Uvod in viri SQLite – Vgrajeni sistem baz podatkov

Razkritje: Vaša podpora pomaga pri vzdrževanju spletnega mesta! Za nekatere storitve, ki jih priporočamo na tej strani, zaslužimo naročnino.


SQLite je sistem za upravljanje relacijskih baz podatkov (RDBMS), vgrajen v programsko knjižnico, in za razliko od drugih priljubljenih sistemov baz podatkov ni motor baze podatkov odjemalca in strežnika in nima ločenega strežniškega procesa.

Izvorna koda SQLite se distribuira v javni domeni, zaradi česar je njena uporaba brezplačna tako za komercialne kot zasebne namene.

Zaradi teh dejstev je SQLite zelo priljubljena izbira kot programska rešitev vdelane baze podatkov. SQLite je danes najbolj razširjen motor podatkovnih baz, ki ga uporabljajo nešteto aplikacij in platform.

Kratka zgodovina

SQLite je sprva leta 2000 zasnoval D Richard Hipp, v času svojega velikana v obrambni industriji General Dynamics. Hipp je takrat delal na področju načrtovanja programske opreme za vodene rakete na mornarici ZDA.

Glavni cilj razvoja SQLite je bil omogočiti zagon aplikacije, ne da bi namestili sistem za upravljanje baz podatkov ali da bi zahteval, da skrbnik baze podatkov vgradi bazo podatkov v aplikacijo, ki jo uporablja.

Različica SQLite 1.0 je bila izdana avgusta 2000, shranjevanje pa je temeljilo na formatu GNU Database Manager (gdbm). Različica 2.0 je namesto gdbm uvedla izvedbo prostora za shranjevanje v B-drevesu in dodala zmožnosti transakcij. SQLite različice 3.0 je predstavil zmožnosti manifestnega tipkanja in internacionalizacije ter številne druge izboljšave.

Funkcije in oblikovanje SQLite

Ker je knjižnica SQLite sestavni del aplikacije, ki jo uporablja, aplikacija uporablja preproste klice funkcij za komunikacijo s SQLite in tako zmanjša zamudo. Celotna podatkovna zbirka je shranjena kot ena datoteka na več platform.

Ta oblikovni pristop zahteva manj konfiguracije kot baze podatkov strežnika odjemalec, zato je SQLite opisan tudi kot zero-conf.

Več baz ali niti lahko dostopa do baze hkrati, in več zahtev za branje je mogoče obdelati vzporedno. Dostop do pisanja podatkov do baze podatkov je dovoljen le, če se ne servisira nobena druga zahteva. Ta omejitev izhaja iz dejstva, da SQLite za nadzor dostopa uporablja dovoljenja in ključavnice datotečnega sistema, zato med pisanjem zaklene celotno bazo podatkov. SQLite različica 3.7 uvaja zapisovanje vnaprej (WAL), ki omogoča sočasno branje in zapisovanje. Ta dejstva pomenijo, da SQLite ni najbolj primeren za pisno intenzivne uvajanja in naloge.

SQLite izvaja večino standarda SQL-92 in uporablja PostgreSQL kot referenčno platformo. SQLite podpira zapletene poizvedbe, vendar ima omejeno podporo za funkcijo ALTER TABLE, saj ne more spreminjati ali brisati stolpcev.

SQLite uporablja tudi sistem drugačnega tipa, nenavaden za sistem, ki je združljiv s SQL. Namesto razglasitve vrste stolpcu, kot v večini sistemov baz podatkov SQL, se tipi dodelijo posamezne vrednosti. SQLite je šibko vtipkan, na primer, lahko vstavite vrednost niza v cel stolpec. Ta funkcija naredi SQLite bolj prilagodljiv, hkrati pa je tudi kritika, saj nima lastnosti integritete podatkov, ki jih nudijo statično vtipkani stolpci v drugih SQL DBM-jih.

Transakcije v SQLite so dosledne in trajne, tudi po izpadih sistema ali izpadov napajanja. SQLite podpira baze podatkov v velikosti terabajtov ter nizov in blogov v velikosti gigabajtov, hkrati pa ohranja majhen odtis kode, manjši od 500 KB. SQLite ima preprost in enostaven za uporabo samostojen API brez zunanjih odvisnosti.

SQLite je rešitev za več platform, ki je na voljo za številne platforme in programske jezike, kot so: Android, BSD, iOS, Linux, Mac, Solaris, VxWorks, Windows in C, C #, C ++, Clipper, Curl, Elixir, F #, Haskell, Java, JavaScript, Objective-C, OCaml, Perl, PHP, Python, Ruby, Scheme, Smalltalk, Swift itd. SQLite je enostavno prenesti tudi v druge sisteme, saj je zapisan v ANSI-C, kar je razmeroma enostavno sestaviti.

Uporaba SQLite

Zaradi učinkovite uporabe pomnilnika in prostora za shranjevanje je SQLite priljubljena izbira za bazo podatkov v mobilnih telefonih, tablicah, MP3-predvajalnikih, sprejemnikih in drugih vgrajenih napravah.

