Visual Basic.NET Programming: een eenvoudige manier om Windows-apps te bouwen

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Microsoft Visual Basic en Visual Studio

Visual Studio is het belangrijkste ontwikkelingsproduct van Microsoft. Het is een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) die theoretisch is ontworpen om met elke programmeertaal te werken. Het was oorspronkelijk het meest geassocieerd met Java (Microsoft heeft nu de J ++ -taal stopgezet), C ++ en Visual Basic.

In de loop der jaren is het aantal talen toegenomen om zelfs Python en Ruby te ondersteunen. Maar tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt met C # en Visual Basic .NET (VB.NET).

Wat zit er in Visual Studio

De IDE is zo ontworpen dat het niet nodig is om erbuiten te werken. Het bevat de volgende basiselementen:

 • Broncode-editor.
 • Debugger.
 • Ontwerper
  • Windows Forms: GUI-klassenbibliotheek, vergelijkbaar met MFC.
  • Web Editor: een manier om webpagina’s te slepen en neer te zetten.
  • Klasseontwerper: een visueel hulpmiddel voor het maken van nieuwe klassen.
  • Database-tools: een grafische tool voor het maken van database-schema’s.

Er zijn veel andere onderdelen die met Visual Studio kunnen worden gebruikt. Van bijzonder belang is Team Explorer, waarmee verschillende programmeurs die Visual Studio gebruiken, kunnen samenwerken via het revisiecontrolesysteem van Microsoft.

Visual Basic

Iedereen die oud genoeg is, herinnert zich wat BASIC was. Het werd voor het eerst ontwikkeld in 1964 voor mainframecomputers – gebaseerd op de vroege FORTRAN-taal. De taal werd gratis gemaakt en zo snel was het overal, vooral op computers op de universiteitscampus, waar BASIC werd gebruikt om enkele van de populaire op tekst gebaseerde spellen van die tijd te schrijven, zoals Mike Mayfield’s Star Trek.

BASIS

Toen personal computers ter plaatse kwamen, was BASIC een voor de hand liggende taal omdat het eenvoudig te gebruiken was. Bill Gates en Paul Allen begonnen zelfs met het schrijven van een BASIC-tolk, die ze gebruikten om het besturingssysteem voor de nieuwe IBM-pc te schrijven. Evenzo gebruikte de Commodore 64 een besturingssysteem dat niet veel meer was dan een BASIC-interpreter. De BASIC-code van die tijd zag er ongeveer zo uit:

10 LAAT N = 0
20 LAAT N = N + 1
30 AFDRUK N
40 ALS N = 8 DAN GOTO 60
50 GOTO 20
60 EINDE

Het had wel het voordeel dat het heel duidelijk was. De meeste mensen zonder enige programmeerervaring kunnen erachter komen wat het doet. In de loop van de tijd werd BASIC een soort grap in de computerwereld. Maar zelfs in die tijd veranderden de dingen. Zo werd BASIC Basic. Voorbij waren de lijnnummers, in echte functies. En Basic-compilers verschenen op het toneel – zaken als Borland’s Turbo Basic. Maar dit was het einde van de technologietrend. Met de opkomst van gecompileerde talen zoals Pascal en C, werd BASIC gedegradeerd tot hobbyisten – en alleen de beginners daarbij.

Visual Basic

Visual Basic heeft dat allemaal veranderd. Het kwam uit in 1991. Het lijkt erop dat Microsoft het oorspronkelijk had gezien als een hobbyistische taal – ook al was het een veel coolere taal dan de vorige. Aanvankelijk werd het gebruikt als een soort semi-professionele tool door mensen in kleine bedrijven die gespecialiseerde software nodig hadden. In 1996 bracht Microsoft VBScript uit, waarmee mensen zaken als Office-applicaties konden automatiseren – een grote verbetering ten opzichte van traditionele macrotalen. En toen zijn de dingen echt veranderd.

Visual Basic .NET

In 2001 bracht Microsoft Visual Basic .NET uit. Het is een van de twee talen (de andere is Visual C #) die speciaal is gebouwd om met het .NET Framework te werken. Het is in feite een klassenbibliotheek die het maken van op Windows gebaseerde applicaties veel gemakkelijker maakt dan normaal.

