Stock afbeeldingen voor studenten: hoe te vinden en te gebruiken

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Stockfotografie heeft een beetje een aangetaste reputatie. Dit komt vooral door de manier waarop het vaak wordt misbruikt. Slecht bijsnijden, ongemakkelijke effecten, het gebruik van afbeeldingen die volledig irrelevant zijn voor het onderwerp of het selecteren van afbeeldingen die te veel zijn gebruikt door andere websites zijn slechts enkele manieren waarop stockfoto’s kunnen worden misbruikt.

Toch zijn stockfoto’s een belangrijk onderdeel van hedendaags design, en of je nu een project maakt, een paper schrijft of een website ontwerpt, de juiste foto kan een goed stuk werk omtoveren tot een geweldig stuk. Profiteren van de enorme verzameling gratis stockafbeeldingen op internet is een krachtige manier om uw werk te verbeteren.

Waarom gratis Stock Photos?

Studenten – evenals vele andere creatieve typen met beperkte financiële middelen – hebben drie zorgen wanneer ze mediabronnen verzamelen:

 • Relevantie: De inhoud moet relevant zijn voor hun project.
 • Gemak: De inhoud moet direct beschikbaar zijn.
 • Begroting: De inhoud moet gratis zijn.

Het op een evenwichtige manier aanpakken van deze zorgen kan lastig zijn. Misschien leef je met een Ramen Noodle-budget, of heb je gewoon niet de tijd, vaardigheden of middelen om foto’s van professionele kwaliteit te maken of originele kunstwerken voor je projecten te maken. Hoewel internet overstroomt van inhoud, vereist het een zorgvuldig oordeel om aan de goede kant van de wet te blijven bij het kiezen en gebruiken ervan.

Dat is waar gratis stockfotografie in het spel komt. Veel professionele en bekwame amateurfotografen kiezen ervoor om hun werk onder verschillende omstandigheden gratis beschikbaar te stellen. Deze enorme bibliotheek met foto’s en illustraties voegt een essentieel element toe aan uw ontwerp- en creatietoolkit als u serieus inhoud wilt creëren.

Copyright, licentie en redelijk gebruik

Voordat u gaat zoeken naar stockafbeeldingen en afbeeldingen, moet u eerst begrijpen hoe intellectuele eigendomsrechten van toepassing zijn op het gebruik van gratis afbeeldingen. Alleen omdat afbeeldingen gratis te gebruiken zijn, wil nog niet zeggen dat er geen auteursrechtelijke problemen zijn om over na te denken.

Intellectuele eigendomswetten beschermen de rechten van artiesten, schrijvers en andere makers van inhoud. Het stelen van andermans werk – bewust of onbewust – kan ervoor zorgen dat u het verwijderingsverzoek van een Digital Millenium Copyright Act (DMCA) ontvangt of zelfs aangeklaagd wordt.

Het begrijpen van auteursrechten, redelijk gebruik en licenties is essentieel als u mediabronnen correct wilt gebruiken zonder enige wet te overtreden.

Wat is auteursrecht?

Copyright is een juridisch concept dat het eigendom en de gebruiksrechten voor intellectueel eigendom – afbeeldingen, tekst, films, enzovoort – behoudt aan de oorspronkelijke maker. Auteursrechtbescherming bestaat in verschillende formaten over de hele wereld, maar over het algemeen bezit de maker van een specifiek werk de rechten op het werk voor een bepaalde periode, gedurende welke hij het recht mag verlenen om het aan anderen te gebruiken als ze dat willen.

Nadat de copyrightperiode is verstreken, kan het eigendom worden verkocht, verlengd door de eigenaar of zijn landgoed, of kan de inhoud openbaar domein worden. Inhoud in het publieke domein is gratis voor openbaar gebruik in alle formaten en kan naar believen worden aangepast en gewijzigd.

Wat is de DMCA?

Als het gaat om digitale media, worden de rechten van houders van auteursrechten in de Verenigde Staten beschermd door de Digital Millennium Copyright Act (DMCA). De DMCA is in 1998 van kracht geworden om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse auteursrechtwetten in overeenstemming waren met de voorwaarden van het World Intellectual Property Organization (WIPO) Copyright-verdrag. Het was ook de eerste grote inspanning van de Amerikaanse regering om de auteursrechtwetgeving bij te werken om de veranderende zorgen over intellectuele eigendom in het internettijdperk te weerspiegelen.

