Wat is webhosting precies? Alles wat u moet weten

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.
De ultieme gids voor hosting


Contents

Hoofdstuk 1: Wat is webhosting?

De meeste mensen denken nooit echt na over waar een website is, of zelfs maar wat een website is. Ik zet mijn computer aan, open een browser en ga naar Google of Amazon of Yahoo.

Maar wat doe ik als ik een website “bezoek”? Als ik een bezoeker ben, waar ben ik dan gebleven? En als het een “site” is, waar is het dan gevestigd?

Wat leer je in dit hoofdstuk:

 • Wat een website eigenlijk is.
 • Drie verschillende soorten websites (en waarom ze meestal hetzelfde zijn).
 • Waar een website ‘leeft’.
 • Wat een hostingbedrijf is.

Sla dit hoofdstuk over als … Je hebt eerder webhosting gebruikt en hebt een goed begrip van wat een website is en hoe ze werken.

Wat is een website?

Om te begrijpen waar een website zich bevindt, is het handig om te begrijpen wat het is.

We kunnen websites grofweg in drie typen verdelen (er is hier enige overlap – dit zijn geen strikte categorieën, maar ze zijn nuttig om hierover na te denken):

 • Verzameling van documenten of pagina’s: Dit is het originele type website. Elke pagina is een bestand in een openbare map. Wanneer u naar een webpagina kijkt, downloadt uw computer het bestand letterlijk en laat het u zien.

 • web applicaties: Google, uw webgebaseerde e-mailprovider, Facebook en alle online games die u mogelijk speelt, zijn allemaal voorbeelden van webapplicaties. Net zoals apps die u op uw telefoon, tablet of desktop uitvoert, moeten de bestanden voor de app ergens bestaan.

  Met web-apps zitten ze op een openbare webserver, net zoals documenten en bestanden dat doen. Uw browser downloadt een aantal bestanden en voert ze uit, en er is constante communicatie tussen uw computer en de webserver.

 • Content management systemen: Dit is een soort hybride en vertegenwoordigt de overgrote meerderheid van de websites die tegenwoordig bestaan. De technologie van een webapplicatie wordt gebruikt om een ​​verzameling documenten te simuleren.

  Als je een blog leest, is elk blogbericht waarschijnlijk geen afzonderlijk bestand. In plaats daarvan haalt de applicatie de inhoud uit een database en stuurt deze naar uw browser alsof het een document is, en uw browser toont het aan u zonder iets anders te weten.

Drie soorten websites

Er zijn enkele extra complicaties waar we hier niet echt op hoeven in te gaan, maar het belangrijkste is dat wanneer u een website bezoekt, er een aantal dingen gebeuren:

 1. De browser van uw computer stuurt een verzoek naar de server van de website voor iets: een pagina, een document, een bestand voor het uitvoeren van een applicatie. De URL of het adres dat u in de balk bovenaan het browservenster plaatst, is het belangrijkste deel van dat verzoek.

 2. De webserver ontvangt het verzoek en verzamelt alles wat nodig is om u terug te bezorgen wat u heeft gevraagd. Dit kan gewoon een bestaand bestand zijn, of een onderdeel van een webapplicatie, of het kan een samengesteld document zijn van een contentbeheersysteem.

 3. De webserver reageert op het verzoek met een soort inhoud.

 4. Uw browser toont die inhoud aan u.

Het basisproces van hoe een website werkt.

Een website runnen

Dus om een ​​website te runnen, hebt u een computer nodig die is verbonden met internet en die verzoeken kan ontvangen, de juiste actie kan ondernemen en kan reageren.

Wanneer mensen het hebben over servers voor hun website, is dit alles waar ze het over hebben: computers die de bestanden opslaan die nodig zijn om een ​​website te runnen, samen met de software om die bestanden te bezorgen aan iedereen die erom vraagt.

Je zou in theorie een website kunnen runnen vanaf je desktopcomputer thuis, maar dat zou een vreselijk idee zijn. Hier zijn veel redenen voor:

 • Je moet weten hoe je het goed moet instellen om een ​​website te laten draaien (wat geen triviale zaak is).

 • Je zou het altijd aan moeten laten staan ​​en verbonden moeten zijn met internet.

 • Uw computer thuis is ontworpen om slechts met één gebruiker tegelijk te werken. Als veel mensen zouden proberen naar uw website te kijken, zouden uw computer en uw internetverbinding beide hun limieten bereiken en zou uw website niet meer werken.

Beter dan het runnen van een website op een persoonlijke desktopcomputer, zou u een server kunnen kopen. Dit is gewoon een grotere, snellere en betere computer.

Ervan uitgaande dat je het zou kunnen betalen (ze zijn duur) en ervan uitgaande dat je alles goed zou kunnen instellen (het is niet gemakkelijk) en ervan uitgaande dat je een snel genoeg internetverbinding zou kunnen krijgen met veel bandbreedte (duur en niet altijd beschikbaar), zou je voer dan uw website uit vanaf die server.

Dit is duidelijk een vreselijk idee. Te duur, te ingewikkeld, te moeilijk.

Waarom u uw eigen server niet zou moeten opzetten.

Webhostingbedrijven

Webhostingbedrijven hebben dit probleem voor u opgelost. Ze hebben de grote dure computers gekocht, ze hebben ze aan het werk gezet voor het runnen van een website, ze hebben ervoor gezorgd dat ze een snelle verbinding met internet hebben. Ze hebben al het werk gedaan.

Wanneer u een webhostingplan krijgt, leent u een beetje van een van hun computers (of soms zelfs een hele). Hiermee kunt u de bestanden en software plaatsen die nodig zijn om uw website ergens te laten draaien waar deze gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen die deze wil bekijken.

Om dit gemakkelijker voor u te maken, bieden ze ook tools voor het beheren van uw stukje computer en voor het bouwen en uitvoeren van uw website.

Wanneer u een webhostingbedrijf voor uw website gebruikt, bevindt uw website zich niet ergens in een cloud of zweeft hij in een alternatieve dimensie. Het is een verzameling van echte, echte computerbestanden die ergens op een echte computer zitten, in een echt gebouw.

Waar dat gebouw is en hoe die computer eruit ziet, hangt af van welk hostingbedrijf u gebruikt. En misschien ziet u de computer nooit en weet u zelfs niet waar deze zich in de wereld bevindt.

Maar het is geen magie en het is niet veel anders dan de computer die je nu gebruikt.

Overzicht

Een website is een verzameling bestanden die op een computer staan. Om een ​​website goed te laten werken, is een gewone desktopcomputer geen goede keuze.

Webhostingbedrijven bieden snelle, krachtige computers zodat iedereen een website kan runnen zonder speciale kennis of speciale apparatuur te hoeven kopen.

Hoofdstuk 2: Verschillende soorten hosting

Soorten hosting

Wanneer u op zoek gaat naar een webhostingplan, kunt u gemakkelijk overweldigd raken door alle verschillende beschikbare opties.

In plaats van te proberen uit te zoeken wat u moet kopen terwijl u functielijsten leest die door marketeers zijn geschreven, is het beter om te beginnen met uitzoeken wat voor soort hosting u nodig heeft.

Wat leer je in dit hoofdstuk?

 • Het verschil tussen shared, dedicated en VPS-hosting.
 • Wat “cloudgebaseerde” hosting is.
 • Wat managed hosting is, en waarom u het wel of niet nodig heeft.
 • Hoe u kunt beslissen welk type hostingplan voor u geschikt is.

Gedeelde hosting

Gedeeld hostingoverzicht.

De meest voorkomende vorm van webhosting wordt ‘shared hosting’ genoemd. Het is het minst duur en, zoals je misschien wel vermoedt, het minst krachtig.

Met shared hosting delen meerdere webhostingklanten dezelfde computer. Alle websites van alle verschillende accounts zijn opgeslagen in dezelfde schijf, verwerkt door dezelfde CPU en geleverd door dezelfde webserver.

Het is gemakkelijk in te zien waarom dit goedkoper is dan andere opties. Het hostingbedrijf wijst u relatief weinig middelen toe.

Beperkingen van gedeelde hosting

Er zijn natuurlijk nadelen. Alle websites van alle accounts strijden allemaal om dezelfde schaarse computerbronnen.

De servers met gedeelde hostingplansites zijn veel groter en krachtiger dan uw thuiscomputer, zodat ze probleemloos honderden websites kunnen hosten, zolang geen van de sites te populair is of te veel bronnen nodig heeft.

Vind de beste gedeelde hostingbedrijven en plannen in onze sectie met recensies.

Elke pagina die wordt geladen, elke afbeelding en elk activabestand, vereist een beetje aandacht van de webserver wanneer iemand daarom vraagt.

Als u een complexe webtoepassing of een inhoudbeheersysteem gebruikt, kan dit meer dan een triviale hoeveelheid processorkracht vereisen om een ​​database te doorzoeken, inhoud in een pagina samen te voegen of een andere actie te ondernemen. Individueel kunnen deze dingen zo snel zijn dat ze ogenblikkelijk lijken.

Maar vermenigvuldigde meer dan honderden of duizenden bezoekers in een paar minuten, en je hebt een recept voor het crashen van de site.

Als de populaire site iemand anders op dezelfde server is, ervaart u prestatievertragingen en downtime zonder te weten waarom. Als u de gelukkige bent die veel verkeer ontvangt, kunt u verwachten dat uw site niet meer beschikbaar is op het moment dat u het meest moet schitteren.

Bovendien kan het zijn dat u in de problemen komt door de niet-aangegeven maar zeer krachtige beperkingen van uw hostingbedrijf op het gebied van gebruik en bandbreedte.

Maatwerk en beveiliging

Het andere nadeel van shared hosting is het onvermogen om de hostingomgeving aan te passen. Dit maakt voor u misschien geen verschil. Als u bijvoorbeeld een eenvoudig WordPress-blog uitvoert, kunt u het prima redden zonder uw omgeving aan te passen.

Een ander probleem om op te merken over gedeelde hosting is dat het uw website tot een bepaald risico kan openen. Ongeacht hoe zorgvuldig u uw webapplicaties beveiligt, andere mensen kunnen hun software kwetsbaar maken voor aanvallen en een toegangspunt bieden voor aanvallen die ook uw site beïnvloeden.

Ook deelt u hetzelfde IP-adres met andere sites op dezelfde server. Als een van hen zijn account gebruikt om spam-e-mail te verzenden of zich schuldig maakt aan ander slecht gedrag, kan het zijn dat uw sites worden geblokkeerd door e-mailfilters en inhoudfirewalls. Het ergste van dit probleem is dat je misschien niet eens weet dat het gebeurt.

Dedicated Server Hosting

Dedicated hosting overzicht

Met dedicated server hosting heb je volledige controle over een hele server. Dit heeft veel voordelen, maar is ook duurder en ingewikkelder.

Wanneer u directe en volledige toegang heeft tot de server waarop uw website draait, kunt u elke soort nichesoftware installeren die u maar wilt, wijzigingen aanbrengen in het besturingssysteem of taalinterpretators, configuratie-instellingen aanpassen.

Voor bepaalde toepassingen, zoals het runnen van een bedrijfsbeheersysteem of het bouwen van maatwerksoftware, heeft u dit controleniveau nodig.

dedicated servers kunnen duur zijn

Het andere grote voordeel van een dedicated server is dat u de enige bent die serverbronnen gebruikt. Dit verhoogt uw snelheid en prestaties aanzienlijk.

Natuurlijk, als je alles kunt doen wat je wilt op je server, word je ook verantwoordelijk voor het doen van vrijwel alles wat er moet gebeuren. Dit omvat het up-to-date houden van alle software en het oplossen van problemen als u per ongeluk rare conflicten of problemen veroorzaakt.

Dedicated server hosting kan ook erg duur zijn. Bij shared hosting zijn er mogelijk 100 klanten op een enkele server. Met een dedicated server ben jij de enige – en het verschil in kosten weerspiegelt dat.

Virtual Private Server

Overzicht van VPS-hosting

Ergens tussen shared hosting (veel mensen op één server) en dedicated hosting (één account op een server), is Virtual Private Server (VPS) hosting.

In dit model heeft u uw eigen dedicated server, maar de server is een virtuele machine, geen fysieke. Dit biedt een combinatie van de voor- en nadelen van zowel gedeelde als speciale hostingplannen.

Met VPS-hosting heb je volledige controle over de omgeving, net zoals je zou doen met een dedicated server. Dit is vooral handig als u aangepaste applicaties ontwikkelt of een SaaS-bedrijf (software-as-as-service) runt.