Om eerlijk te zijn, lijkt Visual Basic niet veel op de originele BASIC-taal. In de afgelopen twee decennia is er een sterke neiging dat alle talen op elkaar gaan lijken. Maar Visual Basic heeft een zeer eenvoudige syntaxis die gemakkelijk te schrijven en te begrijpen is. Hier is een voorbeeld van het Microsoft Developer Network (merk op dat alles wat volgt op een apostrof een opmerking is):

‘Sta gemakkelijke verwijzing naar de systeemnaamruimteklassen toe.
Importeert systeem

‘Deze module bevat het toegangspunt van de applicatie.
Openbare module modmain
‘Main is het toegangspunt van de applicatie.
Sub Main ()
‘Schrijf tekst naar de console.
Console.WriteLine (“Hallo wereld met Visual Basic!”)
Einde Sub
Einde module

Visual Basic-versies

Visual Basic heeft veel versies doorgemaakt en de nummering is een beetje verwarrend omdat naar versies wordt verwezen als zowel het aantal als het jaar. Hier is een algemeen overzicht:

 • V01 (1991): Het was de eerste versie van het product. Het volgende jaar werd Visual Basic for DOS uitgebracht, maar het was eigenlijk de nieuwste versie van Microsoft’s IDE QuickBASIC en niet echt compatibel met de Windows-versie.
 • V02 (1992): Het was vooral een cosmetische upgrade met verhoogde snelheid.
 • V03 (1993): Deze versie introduceerde de Jet Database Engine.
 • V04 (1995): Dit was de eerste versie die 32-bits applicaties kon maken. Het verving ook VBX door OLE-besturingselementen.
 • V05 (1997): Het was de eerste 32-bits versie van Visual Basic. Hiermee konden gebruikers ActiveX-besturingselementen maken.
 • V06 (1998): Deze versie ondersteunde het maken van webapplicaties aan de client- en serverzijde en vele nieuwe databasefuncties, waaronder volledige ondersteuning van ActiveX Data Objects.
 • V07 (2002): Dit was de eerste .NET-versie van Visual Basic op basis van .NET Framework 1.0.
 • V08 (2005): Deze versie heeft Visual Basic gestold als .NET-taal. In overeenstemming hiermee werd het “.NET” verwijderd uit zijn naam zodat het “Visual Basic” was, net zoals C # simpelweg werd aangeduid als “C #”.
 • V09 (2008): Dit was een upgrade die samenging met .NET Framework 3.5.
 • V10 (2010): Deze update bracht Visual Basic meer in lijn met C #.
 • V11 (2012): Deze versie introduceerde asynchrone computing en werd bijgewerkt naar .NET Framework 4.5.
 • V12 (2013): Deze versie was eigenlijk alleen Visual Basic 11 met Visual Studio 2013.
 • V13 (201?): Deze versie is door Microsoft overgeslagen om de nummering van Visual Basic en Visual Studio hetzelfde te maken.
 • V14 (2015): Dit is de nieuwste versie van Visual Basic en de eerste die open source is.

Ermee beginnen

Over het algemeen gebruikt u Visual Studio als u Visual Basic-toepassingen gaat ontwikkelen. De twee gaan samen. Het kan echter moeilijk zijn om precies de tools te krijgen die in deze tutorials worden gebruikt. Over het algemeen zou het geen probleem moeten zijn om verschillende versies te gebruiken, aangezien deze bronnen te maken hebben met de kernfaciliteiten van zowel de taal als de IDE.

 • Aan de slag met Visual Basic: de pagina met links van Microsoft om aan de slag te gaan met Visual Basic met Visual Studio 2015.
 • Visual Basic .NET-zelfstudies: een geweldige introductie tot Visual Basic, het .NET-framework en Visual Studio.
 • Visual Basic 6-zelfstudie: een goede introductie tot Visual Basic 6, maar het bevat ook links naar zelfstudies voor alle versies van 9 (2008) tot en met 14 (2015).
 • Aan de slag met Visual Basic 2008 (pdf): het eerste hoofdstuk van het boek van Evangelos Petroutsos, Mastering Microsoft Visual Basic 2008.
 • Microsoft Visual Basic-zelfstudies: een paar honderd zeer duidelijke zelfstudies over Visual Basic en aanverwante onderwerpen.
 • Gratis VB .NET-cursus: een grondige kennismaking met Visual Basic zonder enige voorkennis.
 • Hoe te beginnen met programmeren: een reeks van 56 korte video’s die u meenemen van het downloaden van Visual Basic 2008 naar concepten zoals uitzonderingen en lessen.
 • VB.Net Tutorial: een basis tutorial die behoorlijk grondig is.