De DMCA verbeterde de bescherming van intellectueel eigendom voor inhoud die op internet te vinden is, grotendeels door het gebruik van de DMCA Takedown Notice. Deze kennisgevingen worden door eigenaren van auteursrechten gebruikt om het gebruik en de distributie van hun eigendommen online te controleren. Als iemand ontdekt dat een andere partij zijn eigendom zonder toestemming heeft gebruikt, kunnen ze een verwijderingsverzoek indienen bij de inbreukmakende partij, de eigenaar van de site waar de inhoud wordt gehost of zelfs de webhostingprovider wiens servers de site houden.

Het niet naleven van een DMCA-verwijderingsverzoek kan ernstige juridische gevolgen hebben, waaronder rechtszaken en (in extreme gevallen van diefstal) zelfs arrestatie, dus het loont om het veilig te spelen.

Wat is redelijk gebruik?

Delen van auteursrechtelijk beschermde inhoud kunnen onder bepaalde omstandigheden legaal door iedereen worden gebruikt. Een bijzondere omstandigheid die een uitzondering vormt op de normale auteursrechtwetten is de fair use-doctrine.

In ons beslist postmoderne tijdperk creëren mensen unieke en originele inhoud die vaak is gebaseerd op of gebaseerd is op de unieke en originele inhoud van anderen. Maar aangezien intellectuele eigendomswetten zowel de makers als de mensen die eigenaar zijn van bestaande inhoud moeten beschermen, waar kunnen we de grens trekken tussen diefstal en beschermde aanpassing?

Redelijk gebruik is het antwoord.

Volgens de Amerikaanse auteursrechtwetgeving zijn “kritiek, commentaar, nieuwsrapportage, onderwijs, studiebeurzen en onderzoek” allemaal beschermd gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Parodieën, academische projecten en vele andere niet-commerciële toepassingen worden beschermd als redelijk gebruik. In elk geval waarin gebruik wordt betwist, vereist de wet vier overwegingen:

 • Het doel en karakter van het gebruik, inclusief of dit gebruik van commerciële aard is of voor educatieve doeleinden zonder winstoogmerk
 • De aard van het auteursrechtelijk beschermde werk
 • Het bedrag en de substantieelheid van het gedeelte dat wordt gebruikt in relatie tot het auteursrechtelijk beschermde werk als geheel
 • Het effect van het gebruik op de potentiële markt voor of waarde van het auteursrechtelijk beschermde werk.

Er zijn grijze gebieden in overvloed en zonder specifieke criteria voor wat redelijk gebruik is, kunt u waarschijnlijk beter voorzichtig zijn. Het verkrijgen van toestemming of een geldige licentie voor auteursrechtelijk beschermd materiaal – of, beter nog, het vinden van een gratis equivalent dat al is gelicentieerd voor gebruik – kan u veel hoofdpijn besparen.

De Creative Commons-licentie

Natuurlijk wilt u wellicht auteursrechtelijk beschermde mediabronnen gebruiken voor doeleinden die niet onder de doctrine van redelijk gebruik vallen. In dat geval zoekt u auteursrechtelijk beschermde media die zijn uitgebracht onder een geschikte Creative Commons-licentie (CC).

Niet iedereen wil zijn inhoud achter slot en grendel bewaren. Een van de meest populaire manieren om afbeeldingen, tekst en andere creatieve werken met anderen te delen, is via Creative Commons.

Het Creative Commons-licentiesysteem is gemaakt en beheerd door een non-profitorganisatie en is gemaakt “… om iedereen, van individuele makers tot grote bedrijven en instellingen, een eenvoudige, gestandaardiseerde manier te geven om auteursrechtelijke toestemming te verlenen aan hun creatieve werk.” Het is voorstander van een “sommige rechten voorbehouden” benadering van auteursrecht boven de traditionele “alles of niets” -vorm.

Creative Commons-licenties zijn er in verschillende soorten en kunnen worden gebruikt om inhoud te beperken tot niet-commercieel gebruik, het goed te keuren voor elk gebruik met toeschrijving, of zelfs om de inhoud open te stellen voor elk gebruik (effectief vrijgeven voor het publieke domein). Bedenk echter dat hoewel Creative Commons-licentieverlening kunstenaars helpt hun auteursrecht te wijzigen en te verfijnen, het dit niet vervangt.

Wanneer u naar een afbeelding zoekt, kunnen tools zoals Flickr en Google Afbeeldingen u helpen de resultaten te sorteren op licentietype. Dit is een geweldige manier om uw zoekopdracht vanaf het begin te verfijnen en te voorkomen dat u in conflict komt met mogelijke schendingen van het auteursrecht.

