Digital literacy: Hvordan studenter kan lære de nyeste teknologiene

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Digital literacy er muligheten til å bruke digital teknologi for å lage eller analysere informasjon. Studenter i alle aldre trenger å utvikle ferdigheter i digital literacy for å lykkes på college og på jobben, så lærere bruker en rekke verktøy for å bringe teknologi inn i klasserommet.

Fra tweeting om historiske hendelser til blogging om vitenskapelige eksperimenter, det er mange muligheter for lærere å introdusere ny teknologi og gjøre det morsomt for studentene å lære ferdighetene de trenger.

Denne guiden introduserer en rekke steder der lærere kan finne de ressursene de trenger for å undervise i digital literacy sammen med kursfag.

Ved slutten av denne guiden vil lærere ikke bare vite hvor de kan finne ressurser for digital literacy, de vil også være utstyrt med et bredt spekter av handlingsrike ideer for å integrere teknologi med utdanning.

Leksjonsplaner for undervisning i digital literacy

Gratis leksjonsplaner som dekker praktisk talt alle aspekter av internettbruk og digitalt statsborgerskap er tilgjengelige online. Tre gode steder for å finne leksjonsplaner er:

 • Common Sense Education: mer enn 2000 leksjonsplaner er tilgjengelige som dekker et stort spekter av emner. Ikke alle leksjonsplanene dekker temaer om digital literacy, men mange gjør det. For eksempel er Introduksjon til dataprogrammering egnet for elever i klasse seks til tolv og benytter seg av kjente programmeringsopplæringsverktøy som Khan Academy og Codecademy.
 • ReadWriteThink: gratis leksjonsplaner kan sorteres etter klassetrinn, plan type og tema på ReadWriteThink. Velg læringsmål “Digital Literacy”, så se flytte enn 100 leksjonsplaner som dekker temaer som å opprette et nettfellesskap gjennom elektroniske porteføljer, alternativt bokrapport: Glog den boken! Og 3-2-1 ordforråd: Lære filmskaping ordforråd ved å lage filmer.
 • DigitalLiteracy.gov: denne nettsiden er underlagt av National Telecommunications and Information Administration og gir et søkeverktøy som kan brukes til å finne ressurser i klasserommet etter nøkkelord, fagområde eller ferdigheter..

Klasseromsblogger

Klasseromsblogger gir elevene ekstra muligheter til å lese og skrive, noe som gjør dem til et verdifullt verktøy for alle klassetrinn.

De oppfordrer også studentene til å samarbeide og gi muligheter for fagfelle mentorskap. Studenter som nøler med å delta i klassediskusjoner, kan ha større sannsynlighet for å delta når klasseromblogger brukes til å dele informasjon.

Lærere liker klasseromblogger fordi de enkelt oppdateres og fungerer som en sentral kilde til informasjon for foreldre og elever. Blogger dobler også som studentporteføljer, noe som gjør det enkelt å se hvordan et barn går fra en graderingsperiode til den neste.

Edublogs er en av de mest populære plattformene for lærere fordi den har innholdsfiltreringsfunksjoner og ikke viser noen annonsering. Plattformen har også flere læringsverktøy og studentledelsesfunksjoner, noe som gjør det til et verdifullt verktøy for lærere.

Flere plattformer og ressurser for å hjelpe deg med å få mest mulig ut av klasserommet ditt blogg inkluderer:

 • EdTechTeacher bloggplattformer: dette verktøyet gjør det enkelt å sammenligne bloggingsplattformer som Edublogs, Blogger, WordPress og Tumblr. EdTechTeacher tilbyr også en liste over virkelige klasseromsblogger, slik at du kan se hvordan andre lærere bruker blogging i klasserommet.
 • Bruke blogger i klasserommet: denne guiden viser åtte forskjellige måter studenter kan bruke blogger i klasserommet og gir tips for bruk av riktig bloggplattform.
 • Blogger som verktøy for verktøy: Dr Nicole Luongo diskuterer bruken av klasseromsblogger fra språkutdannere.
 • Bruke Edublog for å lære: Edublogs gir ti forskjellige måter å bruke blogger i klasserommet.
 • 7 ting å vite om blogger (PDF): Educause forklarer hvorfor blogging er et så nyttig verktøy for lærere.
 • Opprette en vitenskapsklasseromsblogg: denne ressursen viser syv grunner til at vitenskapslærere bør bruke klasseromblogger og gir tips for å sette opp en grunnleggende blogg innen 20 minutter.

