Wiki gostovanje: Pravkar smo našli najboljše gostitelje za leto 2020.

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


Poiščite gostovanje s temi funkcijami v Wiki

 • DokuWiki
 • MediaWiki

Spoznavanje programske opreme Wiki

wiki programska oprema

Kaj boste izvedeli

Zanima vas predstavitev lastnega wikija?

Ne glede na to, ali je vaš wiki namenjen hobiju ali skupinskemu sodelovanju, imate veliko možnosti za programsko opremo. Programska oprema Wiki je izjemna zaradi svoje enostavne uporabe in močne lastnosti.

V tem članku boste izvedeli, katere so najboljše možnosti za programsko opremo wiki.

Ogledali si bomo njihove značilnosti in njihovo primerjavo. Prav tako boste izvedeli več o tem odlične brezplačne možnosti kot tudi poslovne rešitve. Poleg tega se boste naučili, kako krmariti glede pomislekov o spletnem gostovanju, ki lahko pridejo v poštev.

Pripravljeni? Začnimo!

Kaj je programska oprema Wiki?

Kaj je programska oprema Wiki in spletno gostovanje?

Če imate veliko količino informacij, ki jih mora imeti dostopna in urejena skupina ljudi, morda razmišljate o kakšni izvedbi programske opreme Wiki.

Če je tako, kaj potrebujete za zagon lastnega Wiki-ja? Kaj potrebujete v zvezi s spletnim gostovanjem?

Kaj je Wiki?

Če ste že kdaj uporabljali WordPress, Drupal ali Magento, potem veste, kaj je sistem za upravljanje vsebine (CMS).

Wikis so tudi sistemi za upravljanje vsebin – kot že samo ime pove, cilj CMS je upravljanje s svojo vsebino na način, da je uporabna za ljudi.

Na primer velik izpis datotek ni posebej uporaben, še posebej, če nihče ne najde tistega, kar potrebuje, ko ga potrebuje.

Kako prilagodljivi so dizajni in strukture Wiki?

Še pomembneje pa je, da je spletno mesto na sprednji strani / stranki, ki je priloženo večini Wiki programske opreme.

Svojo spletno stran lahko oblikujete, kar želite, še pomembneje pa je, da lahko s tem vmesnikom ureja vsebino v Wikiju vsakdo z ustreznimi pravicami..

Wikis-i niso navadno statični viri, ki jih lahko ureja le nekaj izbranih (čeprav zagotovo lahko nekaj uporabite v tem modelu). Raje, Wikis je dinamična zbirka dokumentov, ki se sčasoma razvijajo.

zakaj uporabljati wiki

Za kaj se uporablja Wikis?

Eno bolj priljubljenih spletnih strani na internetu je Wikipedija, ki je uporabniško urejena serija člankov o enciklopediji, ki jih ureja uporabnik gosti z Wiki. Kadar koli ustvarjate Wiki, v bistvu ustvarite svojo Wikipedijo (samo v manjšem obsegu).

Novinarstvo kot wiki? Jimmy Wales, ustanovitelj Wikipedije, govori o svojem najnovejšem podvigu: WikiTribune. Pozanimajte se zdaj.

Značilne funkcije za Wiki

Nekatere uporabe za Programska oprema Wiki vključuje:

 • Shranjevanje dokumentov za šolski ali delovni projekt, ki je dostopen vsem, ki delajo na projektu
 • Delite priročnik o človeških virih podjetja za dostop do vseh zaposlenih v podjetju
 • Zbiranje informacij od skupine posameznikov, ki imajo nekaj skupnega (na primer ocene restavracij od ljudi, ki živijo v določenem mestu)
 • Spletna mesta oboževalcev za igre (video in namizne), knjige, filme ali TV oddaje

Možnosti je neskončno!

Kaj je najboljši Wiki za moje potrebe?

Najboljši Wiki motor za vas je odvisen od vašega namena.

