Cyberstalking Guide: Forbli trygg på nettet

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Introduksjon

Cyberstalking er et økende problem over hele verden. Forfølgelse har alltid vært et alvorlig tema, men ny teknologi betyr at mange forfølgere nå har vendt seg til digitale former for trakassering. Selv om formatet kan være annerledes, forblir resultatene like urovekkende for ofrene.

Det finnes forskjellige typer cyberstalking, og de blir utført på forskjellige online kanaler. Til tross for skadene det kan forårsake ofre, kan forebyggende tiltak tas for å redusere risikoen, og det er også måter å håndtere problemer når de oppstår.

Denne guiden tar sikte på å gi en detaljert oversikt over det moderne problemet med cyberstalking, så vel som viktig informasjon og ressurser som du kan bruke for å redusere risikoen og håndtere cyberstalking effektivt.

Kapittel 1: Oversikt over Cyberstalking

Målet med enhver stalker er å trakassere deres offer og forårsake dem nød og til og med skade, og det samme er tilfelle for cyberstalkers. En online stalker kan være en person som er kjent for offeret, eller det kan være en fullstendig fremmed – det kan til og med være noen som bor i et annet land.

Som forfølgelse har cyberstalking en tendens til å påvirke kvinner i større antall. Imidlertid kan hvem som helst bli et offer.

Working to Halt Online Abuse ([e-postbeskyttet]) gir statistikk hvert år om ofre for cyberstalking i USA, med fokus på alder, kjønn, rase, former for trakassering, hvordan problemer løses og andre detaljer for å gi en god oversikt over problemet og demonstrere at hvem som helst kan lide av nettstikking.

Cyberstalking er ofte knyttet til nettmobbing, men den generelle enigheten er at nettstikking går mye lenger og blir mer besettende enn nettmobbing..

Selv om nettmobbing kan være veldig alvorlig, er det med nettstikk ofte et større behov for stalkeren for å kontrollere ofrene deres.

Kapittel 2: Typer Cyberstalking

Cyberstalkers trakassere ofrene sine online via forskjellige plattformer, inkludert:

 • e-post

 • blogger

 • nettsteder

 • Facebook

 • Twitter

 • Direktemeldinger

 • Forums

 • YouTube

 • Nettdating nettsteder.

De kan bruke disse plattformene for å finne informasjon om offeret, inkludert deres personlige detaljer, økonomiske detaljer, forhold, ansettelse, sosialt liv, hvor de bor og til og med der de er på et bestemt tidspunkt.

Vanlige typer stalking aktiviteter å se etter inkluderer:

 • Å overta nettkontoer gjennom å gjette offerets passorddetaljer.

 • Sette opp nettsteder om offeret og publisere skadelig informasjon.

 • Lansering av falske profiler på sosiale mediesider.

 • Later til å være offer for å skade personlige forhold og arbeidsforhold.

 • Å lage direkte trusler via e-post.

 • Trakassere venner, familiemedlemmer og arbeidskolleger.

 • Sende seksuelt upassende meldinger.

 • Sende virus og malware.

 • Trakassere offeret i chatterom og fora.

 • Bruke informasjon på sosiale medier for å finne ut hvor offeret vil være på et gitt tidspunkt.

Et spesielt alvorlig problem er det som utgjøres av spionprogrammer. Det er her ondsinnet programvare er installert på offerets telefon eller datamaskin, og deretter får du tilgang til dataene deres uten deres viten.

Noen ganger kan datamaskinens eller enhetens kamera styres av stalkeren for å spionere inn i offerets eget private rom, eller stalkeren kan hacke seg inn i offerets datamaskin for å stjele informasjon.

Uansett hvilken type cyberstalking-aktivitet, og hvilken plattform den brukes på, kan det være skummelt og skremmende for ofrene. Det kan også påvirke selvtilliten, skade forhold og forårsake betydelige nivåer av nød.

Kapittel 3: Risikoer for sosiale medier

Cyberstalkers bruker ofte sosiale medier for å forfølge ofrene deres. Facebook-forfølgelse er en setning som ofte blir brukt i lettsindig henvisning til praksisen med å sjekke venners kontoaktivitet uten at de vet det. Imidlertid kan det også referere til mer seriøs forfølgelse på nettet.

Facebook:

Cyberstalkers kan late som om de er noen andre på Facebook og bli venner med ofrene sine, og deretter følge all informasjonen de legger ut om seg selv.

Dette kan avsløre begivenhetene de skal delta på, samt detaljer om deres forhold, hobbyer og til og med personlige detaljer som kan høstes med letthet.

Bilder lastet opp til Facebook kan inneholde detaljer om hvor de blir tatt, og gi forfølgere enda mer informasjon om hvor ofrene deres befinner seg.

Forfølgere kunne til og med bruke Facebook for å målrette offerets venner og familie som en del av en kampanje for å skremme, eller de kan sette opp sider enten later til å være offeret eller brukes til å publisere ærekrenkende kommentarer.

