeidet av FBI, bør du være forberedt på å snakke åpent med dem om mistankene dine og gjøre dem oppmerksom på farene de står overfor.

Hvis du finner bevis på upassende kontakt mellom en voksen og barnet ditt eller i det hele tatt har noen bekymringer, bør du ikke nøle med å prøve og diskutere situasjonen med sønnen eller datteren din, og om nødvendig ta kontakt med det lokale advokatkontoret for ytterligere hjelp.

Åpen kommunikasjon er nøkkelen til å unngå store problemer som seksuell utnyttelse og nettmobbing som skjer med barnet ditt, så bruk foreldreinstinktene dine og handle raskt.

Nasjonalt sikkerhetsråd gir også noen nyttige tips for foreldre, og det er også informasjon og råd til foreldre via OnGuardOnline.Gov. Alle disse nettstedene kan hjelpe deg med å tilby foreldrenes støtte og veiledning som er nødvendig med så enkel tilgang til internett innen rekkevidde for de fleste barn.

Ressurser for å hjelpe barna med å holde seg trygge

 • Seksuelle rovdyr online: informasjon og råd om hvordan du kan unngå farene ved rovdyr på nettet.
 • Tilgang til barn: nyttig informasjon for foreldre for å lære hvordan rovdyr kan ha tilgang til barna.
 • Online Predators: informativ webside med informasjon til foreldre om hva de skal se etter for å forhindre at barn blir et offer for et online rovdyr.
 • Fakta om online rovdyr: nyttig side som tar for seg problemene med online rovdyr.

Barn og nettet

Vi ønsker å sikte på at barna våre skal være smarte digitale borgere, siden internett er en så grunnleggende del av det moderne liv og handel.

Utdanning og underholdning er alle lett tilgjengelige, og riksadvokatens kontor har opprettet en nasjonal arbeidsgruppe som skal hjelpe til med å håndheve skole og campus sikkerhet for alle barn, slik at barna kan bruke internett på en trygg måte og ikke bli utsatt for problemer som vold på skoler og mobbing.

Selv om dating vold er veldig et fysisk problem og en veldig reell bekymring, når du ser på statistikken som viser hvor bekymringsfullt vanlig dette fenomenet er, kan internett brukes på en positiv måte for å løse dette problemet.

Resultatene fra en studie som ble utført i 2008 av LoveIsRespect.org, viste at 69% av tenåringene som hadde sex i en alder av 14 år, hadde lidd en form for overgrep i et forhold og en av fem tenåringer mellom 13 og 14 år år, sa de kjente til venner eller jevnaldrende som ble rammet i sinne av en kjæreste eller kjæreste.

Ettersom bare 51% av tweens hevdet å kjenne advarselstegnene for et dårlig eller sårende forhold, er dette der du som forelder kan fylle det kunnskapssåpet og bruke ressurser som LoveIsRespect for å utdanne og adressere eventuelle voldsproblemer, spesielt i så viktige formative år.

Nettmobbing

Mobbing er ikke akkurat et nytt fenomen, men det har tatt en ny form med oppfinnelsen av internett.

Cyber ​​Mobbing er bruk av forskjellige teknologier, for eksempel mobiltelefoner og alle enheter som er koblet til internett, for å sende eller legge ut bilder eller tekst som er designet for å skade eller flau en annen person. Disse aggresjonshandlingene kan til og med foregå via videospillsystemer som er koblet til internett, så du må være årvåken som foreldre for å oppdage tegn på at dette skjer med barnet ditt.

Nettsteder for sosiale nettverk som Facebook og Twitter, så vel som populære chatterom og forum, er alle medier som brukes av cyber-mobbere for å angripe ofrene deres på en rekke forskjellige sårende måter.

Handlingene kan være spredning av rykter, utlevering av personlig informasjon og kan til og med involvere mobberen etterligne seg offeret.

Mobbing mot nett kan utføres åpenlyst eller skjult. Fjerningen av denne utvekslingen ansikt til ansikt som pleide å være et trekk ved en lekeplassbølle i den fysiske verden ser ut til å få noen av gjerningsmennene til å handle mer dristig i cyberverdenen.

I følge statistikk utarbeidet av NoBullying.com anslås det at 43% av tenåringene var ofre for nettmobbing i USA i løpet av 2010. Dette er en alarmerende statistikk og viser behovet for foreldre å overvåke barnet sitt så godt de kan og opprettholde en åpen dialog om emnet med dem.

Her er noen nyttige ressurser å referere til om emnet

 • Cyber ​​Mobbing Research Center: nettsted som tar for seg problemene og løsningene ved nettmobbing.
 • Fakta om nettmobbing: artikkel som viser noen lite kjente fakta om problemene med nettmobbing.
 • Informasjon om nettmobbing: dette nyttige nettstedet inneholder informasjon om de forskjellige aspektene ved nettmobbing.
 • Hva er nettmobbing ?: nyttig side som ser på problemet med mobbing i nettområdet.

Beskyttelse av personlig informasjon

Ikke alle foreldre er klar over at de har kontroll over all personlig informasjon som er samlet inn online om barnet sitt, hvis de er yngre 13 år.

Det er en viktig lov som hjelper deg å få muligheten til å samtykke til at data blir holdt om barnet ditt hvis de under 13 år, og det betyr også at nettstedet har en juridisk forpliktelse til å holde all informasjon det samler inn sikkert.