Sosiale medier

Du kan trygt anta at praktisk talt alle studentene dine regelmessig blir utsatt for eller er aktive brukere av sosiale medier som Twitter, Instagram og Facebook..

Noen lærere bruker sosiale medier for å utdanne studenter utenfor murene i klasserommet. Hvis du vil finne ut hvordan andre lærere utnytter sosiale medier for utdanning, kan du se på disse ressursene:

 • Bruke sosiale medieropplæring i klasserommet: en gratis leksjonsplan fra Common Sense Education som bruker Edmodo, et sosialt nettverk for klasserom, for å undervise i litteraturkritikk.
 • Aktuelle hendelser ved bruk av sosiale medier: lær elevene hvordan de bruker sosiale medier til å diskutere aktuelle hendelser og dele deres synspunkter med et større publikum på en ansvarlig måte.
 • Fire grunner til at jeg bruker Twitter i klasserommet mitt: en kort artikkel som forklarer hvordan en lærer i femte klasse bruker Twitter for å forbedre arbeidet sitt.
 • LinkedIn for studenter: Finn eller bli funnet: Det er viktigere enn noen gang å håndtere ditt digitale omdømme, og denne artikkelen forklarer hvordan du kan hjelpe studentene med å få et hoppstart på å skape et robust og overbevisende digitalt fotavtrykk.
 • Bruke Instagram som et klasseromsverktøy: denne artikkelen undersøker hvordan en lærer bruker Instagram for å forsterke emner presentert i klassen og for å kommunisere med elevene.
 • Tre grunner til at studenter skal eie klasseroms Twitter- og Instagram-kontoer: Hvis du oppretter en Twitter- eller Instagram-konto for klassen din, ikke glem å inkludere studentene dine i prosessen med å kuratere materialet du legger ut.
 • 10 Overraskende måter å bruke Instagram i klasserommet: vil du bruke Instagram i klasserommet, men er ikke sikker på hvordan du skal gjøre det? Dette innlegget vil gi deg mange gode ideer.

Videoblogging

Noen lærere gjør bloggene sine til videoblogger, eller vlogger. Videoblogger har mange bruksområder i utdanningsverdenen, fra å vise frem studentprosjekter til å gjøre leksjoner tilgjengelig utenfor klasserommet.

Studentene lærer hvordan du bruker opptaksverktøy, redigerer videofiler og laster opp filer til skolens webservere, slik at de utvikler verdifulle ferdigheter innen digital literacy mens de har det gøy.

Videoblogger forbedrer også kommunikasjonen og gjør det lettere for foreldrene å se hva barna har gjort på skolen. Studentene kan bruke vlogger for å vise frem sine musikalske talenter, laste opp videoer av sine naturfaglige eksperimenter og utdanne andre studenter om sosiale emner.

Det er en brattere teknisk læringskurve for både lærere og studenter å overvinne når det kommer til videoblogging. Hvis du trenger hjelp med det grunnleggende, sjekk ut denne guiden for videoblogging for lærere.

Når du har løst den tekniske siden av ligningen, kommer neste hinder med ideer om innhold. Hvis du sliter med å komme med gode ideer, vil artikkelen 5 morsomme ideer for logging for enhver lærer helt sikkert stimulere kreativiteten din.

wikier

En wiki er ganske enkelt et samarbeidsnettsted opprettet og redigert av mer enn en bruker. Klasseromswikier har mange funksjoner som gjør dem ideelle for å øke digital leseferdighet.

Studentene kan redigere dem raskt, komme med forslag og samarbeide om å lage innhold. Lærere kan bruke wikier for å oppsummere leksjoner, spre viktig informasjon og legge ut notater.

Noe av det beste med å bruke klasseromwikier er at wikiprogramvare ikke hindrer studentene i å gjøre feil; noe som betyr at de har muligheten til å finne og rette feil, noe som er en god måte å styrke ferdighetene på.

Studentene kan bruke klasseromwikier for å lage studieguider, ordforrådslister og sammendrag av forskningsprosjekter.

Hvis du er klar til å hoppe på wiki-bandwagon, her er noen ressurser for å komme i gang.