Geavanceerde tutorials

Visual Basic is zo’n omvangrijk onderwerp dat het voor geen enkele resource mogelijk is om alle elementen ervan te behandelen. Maar het volgende zal u op weg helpen met enkele meer geavanceerde aspecten van de taal zodra u de basis onder de knie hebt.

 • De Visual Basic-pagina van Microsoft: bevat links naar een enorme hoeveelheid informatie voor Visual Basic met Visual Studio 2015.
 • Tutorials Point: verschillende tutorials, sommige eenvoudig maar andere geavanceerder.
 • Free Tutes Advanced VB6 Tutorial: hoewel pre-.NET, behandelen deze tutorials veel belangrijke zaken zoals COM en ActiveX Controls. Ze hebben ook .NET-tutorials.
 • Net-informations.com Visual Basic .NET: bevat heel veel basishandleidingen, maar belangrijkere, geavanceerde onderwerpen zoals ADO.NET en GUI-programmering.
 • FunctionX Visual Basic .NET-pagina: tutorials over alle delen van Visual Basic samen met een aantal geavanceerde voorbeelden.
 • Visual Basic .NET van C # Corner: geavanceerde Visual Basic-voorbeelden. Vrij interessant!
 • Objectgericht programmeren In VB.NET: een Visual Basic-zelfstudie met de focus op het objectgeoriënteerde natuurlijke. Waarschijnlijk geen goede keuze als eerste kennismaking met de taal.
 • Vraag me af hoe VB.NET: visuele basisvoorbeelden gedemonstreerd met video’s.

Boeken

Er is een enorme literatuur over Visual Basic en Visual Studio. Veel van de volgende boeken maken deel uit van een serie en hebben mogelijk edities voor eerdere versies van het systeem als u dat gebruikt. Maar net als bij de basiszelfstudies, zult u over het algemeen in orde zijn met een bron die niet specifiek is voor wat u gebruikt.

 • Beginnen met Visual Basic 2015 door Bryan Newsome: gericht op mensen die helemaal nieuw zijn in programmeren. Dit boek heeft edities die teruggaan tot Visual Basic 2008.
 • Visual Basic 2015 in 24 Hours door James Foxall: een introductie tot Visual Basic vanaf het begin. Dit boek heeft edities die teruggaan tot Visual Basic 2005.
 • Visual Basic .NET leren door Jesse Liberty: een oud boek, maar nog steeds een uitstekende introductie tot de programmeertaal Visual Basic.
 • Professional Visual Basic 2012 en .NET 4.5 Programming door Sheldon et al: grondige introductie met een aantal geavanceerde onderwerpen.
 • Visual Studio 2015 voor beginners door Lewis Edwards: een zeer korte introductie tot Visual Studio.
 • Professional Visual Studio 2015 door Bruce Johnson: de ultieme referentie voor alles wat Visual Studio kan doen. Het begint bij het begin en omvat alles. Het is ook beschikbaar in edities van 2012 en 2013.

Hulpmiddelen

Visual Studio biedt alle tools die u normaal gesproken nodig heeft. Maar er zijn verschillende add-ons en extensies die u onder bepaalde omstandigheden nuttig zou kunnen vinden.

 • Visual Basic 6 Quick Reference: een basisreferentie op één vel papier – handig om aan de muur te bevestigen.
 • Ontwikkeltools en talen: koppelingen naar alle ontwikkeltools van Microsoft, waaronder Visual Studio en SDK’s.
 • Visual Basic Tools voor Visual Studio: een service waarmee u klassieke Visual Basic kunt coderen in de meest recente versies van Visual Studio.
 • MZ-Tools: een commerciële add-on voor Visual Studio die aanpasbare codesjablonen, gespecialiseerde ontwerpers en nog veel meer biedt.