Spodaj je opisanih nekaj vprašanj, ki jih morate upoštevati, ko pregledate možnosti, ki so na voljo.

Vprašanja, ki jih je treba zastaviti, preden se obrnete na Wiki

Zadnja stvar, ki jo želite narediti, je, da uporabite programsko opremo Wiki, ne da bi opravili kakršno koli delo v ozadju.

To so vprašanja, ki jih morate imeti v mislih:

 • Ali to uporabljate iz osebnih ali poklicnih razlogov?
 • Ali programska oprema Wiki vsebuje funkcije in funkcionalnosti, ki jih potrebujete?
 • Ali programska oprema Wiki vsebuje varnostne funkcije, ki jih potrebujete (prepovedi na podlagi naslova IP, črni seznami, nadzor vrat in podobno)? V zvezi s tem imajo podjetniške ekipe pogosto strožje zahteve.
 • Kako enostavno je programsko opremo Wiki?
 • Ali potrebujete rešitev vse v enem (ali rešitev, ki je čim bolj podobna modelu vse v enem)?
 • Kakšen je tvoj proračun?
 • Kako ugodni ste z nastavitvijo programske opreme Wiki? Ali želite nekaj, nad čimer imate popoln nadzor, ali iščete nekaj, kar bo imelo za vas vse pomembnejše odločitve, na primer oblikovanje?

Da ne bi zapravljali ur svojega časa na neprimernem Wikiju, je vredno najprej raziskati.

Možnosti programske opreme Wiki

Na voljo je veliko različnih možnosti Wiki, torej, katere so vredne vašega časa in katere ne?

Sezonski seznam razpoložljivih možnosti je težko zožiti, zato spodaj prikazujemo nekaj možnosti, za katere menimo, da bi jih morali vsekakor upoštevati pri odločitvi o pravi možnosti Wiki za vas.

Na voljo imamo tako možnosti za samostojno gostovanje kot tudi možnosti programske opreme kot storitve (SaaS).

možnosti lastnih wikijev

Možnosti lastne programske opreme Wiki

Ko boste prebrali spodaj predstavljene možnosti, boste opazili, da so vse odprte kode (in so zato brezplačni Wikis).

Slaba stran tega pa je, da ste vi odgovorni za to, da Wiki začnete uporabljati in ga dati na razpolago svetu prek interneta.

Najpomembneje je, da boste morali iskati spletno gostovanje (in drugo infrastrukturo), ki bo potrebna za uporabo vašega Wiki-ja.

Tukaj je nekaj Wiki programskih platform:

 • DokuWiki
 • Matterwiki
 • MediaWiki
 • PhpWiki
 • PmWiki

Glede na izbrano programsko opremo Wiki in ponudnika spletnega gostovanja, ki ga uporabljate, je namestitev lahko tako preprosta, kot da kliknete le nekaj gumbov (v nekaterih primerih je to lahko celo en gumb) ali bi lahko bil delovno intenziven proces ki vključuje veliko prenosov datotek in ročno konfiguracijo.

DokuWiki

DokuWiki je wiki mehanizem, ki temelji na PHP, ki je zelo zahteven po sistemskih virih in ne potrebuje zadnje baze podatkov (vse datoteke so shranjene v navadnem besedilu).

Trenutno podpira DokuWiki več kot 50 jezikov, je neodvisna od naprave (kar pomeni, da je dostopna ne glede na računalnik ali mobilno napravo, ki jo uporabljate) in je odprtokodna in brezplačna za uporabo.

dokuwiki domača stran

DokuWiki je vsestranski in enostaven za uporabo. Brskajte po spletnem mestu DokuWiki in si oglejte obilico vaj in navodil.

Čista, berljiva sintaksa DokuWiki je podobna MediaWikijevim (za dodatne informacije o MediaWikiju glejte spodaj) in čeprav je ta možnost namenjena dokumentaciji programske opreme, lahko ga uporabljajo tisti, ki potrebujejo skupno rabo velike količine besedilne vsebine.