Det er verdt å ta seg tid til å lese om personvernlover når det gjelder å beskytte barnet ditt på nettet, og det er også noen nyttige tips du kan henvise til som er laget for å holde sensitive data borte fra uautorisert tilgang.

Her er noen nettsteder som kan hjelpe foreldre med å komme opp i fart og lære mer om å beskytte personlig informasjon:

 • Beskytte ditt barns personvern online: informativ side fra Federal Trade Commission som ser på personvernproblemer.
 • Barns lov om personvern online: sammendrag av lovverket som ble vedtatt for å beskytte barn på nettet.
 • Beskyttelse av personlig informasjon: tips om hvordan du kan beskytte personlig informasjon fra å bli funnet på nettet.

Tips til barn

Du skal ikke gi ut noen personlig informasjon uten å først be om tillatelse fra foreldrene dine, og alt som lett kan identifisere deg, for eksempel etternavn og hjemmeadresse, bør unngås.

Tenk på et fornuftig skjermnavn for deg selv som ikke inneholder ekte personlig informasjon som ditt navn eller fødselsdato, og alltid si fra til foreldrene dine før du møter en online venn, siden ikke alle er den de påstår å være online.

Ta en titt på noen av disse nettstedene for mer hjelp til hvordan du kan være smart når du er online:

 • Tips om Internett-sikkerhet for barn og tenåringer: denne artikkelen fra New York Public Library vil hjelpe deg med å finne informasjon og råd om hvordan du holder barna trygge på nettet.
 • Tips om Internett-sikkerhet: nyttig side som inneholder nyttige tips for barn om Internett-sikkerhet.

Tips til foreldre

Family Online Safety Institute tilbyr mange nyttige råd om hvordan de kan praktisere godt digitalt foreldreskap, og deres mål er å gi foreldrene selvtilliten til å hjelpe barna sine å navigere seg trygt rundt i online-verdenen.

Utvalget av temaer og temaer du trenger å ta opp med barna dine om internetsikkerhet, vil variere avhengig av deres alder, og det er definitivt en del av dagens foreldre at du har en god forståelse av hva som skjer i den digitale verdenen..

Teknologi har muligheten til å hjelpe deg å bli en bedre forelder og utvikle et tillitsfullt og samarbeidende forhold til barnet ditt når det gjelder hvordan de bruker internett. Dette kan bare oppnås hvis du har en bred forståelse og kunnskap om nettstedene de kan ha tilgang til og innholdet de sannsynligvis vil møte.

Ta en titt på noen av disse nettstedene for ytterligere veiledning og informasjon, og husk alltid at å praktisere internett sikkerhet er et viktig aspekt for å sikre at barnet ditt får en positiv opplevelse av å bruke internett i livet..

Her er noen nettsteder du kan se på for å hjelpe deg med å nå dette målet:

 • God digital foreldre: nyttig artikkel som gir foreldrene sikkerhetstips for bruk på nettet.
 • Internett-sikkerhetstips (PDF): side som inneholder informasjon om sikkerhetsproblemer på nettet for foreldre og barn.

Illustrerte guider

Illustrerte guider

De følgende seksjonene dekker de mest populære appene og nettsteder som foreldre bør forstå.

Snapchat er en av de mest populære appene for smarttelefonmeldinger som brukes av barn i dag: omtrent en tredjedel av alle tenåringer i USA bruker Snapchat, og sender millioner av bilder og videoer hver dag.

Med Snapchat kan brukere sende vennene sine bilder, videoer og skjermbilder, som er ment å ødelegge automatisk i løpet av få sekunder.

Men bildene kan enkelt fjernes eller skjermbildet tas på en annen enhet, og etterlater en permanent registrering av hvilke bilder barnet ditt velger å dele.

Kik Messenger er en annen populær app blant tenåringer og unge voksne. Det lar deg gi beskjed til andre uten å oppgi telefonnummeret ditt, noe som gjør det populært for brukere som ønsker å beholde sin anonymitet.

Bare å se på appanmeldelsene, er det tydelig at Kik er veldig populær for å sende eksplisitte meldinger. Selve appen er vurdert til over 17 år i appbutikken for “Hyppige / intense modne / suggestive temaer”, men det hindrer ikke barna i å laste ned og bruke den.

Så er det Ask.fm, et spørsmål og svar nettsted for sosiale nettverk som har fått mye press rundt mobbingsproblemer og relaterte selvmord rundt om i verden..

Brukere 13 og eldre har lov, og det er ingen systemer for å overvåke innhold. På grunn av den manglende moderasjonen og oppmuntret anonymitet, har nettverket blitt et mekka for nettmobbing.

Med alle disse nye farene på nettet, kan til og med ditt eget hjem være et farlig sted for barn.

Ved å holde deg orientert om de mest populære nettstedene og appene dine barn sannsynligvis bruker, kan du lære å snakke med barnet ditt om å bruke dem trygt.

Du kan også lære hvilke konkrete skritt du kan ta for å gjøre opplevelsen deres tryggere mens de har det gøy å chatte online med venner og utforske nettet.

Illustrert guide til e-sikkerhet

Barn bruker mer teknologi i en yngre alder i raskere og raskere tempo. Dette gir en utfordring til foreldrene deres som ønsker at de skal være forberedt på den moderne verden, men som også ønsker å holde dem trygge.