Je hebt over het algemeen veel meer toegang tot serverbronnen met VPS-hosting in vergelijking met shared hosting.

Hoewel de verschillende virtuele machines allemaal serverbronnen delen, staan ​​er meestal veel minder op een server in een VPS-omgeving. U krijgt een veel groter deel van de totale rekenkracht en bandbreedte toegewezen.

Er zijn ook veel minder beveiligingsproblemen. VPS-accounts hebben hun IP-adres en de virtualisatielaag betekent dat u geïsoleerd bent van eventuele problemen die kunnen voortvloeien uit problemen op andere sites.

Schaalbare cloudgebaseerde VPS-hosting

Overzicht van cloudhosting

Het probleem met toegewijde servers en conventionele VPS en gedeelde hostingplannen is dat je uiteindelijk – als er genoeg verkeer is – de fysieke beperkingen van de daadwerkelijke server raakt.

We hebben het over een echte machine met echte beperkingen op hoeveel geheugen het kan gebruiken, hoeveel opslag het kan bevatten en hoeveel verzoeken het kan verwerken.

De meeste websites halen deze limieten nooit en gedeelde of VPS-hosting is meer dan voldoende. Maar sommige sites krijgen regelmatig tienduizenden bezoeken per dag en andere sites met minder regelmatig verkeer hebben af ​​en toe enorme pieken die niet kunnen worden voorspeld, zoals wanneer een stuk inhoud plotseling viraal gaat.

Vanwege deze hostingrealiteit bieden hostingbedrijven iets aan dat gewoonlijk een naam heeft als “schaalbare VPS-hosting” of “cloudgebaseerde hosting” of “schaalbare cloudgebaseerde hosting”.

Wat is Cloud Hosting?

In het algemeen betekent “cloud” met betrekking tot webhosting dat een groot aantal computers allemaal bij elkaar zijn geclusterd en dat alle applicaties die erop draaien gebruik kunnen maken van hun gecombineerde computerbronnen.

Bij dit type hosting is uw Virtual Private Server niet een van de vele op een enkele server. Het is eerder een van de honderden die allemaal een gigantische pool van computerbronnen delen.

Voordelen van Cloud Hosting

Hostingbedrijven proberen doorgaans het gemiddelde niveau van het gebruik van hulpbronnen binnen de perken van de werkelijke hoeveelheid rekenkracht te houden. Dit kan zo laag zijn als 50%.

Als er een plotselinge toename is, gebruik dan omdat een site een piek in het verkeer heeft, het algemene gebruik stijgt maar blijft binnen wat het systeem als geheel aankan.

Dit werkt ook goed voor sites omdat ze in de loop van de tijd groeien. Het hostingbedrijf voegt meer computerresources toe of reorganiseert de manier waarop de virtuele machines op het systeem worden ingezet, om optimale prestaties te behouden naarmate het gebruiksprofiel van elke site evolueert.

Een ander voordeel van schaalbare cloudhosting is dat u meestal alleen betaalt voor wat u daadwerkelijk gebruikt. Dit is vooral goed voor bedrijven die in het begin niet het geld hebben om te betalen voor high-end webhosting, maar uiteindelijk de bandbreedte nodig hebben als het bedrijf succesvol wordt.

Een van de andere leuke functies van sommige cloudgebaseerde VPS-abonnementen is dat je eigenlijk meerdere virtuele servers aan één account kunt koppelen. Dit is goed voor mensen die een ontwikkelings- en implementatiestructuur met meerdere fasen nodig hebben, met elk een server voor ontwikkeling, testen en productie.

Niet alle cloudhosting is hetzelfde

Waar u op moet letten bij cloudgebaseerde of schaalbare hosting is dat “cloud” nauwelijks juridische of technische betekenis heeft en dat “schaalbaar” even ambigu is.

Elk hostingbedrijf heeft enorm verschillende plannen onder deze paraplu van gerelateerde termen, dus zorg ervoor dat u de daadwerkelijke functies leest die u koopt, evenals recensies van echte gebruikers.

Beheerde hosting

Managed hosting overzicht

Als je de bandbreedte en kracht van een VPS of Dedicated Server nodig hebt, maar niet de technische vaardigheden (of de neiging) hebt om serieus serverbeheer te doen, kun je een managed hostingplan krijgen.

Managed hosting is een term die veel verschillende soorten plannen omvat, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat het hostingbedrijf een soort van proactieve technische ondersteuning biedt. Dit kan zo simpel zijn als het vooraf installeren van software en het helpen bij de initiële configuratie, tot voortdurende monitoring en upgrades.

Bij sommige managed hosting-abonnementen heb je directe toegang tot een VPS of een dedicated server en biedt het hostingbedrijf ondersteuning naast die kernhostingservice.

Dit geeft u de flexibiliteit om te doen wat u wilt of moet doen, maar u hoeft niet alles te weten over serverbeheer.

Andere managed hosting-abonnementen zijn gericht op specifieke applicaties zoals WordPress en uw interactie met hen is beperkt tot die ene installatie. De hele omgeving is geconfigureerd om de beste ervaring te bieden met één applicatie, en u hoeft verder niets anders te doen.

Dit is geweldig als dat de applicatie is die u nodig heeft, maar het geeft u niet veel flexibiliteit.

Specialistische hosting

De hierboven besproken hostingplannen zijn goed voor het merendeel van het aanbod van commerciële hostingproviders. Het scala aan functies, bandbreedte en rekenkracht dat beschikbaar is in een van deze “conventionele” hostingplannen zal voldoen aan de behoeften van bijna alle mensen die op zoek zijn naar webhostingplannen.

Voor de volledigheid is het vermeldenswaard dat er een aantal gespecialiseerde hostingproviders zijn die specifieke hostingfuncties en ondersteuning bieden voor verschillende technologische behoeften.

De meeste hiervan zijn platformspecifiek, zoals hosting die is afgestemd op een bepaalde taal, database-tool of framework. Anderen bieden aangepaste tools voor bepaalde ontwikkelingsmethodologieën.

Het beste advies is om je op dit moment geen zorgen te maken over deze dingen. Als u een website of blog voor uzelf, uw bedrijf of uw organisatie opzet, is het zeer onwaarschijnlijk dat u een speciale hostingomgeving nodig heeft.

Als u niet zeker bent van uw specifieke situatie, kunt u onze tool voor het vergelijken van functies gebruiken om te zien welke hosts de technologie ondersteunen die u nodig heeft.

Hoe u weet wat voor soort hosting u nodig heeft

Shared hosting past goed bij persoonlijke blogs, websites voor kleine tot middelgrote organisaties zoals clubs en kerken, en kleine niet-technische bedrijven.

Het is waarschijnlijk niet geschikt voor een bedrijf dat uitsluitend voor inkomsten afhankelijk is van zijn website, of voor een grote organisatie met veel verkeer.

VPS-hosting is de juiste keuze voor de meeste middelgrote tot grote organisaties, online winkels of grote blogs. Afhankelijk van de relatieve omvang van toekomstig verkeer, hebt u mogelijk een “schaalbare” VPS-oplossing nodig die grote hoeveelheden verkeer aankan.

Als u probeert een online bedrijf te starten of een website voor een bekend merk te lanceren, moet VPS-hosting waarschijnlijk de plek zijn waar u op zoek gaat.

Een dedicated serverplan biedt weinig echte voordelen ten opzichte van een VPS-plan en kan soms moeilijker te beheren zijn.

Dit is eigenlijk alleen een redelijke keuze als u een serverbeheertalent in uw organisatie heeft en een dwingende reden om uw applicaties uit te voeren zonder een virtualisatielaag.

Overzicht

Er is veel variatie in beschikbare webhostingplannen, maar ze vallen allemaal in een van de drie categorieën:

 • Gedeelde hosting
 • VPS-hosting
 • Dedicated server hosting

Shared hosting is erg goedkoop, maar niet erg krachtig. Het is goed voor kleine projecten met een beperkt budget.

Dedicated hosting is erg duur en ingewikkeld. Als je niet weet of je het nodig hebt, heb je het waarschijnlijk niet nodig.

VPS-hosting, die vaak ‘cloudgebaseerd’ of ‘schaalbaar’ is, is de juiste standaardkeuze voor de meest serieuze zakelijke klanten.

Zowel VPS- als dedicated server-abonnementen zijn beschikbaar in ‘managed hosting’-abonnementen, die wellicht geschikt zijn voor u als u de kracht en flexibiliteit van een complete server nodig heeft, maar niet over de vaardigheden of middelen in uw organisatie beschikt om de server te beheren jezelf.

Op zoek naar een webhost? Lees hier expert- en gebruikersrecensies van de meest populaire webhostingbedrijven.

welk type hosting past bij jou?

Zodra u heeft besloten welk type hosting voor u geschikt is, kunt u onze site gebruiken om uw verschillende opties te vergelijken.

Hoofdstuk 3: Wat koopt u wanneer u webhosting koopt?

Webhosting: wat koopt u?

Om het meeste uit uw webhosting te halen en de verschillende beschikbare prijsschema’s te begrijpen, is het handig om te weten wat u daadwerkelijk koopt wanneer u webhosting koopt, en waar het bedrijf uw kosten aan uitgeeft.

Servers, data, software, ondersteuning en meer.

Servers

Hoewel je het nooit zult zien, is een van de grootste kosten van webhosting de fysieke apparatuur, de servers zelf. Dit zijn zeer snelle en krachtige rackgemonteerde computers.

Van de vele dingen die premium webhostingbedrijven kunnen doen om hun service te verbeteren, is het gebruik van betere (en duurdere) apparatuur een van de meest impactvolle.

Snellere apparatuur betekent snellere laadtijden van websites, wat goed is voor u en voor uw websitebezoekers.

Datacenters

Servers moeten ergens zitten, dus een inbegrepen uitgave is het fysieke gebouw waar een server zich bevindt. Dit zijn meestal zeer grote gebouwen met honderden of duizenden servers.

Deze gebouwen en de uitrusting die erin zit, moeten worden gekoeld, onderhouden en bewaakt. Datacenters gebruiken veel elektriciteit en ze moeten ergens worden geplaatst waar internettoegang met zeer hoge snelheid en hoge bandbreedte beschikbaar is.

Software

Hoewel veel van de software die wordt gebruikt bij webhosting Open Source is (zoals alle vier de elementen van de LAMP-stack), is dat niet alles. Met name het meest populaire configuratiescherm dat beschikbaar is voor webhosting accounting management (cPanel) is bedrijfseigen software waarvoor een licentie moet worden betaald en waarvoor moet worden betaald.

Als u een Windows-hostingplan nodig heeft, is de meeste software op de server bedrijfseigen, daarom is Windows-hosting meestal veel duurder dan Linux-hosting.

Daarom zou je Windows hosting alleen moeten gebruiken als je een heel specifieke behoefte hebt aan dat platform. (De meeste mensen niet.)

Ondersteuning

Als je iemand wilt bellen of een snel antwoord wilt krijgen wanneer je e-mailt, zul je een hostingbedrijf moeten gebruiken dat op zijn minst een bepaald niveau van ondersteuning biedt.

Ondersteuning kan komen in de vorm van veelgestelde vragen, Knowledge Base-artikelen, gedetailleerde handleidingen, telefonische ondersteuning, e-mailondersteuning of een helpdesksysteem. Proactief serverbeheer kan worden gezien als een vorm van ondersteuning.

Zoals met alle dingen, kunt u verwachten dat een uitgebreider ondersteuningsprogramma meer kost dan een anderszins gelijkwaardig hostingpakket zonder ondersteuningsplan.

Negeer eerst de prijs

Het is gemakkelijk om rond te kijken naar beschikbare hostingplannen en de goedkoopste te kiezen, ervan uitgaande dat ze allemaal ongeveer hetzelfde zijn. De andere veel voorkomende optie is om de duurste te kiezen, omdat dit de beste moet zijn.

Geen van beide is een goede manier om te winkelen voor een webhostingplan.

Een betere manier is om na te denken over wat u nodig heeft van uw webhostingbedrijf en welk type webhosting vereist is, en vervolgens verschillende plannen te vergelijken die aan uw minimale vereisten voldoen. Je moet ook recensies lezen.

Zodra u het hebt beperkt tot de hosts die aan uw behoeften voldoen en bedrijven met veel slechte recensies of buitensporige prijzen hebt geëlimineerd, blijft u meestal achter met een klein handvol hostingplannen tegen zeer vergelijkbare prijspunten.

Overzicht

Prijs is niet altijd een goede kwaliteitsindicator. Er zijn tal van zeer degelijke, goedkope webhostingbedrijven. Als je echter iets meer dan ‘fatsoenlijk’ nodig hebt, zul je er meer voor moeten betalen.