Vzdrževanje, varnostno kopiranje in razširitve

Vzdrževanje in varnostno kopiranje DokuWikija ter integracija z drugimi aplikacijami je v DokuWikiju dokaj enostavna..

Poleg tega izdelek vsebuje nadzor nad dostopom in pristne konektorje, tako da ga je mogoče uporabiti v določenih nastavitvah podjetja.

Vendar pa lahko DokuWiki s pomočjo vtičnika dodate prepovedi na podlagi naslovov IP, ki so običajno vgrajena funkcija. Če želite prilagoditi DokuWiki, obstaja a veliko število razširitev in vtičnikov lahko vključite in uporabite s svojo nastavitvijo.

Matterwiki

Matterwiki posebej zasnovan za uporabo v majhnih skupinah.

Shrani vsak članek, ki ga vsebuje pod temo.

Članek poleg same vsebine, vsebuje podatke o tem, kdo je spremenil spremembe, pa tudi, kakšne spremembe so bile izvedene in kdaj.

pojem wiki

Ta posnetek zaslona prikazuje primer wikija Matterwiki.

Je Matterwiki enostaven za uporabo?

Uporabniki pri urejanju člankov o Matterwikiju uporabljajo preprost urejevalnik WYSIWYG (kar vidite, kaj dobite), zato se vam za uporabo Matterwikija ni treba naučiti nobene vrste označevanja ali drugih jezikov za oblikovanje.

Tehnični sveženj Matterwiki vključuje API Node.js, sprednji del React.js in bazo podatkov Sqlite3.

The Node.js API vam olajša integracijo vaš Wiki s svojo aplikacijo ali spletnim dnevnikom.

MediaWiki

MediaWiki je še ena odprtokodna možnost Wiki, napisana v PHP. Prvotno zgrajena za uporabo v Wikipediji, MediaWiki zdaj uporablja tudi več projektov fundacije Wikimedia Foundation, vključno z Wiktionary in Wikimedia Commons.

MediaWiki je zasnovan tako, da je zelo razširljiv, prihaja z več kot 900 nastavitvami konfiguracije, in več kot 2000 razširitev ki spreminjajo obstoječe funkcije (pa tudi dodajo nove).

Če potrebujete Wiki, ki lahko obravnava celo zapletene projekte z visokim prometom, z MediaWikijem ne morete iti narobe.

mediawiki

MediaWiki ponuja obilje virov, s pomočjo katerih lahko začnete.

Kako zasebna je moja vsebina?

Največja ovira pri uporabi programske opreme MediaWiki pa je njena narava. Vsebine MediaWiki-ja so zasnovane tako, da so zelo vidne.

Če potrebujete Wiki, ki ščiti vašo vsebino pred nepooblaščenim dostopom, MediaWiki morda ne bo vseboval zadostnih funkcij nadzora dostopa za vas.

Vendar pa dobili javne prikaze uporabniških IP naslovov, zato se ljudje, ki uporabljajo Wiki, prepoznajo.

PhpWiki

PhpWiki je odprtokodna implementacija spletnega mesta Wiki Wiki (kar je tudi sama bila prva možnost Wiki). Napisana je v PHP-ju in na splošno se uporablja za urejanje in oblikovanje knjig iz papirja za objavo. Uporabniki lahko urejajo obstoječe strani s pomočjo obrazca HTML.

5 drugih funkcij programske opreme PhpWiki vključuje:

 1. Podpora za več varnostnih kopij za shranjevanje
 2. Dinamična hiperpovezava
 3. Teme za vizualno prilagajanje
 4. Skripti za spremembe v vedenju Wiki
 5. Nadzor dostopa

PmWiki

PmWiki, ki izgleda in deluje kot običajne spletne strani.

Vendar ima vsaka stran povezavo Uredi, ki uporabnikom omogoča spreminjanje obstoječih strani in dodajanje novih strani na spletno mesto z uporabo osnovnih pravil za urejanje.