I den følgende infografien gir vi en grunnleggende grunning for foreldre som er fanget i denne situasjonen.

Det starter med de grunnleggende fakta på den elektroniske lekeplassen: hvor mange barn bruker hvilke enheter; hva de blir brukt til; og så videre.

Da viser det deg det grunnleggende å gjøre enheter trygge for barna dine. Du trenger ikke å være en nederlagsmann og tro at barna dine vil komme seg rundt alt du gjør. Husk: du er voksen og med litt innsats kan du lære å bruke og kontrollere smarttelefoner og nettbrett på en måte som er bedre enn barna dine.

Til slutt diskuterer den 10 sikkerhetsregler for å tillate barn på nettet og gir ressurser til å lære mer.

Det vil starte deg på vei!

E-Safety Visual Guide

Slik beskytter du barna dine på Snapchat

Snapchat er en enormt populær meldingsapp som lar brukere sende bilder, videoer eller skjermbilder til venner hvis Snapchat brukernavn de kjenner. Som et oppdrag: Umulig orientering, selvmeldingene blir ødelagt på bare noen få sekunder.

I tillegg til bilder og videoer, la Snapchat til videochatter og tekstmeldinger til appen sin, noe som gjorde det til et alt-i-ett-kommunikasjonsnettverk for tenåringer.

Tjenesten er mest populær blant tenåringer og unge voksne. I henhold til Snapshots vilkår for bruk, må du bare være 13 år og opp for å bruke appen deres.

Men som det sies, internett er for alltid. Slettede meldinger på Snapchat kan gjenopprettes med litt teknisk kunnskap, og de som vet hvordan man tar et skjermbilde på sine egne smarttelefoner kan enkelt og permanent lagre ethvert bilde som kommer over skjermene deres..

Og selv om Snapchat hevder at flertallet av meldinger er ufarlige, har tjenesten fått et rykte for å bli brukt til sexting.

Hvis barnet ditt bruker Snapchat, ikke gå i panikk: det er innstillinger du kan konfigurere for å beskytte barnets personvern og forhindre at fremmede sender dem upassende meldinger.

Sjekk ut grafikken nedenfor for å finne ut hvordan du kan beskytte barnet ditt mens de bruker denne populære appen.

Snapchat Safety

Slik beskytter du barna dine på Kik

Kik er en av de mest populære gratis moderne meldingsappene, med over 100 millioner brukere. Ved hjelp av Kik kan du sende ikke bare tekstmeldinger, men bilder og videoer, undersøkelser og virtuelle klistremerker.

Det er populært blant de som vil chatte uten å oppgi sitt personlige telefonnummer, siden du bare trenger noens Kik-brukernavn for å sende dem beskjed.

Det at barna ikke trenger å oppgi sitt faktiske telefonnummer, kan gi dem en falsk trygghet, men selv om det kan virke trygt å oppgi et anonymt brukernavn på nettet, kan det på Kik være alt annet enn.

Kik har blitt veldig populær for sexting, og det er derfor den er vurdert til 17+ av app store og Common Sense Media.

Kiks egne tjenestevilkår sier imidlertid at det er for alle 13 og oppover. Men bare ved å bla gjennom de blatante appanmeldelsene som søker partnere for eksplisitt meldinger, kan enhver forelder se at Kik ikke er en passende meldingsapp for barn.

Bruker barnet ditt Kik? Avhengig av personverninnstillingene for kontoen din, kan de være i stand til å motta meldinger fra enhver fremmed online. Bla nedover for å finne ut hva som gjør Kik så farlig, og hvordan du kan beskytte barnet ditt mot rovdyr ved å bruke denne populære appen.

Kik sikkerhet

Hvordan beskytte barnet ditt på Ask.fm

Du vet at barnet ditt kan være på de store gigantene på nettsteder for sosiale medier: Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr. Men det er et annet sosialt nettverk som skyter opp i popularitet, spesielt blant barn under 18 år: Ask.fm.

Dette populære nettstedet for sosiale nettverk lar deg stille anonyme spørsmål fra enhver bruker, og svare på andres spørsmål på din egen offentlige profil.

Hvis du har hørt om Ask.fm, skyldes det sannsynligvis all mediaoppmerksomhet den har fått: Ask.fm ble koblet til en selvmordssak i Florida nylig, der en ung jente anonymt ble mobbet på Ask.fm.

Den britiske statsministeren David Cameron kalte Ask.fm “sjofel” på grunn av flere lignende nettmobbing-tilfeller, og skoler i Storbritannia har rådet elevene til ikke å bruke det.

Det sosiale nettverket har blitt kjent som et tilfluktssted for cyberbullies, og har blitt knyttet til selvmord rundt om i verden. Det er fordi brukerne, som kreves minst 13 år, har lov til å stille spørsmål til bestemte brukere anonymt, og innholdet overvåkes ikke.

Det offisielle nettstedet Ask.fm uttaler at de ikke har “noe ansvar overfor deg for innhold som du synes kan være kritikkverdig, uanstendig eller i dårlig smak.”

På grunn av alle risikoer forbundet med Ask.fm, og dens skyrocketing popularitet blant barn og tenåringer, er det viktig å vite hvordan du finner ut om barnet ditt bruker det og hvordan de kan holde seg trygge. Slik kan du beskytte barnet ditt mot farlig nettmobbing på Ask.fm.