På det enkleste kan trakassering innebære å legge ut krenkende meldinger på offerets Facebook-profil.

Hvis du opplever trakassering på Facebook, kan du rapportere et brudd, inkludert rapportering av en falsk konto som later til å være deg. Detaljene finner du på denne siden.

Foursquare og Geolocation Apps:

Tjenester som Foursquare utgjør en enda mer spesifikk risiko for nettstikking, som fremhevet i en artikkel publisert i The Guardian i 2010.

Tjenesten har endret seg siden den gang, men artikkelen demonstrerer hvor enkelt det var for en journalist å bruke geolocation-appen for å spore en komplett fremmed, finne ut informasjon om henne og til og med finne henne i en bar.

Dette er en spesiell risiko for geolokaliseringsapper som mange mennesker ikke er klar over.

twitter:

Andre sosiale nettverk som Twitter kan også brukes av nettlesere. Alt lagt ut på Twitter er offentlig tilgjengelig, og det er mindre kontroll over hvem som følger deg. Dette betyr at alt som er publisert på nettstedet, kan spores av en nettleser, og utgjøre en trussel for alle som ikke er klar over risikoen..

Kapittel 4: Hold deg trygg: Tips om forebygging av Cyberstalking

Å ta fornuftige forholdsregler er den beste måten å unngå problemer når det gjelder å redusere risikoen for nettstikking. Ingen av disse metodene er idiotsikre, men de kan være effektive.

Fjern personopplysninger

Begynn med å sjekke informasjonen som er tilgjengelig om deg på nettet. Søk i Google, se på sosiale mediekontoer og fjern all informasjon som er for avslørende.

Dette kan innebære å fjerne fødselsdatoen din fra sosiale mediesider og slette blogginnlegg du har skrevet tidligere. Hvis du kan finne informasjonen, kan hvem som helst – så prøv å holde personlig informasjon til et absolutt minimum.

Sikre enhetene dine

Bruk oppdatert antivirusprogramvare til enhver tid. Dette kan redusere risikoen for at skadelig spyware blir plassert på datamaskinen din. Forsikre deg om at du også tar ekstra forholdsregler som å ikke åpne vedlegg i e-post fra fremmede.

Bruk et passord for ditt Wi-Fi-hjem, og ikke tilgang til sensitive nettsteder mens du bruker en offentlig Wi-Fi-forbindelse.

Kontroller din fysiske datamaskin. Bruk et passord for å blokkere tilgang når du ikke er til stede, selv når du er på skrivebordet ditt på jobb. Gjør det samme med mobiltelefonen og nettbrettet.

Bruk sterke passord og kryptering

Bruk sterke passord på alle dine online kontoer, inkludert e-post og sosiale mediekontoer.

Forsikre deg om at de er lange og tilfeldige, og bruk et passordhåndteringsverktøy for å holde rede på dem. Ikke bruk det samme passordet mer enn en gang, fordi dette kan hjelpe en forfølger å få tilgang til flere av online-kontoene dine.

Sett personvern på høy

Se på personverninnstillingene på alle sosiale mediekontoer, og sørg for at du bare deler informasjon med folk du virkelig kjenner. Når noen sender en venneforespørsel, må du sørge for at du kjenner dem og ikke la dem komme inn i nettverket ditt hvis du er i tvil.

Ikke avslør bevegelsene dine og hvor du befinner deg

Vær spesielt forsiktig med å laste opp bilder på nettet som sier hvor du er, og slå av denne funksjonen for å være tryggere. Vær også på vakt mot å dele detaljer om hendelser du vil delta på – dette kan ikke bare brukes av cyberstalkers, men også av tyver.

Kapittel 5: Cyberstalking and Children

Cyberstalking er et spesielt følsomt spørsmål når det gjelder barn. De er ofte uvitende om risikoen ved deres online aktivitet, og hvis du er foreldre, er det ditt ansvar å utdanne dem. For å gjøre dette kan du:

 • Forsikre deg om at de vet om risikoene og overvåker deres online aktivitet.

 • Forklar hva som er upassende oppførsel på nettet.

 • Se hvem de er venner med på sosiale mediekontoer.

 • Forsikre deg om at personverninnstillingene dine er sikre, og hjelp dem å gjøre dette om nødvendig.

 • Passordbeskytt deres telefon og datamaskin.

 • Hvis de holder en blogg, kan du råde dem til å ikke legge ut noen personlig informasjon, fordi dette kan gi dem større risiko.

 • Søk på nettet for å finne hvilken informasjon som allerede er tilgjengelig om dem.

Se alltid etter tegn til potensielle problemer med barna dine som kan antyde at de er et offer for nettstikking. Disse kan omfatte:

 • Bruker for mye tid på nettet og privat.

 • Få telefonsamtaler på forskjellige timer.

 • Opptrer mistenkelig når du er online.

 • Motta gaver fra noen du ikke kjenner.