Druga priljubljena uporaba SQLite je njegova uporaba kot oblika aplikacijske datoteke. Razvijalci namesto da uporabljajo lastniško obliko datoteke za shranjevanje informacij iz aplikacije, pogosto uporabljajo bazo podatkov SQLite. Ta praksa prihrani čas in trud, saj se s tem izognete ustvarjanju in odpravljanju težav pri razčlenjevanju datotek po meri, podatki pa so lahko dostopni na različnih platformah.

Ker SQLite ne potrebuje konfiguracije in shranjuje podatke v navadne diskovne datoteke, se pogosto uporablja tudi kot baza podatkov za majhna in srednje velika spletna mesta.

Nekatere aplikacije, ki uporabljajo SQLite, vključujejo brskalnike Google Chrome, Opera, Safari in Android, Mozilla Firefox in Thunderbird, Skype, Adobe Lightroom in Adobe Reader itd..

SQLite je enostavno dobiti in namestiti s uradnega spletnega mesta SQLite, tako da ga lahko poskusite. Če vaše delo vključuje razvoj v nekaterih opisanih scenarijih uporabe, boste SQLite verjetno prej ali slej potrebovali, saj ostaja zelo priljubljen in prosto dostopen.

Kaj pa podpora za SQLite?

Brezplačna podpora za SQLite je na voljo prek javnega poštnega seznama. Lahko brskate po arhivih poštnih seznamov ali se prijavite kot član poštnega seznama.

Obstajajo tudi druge naprednejše možnosti podpore, na primer letna naročnina na vzdrževanje (AMS) ali pogodba o tehnični podpori, vendar niso brezplačne. Več podrobnosti lahko najdete v razdelku Strokovna podpora na spletnem mestu SQLite.

Viri SQLite

Na spletu je na voljo veliko virov za SQLite, saj je precej priljubljen in ima številne aplikacije. Učenje SQLite ne bi smelo biti težava z uporabo teh kakovostnih virov:

  • Uradna dokumentacija SQLite je zelo podrobna in tam najdete veliko uporabnih člankov in vsebin.
  • Spletno mesto SQLiteTutorial.net je odlična vadnica, ki zajema vse, kar morate vedeti o SQLite, z obsežnimi praktičnimi praksami.
  • Vadnice Point SQLite Vadnica je zelo podrobna, zajema vse od namestitve SQLite do napredne uporabe. Ta vadnica vam bo dala hiter začetek s SQLiteom in vam pri udobju s programiranjem SQLite.
  • Uvod v SQLite na YouTubu je GoogleTechTalk Richarda Hippa. Ta pogovor ponuja hiter pregled SQLiteja, njegove zgodovine, njegovih prednosti in slabosti ter opisuje situacije, ko je veliko bolj uporaben kot običajna baza podatkov odjemalca / strežnika.

Knjige SQLite

Priljubljene so tudi knjige o SQLite in na voljo imate lepo izbiro naslovov. Predlagamo, da najprej preberete brezplačne spletne vire, saj so res dobri in knjige navsezadnje morda ne boste potrebovali. Če imate raje občutek knjige, smo jih izpostavili nekaj:

  • Dokončni priročnik za SQLite (2006) Mikea Owensa: to je prva knjiga, ki je popolnoma posvetila priljubljeni vgrajeni odprtokodni bazi SQLite. Knjiga deluje kot idealen vodnik in referenčni vodnik.
  • Z uporabo SQLite (2010) Jay Kreibich: s SQLite boste odkrili, kako razviti aplikacijo, ki je podprta z bazo podatkov, ki ostaja obvladljiva po velikosti in zapletenosti. S to knjigo boste dobili tečaj strmovanja pri modeliranju podatkov, se seznanili z narečjem jezika SQLite jezika baze podatkov in še veliko več.

Zaključek

Za zaključek je SQLite široko uporabljan, zrel in zahvaljujoč se številu brezplačnih spletnih virov lahko z relativno lahkoto obvladamo.

Ima nekaj očitnih omejitev, ki izhajajo iz splošnih načel njegove zasnove. Vendar je to celoten smisel SQLite – mišljen je tako, da se nagnete in upravljate s svojimi bazami podatkov, ne da bi pri tem prikupili veliko sredstev.

Nadaljnje branje in viri

Na voljo imamo več vodnikov, vadnic in infografik, povezanih s kodiranjem in razvojem:

  • Viri SQL: naš splošni vir SQL, ki je kritičen za vse razvijalce relacijskih baz.
  • MySQL Uvod in viri: še en zelo priljubljen sistem baz podatkov.
  • PostgreSQL Uvod in viri: SQLite delno temelji na sistemu priljubljenih baz podatkov.

Končni vodič po spletnem gostovanju

Oglejte si naš Ultimate Guide for Web Hosting. Pojasnila vam bo vse, kar morate vedeti, da se lahko informirano odločite.

Končni vodič po spletnem gostovanju
Končni vodič po spletnem gostovanju

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me