VBScript

VBScript is een eigen scripttaal die is ontwikkeld door Microsoft en is gebaseerd op Visual Basic. Het is halverwege de jaren negentig ontworpen en uitgebracht, voornamelijk als een lichtgewicht scripttaal voor gebruik in Microsoft-omgevingen. Het was ook al vroeg bedoeld als in-browser-taal, als alternatief voor JavaScript.

VBScript-geschiedenis

VBScript werd ongeveer tegelijkertijd met JScript ontwikkeld, de implementatie van Microsoft van de JavaScript-taal door Microsoft. Ze waren aanvankelijk allebei primair gericht op webontwikkelaars. VBScript echter, omdat het een API had die was gekoppeld aan de hostomgeving (genaamd COM of Component Object Model) en omdat het redelijk eenvoudig te gebruiken was, werd het snel gebruikt door Microsoft-systeembeheerders.

Naarmate de populariteit van VBScript toenam, vond het zijn weg naar zowat elke beschikbare Microsoft-omgeving. Ook is de taal uitgebreid met reguliere expressies, objectgeoriënteerde programmeerprincipes en andere geavanceerde functies. Met versie 5 van de taal kon het bijna alles doen wat andere grote talen konden.

Met de komst van het .NET-framework besloot Microsoft om VBScript in dat framework te vouwen. Vanwege de opname in .NET is VBScript bijna universeel beschikbaar in Microsoft-omgevingen.

Interessant is dat, aangezien VBScript zijn bereik in de afgelopen twee decennia heeft uitgebreid, er één plek is waar het niet langer beschikbaar is: de browser. VBScript was nooit beschikbaar in niet-Microsoft-browsers. De laatste versie van Internet Explorer die ondersteuning voor VBScript bevatte, was versie 10. Internet Explorer 11 en de nieuwe Microsoft Edge-browser ondersteunen VBScript niet. (Eigenlijk is het mogelijk om VBScript in Internet Explorer 11 uit te voeren, als je de compatibiliteitsmodus inschakelt. Maar dit wordt niet aanbevolen.)

Primair gebruik van VBScript

VBScript is een scripttaal voor algemene doeleinden en kan in theorie voor een willekeurig aantal doeleinden worden gebruikt. Het meeste gebruik van VB-scripts valt echter in een klein aantal categorieën:

 • Systeembeheer: beheerders van verschillende Microsoft-systemen behoorden tot de eerste gebruikers van VBScript, omdat het een duidelijke verbetering was ten opzichte van eerdere alternatieven. Het wordt nog steeds gebruikt door sysadmins en het gebruik ervan is enigszins analoog aan het gebruik van Bash of Perl onder Linux-beheerders. VBScript begint op dit gebied door PowerShell te worden vervangen, maar VBScript wordt nog steeds veel gebruikt.
 • Testen: VBScript wordt gebruikt in Quick Test Professional (nu Unified Functional Testing genoemd), een populaire eenheidstestsuite.
 • Embedded devices ”VBScript is ook relatief populair onder ontwikkelaars van embedded applicaties (software voor gebruikersinteractie die is ingebouwd in op maat gemaakte apparaten).
 • Macro’s en in-app scripting: VBScript wordt ook behoorlijk gebruikt binnen andere Microsoft-applicaties, zoals MS Office.

VBScript en webontwikkeling

VBScript was oorspronkelijk gericht op webontwikkelaars, zowel voor client-side (in-browser) als server-side scripting. Met de dominantie van JavaScript, was het gebruik van VBScript in de browser nooit meer dan marginaal. Het kreeg wel enig nut voor server-side ontwikkeling in de context van Microsoft’s Active Server Pages (APS), die VBScript-scripts kon uitvoeren via een .dll.

Hoewel het gebruik in de browser beperkt is (en niet langer wordt ondersteund), kunnen de browsergebaseerde functies van VBScript worden benut in de context van HTML-applicatie, een Windows-app-indeling waarmee een desktop-UI in HTML kan worden gebouwd en mogelijk wordt gemaakt via een of meer scripttalen. Deze benadering is redelijk populair bij Windows-sysadmins en ontwikkelaars, omdat ze hiermee een prototype vrij snel kunnen laten draaien. (Dit desktopgebruik van HTML uit eind jaren negentig is een voorbode van de opkomst van moderne app-engines zoals Electron, NW.js en PhoneGap).

VBScript-taal en voorbeelden

Hieronder geven we een basisinleiding over de taal.