Ask.fm guide for foreldre

Hvordan beskytte barnet ditt på Badoo

Hvis du er som de fleste foreldre, har du aldri hørt om Badoo. Og det er skremmende! Hva annet kan barna dine bruke som du aldri har hørt om?

Den triste sannheten er: mye. Det er over en milliard smarttelefonapper. De aller fleste av dem er perfekt godartede eller til og med nyttige: musikkspillere og kollektivtrafikkplanleggere. Et relativt lite antall apper vil koble barna dine til potensielt farlige sosiale mediesider.

Men Bandoo er en av de sosiale mediesidene. Helt ærlig er det ikke et nettsted barna dine skal være på i det hele tatt. Det er først og fremst et datingside. Og få foreldre vil ha problemer med å forestille seg hvordan et slikt nettsted kan føre til stor skade for barna sine.

Det er ikke slik at Badoo er et dårlig eller unødvendig nettsted. Det er bare det for voksne. Avhengig av din tro, er det helt greit for en voksen å møte venner i en bar for en kald. Men det er ikke for barn.

Det samme gjelder Badoo. Og det er veldig tydelig om dette: “Hvis du er under 18 år, kan du dessverre ikke bruke Badoo ennå fordi det er et møtested for voksne bare.”

Men det betyr ikke at barna dine ikke kommer seg rundt det. Husk på internett at ingen vet at du er en hund? Det er ikke like sant lenger, men det er for det meste sant – spesielt for et målbevisst og fristående barn.

Heldigvis vil denne infografien hjelpe deg med å håndtere situasjonen og holde barna dine trygge.

Foreldreveiledning til Badoo

Facebook Safety 101

Følgende infographic er annerledes enn de som kom før, fordi det ikke spesifikt handler om barn. Men du vil lese den hvis du vil beskytte barna dine.

Du vil også lese den selv om du ikke har noen barn. Det er mange farer på Facebook, og du må vite hvordan du kan beskytte deg selv.

Den gode nyheten er at Facebook lar deg beskytte deg mot det meste som er farlig som identitetstyveri og datahøsting.

Den dårlige nyheten er at Facebook ikke er satt opp som standard for å holde deg og barna dine så trygge som de kunne være.

Men den beste nyheten er at denne infografien går gjennom de viktigste tingene for å holde deg selv og alle dine kjære trygge.

Det er ikke tid å kaste bort. Hvis du er på Facebook, kan du komme i gang nå!

Hold deg trygg på Facebook

32 Internett-forkortelser og slang som alle foreldre bør vite

Barn og tenåringer er ofte eksperter på å holde hemmeligheter fra foreldrene sine, slik at du kanskje ikke engang skjønner at noe er galt før det er for sent.

Det er viktig å ha en åpen dialog med barna dine, stole på dem med privatliv for å leve sine egne liv og gi dem rom til å lære og vokse gjennom opplevelse.

Men en av foreldres vanskeligste oppgaver er å balansere dette med behovet for å holde barna dine trygge og ikke gjøre feil de ikke kan komme seg etter.

Du kan gi barnet ditt den plassen og personvernet de trenger, mens du fortsatt følger med på internettaktivitetene sine for antydninger til farlig oppførsel. En av de mest effektive måtene å gjøre dette på er ved å gjøre deg kjent med gjeldende slang og akronymer.

Selv om det meste av slangene deres er ufarlige, kan noe av det antyde at farlig oppførsel kan få barnet ditt til problemer eller skade. Sjekk ut listen nedenfor for å se noen av de nyeste internett-slangene og forkortelsene som brukes av barn og tenåringer i dag.

Internett-akroynmer og slang

Landsspesifikk informasjon

Landsspesifikk informasjon

Hvert land, provins og lokalitet er forskjellig, selv om internett er globalt. Vi har satt sammen en informasjon for noen få land av spesiell interesse.

Canada

Canada er ganske typisk for utviklede land når det gjelder truslene barna står overfor.

snapchat

Snapchat kjemper om stedet ett som trolig den mest populære smarttelefonmelding-appen som er i bruk av barn i dag.

I følge GlobalWebIndex bruker 50% av 16-19-åringer Snapchat på månedlig basis over hele kloden. Tenåringsbrukere i Canada kjører litt bak på rundt 40%.

Dette gjør Snapchat mer populær enn WhatsApp og Facebook Messenger.

Dette høye bruksnivået blant unge tilsvarer millioner av bilder og videoer som blir sendt og utvekslet hver dag.

Bruk av smarttelefoner

Datasikkerhetsselskapet AVG Technologies gjennomførte en undersøkelse blant foreldre fra forskjellige land – inkludert Canada.

Den konkluderte med at mange barn faktisk vet hvordan de bruker en smarttelefon før de kan skrive.

Utrolige 89% av barna som er mellom 6 og 9 år er aktive på nettet. Canadas ungdom er sterkt forbundet og deltar i online aktiviteter i yngre alder enn vi noen gang har sett før.

Internettilgang

MediaSmarts er en kanadisk ideell organisasjon. De utførte en omfattende undersøkelse av internettilgang.

Det avslørte at utrolige 99% av alle elever har tilgang til internett utenfor skolen. I tillegg sover nesten 40% av dem med mobiltelefonen sin.

Det ser ut til at smarttelefoner er den mest brukte enheten for internettilgang. Omtrent 35% av 9-16-åringer bruker denne typen enheter for å koble seg på nettet.