Viktigst av alt, la dem få vite at de alltid kan fortelle deg om de er ulykkelige med noe eller noen på nettet, slik at du kan undersøke det nærmere. Enten det er snakk om nettmobbing eller nettstikking, jo tidligere du finner ut, desto raskere kan du handle.

Kapittel 6: Hva du skal gjøre hvis du er et offer

Hvis du finner ut at du er et offer for nettstikking, er det første du må gjøre å samle så mye bevis du kan, inkludert e-postmeldinger, innlegg i sosiale medier, detaljer fra nettsteder og skjermbilder. Du kan deretter bruke dette til å rapportere situasjonen til politiet.

Hvis noen har opprettet nettsteder og blogger for å trakassere deg, kan du prøve å finne ut mer om dem ved å bruke et verktøy som WhoIsHostingThis.com.

Bare skriv inn nettadressen, så kan du finne ut detaljer om verten og kanskje til og med personen bak nettstedet. Du kan deretter kontakte verten for å få innholdet fjernet, og du kan også gi detaljene til politiet.

Hvis trakassering skjer på et sosialt nettverk, bør du kunne rapportere det. I Facebook er det en “Rapport” -kobling som du finner i nærheten av det krenkende innholdet. Du kan også rapportere voldelig oppførsel på Twitter, og det er en guide for å gjøre dette på nettstedet.

Det kan være lurt å endre dine online detaljer, inkludert e-postadressen og sosiale mediekontoer. Hvis du gjør dette, må du sørge for å bruke et sterkt passord. Det kan være lurt å opprette kontoer under et annet navn og la de virkelige vennene dine vite hvem du er.

Du kan til og med prøve å kontakte cyberstalkeren din direkte ved å svare på et innlegg eller e-post for å forklare at du ikke vil ha mer kontakt fra dem, og at du vil ta rettslige skritt. Ikke bli trukket inn i noen pågående børser.

Kapittel 7: Cyberstalking and the Law

Det er forskjellige lover i land rundt om i verden som er designet for å ta på seg cyberstalkere. Her er noen detaljer for lover i Storbritannia og USA.

I Storbritannia

Det er mange lover for å følge forfølgelse, men det er først nylig at nettstikking har blitt anerkjent av ny lovgivning som har gjort å påtale lovbrytere lettere.

Lov om beskyttelse mot trakassering fra 1997, ondsinnet kommunikasjonslov 1988 og kommunikasjonsloven 2003 ble alle brukt til å straffeforfølge cyberstalkers.

Imidlertid har bare Protection of Freedoms Act 2012, med sin dedikerte seksjon om forfølgelse, brakt britisk lovgivning på linje med det som eksisterer i USA.

Dette skapte to lovbrudd relatert til nettstikking, og Daily Mail melder at 10 forfølgere i uken nå står overfor rettssak siden det trådte i kraft i november 2012. De dømte kan møte seks måneders fengsel – eller fem år hvis ofrene frykter vold eller er tvunget til å endre livsstil.

Det går lenger enn beskyttelsesloven fra 1997 ved å definere forfølgelse og den psykologiske skaden den kan forårsake. Det er nå en krenkelse å kontakte, overvåke e-post, følge, spionere på eller se på noen hvis det fører til nød eller alarm eller har en negativ innvirkning på deres liv.

En artikkel i The Independent trekker også frem hvordan politiet nå blir opplært til å håndtere cyberstalking for å gi mer effektiv støtte til ofrene.

I USA

Hver stat i USA har en lov for nettmobbing eller nettstikking, noe som betyr at forfølgere kan bli straffeforfulgt. Lovene varierer fra stat til stat, men det er økende bevissthet om problemet, og lovene generelt gjør det krenkende å utføre enhver form for trakassering på nettet.

Fullstendige detaljer om alle lovene på statlig nivå kan sees på NCSL-nettstedet og på denne Wikipedia-siden.

Videre lesing og ressurser

Det er forskjellige ressurser der du kan lese mer om nettstikking og få støtte hvis du eller noen du kjenner har vært et offer.

Storbritannias ressurser

Network for Surviving Stalking er et registrert veldedighetsorganisasjon i Storbritannia som støtter ofre for forfølgelse.

Finn en detaljert analyse av undersøkelsen om elektronisk kommunikasjon trakassering (ECHO) 2011 her.

City of London Policeprovide en god del av stilk og hvordan du kan oppdage advarselsskiltene.

The National Stalking Advocacy Service yter bistand til ofre for forfølgelse i England og Wales, med støtte gitt av Independent Stalking Advocacy Caseworkers (ISACs).

USA Resources

Working to Halt Online Abuse ble grunnlagt i 1997 og er en frivillig organisasjon som hjelper ofre for nettstikking.

Stalking ressurssenter gir informasjon, hjelp til ofre og detaljer om bruk av teknologi for forfølgelse.

CyberAngles har tilbudt sikkerhet på nettet siden 1995.

National Criminal Justice Reference Service har en stor del av ressursene knyttet til nettstikking og nettmobbing.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map