Kenmerken

VBScript is in de eerste plaats een functionele taal. Het ondersteunt klassen en objecten, maar niet dogmatisch. Vroege versies van de taal boden geen ondersteuning voor klassen en andere objectgeoriënteerde functies. Er zijn standaardlogica en besturingsstroomstructuren beschikbaar, evenals een grote verscheidenheid aan gegevenstypen.

De belangrijkste “eenheid” van programmeren is de procedure. Er zijn functieprocedures en subprocedures. Subprocedures retourneren geen waarde, maar kunnen acties uitvoeren.

In tegenstelling tot Visual Basic heeft VB niet veel mogelijkheden om een ​​GUI te definiëren. Het kan eenvoudige pop-upwaarschuwingen maken, maar een op formulieren gebaseerde toepassing heeft iets als HTML of XML nodig om de gebruikersinterface te definiëren.

Milieu

VBScript moet worden uitgevoerd in een ondersteunde omgeving. Voor webontwikkeling aan de serverzijde is die omgeving ASP. Voor systeemautomatisering is dit meestal de Windows Script Host.

Syntaxis

VBScript was gebaseerd op Visual Basic, dus de syntaxis lijkt daar het meest op. Visual Basic was gebaseerd op BASIC en behield veel syntaxisfuncties uit die taal. Als je hebt geleerd om in BASIC te programmeren, zal VBScript er waarschijnlijk op zijn minst enigszins bekend uitzien.

De syntaxis van VBScript lijkt een beetje op JavaScript, maar er zijn genoeg verschillen die gemakkelijk kunnen worden geactiveerd. Overeenkomsten zijn onder meer puntnotatie voor toegang tot het Component Object Model dat veel lijkt op toegang tot het Document Object Model in JavaScript.

Variabelen moeten worden gedeclareerd met het sleutelwoord dim voordat ze worden gebruikt. U kunt het type variabele specificeren of het ongedefinieerd laten totdat een waarde is toegewezen.

Vage groet
Dim ontvanger als tekenreeks
Dim bericht
begroeting = "Hallo"
ontvanger = "Wereld!"
bericht = begroeting & " " & ontvanger
document.write (bericht)

In tegenstelling tot JavaScript zijn variabelenamen niet hoofdlettergevoelig (zoals het grootste deel van de taal), en terminatoren met puntkomma’s zijn niet vereist – regeleindes dienen als terminator voor instructies.

Opmerkingen in VBScript zijn slechts één regel en worden gedefinieerd door een leidende enkele apostrof (‘).

‘Dit is een opmerking.

Functies, procedures, if-instructies en andere codeblokken worden gedeclareerd met een sleutelwoordinstructie en afgesloten met de eindinstructie.

‘eenvoudig als statement
als x > y dan
wsh.echo "X is groter"
stop als

VBScript-bronnen

 • Boeken
  • Referentie van VBScript-programmeur
  • VBScript in een notendop
  • VBScript Pocket Reference
  • VBScript leren
  • Geavanceerd VBScript voor Microsoft Windows-beheerders
  • Microsoft VBScript: stap voor stap
 • Online
  • Tutorials
   • W3Schools VBSCript-zelfstudie
   • Negendelige videoserie op VBScript
   • VbScript-zelfstudie op Tizag.com
   • Windows Scripting Host-zelfstudie
  • Referentie
   • VBScript-taalreferentie (Microsoft)
   • VBScript-referentie op PCTools
   • Cheatsheet voor VBScript-opdrachten

Moet ik VBScript leren?

Als u een IT-professional of systeembeheerder bent die in een Microsoft-omgeving werkt, moet u waarschijnlijk bekend zijn met VBScript en het gebruik ervan als systeemautomatiseringstool. Ook al kunt u PowerShell en andere talen gebruiken, u zult waarschijnlijk oudere automatiserings- en testscripts tegenkomen die zijn geschreven in VBScript, die u moet onderhouden, debuggen of herschrijven.

Overzicht

Visual Basic en Visual Studio zijn hele grote onderwerpen. Als u in een Windows-omgeving programmeert, bieden ze u de kracht om te doen wat u maar wilt. Met behulp van de hier gepresenteerde bronnen kunt u aan de slag en een heel eind komen. Je moet er gewoon in duiken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map