Premium webhosting – met snelle processors, betere connectiviteit, lagere downtime en een hoger ondersteuningsniveau – kost meer om te leveren, en dus kost het natuurlijk meer om te kopen.

In plaats van te winkelen op basis van prijs, is het beter om eerst te zoeken naar welke functies u nodig heeft en hostingbedrijven te vinden die deze bieden.

Hoofdstuk 4: Functies waarnaar moet worden gezocht in Web Hosting

hosting functies

Wat leer je in dit hoofdstuk?

 • Snelheid, bandbreedte en opslagfuncties vergelijken.
 • Waarom de mogelijkheid om later te upgraden belangrijker is dan uit te zoeken wat u nu precies nodig heeft.
 • Het enige waar de auteur van deze gids altijd naar op zoek is voordat hij een hostingplan koopt.

Snelheid

De prijs van een snelle website?

Het is belangrijk dat uw website zo snel mogelijk wordt geladen. Als bezoekers van uw site lang moeten wachten voordat uw pagina is geladen, hebben ze geen goede ervaring en komen ze mogelijk niet terug.

Bovendien neemt Google nu snelheid op als onderdeel van hun algehele score van de kwaliteit van een site, dus langzaam laden kan uw andere SEO-inspanningen doden.

Helaas zijn veel verschillende factoren van invloed op de snelheid van een website en slechts enkele zijn afhankelijk van de webhost. En vrijwel elke webhost adverteert dat hun service ‘ongelooflijk snel’ is.

Er zijn echter aanwijzingen waar u naar kunt zoeken om te bepalen of de ene host sneller is dan de andere.

Specifieke dingen om op te letten die de snelheid bij webhosting verhogen, zijn:

hosting snelheid

 • Gedetailleerde serverhardwarestatistieken: zoals hierboven vermeld, zijn de details soms moeilijk op te lossen, maar het feit dat het hostingbedrijf reclame maakt voor hun serverconfiguratie is meestal een goed teken. Dit betekent (tenminste) dat ze hun service niet uitvoeren bovenop de apparatuur van iemand anders.
 • Solid State-schijven (SSD): deze zijn veel sneller dan traditionele draaiende schijfstations.
 • Plaats: hoe dichter een datacenter bij uw bezoekers is, hoe sneller het laden van de pagina zal zijn. Als het waarschijnlijk is dat uw bezoekers allemaal één gebied zijn, kiest u een host met een datacenter in de buurt.
 • Content Delivery Network (CDN): veel hostingbedrijven bieden een ingebouwde samenwerking met een Content Delivery Network. Dit zal de snelheid van de site drastisch verhogen, omdat het afbeeldingen en andere bronnen overlaadt naar snellere servers.

Een belangrijke overweging bij dit alles is niet alleen absolute snelheid, maar consistentie. Als een site meestal uitzonderlijk snel is, maar soms ook erg traag, dan is dat erger dan als het de hele tijd alleen maar behoorlijk snel was.

Een goede manier om snelheid en consistentie te meten, is door beoordelingen van hostingbedrijven te lezen in onze beoordelingssectie. Mensen die ervaringen hebben met het vertragen van hun eigen site, maken dit vaak kenbaar in hun eigen beoordelingen.

Houd er rekening mee dat wat u met een server doet, een grote impact heeft op hoe snel uw site draait. Vergeet niet om uw sitecode te optimaliseren, het gebruik van plug-ins te beperken, relevante caching-tools te gebruiken en een CDN te implementeren.

Bandbreedte

Kosten van bandbreedte

Bandbreedte is een maat voor de hoeveelheid gegevens die van uw website naar bezoekers stroomt in een bepaalde tijdsperiode, meestal per maand.

Veel shared hosting-accounts bieden ‘onbeperkte’ bandbreedte, maar dit is gebaseerd op de aanname dat u niet echt veel zult gebruiken (of dat accountklanten gemiddeld niet veel zullen gebruiken).

Als u een persoonlijke blog of een site voor een klein bedrijf heeft, en u verwacht niet dat het verkeer elke dag een paar honderd bezoekers zal overschrijden, dan zal de “Onbeperkte” bandbreedte van shared hosting prima werken voor u.

Als u een grotere site bouwt die uiteindelijk duizenden of honderdduizenden bezoekers per dag zal moeten verwerken, wordt betalen voor bandbreedte een probleem.

Als u van de ene naar de andere host verhuist, kunt u uw huidige verkeer (en trending) analyseren om te bepalen hoeveel bandbreedte u nodig heeft in een plan.

Anders, als u een nieuw project start en niet veel idee hebt van wat u uiteindelijk nodig heeft, of hoe snel u daar komt, kunt u beter een plan krijgen waarbij uw hostingkosten variabel zijn, afhankelijk van verkeer.

Wees voorzichtig met het vermijden van hostingplannen die boetes bevatten voor het overschrijden van uw toegewezen bandbreedte. Dit kan erg duur worden en is een goede reden om plannen te zoeken waarbij u betaalt voor wat u gebruikt.

Ten slotte is het niets waard dat de dingen die u persoonlijk kunt doen om de snelheid te verhogen (een CDN gebruiken, uw middelen verkleinen) uw bandbreedtegebruik verminderen.

Opslag

hosting opslag (ruimte)

Hoeveel opslagruimte heb je nodig? Zoals altijd hangt dit af.

Net als bij bandbreedte beweren de meeste shared hosting-abonnementen “onbeperkte” opslagcapaciteit te bieden, maar dat komt altijd met beperkingen.

Als u echter het type website gebruikt waarvoor gedeelde hostingplannen zijn ontworpen (persoonlijke blogs en kleine bedrijfssites), komt alles goed.

Tenzij u specifiek een website bouwt die veel afbeeldingen of muziekbestanden met hoge resolutie moet hosten, is het onwaarschijnlijk dat u meer dan 1 GB aan ruimte nodig heeft – sitebestanden en tekstinhoud nemen gewoon niet zoveel ruimte in beslag.

Als u een normale site bouwt die toevallig veel afbeeldingen bevat – bijvoorbeeld een blog met meerdere afbeeldingen per bericht of een e-commercesite met veel productfoto’s – komt u waarschijnlijk goed met 2 tot 4 GB voor een lange tijd.

Je moet echt niet proberen je webhostingaccount te gebruiken voor grote mediahosting. Het is een inefficiënt gebruik van geld. Als uw site enorme hoeveelheden grote mediabestanden nodig heeft, gebruik dan andere services (zoals YouTube voor video’s).

Schaalbaarheid

schaalbaarheid icoon

Het probleem met het starten van een nieuwe website is dat u niet echt weet wat uw specifieke behoeften in de toekomst zullen zijn. Je kunt raden hoeveel bandbreedte en opslagruimte je nodig hebt, maar dat zijn meestal slechts schattingen.

Om deze reden is een van de belangrijkste dingen om naar te kijken bij het verkrijgen van webhosting: hoe gemakkelijk is het om te upgraden.

Als u begint met een gedeeld hostingplan en verwacht naar VPS te gaan wanneer het verkeer een bepaald punt bereikt, kan uw webhost dat dan doen? Zonder onderbreking van de dienstverlening?

Betaal je met VPS-hosting met een cent als het gebruik stijgt, of is er een harde limiet gevolgd door enorme kosten voor extra kosten? Zal uw gastheer het kunnen bijhouden als uw site de eerste pagina van reddit of slashdot haalt?

Het is belangrijk dat uw webhostingaccount zowel langzame als gestage groei aankan (via een redelijk upgradepad) en ook plotselinge pieken in het verkeer.

Technologie

de prijs van hostingtechnologie

De meeste problemen met betrekking tot specifieke technologie werden behandeld in het hoofdstuk over “Hoe een server werkt”, maar er zijn een paar punten die het vermelden waard zijn.

Als u van plan bent om de meeste gangbare PHP-applicaties uit te voeren, zoals WordPress, Drupal, Joomla, Magento, Zen Cart, MediaWiki, vergelijkbare software, zou u geen probleem moeten hebben met de overgrote meerderheid van webhosts. Ze runnen allemaal efficiënt een LAMP-stack.

Waar u problemen kunt tegenkomen, is als u iets exotischer nodig heeft. Voorbeelden hiervan zijn apps die zijn gebouwd op Ruby on Rails of MongoDB gebruiken. Deze twee dingen worden steeds populairder, maar niet alle webhosts zijn er goed voor geschikt.

Het goede aan webhosting en buitengewone technologie is dat als je niet weet of je het nodig hebt, het waarschijnlijk goed gaat.

De overgrote meerderheid van blogs en zakelijke websites werkt prima op WordPress of een vergelijkbaar Content Management System, en dat werkt op bijna elk webhostingaccount.

Je mag de rare dingen niet gebruiken tenzij je een dwingende reden hebt om dit te doen.

Toegang

toegang, rechten en gebruikerscontrole

Bijna alle webhostingbedrijven bieden een configuratiescherm voor het beheren van uw hostingaccount. Maar niet allemaal maken het gemakkelijk om op andere manieren toegang tot uw account te krijgen.

U wilt op zijn minst FTP-toegang tot uw bestanden hebben. SSH-toegang (secure shell), die u een opdrachtregelinterface naar de server geeft, is ook een goede zaak, zelfs als u niet van plan bent om het te gebruiken (u weet maar nooit).

Je moet er ook achter komen of je extra programma’s op je server kunt installeren en hoe moeilijk dat is.

Dit is misschien geen probleem voor u (misschien gebruikt u nooit iets anders dan WordPress voor altijd), maar het is goed om van tevoren te weten, vooral als u zelfs denkt dat u misschien andere apps wilt gebruiken.

Ondersteuning

technische ondersteuning

Tenzij je echt alleen een persoonlijke blog runt en het je niet kan schelen als deze uitvalt, zorg ervoor dat je een hostingbedrijf vindt met een goed klantenondersteuningsplan.

Er zijn altijd problemen. Zelfs met het beste webhostingbedrijf en de meest eenvoudige website, zullen er altijd problemen zijn.

Technologie is daarvoor gewoon te ingewikkeld om niet het geval te zijn. U wilt zeker weten dat u een hostingbedrijf heeft dat u zal helpen de problemen op te lossen wanneer deze zich voordoen.

Ik zou me niet aanmelden voor hosting tenzij het bedrijf een 24/7 telefoonlijn had die ik kon bellen. Uw persoonlijke vereisten zijn misschien minder streng, maar denk na over wat ze kunnen zijn. Als u om 03.00 uur onverwacht een storing heeft, wilt u dan wachten tot kantooruren in Salt Lake City voordat u met iemand kunt praten?

Op zoek naar een host met geweldige ondersteuning? We hebben de beste opties voor u op een lijst gezet in onze gids voor kopers van hosting.

Mensen hebben geweldige ervaringen gehad met het ondersteunend personeel van verschillende hostingbedrijven … en ook niet zo geweldige ervaringen. Het lezen van recensies helpt je te begrijpen wat voor soort ervaring je zou kunnen hebben.

Hoofdstuk 5: Hoe een webhostingserver werkt

hoe een webserver werkt

Het is handig om te weten wat er precies gebeurt met een server waarop een website draait. Webhostingbedrijven brengen hun functies en voordelen goed op de markt, maar leggen de basis meestal niet uit.

Wat leer je in dit hoofdstuk?

 • Wat een besturingssysteem, webserver, database en applicatietaal zijn.
 • Welke optie voor elk van deze opties is het populairst in een webhostingomgeving.
 • Het verschil tussen een server en een webserver.
 • Wat de LAMP-stapel is.

Een hostingserver is slechts een computer

Als het erop aankomt, hebben we het over iets dat niet zo anders is dan uw persoonlijke desktop- of laptopcomputer. Servers zijn iets groter, veel krachtiger en hebben meestal geen eigen monitoren en toetsenborden, maar in wezen zijn ze net als de computers die u dagelijks gebruikt.

Behalve dat ze veel krachtiger zijn, hebben de computers die worden gebruikt voor het uitvoeren van websites zeer snelle verbindingen met internet, zodat veel bezoekers tegelijkertijd toegang hebben tot de server.

Serverbesturingssystemen

Het besturingssysteem is de belangrijkste interface tussen applicaties, gebruikers en de fysieke computer. Je gebruikt elke dag een besturingssysteem, zelfs als je er nog nooit over hebt nagedacht.

Als u een pc heeft, is uw besturingssysteem Windows. Als je een Mac gebruikt, heb je OSX. Uw telefoon werkt waarschijnlijk op Android of iOS.

