Unix Programming: Geeks Love It. Dit is wat het voor u kan doen.

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Vroeger was Unix een geheimzinnig onderwerp. De meeste computergebruikers bleven er vanaf omdat het moeilijk te gebruiken was. Maar met de opkomst van het GNU-project en Linux is het gebruiksgemak vergelijkbaar geworden met dat van Windows en de Mac.

Mac OS X is zelfs een Unix-besturingssysteem en voor veel hardcore gebruikers is het de op tekst gebaseerde Unix-interface die ze gebruiken om serieuze administratieve taken uit te voeren. Als gevolg van dit alles is Unix tegenwoordig populairder en belangrijker dan ooit.

Maar het is verkeerd om Unix te zien als alleen de oude opdrachtregelinterface. De breedte van Unix-programmering is geweldig. Het omvat een reeks van administratieve scripts tot op tekst gebaseerde codering tot X Window-ontwikkeling. En al deze soorten programmeren hebben hun nut. Op deze bronnenpagina bekijken we al deze benaderingen en hoe ze u kunnen helpen uw doelen te bereiken.

Unix Scripting

Wanneer u de Unix-opdrachtregel gebruikt, gebruikt u eigenlijk een programma genaamd een shell. Vanaf het einde van de jaren zeventig was de standaard de Bourne-schaal, algemeen bekend als gewoon “sh”.

Het was niet de leukste interface om te gebruiken. Maar voor scripting was het buitengewoon krachtig met een eenvoudige syntaxis. Het punt was om scripts te maken die konden worden uitgevoerd om alles te doen wat moest worden gedaan. Maar omdat niet alle Unix-gebruikers programmeurs waren, werden er andere shells gemaakt. Zo werd de C-schaal (csh) erg populair in de jaren tachtig en de Korn-schaal (ksh) later nog steeds.

Maar in 1989 schreef Brian Fox Bash. Het is gemaakt om de Bourne-schaal te vervangen. Maar het voegde er de meeste extra functies aan toe die de C-schaal en de Korn-schaal boden. Het is iets van de standaardschaal geworden. Het is de standaardshell die wordt gebruikt voor Linux en Mac OS X.

Maar het belangrijkste is dat het syntactisch hetzelfde is als de Bourne-shell, en dus alle dezelfde scripts kan uitvoeren. Hoewel er C-shell-scripts en Korn-shell-scripts zijn, worden de meeste alle shell-scripts gedaan met goede oude.

Shell Script Voorbeeld

De Bourne-scripttaal is redelijk intuïtief. We beginnen met een klein voorbeeld en geven u vervolgens wat bronnen voor meer informatie. Dit is een eenvoudig voorbeeld dat aangeeft of het script al dan niet met een opdrachtregelargument is uitgevoerd.

#! / bin / sh
als [ "$ 1" ]
dan
echo "Argument: $ 1"
anders
echo "Er werden geen argumenten verstrekt"
fi

Het scherpe of hashtag-teken (#) wordt gebruikt om opmerkingen te starten. Maar in de eerste regel van een script, wanneer gevolgd door een uitroepteken, vertelt het de shell welk programma het script moet uitvoeren.

Een andere veel voorkomende scripttaal is Perl, en als je er een script mee zou schrijven, zou het beginnen met de regel #! / Usr / local / bin / perl. Het spul achter het uitroepteken is het volledige pad naar het programma. In het geval van sh is het altijd in / bin. Perl kan zich op een aantal locaties bevinden, maar in dit voorbeeld is dit / usr / local / bin.

Variabelen in sh beginnen altijd met een dollarteken. Opdrachtregelargumenten krijgen cijfers: $ 1 voor de eerste, $ 2 voor de tweede, enzovoort. De variabele $ 0 bevat de programmanaam zelf. Dus de tweede regel code controleert of de variabele $ 1 bestaat.

Als dit het geval is, gebruikt het script de echo-opdracht om uit te voeren wat dat argument is. Zo niet, dan print het script uit dat er geen argument is gevonden.

Shell Scripting leren

Mensen gebruiken de Bourne-shell al heel lang, dus er zijn veel bronnen om het te leren.

 • Linux Shell Scripting Tutorial: dit is een goede introductie, niet alleen voor Bourne (of Bash) scripting, maar ook voor meer geavanceerde tools zoals sed (patroonafstemming) en AWK (data-extractie en opmaak).
 • Shell-scripts schrijven: dit is de Linux Command-tutorial over scripting die belooft: “Hier begint het plezier.” Het kan zeker leuk zijn om geweldige dingen te leren doen met shell-scripting.
 • Steve’s Bourne / Bash Shell Scripting Tutorial: dit is de uitstekende tutorial van Steve Parker met veel geweldige voorbeelden. Het is een simpele manier om te beginnen.
 • Unix Shell Scripting Tutorial: een tiendelige video-tutorial die helemaal aan het begin begint.

Andere Shell Scripting-bronnen

Unix-shellscripts bevatten veel meer dan de Bourne-shell zelf. Hier zijn enkele andere dingen die u mogelijk nuttig vindt.