Vašim uporabnikom ni treba poznati ali uporabljati nobenega HTML ali CSS. Nadzor dostopa omogoča nastavitev dovoljenj o tem, kdo lahko ureja vaše strani in kdo ne.

Dovoljenja lahko nastavite na podlagi same strani, skupine strani ali samega spletnega mesta in lahko vzdržujete “črni seznam” uporabnikov, ki ne morejo dostopati do vašega Wiki na podlagi IP naslova.

Kakšen nadzor imam kot administrator?

Kdor ima privilegije skrbnika spletnega mesta, lahko spremeni videz in funkcije spletnega mesta PmWiki z uporabo kože in predlog HTML.

Lahko pa karkoli naredite svojo ali naložite že izdelano kožo, ki bi jo nato spremenili.

PmWiki je na voljo samo z bistvenimi lastnostmi, če pa želite prilagoditi svojo implementacijo in dodati dodatne funkcije, obstaja na stotine razširitev (ki jih PmWiki kliče recepti) na voljo v kuharski knjigi PmWiki.

Saas wikis

Možnosti programske opreme kot storitve (SaaS)

Ali vas ne zanima, kako se delajo nogavice, potrebne za vzpostavitev Wiki-ja? Ne glede na to, ali nimate časa ali znanja, ki ga nimate, se lahko spočijete, saj je na voljo veliko odličnih možnosti Wiki za programsko opremo (SaaS).

Največje pomanjkljivosti možnosti SaaS so stroški – trgujete udobje za mesečno naročnino (običajno se določi glede na število uporabnikov).

Vendar to pomeni, da vam ni treba skrbeti za nastavitev svojega Wiki-ja; vse je pripravljeno za uporabo, kot je.

Naslednja programska oprema je najboljši kot SaaS Wikis:

 • Atlas
 • Pojem
 • Točka za deljenje
 • SlimWiki
 • Wikia

Kaj so Wiki kmetije?

Pri raziskovanju lahko naletite na izraz “wiki farm.” To se nanaša na strežnik (ali niz strežnikov), ki uporabnikom ponuditi orodja, ki jih potrebujejo za vzpostavitev in uporabo Wiki. Kmetije Wiki so lahko komercialne možnosti ali ne.

Tehnično gledano lahko možnosti SaaS, ki jih opisujemo spodaj, opišemo kot Wiki kmetije, čeprav (kot boste videli) so ponavadi veliko več.

Sotočje Atlasa

Sotočje, ki je zasnovan tako, da deluje kot edini vir resnice za dano skupino ali organizacijo.

Sotočje, priljubljeno pri številnih zagonih tehnologij / programske opreme, pridobiva tudi drugje.

Radovedni o Sotočju? Ta 2-minutni videoposnetek omogoča hiter pregled.

S Confluence lahko shranite več kot le besedilne datoteke – poleg stvari, kot so beležke sestankov, načrti projektov ali zahteve izdelka, lahko vključite dinamične, večpredstavnostne datoteke, kot so zvočne datoteke in video posnetki.

Nadaljnje pomembne lastnosti Atlassiana

Druge uporabne funkcije, zlasti če delate z velikimi skupinami, vključujejo:

 • Zmogljive funkcije povratnih informacij, tako da lahko z lahkoto sodelujete (in zato vam ni treba porabljati časa za iskanje e-poštnih sporočil ali klepetalnic).
 • Funkcije organizacije, ki delujejo celo za največje korporacije, podpirajo mobilne naprave in delo na poti.

Dobili boste tudi funkcije skrbnika Wiki, kot so upravljanje dostopa, nadzor nad različicami (tako da veste, kdo je kaj in kdaj spremenil) in predloge ustvarite čudovite dokumente za svojo organizacijo.