 • Samarbeid gjennom Wikis: forklarer wikier mer detaljert og gir eksempler på hvordan wikier kan forbedre kvaliteten på utdanningen.
 • Hvordan bruke Wiki i klasserommet: Denne praktiske veiledningen for implementering av wiki introduserer de tre mest populære leverandørene av gratis wikier og tilbyr en liste med 8 tips for bruk av en wiki i klasserommet.
 • Hvordan og hvorfor lage en klasse Wiki: noen ganger vil du bare se et ekte eksempel. Denne artikkelen vil peke ut fem gode eksempler på wikier i klasserommet og gi koblinger der du kan finne hundrevis av andre eksempler.
 • Wikispaces: Hvis du er klar til å registrere deg på en gratis klasseromwiki, bør du vurdere Wikispaces – en av de ledende leverandørene av klasseromwikier.
 • PBworks Edu Hub: en annen populær leverandør av klasseromwikier er PBworks. En gratis plan er tilgjengelig som støtter en enkelt wiki.

Glogster

Glogster er et verktøy for lærere, men det er ikke mindre viktig enn blogger og wikier. Det nettbaserte verktøyet lar lærere og studenter lage virtuelle plakater og dele dem med andre mennesker.

Plakatene kombinerer lyd, tekst, bilder, video og hyperkoblinger, slik at studentene har muligheten til å utvikle flere forskjellige teknologiske ferdigheter.

Glogster gjør det enkelt å lage plakater som tar for seg klasseromspolitikk, lekseroppgaver og til og med som en alternativ måte å presentere en bokrapport.

Lærere kan også legge ut bilder og videoer av elever som leser, jobber med matteproblemer, spiller musikkinstrumenter eller deltar i kroppsøving.

Det er mange måter å bruke Glogster i klasserommet, fra å lage interaktive plakater om skolens initiativ til å dele resultatene fra et utfordringsbasert prosjekt. Noen lærere bruker til og med Glogster for å hjelpe elevene sine med å lage digitale bøker som kan deles med foreldre og søsken.

For flere ideer om hvordan du kan bruke Glogster i klasserommet, se på Teaching with Glogster.

Podcasts

En podcast er en type digitale medier spilt inn av studenter og lastet opp til syndikering eller strømmetjenester som iTunes. Studentene registrerer aktiviteter i klasserommet, redigerer lyd- og videofiler og laster opp filene for digital distribusjon, noe som hjelper dem å utvikle digital leseferdighet.

Med bare en datamaskin og en god mikrofon kan lærerne også registrere leksjonene sine og gjøre dem tilgjengelige for elever og foreldre å lytte til hjemme. Dette gjør det lettere for studentene å studere og få en dypere forståelse av materialet som læres i klassen.

Naturfaglærere bruker podcast for å hjelpe elevene å dele det de har lært under eksperimenter. Studentene kan ta opp bokrapportene sine og dele dem med andre lesekurs. Podcasting er så allsidig at den kan brukes til alle fag.

Hvis du vil starte en klassepodcast, her er to ressurser som hjelper deg å komme i gang:

 • Podcasting: denne guiden inneholder informasjon om valg av et opptaksverktøy, hosting av podcasten din og bruk av podcasting i klasserommet.
 • Podcasting Beyond the Classroom: denne artikkelen forklarer hvordan podcasting kan motivere elevene til å gjøre sitt beste arbeid.

Konklusjon

Digital literacy er en ferdighet som enhver student må lære å være vellykket når de går på college eller bli med i den moderne arbeidsstyrken, og å bygge utdanning innen digital literacy i hvert fag kan bidra til å holde studentene engasjert i kursinnhold når kritiske ferdigheter utvikles.

Et vell av gratis ressurser er tilgjengelig på nettet for å hjelpe lærere med å undervise i digital literacy, og i denne artikkelen har vi presentert noen av de beste ressursene Internett har å tilby.

Videre lesing og ressurser

Vi har flere guider, veiledninger og infografikk relatert til teknologi og læring:

 • A + Math Student Guide and Resources: tips og verktøy for å lære matematikk.
 • Hvordan Minecraft kan brukes i utdanning: finn ut hvordan dette morsomme spillet kan brukes til seriøs læring i klasserommet.
 • Pedagogiske nettsteder for barn: en flott liste over nettsteder som hjelper barna å lære.

Morsomme måter barn kan lære å kode

Vil du få studentene dine interessert i programmering? Ta en titt på infografiske, morsomme måter barn kan lære å kode

Morsomme måter barn kan lære å kode
Morsomme måter barn kan lære å kode

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map