 • Veelgestelde vragen over Bash: dit is een algemene FAQ over Bash, maar het bevat veel informatie over problemen die je tegenkomt tijdens het scripten.
 • Bourne Shell Reference: een referentie van één pagina over die kleine scriptdetails die je van tijd tot tijd vergeet nadat je weet hoe je moet scripten.
 • De C Shell-zelfstudie: dit is een zeer eenvoudige inleiding tot de C-schaal. Maar bekijk de tien beste redenen om de C-schaal niet te gebruiken. Of neem gewoon het advies van ervaren programmeurs en gebruik de C-shell niet voor scripting.
 • The Grymoire – Home for UNIX Wizards: dit is Bruce Barnett’s verbazingwekkende verzameling tutorials voor Unix-tools. Het bevat met name introducties van sed en AWK. Naast veel geweldige informatie is Barnett een erg grappige schrijver.
 • Introductie van Perl voor beginners: dit is een goede manier om aan de slag te gaan met Perl, als u hierin wilt vertakken. Bekijk ook onze pagina met bronnen voor Perl.

Unix Systems Programming

In deze tijd van grafische gebruikersinterfaces vergeten mensen vaak het programmeren van systemen, maar er is nog steeds veel vraag naar. Je zou het kunnen gebruiken voor programma’s die gewoon niet veel (of geen) gebruikersinterface hebben, voor het maken van achtergrondprocessen of daemons, of zelfs voor het toevoegen aan het besturingssysteem zelf. Unix is ​​ontwikkeld als een softwareontwikkelingsplatform, waar programma’s zijn gemaakt voor verschillende andere platforms. Het is dus niet verwonderlijk dat het een erg populair platform blijft voor programmeurs.

Al vroeg in zijn ontwikkeling werd Unix herschreven in de programmeertaal C. Als gevolg hiervan is Unix altijd nauw verbonden geweest met C en later met C ++. De meeste andere talen zijn beschikbaar op Unix, maar systeemprogrammering is nog steeds in de eerste plaats een C / C ++ soort ding. Als je een programmeur voor Unix-systemen wilt worden, moet je deze talen kennen.

C / C++

Hier zijn een paar bronnen die u op weg moeten helpen als C / C ++ programmeur.

 • C Developer Resources: onze eigen bronnenpagina om u als C-programmeur te helpen.
 • C ++ Developer Resources: onze bronpagina voor C ++ programmeurs.
 • A Quick Introduction to C ++ (pdf): een goed artikel dat alle basisbeginselen van de taal doorloopt, inclusief lessen.

Systeemprogrammering

Over het algemeen leert Unix systeemprogrammering iets uit een boek. Het is een breed en diepgaand onderwerp en vereist daarom meestal meer dan een korte tutorial.

 • Unix Systems Programming in een notendop (pdf): dit is een document van Northwestern University dat de basis van systeemprogrammering behandelt met enkele C-voorbeelden.
 • UNIX-systeemprogrammering: communicatie, gelijktijdigheid en discussies: dit is een leerboek over het onderwerp dat vrijwel alles omvat. Er is ook een bronnenpagina voor die links bevat naar alle voorbeelden in het boek.
 • De Linux-programmeerinterface: een Linux en UNIX-handboek voor systeemprogrammering: dit is een geweldige en uitputtende inleiding tot het onderwerp met de nadruk op Linux.
 • UNIX-systeemprogrammering voor systeem VR4: dit is een oud O’Reilly-boek gericht op een oude versie van Unix, maar nog steeds erg handig.
 • Het ontwerp van het UNIX-besturingssysteem: voor degenen die echt met Unix-systeemprogrammering willen beginnen, is dit de Bijbel. Het is niet per se een programmeerboek, maar een grondige introductie tot hoe het besturingssysteem werkt.

X Window systeem

Het laatste grote stuk Unix-programmering is het X Window-systeem. Het is de grafische gebruikersinterface bovenop Unix. Het is werkelijk enorm. Maar hier zijn enkele bronnen om u op weg te helpen met het systeem.

 • X Window Programming / Xlib: dit is een zeer korte introductie tot de structuur van de programmeerinterface. X Window Programming is gelaagd, en dat verklaart dat.
 • Een korte introductie tot X11-programmering: een basisintroductie tot X Window-programmering.
 • Xt en de Athena Widgets: dit is een basisintroductie van de X Toolkit Intrinsics (Xt) met behulp van de athena-widgets.
 • The Road to X / Motif: een gedetailleerde introductie tot het programmeren van de Motif window manager.

Overzicht

Er is geen manier om Unix-programmering volledig op één pagina te behandelen. Mensen kunnen hun hele leven doorbrengen met het bestuderen van het systeem – velen hebben dat zelfs. Maar deze middelen zullen u in de goede richting brengen. En nu Unix populairder is dan ooit, is het een goed moment om een ​​meester te worden in het programmeren van Unix.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map