Potrebujemo več? Zagotovo obstaja dodatek za vse, kar potrebujete.

kupon za spletno gostovanje

Iščete veliko na wiki gostovanju?
SiteGround – ocena naših bralcev # 1 – zagotavlja načrte, ki so optimizirani za wiki, in brezplačno selitev spletnega mesta. Zdaj lahko prihranite do 67% na načrtih SiteGround. Uporabite to posebno povezavo za popust
da se dogovori.

Pojem

Pojem. Namesto da bi deloval preprosto kot Wiki, je pojem nekaj, kar lahko uporabite za upravljanje vseh vrst dokumentacije.

Na primer, lahko uporabite Pojem za združevanje datotek v tri kategorije:

 • Dokumenti: za vaše datoteke v storitvi Google Drive, Quip, Dropbox Paper in podobno
 • Wikis: če vaša organizacija uporablja več Wikisov ali sistemov za upravljanje vsebine (kot so Confluence, GitHub Wiki ali WordPress jedro)
 • Naloge: če vaša organizacija uporablja več aplikacij za produktivnost (na primer Trello, Basecamp ali Asana)

pojem wiki

Notion ponuja brezplačno različico svojega skupnega wiki izdelka.

Je pojem idealen za upravljanje z ekipami?

Pojem trdi, da je skupaj s Slack integracijo “vse, kar potrebujete za vodenje ekipe.”

Stvari, ki jih lahko ustvarite vključujejo:

 • Orodne table
 • Specifikacije za oblikovanje
 • Baza znanja
 • Dokumenti za kodiranje
 • Priročnik za ekipo
 • Načrti poti

Vse v Notionu organizirajo ekipe, urejanje vsebin pa poteka prek vmesnikov povleci in spusti.

Točka za deljenje

Microsoftova programska oprema SharePoint se ne predstavlja kot Wiki-ja, vendar je res močan, celovit sistem za upravljanje vsebin in shranjevanje dokumentov.

Obstaja že dlje časa, in s podporo Microsofta, s tem izdelkom ne morete storiti ničesar.

SharePoint je na voljo kot storitev v oblaku (SharePoint Online) ali kot programski paket namestite lokalno (SharePoint Server).

Ali naj se prijavim za Sharepoint Online?

Ko se odločite za SharePoint Online, obstaja več načinov SharePoint, iz katerih lahko izbirate.

Na splošno načrt izberete glede na to, ali ste majhno ali srednje podjetje ali korporacija na ravni podjetja.

Odvisno od možnosti, ki jo izberete, boste dobili različen nabor funkcij (s slednjimi možnostmi boste dobili dodatne varnostne funkcije za svojo implementacijo SharePoint).

SharePoint Server se odloči za SharePoint Online, ko gre za to, kako deluje na vsaki infrastrukturi, ki jo podate (da, kot lokalna rešitev ste odgovorni za zagotavljanje vsega, kar lahko SharePoint potrebuje).

SlimWiki

SlimWiki je preprosta, lepa Wiki programska rešitev za ekipe, zasnovane tako, da zmanjšajo trenje zaradi ustvarjanja vsebine.

primer slimwiki

Slimwiki omogoča preprosto urejanje privlačne predloge za wikije. Fotografije in video lahko vdelate in spremenite postavitev. Obstaja brezplačna različica, ki vam omogoča do 1 GB prostora za shranjevanje. (Slika prek WhoIsHostingThis.com)

SlimWiki so všeč čudovite postavitve (ki so profesionalno zasnovane) in tipografija, vlečenje in spuščanje datotek za datoteke in predstavnost ter zgodovino strani, tako da si lahko ogledate vse spremembe na določeni strani, pa tudi, kdo je spremenil spremembe in kdaj.

Admin pametno, SlimWiki pošilja s varnost podatkov in varnostne kopije, upravljanje dostopa in back-end optimizacije, tako da vse poteka čim bolj tekoče za vaše uporabnike.

Zahvaljujoč odzivni zasnovi SlimWiki dobro deluje na namizjih, prenosnikih in mobilnih napravah, kot so pametni telefoni in tablični računalniki.