Soorten Creative Commons-licenties

Er zijn zes verschillende soorten CC-licenties, maar ze zijn allemaal een combinatie van vier verschillende licentiecomponenten: attributie, derivaten, gelijkwaardig en commercieel gebruik.

 • Naamsvermelding: dit onderdeel laat anderen weten dat ze je krediet moeten geven voor het originele werk. Alleen, de toeschrijvingscomponent stelt anderen in staat om alles te doen wat ze willen, zolang ze het oorspronkelijke werk loven, zoals de auteur van het werk heeft gespecificeerd.
 • Derivaten: elk gewijzigd werkstuk van een origineel werkstuk wordt een afgeleide van dat werk genoemd. In sommige gevallen willen auteurs niet toestaan ​​dat anderen hun werk wijzigen en daarom de CC-licentie taggen met een licentie zonder derivaten. Om het werk te kunnen gebruiken, moet het exact worden gepresenteerd zoals het originele werk wordt gepresenteerd.
 • ShareAlike: dit onderdeel van een CC-licentie zal duidelijk maken dat alle derivaten van dat werk ook dezelfde CC-licentie moeten dragen als het origineel. Dit beperkt u niet tot niet-commercieel gebruik, maar specificeert wel dat de nieuwe derivaten exact dezelfde CC-licentie moeten dragen als het origineel, wat bedrijven waarschijnlijk niet zouden willen doen.
 • Commercieel gebruik: de auteur zal vaak bepalen of ze willen dat hun werken worden gebruikt in commerciële toepassingen of niet. Studenten zullen het meeste werk gebruiken in schoolkranten of projecten en kunnen afbeeldingen gebruiken met het niet-commerciële kenmerk omdat ze geen commerciële vergoeding voor het werk zullen krijgen.

Van deze vier componenten worden zes verschillende CC-licenties aangeboden:

 • CC BY: dit is een eenvoudige toeschrijvingslicentie en geeft u de meeste speelruimte bij het gebruik van een afbeelding. Je kunt afgeleiden van het werk maken en het zelfs voor commercieel gebruik gebruiken, zolang je maar de oorspronkelijke maker de eer geeft die ze erom vragen. U moet echter de vier regels volgen voor het verlenen van de juiste toeschrijving in een CC BY-licentie.
 • CC BY-SA: je kunt nog steeds afgeleiden van het originele werk maken en het zelfs commercieel gebruiken, maar alleen als je dezelfde licentie als het origineel verstrekt en de oorspronkelijke auteur van het werk crediteert zoals ze hebben gevraagd.
 • CC BY-ND: deze licentie betekent dat je geen afgeleiden mag maken van het originele werk. U kunt het origineel echter nog steeds delen onder de CC BY-licentie.
 • CC BY-NC: als u een bedrijf bent, kunt u de NC-licentie niet gebruiken, aangezien dit “niet-commercieel” gebruik aangeeft. Als student gebruik je je afbeeldingen echter voornamelijk in academische papers en projecten en kun je deze afbeeldingen nog steeds gebruiken zolang je er niet commercieel van profiteert.
 • CC BY-NC-SA: dit is vergelijkbaar met de eerder besproken niet-commerciële licentie, maar het houdt ook in dat u dezelfde CC-licentie behoudt wanneer u de foto deelt. Op die manier, ongeacht hoe vaak anderen het originele werk delen, gaat het altijd met exact dezelfde licentie.
 • CC BY-NC-ND: een andere versie van de niet-commerciële CC-licentie is degene die ook afgeleide werken beperkt. Dit is de meest beperkende van alle licenties en zegt in feite dat er niet mag worden geknoeid met de originele afbeelding of dat deze mag worden gebruikt voor commerciële winst.

Juiste toeschrijving geven

Wanneer u een afbeelding gebruikt die wordt beschermd door een CC-licentie, moet u altijd de juiste toeschrijving verstrekken. De auteur kan u al dan niet vertellen hoe zij willen dat dat krediet wordt verleend. Zo niet, dan kunt u altijd het volgende opnemen om de juiste CC-attributie te geven:

 • Auteur krediet: crediteer de auteur of degene die de afbeelding in licentie geeft op de manier waarop ze willen worden gecrediteerd, inclusief derden.
 • Geen titelwijzigingen: gebruik dezelfde titel van het werk als in het origineel.
 • Online locatie: voeg de URL toe aan de originele afbeelding om anderen te laten weten waar je het werk online hebt gekregen.
 • Beschrijf afleidingen: als je een afgeleide van het werk maakt, moet je dat ook identificeren door een korte beschrijving te geven van hoe het is afgeleid van het origineel.