Net als uw computer thuis of op kantoor hebben servers een besturingssysteem nodig. Het meest gebruikelijke besturingssysteem voor servers is Linux.

Maak je geen zorgen als je Linux niet kent, of als je hebt gehoord over de moeilijkheden bij het gebruik van personal computers. Hoewel maar heel weinig mensen Linux gebruiken voor hun desktopcomputer thuis of op kantoor, is Linux de absolute standaard voor servers.

Het is ook gemakkelijk te gebruiken. Webhostingbedrijven bieden controlepanelen, beheerhulpprogramma’s en installatietools, zodat u helemaal niets van Linux hoeft te weten (of erom geeft) om een ​​succesvolle ervaring met webhosting te hebben.

Sommige hostingplannen bieden servers met het Windows Server-besturingssysteem. Raak hier niet in de war.

Zelfs als u Windows op uw eigen computer gebruikt, is dat geen reden om Windows ook op de server te gebruiken. Het matchen van die besturingssystemen heeft geen echt voordeel.

De enige reden om Windows voor je server te gebruiken, is als je het nodig hebt om een ​​eigen software te draaien die gewoon niet op Linux draait, zoals .NET, ASP of Microsoft Silverlight.

Voor al het andere – WordPress, Drupal, Joomla, elke app geschreven in PHP, alles gebouwd met Ruby of Python – Linux is het favoriete besturingssysteem.

Web Server

‘Server’ verwijst naar de fysieke of virtuele machine, de computer die de bestanden en database van uw website bevat.

Helaas kan er enige verwarring bestaan ​​over termen omdat er ook een stuk software is dat een ‘webserver’ wordt genoemd. De webserver is het softwareprogramma dat verantwoordelijk is voor het afhandelen van verzoeken van internet.

Wanneer u een URL in de adresbalk van uw browser typt, wordt dat vertaald in een verzoek dat wordt doorgestuurd naar de computer die de website host waarnaar u op zoek bent.

De webserver, dat wil zeggen het softwareprogramma dat de webserver wordt genoemd, behandelt het verzoek. Het leest het verzoek, zoekt uit welke andere applicaties nodig zijn om te worden uitgevoerd of bestanden worden geopend, en zodra dat is voltooid, stuurt het een antwoord terug naar de browser.

Het antwoord dat het terugstuurt, is (meestal) de pagina van de website die u probeert te bekijken. De webserver-software fungeert als bemiddelaar tussen internet en de bestanden op de server.

Het basisproces van hoe een website werkt.

De meest voorkomende webserver is een Open Source-programma genaamd Apache. U vindt het in de meeste webhostingplannen. Er zijn een paar alternatieven, waarvan nginx waarschijnlijk de meest voorkomende is. Als u toevallig een Windows-server gebruikt, gebruikt u mogelijk IIS.

Tenzij je een aantal ongelooflijk specifieke behoeften hebt, is Apache prima. Voor het grootste deel zult u uw webserver nooit opmerken of er veel om geven.

Databasemanagementsysteem

De meeste (niet alle, maar de meeste) websites hebben een databasebeheersysteem nodig om inhoud en andere informatie op te slaan. Dat kunnen blogposts, pagina’s, productinformatie, gegevens over klanten of andere soorten inhoud zijn, afhankelijk van het soort website dat u gebruikt.

Het meest gebruikelijke databasebeheersysteem is MySQL. Dit is een zeer krachtige, open source softwaretool voor het uitvoeren van complexe relationele databases. Het is gratis te gebruiken en is al beschikbaar op veel webhostingplannen.

MySQL is de database bij uitstek voor de meest populaire contentbeheersystemen, zoals WordPress, Drupal en Joomla. Het ondersteunt ook een aantal e-commerceplatforms, website-bouwers, bulletin board-systemen en sociale netwerkapplicaties.

Er zijn een paar andere databasesystemen die door bepaalde applicaties worden gebruikt, en u kunt deze tegenkomen als u iets unieks doet.

PostgreSQL is bijvoorbeeld een Open Source RDBMS dat functioneel veel lijkt op MySQL en het is de standaarddatabase voor Ruby on Rails. Dus als u dat raamwerk gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u een hostingbedrijf vindt dat dit ondersteunt.

Toepassingslaag – Scripttalen

De meeste (niet alle, maar de meeste) websites van tegenwoordig zijn op de een of andere manier dynamisch.

Terugdenkend aan de database en de webserver in de laatste twee secties, is het duidelijk dat er software moet zijn die inhoud uit de database haalt en deze naar de webserver verzendt. Dit is waar applicaties als Content Management Systemen (CMS) over gaan.

Of het nu gaat om een ​​eenvoudige blog-engine, een complex CMS, een e-commercesite of een projectbeheersysteem (of wat dan ook), websites met interactieve functies en dynamische inhoud zijn computerprogramma’s en moeten in een programmeertaal worden geschreven.

U hoeft de taal niet te kennen om het programma te gebruiken, maar uw webhostingserver moet het wel weten. De meest populaire taal voor dynamische webapplicaties is PHP, en u zult merken dat de overgrote meerderheid van webhosts deze taal ondersteunt.

Als je een applicatie moet gebruiken (of een applicatie moet ontwikkelen) in een andere taal (Ruby en Python zijn beide populair), zorg er dan voor dat je een webhostingbedrijf vindt dat de taal ondersteunt die je nodig hebt.

LAMP Stack

LAMP-stapel

In elke sectie hierboven identificeerde ik de meest gebruikte optie in elke categorie: Linux voor het besturingssysteem, Apache voor de webserver, MySQL voor de database en PHP voor de applicatie.

Deze vier technologieën worden soms de “LAMP-stack” genoemd, waarbij LAMP een acroniem is (Linux, Apache, MySQL, PHP). Als u webhosting- of toepassingsvereisten ziet, vermeld dan een LAMP-stack, dat betekent dit.

Modules

Bepaalde applicaties vereisen specifieke modules of plug-ins voor een of meer van die technologieën. De twee meest voorkomende plaatsen waarvoor aanvullende modules nodig zijn, zijn de webserver (Apache) en de applicatietaal (PHP).

Als uw toepassing bijvoorbeeld mooie URL’s zal hebben (schone URL’s met voor mensen leesbare namen in plaats van door de computer gegenereerde codes), heeft uw toepassing mogelijk de Apache mod_rewrite-module nodig.

Als uw applicatie veel server-side werk met afbeeldingen doet, heeft u wellicht de GD Grafische Bibliotheek voor PHP nodig.

Het is een goed idee om de specifieke vereisten van uw beoogde applicatie te bekijken en vervolgens verschillende webhostingbedrijven te vergelijken om te zien of ze de functies hebben die u nodig hebt.

Een opmerking over versies

Al deze tools hebben verschillende uitgebrachte versies, bijvoorbeeld PHP 5 en PHP 7. De meeste webhostingbedrijven gebruiken de nieuwste stabiele release voor elke technologie, maar het beleid varieert.

U hoeft zich gewoonlijk geen zorgen te maken over zaken als modules en versienummers als u een installatietool met één klik gebruikt, zoals Softaculous, Fantastico of Simple Scripts.

Als u echter iets handmatig installeert, is het de moeite waard om dit soort dingen dubbel te controleren.

Overzicht

Een server is een computer (fysiek of virtueel) waarop een website draait. Zittend op die computer is een suite van onderling verbonden stukjes software die uw site runnen.

De volgende twee zijn absoluut vereist:

 • Besturingssysteem
 • Web Server

Als u iets anders doet dan het weergeven van statische bestanden, heeft u ook het volgende nodig:

 • Database
 • Programmeertaal

Software die een website beheert.

De meest voorkomende keuzes voor deze vier items zijn de LAMP-stack: Linux (besturingssysteem), Apache (webserver), MySQL (database), PHP (programmeertaal).

Zorg ervoor dat de webhostingprovider die u kiest de technologieën ondersteunt die vereist zijn voor de applicaties die u van plan bent te gebruiken.

Hoofdstuk 6: WordPress en hosting

Wordpress en webhosting

Als je voor het eerst een nieuwe website opzet, is WordPress echt een goede optie. Het is gemakkelijk te gebruiken voor beginners, wordt breed ondersteund op goedkope hostingplannen en biedt een geweldig platform om te leren over websites en ontwikkeling en tegelijkertijd iets nuttigs te lanceren.

Even belangrijk als hoe gemakkelijk het is om te gebruiken, is hoe flexibel en krachtig WordPress is
is. In tegenstelling tot “geen codering vereist” websitebouwers met leuke drag-and-drop-interfaces, is WordPress echte, professionele software.

Naarmate uw bedrijfs- en website-behoeften toenemen en uw vaardigheden verbeteren, wordt WordPress geen belemmering. Het is een platform waar je in kunt groeien, in plaats van uit te groeien.

Aangezien WordPress zo populair is, en aangezien we het aanbevelen voor beginners, is het een goed idee om enkele van de problemen rond webhosting met WordPress te onderzoeken.

Shared Hosting voor WordPress

De meeste shared hosting-bedrijven zijn geoptimaliseerd voor het installeren en uitvoeren van WordPress, en een groot percentage van WordPress-aangedreven websites wordt gehost met shared hosting-abonnementen.

Vanuit een technisch basisstandpunt met betrekking tot vereisten en opzet, is shared hosting prima. In feite beveelt WordPress zelf shared hosting providers Bluehost en SiteGround aan.

Er is echter een probleem mee: gedeelde hostingplannen zijn meestal niet geschikt voor sites met veel bezoekers. Dit is vooral het geval bij een dynamisch CMS zoals WordPress.

Om deze reden raden we gedeelde hosting aan als een goede optie, alleen voor persoonlijke blogs en kleine websites.

VPS Hosting voor WordPress

Voor een grote of gecompliceerde WordPress-site die naar verwachting veel verkeer zal genereren, zal een schaalbare VPS-hosting of Cloud-oplossing meestal een betere keuze zijn dan een shared hosting-provider.

Meer ruimte en meer controle over de hostingomgeving kan veel helpen, maar de toename van snelheid en bandbreedte is hier het grote probleem.

Beheerde WordPress-hosting

Als u een serieuze zakelijke website heeft met veel verkeer of een drukke woocommerce-winkel, bent u misschien een goede kandidaat voor een beheerd hostingplan. Deze plannen brengen een serviceniveau dat verder gaat dan alleen betere toegang tot technologie (hoewel ze daar vaak ook bij horen).

Beheerde WordPress-hosting kan een aantal ondersteunende diensten met toegevoegde waarde dekken, zoals ervoor zorgen dat uw websitesoftware up-to-date en veilig blijft.

Geautomatiseerde back-ups, downtime-monitoring, geavanceerde analyses en proactieve beveiligingsmaatregelen zijn allemaal functies die vaak voorkomen bij managed WordPress-hosting.

Sommige managed hosting-abonnementen bevatten zelfs hun eigen distributies van WordPress met speciale plug-ins en pakketten die zijn ontworpen om de prestaties, beveiliging of gebruikerservaring te verbeteren.

WordPress is gebouwd met een sterke doe-het-zelf-mentaliteit (doe het zelf) en is relatief eenvoudig te gebruiken voor beginners, vergeleken met andere beschikbare opties.

Beheerde WordPress-hosting is op geen enkele manier een vereiste en de voordelen die het biedt, kunnen meestal door geïnteresseerde personen worden bereikt.

Wat managed WordPress-hosting u echt biedt, is tijd. Je zou gemakkelijk kunnen leren om zelf dingen te regelen en het werk zelf te doen.

Maar het kan zakelijk gezien verstandiger zijn om gewoon iets meer te betalen aan een hostingbedrijf en ze voor u te laten zorgen.

Hoe u de best mogelijke WordPress-hostingervaring hebt

Of u nu een gedeeld hostingplan met korting gebruikt of de duurste beheerde VPS die u kunt vinden, er zijn een aantal strategieën die uw WordPress-prestaties en hostingervaring zullen verbeteren.

Houd uw kern WordPress-installatie en plug-ins geüpgraded naar hun nieuwste versies

De overgrote meerderheid van de beveiligingsproblemen met WordPress heeft te maken met mensen met verouderde versies van de kernsoftware of plug-ins.

Naast algemene verwaarlozing is de grootste reden waarom mensen hun kern en plug-ins niet updaten, de angst dat er een compatibiliteitsprobleem zal zijn.

Dit soort dingen gebeurt niet vaak en is minder geneigd als je de hele tijd dingen opgewaardeerd houdt. Als u een update mist en plotseling verschillende versies moet overslaan, kan dit problemen veroorzaken.