Wikia

Wikia (kar je kratko za FANDOM poganja Wikia) je storitev gostovanja Wiki, ki je brezplačna za uporabo (prinaša prihodek od oglaševanja in prodane vsebine).

Osnova Wikia je MediaWikia, ki pooblašča skupnosti, ki jih Wikia skupaj sestavlja.

Vsaka skupnost je specializirana za določeno temo ali temo, pri čemer najpogosteje zanimajo franšize po knjigah, filmih, igrah ipd..

Wikia je le ena izmed veliko možnosti, ki poskrbijo za določeno občinstvo – če želite Wiki za nišno polje, ga verjetno najdete.

izbira spletnega gostitelja wikija

Izbira ponudnika gostovanja za Wiki

Če se odločite za samostojno možnost, kaj morate iskati pri ponudniku gostovanja na Wiki-ju?

Če ste že izbrali možnost gostovanja, ki jo želite uporabiti, preverite, ali je izbran načrt gostovanja Wiki, ki ste ga izbrali izpolnjuje minimalne zahteve strežnika za vašo programsko opremo.

Na srečo možnosti Wiki ponavadi niso zahtevne in ne zahtevajo velikih aplikacij, zato bi morali najti možnost, ki z lahkoto ustreza zahtevam.

Enostavna namestitev in stroški

Obstaja nekaj ponudnikov gostovanja, ki ponujajo namestitev z enim klikom za določene Wikise.

Če najdete ponudnika, ki ustreza vašim potrebam in ponuja to možnost, bo postopek nastavitve verjetno veliko lažji in bo potekal bolj gladko.

Stroški so vsekakor nekaj, kar morate upoštevati – mnogi samoplačniški Wikiji so brezplačni, kar pomeni, da lahko za svoje spletno gostovanje Wiki porabite več (če želite).

Vendar pa to ne pomeni, da morate banko razbiti ko gre za nakup gostovanja.

Varnost gostitelja in Wiki programske opreme

Vprašanja, povezana z varnostjo, so nekaj, kar boste želeli spremljati.

Čeprav jih boste imeli administrativni dostop od zadnjega dela strežnika, se bo na sprednjem delu zgodilo veliko sprememb.

Prepričati se boste lahko, da vaša možnost gostovanja v Wikiju lahko obravnava varnostne zahteve za oba.

Poleg nadzora dostopa in podobnega, ki ga ponuja Wiki, preverite tudi stvari, kot so zaščita IP naslovov, SSL certifikati in uporaba protokola HTTPS.

Prilagodljivost programske opreme prek gostitelja

Končno, razširljivost je pomembno za gostovanje v Wiki – kaj želite početi, ko vaš Wiki raste?

Ali želite preprosto preklopiti načrte z obstoječim gostiteljem ali ste pripravljeni, da se premaknete na povsem novega gostitelja?

Začenši z načrtom gostovanja VPS ali namenskim strežnikom bo morda preveč ljudi, vendar če želite hitro in hitro rasti, se bo morda splačalo (še posebej, če to pomeni, da vam ni treba menjati ponudnikov gostovanja).

wiki addons in integracije

Koristni dodatki in integracije za vaš Wiki

Eden največjih prednosti uporabe Wikis-a je njihov sposobnost integracije z drugimi orodji boste morda uporabljali, na primer Slack ali WordPress.

Tu je nekaj stvari, ki jih lahko storite s takšnimi integracijami.

Za ohlapne uporabnike

SlimWiki je preprost in lep Wiki za ekipe, ki prihajajo z slack integracijo. Vključenost ohlapnosti omogoča iskanje po straneh Wiki ali ustvarjanje nove strani z ukazom / wiki.

Integracija pojma s Slackom omogoča objavo vseh obvestil, ki jih ustvari Notion do Slack. Vaši soigralci lahko zdaj vidijo, da je nekdo posodobil stran, ustvaril nove strani in tako naprej preprosto s preverjanjem ustreznih kanalov Slack.