Resten bruker bærbare datamaskiner og nettbrett for å få tilgang til internett.

Online profiler

Cirka 90% av 15-16-åringer i Canada er forstått å ha en profil på et sosialt nettverk.

I tillegg gjør anslagsvis 40% av 11-12-åringer også. Dette er sjokkerende, gitt det faktum at det faktisk er en aldersbegrensning på 13 for de fleste sosiale nettverk (f.eks. Facebook).

Praktiske farer

Det er en bekymringsfull tanke at omtrent halvparten av eldre tenåringer sannsynligvis har sett seksuelle bilder på nettet de siste 12 månedene.

Og hvis global statistikk er en pålitelig guide, har rundt 35% av kanadiske jenter mellom 13 og 16 år opplevd en eller annen form for skadelig innhold eller hatmeldinger.

Der foreldre mislykkes

Det antas at over 80% av foreldrene har ordnet med å installere noe sikkerhetsprogramvare på deres barns bærbare datamaskiner.

Men under 25% hadde arrangert lignende beskyttelse for barnets smarttelefon.

Foreldre må sørge for at de bruker den samme tankegangen når det gjelder cybersikkerhet og sikkerhet for barnas smarttelefoner som de har gjort for andre enheter.

Kanadiske ressurser

 • Barn kan bruke smarttelefoner før de lærer å skrive navnene sine og knytte skoene sine
 • Canadas ungdom er sterkt forbundet, jenter møter forskjellige regler på nettet
 • Royal Canadian Mounted Police: Internet Safety Resources
 • Canadas regjering: Bli cybersikker
 • CyberTip.ca: Internett-sikkerhet
 • Kanadisk senter for barnevern
 • Canadian Safety Council: Sikkerhetsregler på nettet for barn

Australia

Australia er et veldig forbundet land. Og det gjør jobben med å holde barna trygge desto hardere.

Oversikt

Det er interessant å merke seg at en av grunnene til at Microsoft valgte Australia som arena for å lansere sitt nye utvalg av nettbrett over andre land rundt om i verden, er fordi landet allerede har flere nettbrett per innbygger enn nesten andre steder ellers.

Det anslås at nesten 30% av husholdningene får tilgang til internett via et nettbrett, og australiere bruker også omtrent en time lenger enn sine kolleger i USA og Storbritannia. Mobil tilgang via smarttelefoner har også økt med rundt 20% de siste årene, mens bruken av skrivebord er i stadig tilbakegang.

Relevansen av denne statistikken er portabilitetsaspektet av hvor mange av oss som nå har tilgang til internett. Nesten borte er dagene der familien ville ha en datamaskin i et sentralt punkt i huset, som ble delt av forskjellige brukere og også mye lettere å kontrollere når de prøver å begrense tilgang eller innhold.

Det antas at omtrent 35% av barna i Australia har sin egen mobil og at barn som er så små som 8 år kan sees bære en smarttelefon i disse dager.

Eierskapstallene for smarttelefonen for barn har doblet seg siden 2007, og når barnet ditt er tenåring, vil de sannsynligvis være blant 94% av 16- og 17-åringene som har en mobiltelefon med seg.

Veiledning fra foreldre

Det antas at omtrent 85% av foreldrene har ordnet med å installere noe sikkerhetsprogramvare på sine barns bærbare datamaskiner, men bare rundt 22% hadde ordnet noen lignende beskyttelse for barnets smarttelefon.

Foreldre trenger å bruke den samme tankegangen når det gjelder cybersikkerhet og sikkerhet for barnas smarttelefoner som de har gjort for andre enheter.

Hvis du skal gi barnet ditt en smarttelefon, bør du tenke nøye gjennom alle implikasjonene for cybersikkerhet.

Mål å etablere et sett med regler rundt barna deres bruk av telefonen. Det inkluderer å utdanne dem om farene de møter på internett og gjennom de forskjellige appene de bruker.

Australske ressurser

 • Stig i antall australske barn med smarttelefoner
 • Australia-First Study avslører våre skiftende vaner i sosiale medier
 • Australia har verdens høyeste nettbrett: studier
 • Office of Children’s eSafety Commissioner
 • StaySmartOnline
 • Western Australia Police: Young People
 • Australske myndigheters online sikkerhet

Irland

Som de fleste avanserte økonomier, er Irland godt forbundet. Og det oversettes til barna også.

Sosiale medier

Snapchat er sannsynligvis den mest populære smarttelefonmelding-appen som brukes av barn i dag, og ifølge GlobalWebIndex bruker 50% av 16-19-åringer Snapchat på månedlig basis over hele kloden og tenåringsbrukere i Irland er rundt 40 %, noe som gjør det mer populært enn WhatsApp og Facebook Messenger.

En annen enormt populær app blant tenåringer og unge voksne er Kik Messenger. Den unike appellen til denne appen er at den lar deg melde anonymt.

En annen app som har tiltrukket seg noe uønsket publisitet er Ask.fm, som er et spørsmål-og-svar-nettverk nettsted.

Det har vært en rekke historier i pressen om mobbeproblemer og selvmord knyttet til bruken av nettstedet, i forskjellige land over hele verden.