Gebruik alleen plug-ins die een grote gebruikersbasis hebben en lijken alsof ze actief in ontwikkeling zijn

Een grote oorzaak van problemen met de compatibiliteit van versies zijn plug-ins die niet langer in ontwikkeling zijn.

Als een project geen nieuwe versies meer uitbrengt, is het slechts een kwestie van tijd voordat een nieuwe update van de WordPress-kern een incompatibiliteitsprobleem introduceert. Dit is nog waarschijnlijker als de plug-incode slecht is geschreven, wat vaak het geval is bij onderbenutte en onderontwikkelde plug-ins.

Een groot gebruikersbestand helpt ervoor te zorgen dat de plug-in verder wordt ontwikkeld. Zelfs als de oorspronkelijke ontwikkelaar besluit het project te verlaten, maakt een grote gebruikersbasis het waarschijnlijker dat iemand anders het overneemt en doorgaat met het maken van updates en het toevoegen van nieuwe functies.

Ook hebben bijna alle plug-ins op een bepaald moment bugs. Als een project nog in actieve ontwikkeling is, heb je een manier om de bug te rapporteren en deze kan in een toekomstige release worden verholpen.

Zelfs als het niet wordt verholpen, maakt een grote gebruikersbasis het waarschijnlijker dat u iemand kunt vinden die het heeft opgelost of een oplossing of een andere haalbare oplossing heeft gevonden.

Maak regelmatig een back-up van uw code en database

Dit zou inmiddels oud nieuws moeten zijn, maar veel te veel mensen maken geen goede back-up van hun WordPress-inhoud of themabestanden. Soms gaat het mis: u kunt het beste een back-up maken.

Als u een goede en veilige back-up hebt gemaakt, hoeft u zich ook geen zorgen meer te maken over updates die uw site mogelijk in de war brengen. Als er iets misgaat, kun je de zaken gewoon terugdraaien.

(WordPress herinnert u er zelf aan om een ​​back-up van uw site te maken voordat u dingen bijwerkt, maar zoveel mensen slaan deze waarschuwingen gewoon over.)

Host uw eigen video’s niet (tenzij u dat echt wilt)

Alleen omdat WordPress je toestaat om video’s te uploaden en in te sluiten, wil nog niet zeggen dat je dat zou moeten doen.

Video’s gebruiken veel opslagruimte en veel bandbreedte, dus u zult snel de mogelijkheden van uw hostingplan maximaliseren als u regelmatig video’s gaat uploaden.

Daarnaast wil je je video echt converteren naar verschillende formaten en resoluties, zodat het even goed werkt op verschillende schermformaten en met verschillende verbindingssnelheden?

Nu heb je het over extra werk (om verschillende versies te maken) en het opslaan van al die verschillende versies in je hostingaccount.

Als je wilt dat je video’s openbaar beschikbaar zijn, kun je ze het gemakkelijkst op YouTube hosten en kopiëren in de insluitcode die ze bieden. Als u uw video’s privé wilt hebben (bijvoorbeeld als ze zich achter een betaalmuur op uw site bevinden), biedt Vimeo Pro geweldige videohosting voor dit doel.

Het hosten van uw video’s op YouTube biedt ook een ander ontdekkingspunt, een andere plaats die ertoe kan leiden dat mensen u vinden die anders niets van uw site zouden weten.

Hoofdstuk 7: Cloud Computing

Wat leer je in dit hoofdstuk?

 • Wat cloud computing eigenlijk is
 • Het verschil tussen IaaS, PaaS en SaaS
 • Wat uw baas zou kunnen zeggen over “in de cloud komen”
 • Wat cloudhosting is en waarom het er niet echt toe doet.

Wat is cloud computing?

Zoals veel populaire woorden, is “de Cloud” zowel een marketingmodewoord als een echt concept.

Er bestaat echt zoiets als ‘cloud computing’ en veel webhostingbedrijven zijn actief bezig met het aanbieden van cloudgebaseerde services, maar de term zelf kan een beetje misleidend zijn en er is niet echt één enkele cloud die kan worden aangeroepen “de wolk.”

Cloud computing is een metafoor – een visuele opvatting voor ons mensen die probeert iets moeilijks te visualiseren te communiceren. Wat de term probeert te communiceren, is het idee van gevirtualiseerde rekenkracht die bovenop geclusterde hardware rijdt, zo georganiseerd dat rekenkracht zelf omdat een hulpprogramma, zoals elektriciteit of water.

Het idee is dat u zoveel kunt gebruiken als u nodig heeft en dat u zoveel kunt betalen als u gebruikt. Net als bij het elektriciteitsnet of het water- en rioolsysteem, zou je niet te hard moeten nadenken over waar de elektriciteit vandaan komt of waar je afvoerwater naartoe gaat – dat is de taak van iemand anders.

Wat mensen bedoelen als ze over de cloud praten

Een cloud werkt als volgt: een aantal computers (servers) zijn geclusterd zodat ze als één gigantische computer kunnen functioneren. Boven dat cluster worden virtuele computers ingezet.

Vanuit een marketing- en bedrijfsperspectief kan “cloud” een van de verschillende dingen betekenen.

 • Infrastructure as a Service (IaaS): Dit is wat er gebeurt wanneer een bedrijf eigenaar is van echte hardware, een pool van geclusterde servers en toegang kan bieden tot virtuele machines, virtuele schijven en andere basiscomputerbronnen vanuit de grotere pool.
 • Platform as a Service (PaaS): Iemand (die eigenaar is van de servers of mogelijk infrastructuur gebruikt als een service van een andere provider) voert besturingssystemen en webservers uit bovenop virtuele machines en levert deze aan anderen voor hun computerbehoeften. Dit is wat een webhostingbedrijf doet.
 • Software as a Service (SaaS): Iemand heeft een applicatie gebouwd die anderen kunnen gebruiken en host deze op een platform dat ze al dan niet bezitten. Dropbox, Google Apps en andere op abonnementen gebaseerde webapplicaties zijn hiervan een voorbeeld.

Over het algemeen betekent ‘verhuizen naar de cloud’ of iets doen ‘in de cloud’ simpelweg het opslaan van gegevens of het uitvoeren van applicaties op de geclusterde apparatuur van iemand anders. Het betekent dat ze consumenten zijn van Software, Platform of Infrastructure as a Service.

Soms zijn deze drie lagen eigendom van dezelfde organisatie. Vaak zijn ze dat niet.

Het probleem met “Cloud” als metafoor

Het is gemakkelijk om aan de cloud te denken als een etherische mist van computerbronnen: licht, luchtig en ver boven ons. Het probleem hiermee is dat het ver verwijderd is van de waarheid. Wolken bestaan ​​uit fysieke machines, met fysieke draden en fysieke schijven.

Dit heeft een aantal implicaties voor de manier waarop we cloudservices gebruiken en gebruiken, maar het grootste probleem is beveiliging.

Wie heeft toegang tot die gegevens als u gegevens opslaat in een “cloudgebaseerde” toepassing voor gegevensopslag? Weet u zelfs waar die gegevens fysiek zijn? Het kan bijna overal zijn, ook in een ander land.

Een betere metafoor kan ‘pooled’ of ‘clustered’ computing zijn, en nog beter zou zijn om te zeggen wat er eigenlijk wordt bedoeld – of dat nu infrastructuur, platform of software as a service is..

De cloud en uw bedrijf

Je baas heeft een artikel in een tijdschrift gelezen over hoe “Cloud Computing” de volgende grote stap is. Nu moet je erachter komen wat dat betekent en hoe je het moet doen. Hoe kunt u profiteren van deze trend in cloud computing?

Je kunt cloud computing doen als producent of als consument, of beide.

Producent van Cloud Services

Er wordt vaak gezegd dat de mensen die schoppen verkopen in een goudkoorts meer geld verdienen dan de mensen die naar goud graven.

Dit geldt ook voor “de Cloud” – mensen die een of andere clouddienst aanbieden, zijn de grootste winnaars, en hoe fundamenteler de dienst, hoe groter de beloning.

Het aanbieden van IaaS of PaaS valt een beetje buiten het bereik van deze handleiding en de meeste mensen lezen het, maar SaaS (software as a service) is dat misschien niet.

Als u software verkoopt, is het misschien mogelijk om uw toepassing opnieuw voor te stellen als een SaaS-aanbod.

In plaats van applicaties te leveren die clients op hun eigen computers en servers moeten uitvoeren, kunt u mogelijk toegang tot software bieden via een webbrowser of een web-verbonden desktop-applicatie.

Consument van Cloud Services

Wanneer de meeste bedrijven praten over de voordelen van cloud computing, hebben ze het over de voordelen van het gebruik van cloudservices (platform of infrastructuur) in plaats van zelf conventionele rekenkracht te produceren.

 • Een bedrijf gebruikte van oudsher een desktop-projectbeheersysteem dat gegevens op een lokale server deelde. Ze gaan naar een online applicatie waar gebruikers inloggen vanuit een webbrowser. Dit is Software as a Service (SaaS).
 • Een webapplicatiebedrijf dat de SaaS-projectbeheertoepassing levert, heeft de applicatie traditioneel gehost op hun eigen server. Ze verhuizen naar hun applicatie naar een “Cloud Based” Virtual Private Server bij een hostingbedrijf. Dit is Platform as a Service (PaaS).
 • Het hostingbedrijf bezit eigenlijk geen datacenters, maar koopt eerder onbewerkte rekenkracht van Amazon Web Services (Amazon AWS). Dit is Infrastructure as a Service (IaaS).

Deze kunnen allemaal worden omschreven als vormen van ‘cloud computing’.

Het voordeel van elk is dat iets dat u eerder had moeten kopen (tegen aanzienlijke kapitaalkosten) nu kan worden betaald terwijl het wordt gebruikt.

Dit is vooral voordelig als u niet zelf de voordelen van een volledige server nodig heeft, of als u de kosten vooraf niet kunt betalen.

Cloud Hosting

Wat heeft dit allemaal te maken met webhosting?

Veel webhostingbedrijven verkopen een soort ‘cloudhosting’-plan. Dit is meestal een vorm van VPS-hosting, waarbij de VPS bovenop een cloud (cluster van computers) zit in plaats van rechtstreeks op serverhardware.

Veel gedeelde hostingplannen werken ook op deze manier, met tientallen of honderden hostingklanten die een enkele VPS delen, die zelf een van de vele is bovenop een pool van computerbronnen.

Het hostingbedrijf is al dan niet eigenaar van de hardware; ze kunnen hun eigen cloudinfrastructuur creëren of deze als een service van een andere provider gebruiken.

Het voordeel voor de klant is dat cloudgebaseerde hosting (door sommige providers ook wel “grid hosting” genoemd) inherent schaalbaar is. In plaats van een enkele machine met opslag-, geheugen- en CPU-limieten, heeft een virtuele machine op een cloudserver geen harde fysieke limiet.

Als de activiteit piekt, kan deze een groter percentage van de totale pool gebruiken; als de pool te groot wordt, kan er meer hardware aan worden toegevoegd.

Of een hostingbedrijf zijn aanbod factureert als ‘cloud’ of niet, het hoeft u niet echt zorgen te maken als webhostingklant.

De meeste webhosts houden zich bezig met een of andere vorm van clustering en virtualisatie, dus in sommige opzichten kan bijna elk hostingplan worden omschreven als ‘cloudgebaseerd’. De term heeft een betekenis, maar als marketingpitch is het bijna zinloos.

Hoofdstuk 8: E-mail, webmail en e-mailservers

E-mail-, webmail- en mailservers

Fundamenteler dan het runnen van een website is het belang van een betrouwbare e-mailservice.

U heeft een aantal opties bij het opzetten van uw eigen e-mailservice voor uw bedrijf. Je zult beter in staat zijn om de juiste optie voor jezelf te kiezen als je een beetje begrijpt hoe het allemaal werkt.

Tip: Een eenvoudige manier om e-mail @ uwdomein.com te krijgen, is door Gmail te gebruiken met uw eigen domeinnaam. Het is relatief eenvoudig in te stellen en komt veel voor.

Als u uw webhost liever voor e-mail gebruikt, lees dan verder om beter te begrijpen wat een host met betrekking tot e-mail moet bieden

E-mail en domeinnamen

Zoals u vrijwel zeker weet, hebben e-mailadressen de volgende vorm:

[email beveiligd]

Alles vóór het @ -teken is de lokale naam en alles erna is de domeinnaam.