Slack Connector za oblak Confluence uporabnikom Confluence omogoča, da svoje soigralce obveščajo s pomočjo kanalov Slack.

Ti lahko nastavite obvestila, ki jih želite potisniti v ohlapno stanje kadar koli so strani ustvarjene ali posodobljene, se objavljajo blogi ali komentarji na članke.

Za uporabnike WordPress-a

Morda se zdi nekoliko nenavadno vključiti Wiki (ki je v bistvu dodatna programska oprema) v sistem za upravljanje vsebine, vendar če potrebujete dodatno organizacijo, lahko v svojo WordPress implementacijo dodate vtičnike Yada Wiki ali Enciklopedijo / glosar / Wiki.

Obstaja več načinov za to integracijo.

Na primer, Yada Wiki je bolj podoben sistemu podorganizacije za vaše WordPress spletno mesto, Encyclopedia / Slovar / Wiki pa širi organizacijske funkcije, vgrajene na vaše WordPress spletno mesto.

wp wiki tooltip

Priljubljeni vtičnik WP WordPress Tooltip ima oceno 4,5 zvezdic.

Končno, če imate Wiki in WordPress spletno mesto, so morda vtičniki, ki vam omogočajo, da oboje vključite. Na primer, vtičnik WP Wiki Tooltip, ki doda razlagalne namigi, ki prikazujejo vsebino iz namestitve MediaWiki.

kupon za spletno gostovanje

Iščete pravega gostitelja Wiki-ja?
A2 gostovanje je na zadnjih testiranjih hitrosti in zmogljivosti doseglo # 1. Zdaj lahko prihranite do 50% na njihovih wiki načrtih. Uporabite to posebno povezavo za popust
in danes objavite svoj wiki.

Povzetek

Wikis je odličen način upravljanje velike količine vsebine, zlasti v kontekstu ekipe, ki temelji na ekipi.

Wiki programsko opremo lahko zaženete na več načinov in v tem članku smo opisali možnosti, ki so vam na voljo, ter njihove prednosti in slabosti.

Wiki pogosta vprašanja

 • Kaj je glavni namen uporabe wiki programske opreme?

  Večina ljudi uporablja to programsko opremo kot sredstvo za organiziranje informacij, bodisi za javno ali zasebno uporabo.

  Poleg tega omogoča drugim, na primer širši javnosti ali določeni skupini, dodajanje informacij ali spremembe.

  Možnost urejanja na sprednjem in zadnjem delu naredi tovrstno programsko opremo edinstveno.

 • Kateri je najboljši primer spletnega mesta z uporabo wiki programske opreme?

  Od uvedbe leta 2001 Wikipedia še naprej raste, zato je najboljši primer spletnega mesta z uporabo wiki programske opreme. Ta spletna stran vsebuje milijone strani informacij, ki jih lahko kadar koli ureja kdor koli.

 • Ali je programska oprema wiki uporabna samo za spletna mesta, ki zagotavljajo javne informacije?

  Ne. Kljub temu, da je spletno mesto, ki temelji na wikiju, lahko javno, kot je Wikipedija, veliko podjetij tovrstno programsko opremo uporablja za notranjo uporabo.

  Zaposlenim daje prostor za izmenjavo in urejanje informacij, vse brez potrebe po zapleteni komunikaciji in sistemu za nazaj.

 • Katere so druge možnosti uporabe programske opreme wiki?

  Poleg zasebnih podjetij se druge, ki se zanašajo na to vrsto programske opreme, vključujejo visoke šole in univerze, raziskovalna središča, spletna mesta oboževalcev in kataloge..

 • Katere so najpogosteje nameščene programske aplikacije wiki?