Hvordan unge mennesker får tilgang til Internett

EU-kommisjonen finansierte et toårig forskningsprogram kalt Net Children Go Mobile, og Irland var et av de deltakende landene i undersøkelsen, som spredte seg over syv europeiske destinasjoner totalt..

Det ser ut til at smarttelefoner er den mest brukte enheten for internettilgang med omtrent 35% av 9-16-åringer som bruker denne typen enheter for å koble seg til på nettet, etterfulgt av 29% ved hjelp av bærbare datamaskiner og 27% ved bruk av nettbrett.

Mens over 60% av internettbruken fremdeles faktisk er basert i familiens hjem, hadde omtrent 46% av disse barna tilgang til nettet fra sitt eget soverom, i stedet for i et overvåket miljø.

Relevansen av denne statistikken er hvor mange av barna våre som har tilgang til internettdata og kommunikasjon utenom det du anser som normalt foreldreoppsyn.

Omtrent 90% av 15-16-åringene i Irland har en profil på et sosialt nettverk, og 40% av 11-12-åringene har også en profil, til tross for at det faktisk er en aldersbegrensning på 13 for de fleste nettsteder som Facebook.

Bruk av smarttelefoner

En annen bekymringsfull statistikk som kom fram fra Net Children Go Mobile-undersøkelsen var at 47% av eldre tenåringer hadde sett seksuelle bilder de siste 12 månedene, og at 35% av jentene mellom 13 og 16 år hadde opplevd en form for skadelig innhold eller hatmeldinger.

I lys av disse funnene, vil det fornuftige rådet være å vurdere å gi ethvert barn under 13 år noe mer grunnleggende enn en smarttelefon.

Irish Resources

 • Irlands kontor for Internett-sikkerhet
 • Webwise.ie
 • Sikkerhetstips fra hotline.no
 • EUs Net Children Go Mobile

New Zealand

New Zealand er kanskje fysisk isolert, men det er like koblet til internett og annen avansert økonomi.

Sosiale medier og chatting

Snapchat blir av mange ansett for å være den ledende appen for smarttelefonmeldinger og brukes av rundt 50% av 16-19-åringer på månedlig basis over hele kloden, noe som gjør den mer populær enn WhatsApp og Facebook Messenger..

Det faktum at New Zealand Transport Agency brukte Snapchat nylig for å målrette narkotikabrukere om farene ved narkotikakjøring, gir deg en god ide om rekkevidden til disse populære appene nå har innenfor de under 25 samfunnet.

Dette høye bruksnivået blant unge betyr også at det bokstavelig talt blir sendt millioner og bilder og videoer hver dag.

Du må ha en åpen og positiv diskusjon med barnet ditt om SnapChat og andre ting som Kik Messenger og Ask.fm .. De kan være nyttige i å oppmuntre til et akseptabelt nivå av uavhengighet og sosialisering, men de trenger også hjelp til å forstå de potensielle farene de står overfor.

Hvordan unge mennesker får tilgang til Internett

Det anslås at over 70% av New Zealand-barn som er mellom 6 og 9 år er aktive på nettet og landets ungdom definitivt er mer koblet og deltar i online aktiviteter i yngre alder enn forgjengerne.

I følge statistikk var 22% av New Zealand-befolkningen koblet til internett i 2000, men da de siste tallene ble samlet inn i 2012, hadde dette tallet skutt opp til 86% penetrasjon.

En veldig høy prosentandel av studenter i New Zealand og over hele kloden har tilgang til internett utenfor skolen, og det anslås at nesten 40% av dem faktisk sover med mobiltelefonen sin for å holde kontakten døgnet rundt..

Et tall som antas å være rundt 80% av 15-16-åringer i New Zealand er forstått å ha en profil på et sosialt nettverk.

Anslagsvis 40% av 11-12-åringer har også en profil. De fleste sosiale nettverkssider som Facebook har en aldersbegrensning på 13, så dette er overraskende.

Bruk av smarttelefoner utsetter dem for farer på nettet

Det ser ut til at smarttelefoner nå er den mest brukte enheten for å få internettilgang med omtrent 35% av 9-16-åringer som bruker denne typen enheter for å koble seg til på nettet. og størstedelen av resten ved bruk av bærbare datamaskiner og nettbrett for å få tilgang til internett i stedet for en stasjonær PC.

Det er også en urovekkende tanke at omtrent halvparten av eldre tenåringer sannsynligvis har sett seksuelle bilder på nettet de siste 12 månedene, og hvis man skal tro global statistikk, er omtrent 35% av jentene fra New Zealand mellom 13 og 16 år, har sannsynligvis hatt noen form for skadelig innhold eller hatmeldinger.

Alt du sannsynligvis vil gjøre på et nettbrett, kan også gjøres på en smarttelefon, men til tross for dette er det et tydelig gap mellom sikkerhetsprogramvaren på bærbare datamaskiner og nettbrett, sammenlignet med smarttelefoner.

Over 80% av foreldrene har fornuftig arrangert å installere en slags sikkerhetsprogramvare på sine barns bærbare datamaskiner, men mindre enn 25% hadde ordnet lignende beskyttelse for barnets smarttelefon.

Vi ønsker å beskytte barna våre mot skade og gi dem veiledning om så mange forskjellige aspekter av livet når de vokser og utvikler seg. Med dette i bakhodet, gjør det til ditt mål å holde deg oppdatert med all den nyeste teknologien og lære hva barna gjør på nettet, slik at du kan ha en best mulig sjanse for å holde dem trygge.