Het is een zeer slechte gewoonte, en helaas veel te gebruikelijk, dat kleine organisaties en enige beoefenaars een commerciële e-mailservice gebruiken met een domeinnaam zoals @ gmail.com of @ aol.com. Dit is een slechte gewoonte omdat het er onprofessioneel en amateuristisch uitziet.

Het is een heel klein punt, maar het heeft een grote impact op de manier waarop uw klanten en potentiële klanten over u denken.

E-mailservers en klanten

E-mail gebruiken vereist twee dingen: een e-mailserver en een e-mailclient.

De e-mailserver is een stukje software dat op de server (computer) draait en constant verbonden is met het internet. Het ontvangt en verwerkt alle e-mail die ernaar wordt verzonden en verzendt elke e-mail die u hem wilt sturen.

De e-mailclient is de app die u gebruikt om uw e-mail te bekijken. Dit kan een app op je telefoon zijn, iets dat je in een webbrowser bekijkt of een desktop-applicatie zoals Microsoft Outlook.

De client controleert de mailserver op nieuwe berichten en slaat deze op om te bekijken. Het biedt een interface voor het lezen en schrijven van berichten. Het verzendt uitgaande berichten naar de server, die ze naar de beoogde ontvangers stuurt.

De server en de client zijn twee verschillende soorten software en ze communiceren via gestandaardiseerde protocollen (POP en IMAP; zie hieronder). Dit betekent dat de keuze van de server en de keuze van de klant onafhankelijk van elkaar zijn.

Mensen raken hier de hele tijd door in de war.

Een van de meest gehoorde redenen waarom mensen niet willen overschakelen van hun persoonlijke e-mailadressen naar door de organisatie beheerde e-mailadressen, is dat ze niet willen veranderen hoe ze e-mail lezen en schrijven. Ze gebruiken Outlook of Apple’s e-mail en ze denken dat ze moeten veranderen. Dit is niet het geval.

De meeste e-mailclients kunnen probleemloos verbinding maken met de meeste e-mailservers. Sterker nog, de meeste e-mailclients kunnen verbinding maken met meerdere e-mailservers en tegelijkertijd met meerdere e-mailaccounts werken.

Dit betekent dat iemand die (bijvoorbeeld) Outlook op zijn computer gebruikt om zijn persoonlijke e-mailaccount te controleren, dit ook kan instellen om zijn professionele e-mail te controleren.

E-mailprotocollen: POP en IMAP

POP versus IMAP

De twee dominante e-mailprotocollen zijn POP en IMAP. (Een protocol is een gestandaardiseerde manier om informatie van de ene plaats naar de andere te verplaatsen.)

POP staat voor “Post Office Protocol”. U zult het soms zien als “POP3”, omdat het protocol in de derde iteratie zit.

IMAP staat voor “Internet Message Access Protocol”.

Beide zijn manieren om berichtinformatie van servers naar clients te verplaatsen, maar ze verschillen verder erg van elkaar.

POP is gebaseerd op een “Post Office” -model. De server bezorgt berichten aan u, maar bewaart ze anders niet en slaat er geen statusinformatie over op. IMAP biedt een hoge mate van synchronisatie tussen de server en de client.

U wilt IMAP meestal gebruiken. Met IMAP worden de details of u een bericht hebt gelezen, de inhoud van concepten en andere informatie over uw eigen interactie met e-mail opgeslagen op de server.

Dit betekent dat uw e-mailervaring volledig wordt gesynchroniseerd, zelfs als u meerdere apparaten gebruikt, zoals uw laptop en uw telefoon, om dezelfde e-mail te lezen.

Wanneer u naar webhostingplannen kijkt, moet u er een vinden die IMAP op de e-mailserver ondersteunt.

Manieren om toegang te krijgen tot e-mail – klanten, webmail

Als u uw e-mail via de e-mailserver op uw webhostingaccount uitvoert, heeft u een aantal verschillende opties om er toegang toe te krijgen.

De “traditionele” manier is om een ​​e-mailclienttoepassing op uw eigen computer te gebruiken. Dit kan Outlook, Apple Mail, de e-mailclient op je telefoon of een ander soortgelijk programma zijn.

Webmail is een andere optie die door de meeste webhosts wordt aangeboden. De clienttoepassing wordt uitgevoerd in uw webbrowser en u opent uw e-mail door u aan te melden bij uw hostingaccount en vervolgens de webmailpagina te openen.

De twee meest populaire webmailclienttoepassingen zijn Squirrel Mail en RoundCube. Als u geen lokale client-app wilt uitvoeren, moet u controleren of uw hostingaccount toegang biedt tot een van deze twee applicaties. (Velen bieden beide.)

Een klant opzetten

Volledige instructies voor het instellen van een client vallen een beetje buiten het bereik van deze gids, dus ik zal slechts een paar dingen noemen om je op weg te helpen.

Over het algemeen heeft uw e-mailclient een soort installatieprogramma waarmee u e-mailaccounts kunt toevoegen om te controleren. Elk account heeft een naam, server, wachtwoord en wat informatie over het protocol nodig.

De informatie die u nodig hebt om dit in te stellen, is beschikbaar via het configuratiescherm van uw webhosting. Ergens in de buurt van de interface waar u nieuwe e-mailadressen en wachtwoorden instelt, is er een manier om inloggegevens te bekijken.

Dit geeft u alle details die u nodig heeft voor het instellen van het account in uw klant. Het is meestal een heel eenvoudig proces.

Andere opties

Een andere optie is om e-mail helemaal uit te besteden. In plaats van e-mail te laten lopen via de e-mailserver die is gekoppeld aan uw hostingaccount, kunt u uw DNS-record instellen om samen te werken met een commerciële e-mailprovider (zoals Gmail / Google Apps, bijvoorbeeld).

Met deze setup krijgt u alle functies en gebruikerservaring van de commerciële e-mailprovider, met uw eigen domeinnaam.

Ten slotte is een zeer eenvoudige oplossing om een ​​e-mailverzender in te stellen die e-mail naar uw merke-mailadres verzendt naar welk persoonlijk e-mailadres u al heeft.

Dit is een goede oplossing voor persoonlijke bloggers en zeer kleine eenmanszaken. Het nadeel is dat je altijd antwoordt vanaf je persoonlijke e-mailadres.

E-mail van toepassing

Als u af en toe e-mails verzendt via uw applicatie (zoals registratie-e-mails, e-mails voor wachtwoordherstel, facturen, ontvangstbewijzen, enzovoort), gebeurt dit meestal niet via de mailserver.

Dit soort berichten wordt ‘transactionele e-mail’ genoemd en wordt meestal niet verzonden via de mailserver van uw hostingaccount, maar wordt verzonden vanuit de applicatiecode zelf.

Als het volume buitensporig is (zoals kan gebeuren met een populaire e-commercesite), wordt de e-mail van de applicatie een extra belasting voor de bronnen van een hostingaccount.

Als u veel bedrijfskritische transactionele e-mail verzendt, kunt u overwegen uw toepassings-e-mail uit te besteden aan een premiumservice. Deze werken meestal als plug-ins voor uw CMS- of e-commercesoftware.

Mailinglijsten en marketingmail

De meeste gedeelde hostingplannen hebben specifieke Servicevoorwaarden die het gebruik van uw mailserver of toepassingsmailmogelijkheden verbieden om e-mails naar grote lijsten met mensen te sturen.

Als je een VPS of dedicated server gebruikt, heb je mogelijk geen TOS-beperkingen om dit te voorkomen. Toch is het geen echt goed idee (daarom willen plannen van gedeelde servers niet dat je het doet).

De wetten tegen spam-e-mail zijn zeer specifiek en het is geen goed idee om zelf te bedenken hoe u zich daaraan kunt houden. Bovendien kan de doe-het-zelfbenadering, vanwege het grote aantal variabelen waar spamblokkerende hulpprogramma’s naar kijken, ernstige problemen met de afleverbaarheid veroorzaken.

Voor de meeste doeleinden is uw beste optie voor het op de markt brengen van e-mail een commerciële aanbieder zoals Constant Contact of Hubspot.

Overzicht

Bedrijven en organisaties moeten e-mail met een domeinnaam en geen persoonlijke e-mailadressen gebruiken voor zakelijke communicatie.

E-mail wordt verzonden naar en ontvangen van internet door een softwareapplicatie die een mailserver wordt genoemd. De gebruiker leest en schrijft e-mail vanuit een applicatie die een mailclient wordt genoemd. De keuze van elk is onafhankelijk van de keuze van de ander.

Opties voor toegang tot e-mail zijn lokale klanten, webmail-klanten en het gebruik van een commercieel account als klant. Als alternatief kunt u het volledig uitbesteden door uw merkdomein te koppelen aan een commerciële e-mailprovider.

Twee bijzaken met betrekking tot e-mail zijn toepassings-e-mail en marketing-e-mail.

Applicatie-e-mail, of transactionele e-mail, is e-mail verzonden vanuit de applicatiecode van uw site, gerelateerd aan het functioneren van de site zelf. Dit is meestal niet verbonden met uw e-mailserver.

Meestal hoeft u zich geen zorgen te maken of na te denken over dit soort e-mail – het gebeurt gewoon. Als u een zeer groot aantal verzendt, wilt u misschien kijken naar uitbestede transactionele e-mailoplossingen.

Marketing-e-mail, zoals nieuwsbrieven die worden verzonden naar mensen die zich hebben aangemeld om ze te ontvangen, is onderworpen aan zeer strikte wetten en aan de Servicevoorwaarden van het account.

Om deze reden is een commerciële aanbieder van e-mailmarketingservices meestal de beste optie.

Protip: gebruik voor- en achternaam

Veel organisaties gebruiken rare patronen om de namen van individuen te vertalen naar namen van e-mailadressen. De meeste hiervan schalen niet goed.

Als u alleen voornamen gebruikt, is het slechts een kwestie van tijd voordat u iemand inhuurt met een dubbele naam. (Ik werkte ooit voor een bedrijf met drie mensen genaamd “Jeff”, samen met een voormalige werknemer en twee grote klanten die ook “Jeff” heetten.)

Andere organisaties doen leuke dingen zoals de eerste voor- en achternaam. Dat vergroot je zwembad een beetje, maar niet genoeg. En het kan verwarrend en moeilijk te lezen zijn. En het is nog maar een kwestie van tijd voordat u John Doe en Jane Doe in uw organisatie laat werken.

Wanneer je deze naambotsingen hebt, eindig je met één persoon (de eerste ingehuurd) om de “canonieke” versie te hebben, en dan zit de tweede persoon vast met zoiets als jsmith2 of jdoe1967.

Dit is niet goed.

Hoewel niet helemaal perfect, ben ik voor het formulier firstname.lastname. Dit maakt het veel minder waarschijnlijk dat u een naambotsing krijgt.

Als u een botsing van de naam heeft, moet u ervoor zorgen dat beide partijen voornaam.middelenaam.achternaam gebruiken, of (als het logischer is), voornaam.achternaam.afdeling.

De ene persoon met de standaardversie en de andere met de niet-standaardversie garandeert vrijwel dat een van hen regelmatig de e-mail van de ander ontvangt.

Veel scholen lopen tegen dit probleem aan met e-mailadressen die aan studenten zijn toegewezen. Ik begrijp niet echt waarom het zo’n veelvoorkomend probleem is, omdat het zo’n voor de hand liggend en voorspelbaar probleem is dat naar voren komt.

Voor scholen raad ik voornaam.achternaam.jaar aan, waarbij het jaar ofwel het inschrijvingsjaar ofwel het afstudeerjaar is. (Vier cijfers alstublieft.)

Wilt u weten welke webhost het beste bij u past? Lees onze klantenrecensies van de meest populaire hostingbedrijven.

Hoofdstuk 9: Veelgemaakte fouten bij het winkelen voor webhosting

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op een aantal typische fouten die worden gemaakt door beginnende hosting-kopers, en hoe deze kunnen worden voorkomen. Het trekt ook het gordijn achter een aantal marketingtactieken die worden gebruikt door webhostingbedrijven.

Kopen op prijs

Er zijn twee concurrerende verhalen die worden aangeboden door webhostingbedrijven:

 • Alle webhosting is in principe hetzelfde, dus koop het goedkoopste wat je kunt vinden.
 • Kwaliteit kost geld, dus koop de duurste hosting die u zich kunt veroorloven.

Geen van beide is echt nauwkeurig.

De goedkope hostingbedrijven promoten het idee dat webhosting in wezen een handelsartikel is, en daarom is de prijs het enige dat er echt toe doet.