  Obstaja več vrst wiki programske opreme, med katerimi je nekaj najbolj priljubljenih: MediaWiki, PmWikiM, DokuWiki in PhpWiki. Te so morda med najbolj priljubljenimi aplikacijami za wiki, vendar je treba upoštevati še druge.

 • Koliko stane uporaba te vrste programske opreme?

  Odvisno je od izbrane aplikacije. Obstajajo brezplačne in plačljive možnosti. Brezplačne različice ponavadi nimajo toliko funkcij kot tiste, ki plačujejo, vendar lahko ponudijo več kot dovolj, da zadovoljijo potrebe skrbnika in uporabnikov..

 • Katero programsko opremo wiki morate namestiti in uporabljati?

  Na to vprašanje ni pravega ali napačnega odgovora, saj vsak ponuja edinstveno izkušnjo skupaj z močnimi funkcijami.

  Najboljše, kar lahko storite, je primerjati prednosti, slabosti, značilnosti in ocene vsakega posebej. Tako boste lahko bolje razumeli, kaj ponuja programska oprema in kako se bo ujemala s tistim, kar poskušate doseči.

 • Katere so najpomembnejše značilnosti programske opreme wiki?

  Nikogar ne zanima enaka izkušnja z wiki programsko opremo, vendar obstaja veliko funkcij, ki so pomembne za večino ljudi.

  Sem spadajo, vendar niso omejeni na: vse v enem sistemu za upravljanje vsebine, funkcionalnost bloga, funkcionalnost foruma in urejanje.

 • Ali obstajajo razširitve in dodatki, s katerimi lahko wiki programska oprema postane močnejša?

  Da. To je odvisno od programske opreme, ki jo uporabljate, vendar ima večina razširitev in dodatkov, ki zagotavljajo dodatno funkcionalnost. To omogoča več prilagajanja in zagotavlja, da programska oprema ustreza potrebam vsakega uporabnika.

 • Kakšna podpora je na voljo za programsko opremo wiki?

  To določa vrsta pomoči, ki jo potrebujete.

  Če imate vprašanja o prenašanju in nameščanju, bo morda gostovalo vaše podjetje za gostovanje.

  Za vprašanja o tehničnih vidikih uporabe programske opreme in funkcij je izdelovalec programske opreme najboljše mesto za začetek.

  Številna podjetja uporabnikom zagotavljajo dostop do foruma za podporo, uporabniških priročnikov in druge dokumentacije.

 • Kakšen je postopek namestitve programske opreme wiki prek računa gostovanja?

  Nekatera gostiteljska podjetja ponujajo namestitev wiki programske opreme z enim klikom, ki uporabniku omogoča hiter in učinkovit začetek brez kakršnega koli tehničnega znanja.

  Če ta ni na voljo, boste morali program sam prenesti in namestiti.

 • Katere so zahteve za strežnik za zagon programske opreme wiki?

  Od ene programske do druge programske aplikacije morate pred poskusom prenosa najprej razumeti zahteve.

  Ko imate jasno predstavo o strežniških zahtevah, se lahko posvetujete s svojim gostiteljskim podjetjem in ugotovite, ali je vaš načrt združljiv.

 • Katera so varnostna vprašanja, povezana s programsko opremo wiki?

  Prav tako kot vsaka programska oprema je izbira varne aplikacije nadvse pomembna.

  Čeprav je programska oprema wiki, čeprav imajo skrbniki možnost, da delujejo na zadnji strani, se večina sprememb izvede na sprednjem delu.

  Kljub temu so ta mesta lahko tarča hekerjev, zato je izbira varne možnosti idealna.

 • Kateri je najboljši način za reševanje rasti?

  Vaše spletno mesto z wikijem lahko sčasoma raste.

  Ko izbirate programsko opremo wiki, poiščite aplikacijo, ki bo kos vašim potrebam za rast in tako zagotovila, da lahko še naprej dodajate uporabnike in vsebino, kot se vam zdi primerno, ne da bi bili prisiljeni v spremembo pri drugem ponudniku.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me