New Zealander Resources

 • New Zealand Transport Agency
 • Stats NZ’s Census Snapshot: Children
 • Internet World Stats: New Zealand
 • NetSafe: Online Safety for New Zealand
 • New Zealand-politiet: E-post og Internett-sikkerhet
 • New Zealand Police: Online Barnesikkerhet
 • Netsafe: Mobbing og trakassering på nettet
 • Kiwi-familier: teknologi for voksne

Tenker på barnevennlig databehandling

Tenker på barnevennlig databehandling

Internett er en fantastisk ressurs for å lære om verden, samhandle med andre mennesker og ha det gøy. Ikke bare det, men å bruke internett til arbeid og forskning har blitt en viktig del av det moderne liv.

Det er da fornuftig at foreldre ønsker å hjelpe sine små barn med å lære å bruke internett.

Men vi vet alle at internett, i likhet med den virkelige verden, er full usaklige, utrygge og lite nyttige ting. Fra eksplisitt seksuelt innhold til voldelige bilder er det mye tilgjengelig på internett som barn ikke skal ha tilgang til.

Dessverre, i motsetning til i den “virkelige verden”, på internett er alt dette bare noen museklikk unna.

Som foreldre og pedagoger trenger vi å være med på å forme onlineopplevelsene til barna under vår omsorg. Men innholdsfiltrering er ikke det eneste vi bør bekymre oss for – det er ikke nok bare for å sikre at de ikke ser noen porno ved et uhell (selv om det absolutt er veldig viktig).

Mål for en barnevennlig internettopplevelse

Det er flere forskjellige mål vi bør forfølge. Disse kan deles inn i to kategorier – negative (ting å sensurere, blokkere eller filtrere) og positive (ting å oppmuntre eller promotere).

 • “Negative” mål
  • Sensur anstøtende innhold (først og fremst sex og vold)
  • Beskytt barna mot voksne rovdyr
  • Beskytt dem mot jevnaldrende mobbing
  • Hindre dem fra å bruke penger (kjøp i appen)
  • Stopp barn fra å kompromittere datasikkerhet.
 • “Positive” mål
  • Fremme læring
  • Oppmuntre til sunne nettforhold
  • Hjelp barna å bli kjent og flytende med teknologi.

Å komme over våre teknologi-Hangups

Foreldre sier mye morsomme ting om barna sine når det gjelder teknologi:

 • “Barnet mitt vet teknologi bedre enn jeg gjør.”
 • “Jeg måtte spørre syvåringen min om hvordan jeg bruker internett.”
 • “Barn i dag er så smarte med datamaskiner. De er på dem hele tiden. ”

Bak disse er et spørsmål – en frykt – noen ganger uttalt høyt og noen ganger ikke:

“Hvordan kan jeg beskytte barna mine på nettet? De er smartere enn meg! De kan komme seg rundt blokker eller filtre jeg har på dem. Hvorfor bry seg? Hva kan jeg gjøre?

Denne nederlagsinnstillingen er ikke bare lite nyttig, den er farlig. Heldigvis er det også bygd på feil antagelser.

Barn er ikke egentlig smartere om teknologi

Det er selvfølgelig unntak – noen barn er strålende, og noen av de strålende barna blir interessert i datamaskiner. Men de fleste av barna våre vil ikke vokse opp til å bli datavitere og programmerere.

Bare fordi et barn er flytende med å bruke teknologi, betyr ikke det at barnet har en dyp forståelse av hvordan den teknologien fungerer.

Tenk på tingene du bruker hver eneste dag – bilen din, kjøleskapet, låsene på inngangsdøren din. Vet du virkelig hvordan disse tingene fungerer? Kunne du ordnet det hvis det gikk i stykker?

Praktisk uslåelig sikkerhet er mulig

Selv om barna dine har det veldig bra med datamaskiner – med mindre de er spesielt lyse og spesielt kunnskapsrike – er det faktisk mulig å sette opp et trygt databehandlingsmiljø som barna ikke kan omgå (i alle fall ikke uten at du vet).

Å komme over foreldreopphengene våre

Selv når vi har funnet ut hvordan vi skal takle teknologien, er det fortsatt mange tap av foreldre når det gjelder å beskytte barna sine på nettet. Mange føler seg håpløse, forutsatt at tilgang til skadelig innhold er uunngåelig. Dette er også galt.

Det betyr noe, selv om de ser det hjemme hos en venn, men …

Så du går gjennom alle problemer, og ungen din ser fremdeles skitne filmer i et venneshus. Eller spiller voldelige videospill. Eller snakker med fremmede. Eller hva som helst.

Det er fortsatt verdt det.

For det første er eksemplet du har angitt hva som er og ikke egner seg enormt viktig – kanskje viktigere enn noe annet.

For det andre er det mye mindre skadelig å besøke dårlig innhold enn å invitere det inn i hjemmet ditt, der det kan bli en vane eller til og med en avhengighet.

Vi gjør alle usunne ting av og til – enten det er å spise dårlig mat, drikke for mye eller et stort antall andre ting. Det som er farlig er normaliseringen av denne oppførselen.

Du kan sannsynligvis ikke hindre barnet ditt i å delta i usunn atferd. Du kan forhindre at det blir en normal del av hverdagen.