Ze vallen helemaal over zichzelf om het goedkoopste maandtarief aan te bieden, samen met kortingsbonnen en specials en kortingen. Het is een race to the bottom die niemand echt wint (zeker niet de klant).

Er zit natuurlijk een kern van waarheid in: hardware is een relatief goedkope grondstof en de meeste software die door webhostingbedrijven wordt gebruikt, is gratis. Vaak is er op meetbare manieren, zoals CPU-snelheid en bandbreedte, niet veel verschil tussen een $ 3 / maand en een $ 6 / maand host.

Maar het verschil dat een paar dollar kan kopen in termen van klantenservice en technische expertise is echt heel opmerkelijk.

Een ander ding om te beseffen over goedkope webhosts is dat de enige manier waarop ze het zich kunnen veroorloven om zo goedkoop hosting te verkopen, is om in volume te verkopen en mensen lang aan boord te houden. Dit betekent verschillende dingen:

 • Er zullen meer klanten zijn gegroepeerd op een enkele gedeelde server.
 • Er zal relatief weinig aandacht zijn voor individuele zaken, omdat er te veel individuen zijn om op te letten.
 • Er zullen stimulansen zijn om voor langlopende contracten te betalen.
 • Er zullen moeilijkheden zijn bij het verplaatsen of overdragen.

De laatste is bijzonder lastig en lijkt alleen te komen met shared hostingproviders in het bereik van minder dan $ 5.

Ze zullen URL-overdracht tot een ingewikkeld proces met meerdere stappen maken; ze geven geen instructies voor het ontgrendelen of overdragen van domeinen ergens in de helpbestanden; ze vereisen telefonische verificatie van annulering; ze verbergen knoppen voor het afhandelen van overdracht en annulering onder vaag benoemde menulabels; ze zullen hun FAQ en kennisbank overspoelen met artikelen over het overzetten naar hun service, om “over te zetten” artikelen naar beneden te duwen in de resultaten van zoekmachines.

Ze zeggen ‘je krijgt waar je voor betaalt’. Bij discount webhosting krijg je daar vaak nog veel meer bovenop.

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich natuurlijk de “u zult zo trots zijn dat u het zich kunt veroorloven” premium webhosting.

Soms is dit opzettelijk te duur voor wat het is – een hostingbedrijf verkoopt een redelijk standaard VPS-abonnement en kleedt het aan met woorden als “razendsnel” en “ondersteuning voor witte handschoenen” en vraagt ​​tweemaal zoveel als een vergelijkbaar plan van een ander bedrijf.

Vaker is het probleem simpelweg te veel verkopen. Als je een persoonlijke blog hebt die door een paar honderd mensen zal worden gelezen, heb je waarschijnlijk de Turbo-Charged Premium 3000X ClusterRack Edge Server met watergekoelde multiplexing niet nodig.

Het marketingprobleem verergeren is de neiging van kopers om op prijs te vergelijken en iets in het midden te kopen. Een deel van de reden voor webhosting van $ 2,50 / maand is dat het het plan van $ 5,50 / maand lijkt op een redelijke mid-grade oplossing, in plaats van gewoon een goedkoop shared hostingplan.

Een betere aanpak is om erachter te komen welk type hosting u eerst nodig heeft (zie het hoofdstuk in deze handleiding Verschillende soorten hosting) en vervolgens op zoek te gaan naar goed beoordeelde en hooggewaardeerde bedrijven die dat type abonnement aanbieden..

Als het gaat om twee opties die zeer vergelijkbare functies hebben en even goed worden beoordeeld, dan kunt u erover nadenken om de goedkopere te kiezen om een ​​paar dollar te besparen.

Maar meestal, zodra u bij de twee of drie hostingbedrijven en plannen komt die aan uw behoeften voldoen, zult u merken dat ze heel dicht bij elkaar zullen worden geprijsd.

En als je echt een paar dollar moet besparen, gebruik dan een van onze kortingsbonnen.

Aandacht besteden aan tv-advertenties

Tv-commercials zijn extreem duur, wat betekent dat een hostingbedrijf dat veel commercials produceert, dat geld niet uitgeeft aan technologie of klantenondersteuning.

Bovendien creëren tv-advertenties een kunstmatig gevoel van reputatie. (“Ik heb van ze gehoord – ze moeten goed zijn.”) Deze kunstmatig opgeblazen reputatie stelt hen in staat meer in rekening te brengen dan even goede hostingbedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden.

Geloven Affiliate Reviews

Als je toevallig een te positieve recensie tegenkomt die suggereert dat een bepaalde host de beste optie is voor alle mensen, en het toevallig een link heeft naar de aankooppagina van het hostingbedrijf, kun je er volledig zeker van zijn dat dit is een affiliate marketing link.

Nu – dit is belangrijk – er is niets mis met affiliate marketing of website reviews. (Dat is wat we hier doen bij WhoIsHostingThis, als je het niet had gemerkt.)

Het is echter belangrijk om objectief en niet bevooroordeeld te zijn. Onze beoordelingen en beoordelingen zijn afkomstig van echte mensen die over hun eigenlijke ervaringen praten, en niet van ons alleen maar om een ​​heleboel goede dingen te zeggen om u aan het kopen te krijgen.

Daarnaast bieden we beoordelingen, beoordelingen en informatie over honderden hostingbedrijven, niet alleen degene met de hoge affiliate-uitbetaling.

Dus waar u op wilt letten terwijl u hostingbedrijven onderzoekt, zijn websites die overdreven toegewijd lijken aan een bepaald hostingbedrijf, of waar alle beoordelingen positief zijn.

Kopen op basis van slechte functies

Er is veel gratis software beschikbaar. Een deel ervan is Open Source, een deel is freeware, een deel is een gratis proefversie van premium software.

Er is een aantal fantastische gratis software – WordPress, Drupal, Ruby on Rails. Maar er is ook een ongelooflijke hoeveelheid slechte, gratis software.

Veel webhostingbedrijven stellen een heleboel van dit spul beschikbaar als een gratis installatie met één klik. Het is niet de bedoeling dat je al deze dingen gebruikt, het is een marketingtruc. Ze stellen het beschikbaar zodat ze kunnen zeggen “meer dan 150 gratis softwaretoepassingen beschikbaar bij aankoop van een hostingplan.”

Negeer dit spul. Het is geen nuttige software, maar het is ook geen slecht teken als een hostingbedrijf op deze manier adverteert. (Dat wil zeggen: ze doen het allemaal. Oordeel niet.)

Zoek uit wat u specifiek wilt doen – schrijf een blog, voer een podcast uit, stel een wiki in – en zoek vervolgens de software die dat doel het beste dient, en zoek vervolgens een host die dit ondersteunt.

Kies niet zomaar een webhostingbedrijf en blader dan door hun gratis app-sectie en begin met het runnen van uw website op Free Page Web Creator Plus 1998.

Alles lezen over SEO en webhosting

(Behalve dit natuurlijk.)

SEO – Search Engine Optimization – is altijd een hot topic, en de mensen die er goed in zijn, zijn degenen die je zult vinden als je er informatie over gaat zoeken in een zoekmachine (grappig hoe dat uitpakt). Maar veel van de inhoud van “SEO en webhosting” is op zijn best nauwelijks accuraat.

Er wordt voortdurend beweerd dat het delen van een IP in een gedeeld hostingplan “slecht is voor SEO”. (Dat is het meestal niet.) Er zijn parallelle claims dat het kopen van een hostingfunctie de SEO zal verbeteren. (Meestal niet.)

Zelfs als er een kleine verbetering is voor sommige van deze dingen (het verkrijgen van een HTTPS-certificaat is blijkbaar gunstig), zal het verschil nauwelijks uitmaken, tenzij u zich in een zeer competitieve niche bevindt.

En dan zou je nog duizend andere dingen moeten weten, naast het gerucht dat je hoorde over strafbare sites van Google die worden gehost in de Central Time Zone.

SEO-basics zijn heel eenvoudig: maak veel goede inhoud en moedig mensen aan om ernaar te delen en ernaar te linken. Het meest voordelige dat u vanuit een hostingstandpunt kunt doen, is om voor snelheid te gaan – zowel zoekmachines als gewone mensen geven de voorkeur aan snelle websites.

Geloven in Uptime-garanties

Veel webhostingbedrijven adverteren met een uptime-garantie – 99,9% of zoiets.

Geloof het niet. Het maakt niet uit.

Om te beginnen is er bijna geen manier om de werkelijke hoeveelheid uptime te berekenen die uw specifieke site heeft, tenzij u deze voortdurend controleert en logboeken bijhoudt.

Ook is de manier waarop het bedrijf de “uptime” daadwerkelijk berekent, niet bepaald in uw voordeel. Het kan voorkomen op alle websites binnen een bepaald hostingplan, niet op uw site.

Bovendien bedraagt ​​de downtime van 0,1% in de loop van een week nog steeds meer dan tien minuten. Dat kan eens per maand een storing van 45 minuten zijn, wat u niet wilt, of een reeks minuutstoringen die een slechte ervaring veroorzaken, maar nauwelijks worden geregistreerd als ‘downtime’.

Het belangrijkste is dat dit soort garanties nergens door wordt ondersteund. Als uw site uitvalt en u een grote verkoop verliest, zal het hostingbedrijf u niet vergoeden voor uw verloren inkomen.

Het meeste dat u ooit uit een uptime-garantie zult halen, is een terugbetaling, maar dan krijgt u te maken met het verplaatsen van uw site en het vinden van een nieuw hostingbedrijf.

Alle hostingbedrijven hebben af ​​en toe kleine problemen en elke website zal af en toe wat downtime ervaren. Kijk naar gebruikersrecensies en andere statistieken om de algehele betrouwbaarheid van een host te bepalen, vooral als het om een ​​missiekritieke bedrijfswebsite gaat.

Maar negeer de garanties – ze zijn zinloos.

Het verkeerde hostingplan kopen

Bijna altijd gebeurt dit wanneer mensen minder kopen dan ze nodig hebben.

Goedkope, gedeelde hostingplannen zijn zo gewoon geworden dat ze bijna het “normale” plan lijken. Dit is wat je krijgt als je niets te luxe nodig hebt.

Shared hosting is geweldig, ja. Het is een voordelige keuze voor persoonlijke blogs, kleine bedrijven, kerken, clubs of lokale non-profitorganisaties.

Maar als u een online bedrijf wilt runnen, een grote merkaanwezigheid wilt lanceren, video wilt streamen of nieuwe software wilt ontwikkelen – echt, als u iets anders wilt doen dan een eenvoudige WordPress-site opzetten met een paar honderd bezoekers – dan is er een goede kans dat u iets meer kracht nodig heeft dan een gedeeld hostingplan van $ 4,95 / maand.

Zorgen voor gratis domeinen

Veel hostingbedrijven maken veel uit over hoe u een “gratis domeinnaam!” bij aankoop van een hostingpakket. Dit is geen geweldig voordeel omdat:

 • Domeinnamen zijn niet erg duur, dus u kunt er gewoon een kopen.
 • Als u uw domeinnaam bij uw hostingbedrijf heeft, wordt het in de toekomst moeilijker om over te stappen, dus u kunt uw domeinnaam beter ergens anders registreren.
 • Een alternatieve strategie is om een ​​betrouwbare domeinnaamregistreerder te vinden en deze te gebruiken voor al uw echte domeinen (of dat nu één of duizend zijn), en vervolgens de DNS-records daar te gebruiken om het te verwijzen naar de hostingsite waarop u uw website beheert.

U kunt een dummy-URL gebruiken als de gratis URL wanneer u zich registreert voor uw hostingplan. Dit houdt uw domeinnaam en uw hostingplanaccounts gescheiden, wat het leven in de toekomst zoveel gemakkelijker maakt als u besluit om naar een andere webhost te verhuizen.

Extra betalen voor dingen die u niet nodig heeft

Wanneer u hosting koopt, zijn er tijdens het afrekenproces een aantal “upsell” -items die doorgaans worden aangeboden. Sommigen van hen zijn nuttig, maar pas op dat u tijdens het proces niet gewoon op ‘Doorgaan’ klikt zonder te controleren of u geen dingen koopt die u niet nodig heeft.