Hvordan fremme barnevennlig datamaskinbruk

Å fremme god og sikker datamaskinbruk er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Vi diskuterer de viktigste tingene du trenger å gjøre her.

Sette opp et trygt datamiljø

De fleste ønsker en enkelt app de kan installere – et barnevennlig nettleser- eller innholdsfiltreringsprogram som vil gjøre datamaskinen deres trygg. Det er ikke nok.

Hvis du faktisk vil hindre barna dine i å lett omgå foreldrekontrollen du legger på datamaskinen din, må du blokkere dem fra å ha administrativ tilgang.

Alle datasystemer i dag (Windows, Mac og Linux) har muligheten til å sette opp separate brukere. Du bør sette opp en spesiell brukerpålogging til datamaskinen din slik at barna skal bruke dem, og passordbeskytte administratorpåloggingen. (Og ikke skriv passordet. Barna finner det.)

Dette lar deg blokkere barna fra å installere nye applikasjoner som du ikke godkjente – applikasjoner de kan bruke for å omgå foreldrekontroll og innholdsfiltre.

 • Hvordan opprette en ny bruker i Windows
 • Hvordan opprette en ny bruker i Mac OSX
 • Hvordan lage en ny bruker i Linux.

(Sørg for at når du oppretter en ny bruker ikke gi brukeren administrative tillatelser.)

Barnevennlig Internett-surfing

I dette avsnittet vil vi dekke spesielle nettlesere laget for barn, populære plugins for nettlesere, innholdsfiltreringsverktøy, samt nettlesere for barn med spesielle behov.

Barnevennlige nettlesere

For yngre barn (under 8 år) kan det være lurt å bruke en spesiell nettleser som gir et morsomt, tegneserie-lignende grensesnitt og tilgang til alderspassende spill og utdanningsinnhold.

 • Zoodles
 • Kidoz.

Disse kan være nyttige, men vær forsiktig – bare fordi noe er merket “pedagogisk”, betyr ikke det at det er bra for barna dine. Hvis du ikke ville la barna se på tegneserier på TV hele dagen, bør du heller ikke la dem spille på datamaskinen hele dagen.

Innholdsfiltrering og overvåking

På et tidspunkt trenger barna virkelig å gå over til voksne nettlesere som Chrome eller Firefox. En tiåring trenger ikke datamaskinen for å se ut som en tegneserie, og en 12-åring ønsker absolutt ikke at den skal gjøre det.

Når de blir småbarn og unge tenåringer er når de begynner å trenge en ekte dataopplevelse, men det er også når de aktivt begynner å oppsøke alle tingene du prøver å beskytte dem mot.

Noen av de mer populære alternativene for online innholdsfiltrering er:

 • K9: sannsynligvis det mest brukte innholdsfilteret på skolene.
 • X3Watch: spesielt rettet mot pornofiltrering, og opprinnelig designet for voksne som prøver å overvinne porn addiciton.
 • NetNanny: sannsynligvis det mest populære hjemmefilteret.
 • OpenDNS: et mer robust system som brukes av mange selskaper for å overvåke og filtrere ansattes internettbruk.
Nettleser-plugins:
 • WebFilter: plugin for Chrome og Firefox.
 • FoxFilter: nettleser-plugin for Firefox. Personlig innholdsfilter som blokkerer upassende innhold.

Vurderer spesielle behov

Mange barn har spesielle behov som kan svekke deres evne til å delta i en produktiv onlineopplevelse. Heldigvis er det mange verktøy tilgjengelig for å gjøre internett til et mer innbydende sted.

 • Open Dyslexic: en plugin for Chrome som viser sideinnhold ved hjelp av en skrifttype designet for å kunne leses av personer med dysleksi.
 • Dyslite: et lignende, men førsteklasses, plugin-nettverk-plugin med flere fontalternativer.
 • WebbIE: en nettleser for blinde og svaksynte, designet for å fungere godt med skjermlesere og tekst-til-tale-programvare.

Positiv lesing og ressurser

Positiv lesing og ressurser

Til syvende og sist er internett en god ting for barna dine. Du må selvfølgelig beskytte dem. Men internett kan berike dine barns liv på måter som aldri før var mulig.

Derfor har vi laget guider, veiledninger og infografikk relatert til å hjelpe barn med å bruke og ha det morsommere med datamaskiner og internett. Her er noen:

 • Pedagogiske nettsteder for barn: over 40 pedagogiske og morsomme nettsteder for barn på matte, naturfag, lese, skrive og historie. Mange er veldig tiltalende for voksne også!
 • Grafisk design for barn: I online verden er det å vite grafisk design like verdifullt som å vite hvordan man programmerer. I tillegg vil disse ressursene lære barna dine andre ferdigheter på en morsom og engasjerende måte.
 • Bruke Minecraft i utdanning: Finn ut hvordan dette spillet kan brukes til å lære barn forskjellige ferdigheter.

Morsomme måter barn kan lære å kode

Barnet ditt trenger ikke å ønske å bli en profesjonell programmerer for å få gode ferdigheter og ha en god tid på å lære seg å programmere. Derfor opprettet vi de infografiske morsomme måtene barn kan lære å kode. Det er spesielle språk bare for barn å lære konseptene. Og hvem vet? Kanskje de vil vokse opp til å bli en teknologisk milliardær.

Morsomme måter barn kan lære å kode
Morsomme måter barn kan lære å kode

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map