Enkele veelvoorkomende add-on-aanbiedingen zijn:

 • Domeinnaam privacy: Dit kan handig zijn als u geen apart bedrijfsadres heeft en u niet wilt dat uw huisadres openbaar wordt gemaakt in verband met de website. Maar het is meestal te duur, tussen $ 5 en $ 15 per jaar, zelfs als je een gratis domeinnaam hebt gekocht. Sommige kortingsregistrators voegden gratis privacy toe, wat een andere goede reden is om naast uw hostingbedrijf een aparte registrar te gebruiken.
 • Toegewijd IP en SSL-certificaat: U kunt geen SSL krijgen tenzij u uw eigen IP-adres heeft, en de enige echte reden om uw eigen IP-adres te krijgen, is om een ​​SSL-certificaat te hebben, dus deze worden vaak gebundeld. SSL-certificaten zijn belangrijk als u een e-commercesite heeft of een site die gevoelige gebruikersinformatie ontvangt. Als u van plan bent zo’n site te runnen, wilt u misschien de gebundelde korting krijgen wanneer u hosting koopt. Als je net een persoonlijke blog opzet, is er echt geen reden om het geld uit te geven.
 • Back-upservices: U moet een back-up van uw websitebestanden en database maken, dus het is logisch dat hostingbedrijven back-upservices aanbieden bij het afrekenen. De keuze van het back-upplatform zal echter zeker ten goede komen aan het hostingbedrijf dat het aan u verkoopt, en is misschien niet de beste optie voor uzelf. Back-ups gescheiden houden van uw hoofdhostingbedrijf kan nuttig zijn als er in de toekomst ooit een probleem is met het bedrijf en u opnieuw moet beginnen met back-ups op een andere server.
 • Webdesign, SEO, of Business Consulting: Vermijd dit vrijwel altijd. Als u een webdesigner wilt inhuren, huur er dan een lokaal in waar u mee kunt praten. De soorten webdesign die je voor $ 20 krijgt op het moment van aankoop, zijn dat bedrag meestal niet waard, en je zou het beter kunnen doen met WordPress en een paar minuten bladeren door gratis thema’s.

“Unlimited” nemen tegen nominale waarde

Gedeelde hostingplannen worden bijna altijd geadverteerd als zijnde “onbeperkt”. Ze hebben mogelijk verschillende soorten onbeperkt:

 • Onbeperkte Bandbreedte
 • Onbeperkte opslag
 • Onbeperkte e-mailaccounts
 • Onbeperkte domeinen
 • Onbeperkte subdomeinen
 • Onbeperkte websites

Het probleem met “onbeperkt” is dat het meestal beperkt is. De eerste beperking die hosts in hun Servicevoorwaarden plaatsen, heeft betrekking op soorten gebruik.

Ze kunnen bijvoorbeeld onbeperkte opslag toestaan, maar dan specifiek het gebruik van het hostingaccount voor persoonlijke bestandsopslag verbieden. Gewoonlijk specificeert de Servicevoorwaardenovereenkomst dat al het gebruik in verband moet staan ​​met een openbaar toegankelijke website.

Ze kunnen ook specifiek bepaalde soorten media verbieden of streaming niet toestaan.

Als uw site tenslotte te populair wordt en te veel bronnen begint te trekken, behouden de meeste hostingbedrijven zich het recht voor om uw bandbreedte te vertragen (het verkeer vertragen), u uit het plan te verwijderen of een betaalde upgrade naar een ander serviceniveau te eisen.

De Servicevoorwaarden niet lezen

We zijn er allemaal aan gewend geraakt om ‘Doorgaan’ te raken bij online overeenkomsten waarbij we nauwelijks nadenken over de implicaties van deze contracten. Dit is de hele tijd een fout, maar het is vooral een fout bij webhosting.

Veel hostingplannen hebben Servicevoorwaarden die specifiek een aantal zaken niet toestaan: bestandsopslag, mediastreaming, het uitvoeren van SaaS-applicaties.

Zorg ervoor dat u begrijpt welke activiteiten u wel en niet mag ondernemen met uw gastheer voordat u een beslissing neemt, vooral als u van plan bent iets interessants te doen.

“Webhosting” googelen

Naar de top van de pagina gaan met een zoekmachine heeft bijna niets te maken met de vraag of een hostingbedrijf goed is, en verschijnen in de betaalde advertenties betekent alleen dat het hostingbedrijf bereid is veel te betalen voor advertenties (die klikken zijn zeer duur).

In plaats van te vertrouwen op de SEO-mogelijkheden van een hostingbedrijf (dat is niet wat u koopt), kunt u onze vergelijkingsgidsen gebruiken om duizenden plannen van honderden hostingproviders te doorzoeken. U kunt zoeken naar specifieke soorten plannen, ondersteuning voor specifieke functies en allerlei andere specifieke kenmerken.

Beknibbelen op service

Twee hostingbedrijven hebben vergelijkbare plannen, vergelijkbare reputaties en even goede recensies en beoordelingen. Een daarvan is een paar dollar per maand goedkoper, maar telefonische ondersteuning is alleen tijdens kantooruren in Chicago. De andere kost meer, maar heeft 24/7 telefonische ondersteuning.

Beknibbel niet op service. Vooral als dit uw eerste website of uw eerste webhostingaccount is.

Er zullen problemen zijn. Het maakt niet uit hoe goed uw hostingbedrijf is, hoe eenvoudig uw website ook is – er zal altijd een probleem zijn. Als dat gebeurt, wil je iemand hebben om te bellen.

Klaar om een ​​website te starten? Vind de perfecte host met behulp van onze deskundige en gebruikersrecensies voor webhosting.

iPic – ‘s werelds eerste kleinste server

Computers zijn kleiner en kleiner geworden – en goedkoper – en als gevolg daarvan zetten we computers nu in van alles en nog wat.

Het is zoveel gemakkelijker om computers voor algemeen gebruik te bouwen dan taakspecifieke hardware dat veel apparaten en hardware eigenlijk een volwaardige computer zijn – uw printer en uw router zijn computers met besturingssystemen en bestandsmappen.

Arduino en Raspberry Pi zijn beide goedkope stukjes hardware die Linux gebruiken – dat klopt, het zijn kleine computers.

Vandaag kunt u, als u dat echt wilt, een website bedienen vanaf uw smartphone of zelfs uw Apple Watch. We hebben zelfs gloeilampen met internet. En internetsokken.

Maar in de jaren negentig was de trend naar miniaturisatie begonnen, maar had deze niet het niveau bereikt dat we vandaag hebben bereikt. Hardware was nog steeds enigszins duur en het idee van een hele computer op een enkele kleine chip was gewoon niemand die erover nadacht.

Totdat iemand het deed.

In 1999 bouwde een CS-onderzoeker aan de Universiteit van Massachusetts de iPic – een complete webserver die draait op een kleine PIC-chip, ongeveer zo groot als een lieveheersbeestje.

De kleine hardware

De hardware voor deze miniatuur-wbserver was een kant-en-klare PIC 12C509A, een chip die destijds populair was in embedded systemen en veel werd gebruikt in technische engineeringprogramma’s omdat het relatief goedkoop was.

Daarop was de 24LC256 EEPROM-chip aangesloten, die werd gebruikt als de permanente opslag voor bestanden die door de kleine webserver werden bediend – in wezen als de harde schijf. Een derde component en laatste component was een zeer kleine stroomregelaar.

Deze drie componenten zijn met de hand op een kleine printplaat met elkaar verbonden; de draden nemen eigenlijk meer ruimte in beslag dan de componenten. In een gefabriceerde productierun kon de hele hardwarestapel worden gerepliceerd in een ruimte ter grootte van een luciferkop.

Dit alles is rechtstreeks verbonden met een internetrouter, net zoals een conventionele webserver is verbonden met een internetprovider. De iPic lijkt nu offline te zijn gehaald, maar in het begin van de jaren 2000 diende hij enkele jaren lang een handvol bestanden in vanaf een openbaar toegankelijke URL.

De kleine software

Hoewel de kleine chip deze webserver mogelijk maakte, was het eigenlijk meer een softwarevoortgang dan een hardwarevoortgang. De hardware was kant-en-klare componenten.

De vooruitgang was de kleine voetafdruk van de iPic TCP / IP-stack, de code waarvoor de ontwikkelaar in slechts 256 bytes kon passen.

De volledige stapel voor deze miniatuurwebserver was als volgt:

 1. De chip is een PIC 12C509A, draaiend op 4 MHz (interne RC-klok), die de
 2. IPic kleine TCP / IP-stack,
 3. een HTTP 1.0-compatibele webserver,
 4. een eenvoudige telnet-server (voor het bewerken van bestanden op de chip),
 5. een 24LC256 i2c EEPROM

De TCP / IP-stack is ook geen “speelgoed” -implementatie. Hoewel de ontwikkelaar het “wee tee cee pee” noemt, is het in feite een webhost die volledig voldoet aan de standaarden (vanaf 1999) en voldoet aan de vereisten van RFC-1122, Host Requirements Document.

Een interessant punt hier is dat hij meer ruimte had kunnen besparen als hij niet ter plaatse bestanden hoefde te bewerken. Dit is precies de situatie met de kleine computers die zijn ingebed in gloeilampen, stappentellers en allerlei andere apparaten.

Nog interessanter is dat de uitvinder de richting van de dingen leek te begrijpen. Verwijzend naar het eerste met internet verbonden apparaat, lijkt de oorspronkelijke aankondiging van de iPic vreemd genoeg vooruitstrevend in het licht van de groei van het internet der dingen.

“Ik zou dit willen zien als John Romkey’s Toaster-Net werkelijkheid wordt. Ik zou nu misschien elke lampfitting in mijn huis via internet kunnen inschakelen?

“Het aanbieden van webpagina’s vanuit bestanden is maar een heel klein deel van het verhaal. Onthoud dat een webbrowser niet alleen informatie toont die hij van een webserver heeft opgehaald, maar ook kan worden gebruikt om selecties te maken, op schakelaars en selectievakjes te klikken, functies in of uit te schakelen en instellingen te wijzigen en naar de externe computer en hebben de instellingen van kracht.

“Met de iPic is die externe computer nu gekrompen tot het formaat van een luciferkop en kost hij minder dan een dollar. Dit betekent dat je vrijwel elk apparaat of apparaat op een netwerk kunt aansluiten en je kunt het vanaf het netwerk bedienen. ”

Dat is vrijwel precies wat er is gebeurd. De iPic was de voorbode van de alomtegenwoordige internetconnectiviteit van elk apparaat, mogelijk gemaakt door de miniaturisatie van hardware en het instinct om elk aspect van ons echte leven te verbinden met het steeds groter wordende netwerk van netwerken.

iPic en andere Tiny Web Server-bronnen

Het originele bericht over de iPic-webserver blijft een fascinerende lezing, zelfs al die jaren later. We zijn zo snel gewend geraakt aan verbonden apparaten dat het interessant is om het begin van die trend te zien.

Even interessant is dit gearchiveerde gesprek over de kleinste webserver ter wereld.

Wat hier interessant is, is de combinatie van opwinding en scepsis over wat de ontwikkeling van kleine webservers betekent voor de toekomst van computers. Een commentator gaat zelfs zover dat hij de iPic een “hoax” noemt. Tegenwoordig twijfelt niemand eraan dat zo’n klein apparaatje mogelijk is.

Als u geïnteresseerd bent in het bouwen van uw eigen kleine webserver, heeft u enkele kleine webserversoftware nodig.

De nweb-server van IBM is een webserver die is geschreven in 200 regels C. Het voldoet aan de huidige webstandaarden en, het beste van alles, bevat een gedetailleerde tutorial en pseudocode om mensen te helpen begrijpen hoe een webserver echt werkt.

Dit is een geweldige bron voor mensen die meer willen weten over de interne werking van deze technologie.

PIC-microchips worden nog steeds geproduceerd en ze zijn de afgelopen anderhalf decennium krachtiger geworden. Je kunt ze kopen op microchipdirect.com en er zijn veel internet- en webgerelateerde projecten waar je aan kunt werken.

Twee alternatieve hardware-opties voor dit soort projecten zijn de afgelopen jaren opgegroeid, beide open source: Raspberry Pi en Arduino.

Verdere bronnen

Verdere middelen

Onze groeiende verzameling gidsen, bronnen en afbeeldingen om u te helpen webhosting en website-concepten beter te begrijpen:

 • HTML voor beginners – Ga aan de slag met coderen voor het web.
 • Geïllustreerde gidsen:
  • JPG, GIF & PNG – Vind het beste afbeeldingsformaat voor de taak.
  • Leren coderen – Welke taal moet je leren?
  • DIY-websitebouwers – Voors en tegens van WYSIWYG-tools.
  • Hoeveel kost een website? – De werkelijke kosten van uw site.

Zie onze blog voor onze nieuwste functies over webontwikkeling, en ook wanneer u op zoek bent naar een hostingbedrijf – u kunt de beste keuze voor uw behoeften onderzoeken door hostingrecensies te lezen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map