Gratis stock foto’s vinden

Nu u alles weet over auteursrechten, DMCA’s, redelijk gebruik, licenties voor Creative Commons en hoe u de juiste toeschrijving kunt verlenen, bent u klaar om op zoek te gaan naar afbeeldingen en afbeeldingen die u voor uw projecten kunt gebruiken. Het internet bevat een overvloed aan bronnen voor het vinden van geweldige stockfoto’s.

Flickr

Een van de grootste opslagplaatsen van Creative Commons-afbeeldingen is Flickr, afkomstig van leden die amateur- of professionele fotograaf kunnen zijn. Het is zelfs zo bekend dat andere beeldarchieven de neiging hebben om van de Flickr-website te halen wanneer ze resultaten retourneren voor hun eigen zoekacties naar afbeeldingen.

Wanneer u op Flickr naar afbeeldingen zoekt, worden afbeeldingen weergegeven die onder alle verschillende soorten licenties zijn vrijgegeven. U kunt de zoekresultaten echter filteren op licentietype om afbeeldingen te verwijderen die niet aan uw vereisten voldoen. Zorg ervoor dat u attributie opgeeft die overeenkomt met de licentie die van toepassing is op de afbeeldingen die u selecteert.

Een correcte toeschrijving kan lang en ingewikkeld zijn om zelf op te bouwen. Gelukkig zijn er tools die je kunt gebruiken die het proces veel gemakkelijker maken. ImageCodr is een tool. Plaats gewoon de Flickr-URL voor de afbeelding die u wilt gebruiken in de tool en de juiste attributietekst wordt voor u gegenereerd. Een ander hulpmiddel voor het genereren van de juiste attributie voor afbeeldingen op Flickr is Compfight. Het is een Flickr-zoekprogramma dat een correct opgemaakte krediettekst voor u genereert, zodat u alleen de krediettekst in uw werk hoeft te kopiëren en plakken.

Wikimedia Commons

De Wikimedia Commons is een opslagplaats voor mediabestanden die niet alleen afbeeldingen, maar ook geluids- en videoclips bevat – allemaal beschikbaar voor gebruik in het publieke domein. Hoewel vrijwel alle bestanden gratis kunnen worden hergebruikt, verschillen de feitelijke licentievoorwaarden per bron. Details met betrekking tot het type toeschrijving dat nodig is, zijn te vinden op de pagina met het stuk media dat u wilt gebruiken. Deze site biedt u niet alleen de kans om te zoeken op afbeeldingsonderwerp en licentie, maar ook op locatie, tekeningtypen, beroep van auteur of de bron van het werk.

De CC-zoeklijst

Waarom ergens anders heen gaan als Creative Commons links biedt naar alle relevante zoekmachines op internet? Ga gewoon naar de Creative Commons-zoekpagina en u kunt zoeken naar alle soorten media en in specifieke beeldarchieven van Europeana tot Pixabay. De zoekfunctie kan zelfs resultaten beperken op basis van het feit of de resultaten al dan niet geschikt zijn voor commercieel gebruik en derivaten toestaan. Houd er rekening mee dat de tool alleen links naar andere zoekmachines bevat en zelf niet daadwerkelijk zoekt. Als gevolg hiervan is er geen garantie dat de geretourneerde afbeeldingen CC-afbeeldingen zijn. Controleer dus altijd de licentie die van toepassing is op alle afbeeldingen die u vindt voordat u ze daadwerkelijk gebruikt.

Google Afbeeldingen

Iedereen weet dat de Google-zoekmachine kan worden gebruikt om afbeeldingen op te zoeken. Maar hoe zorg je ervoor dat alleen de deelbare afbeeldingen worden weergegeven? Het kan erg tijdrovend zijn om door afbeeldingen te bladeren en ze te openen om erachter te komen dat ze geen CC-licentie hebben. Gelukkig kunt u uw geavanceerde zoekparameters daadwerkelijk wijzigen om CC-materiaal op de Google Image Search efficiënter te targeten door Google Advanced Image Search te gebruiken. Scrol omlaag naar bijna onderaan de lijst en kies de gewenste gebruiksrechten. De “gratis te gebruiken of te delen” zou het equivalent zijn van de CC BY-licentie. Nu zijn de afbeeldingen die verschijnen alleen de afbeeldingen die u kunt gebruiken of delen. U moet echter nog steeds op de afbeelding klikken om de oorspronkelijke bron te vinden, zodat u de juiste waardering krijgt.

Al deze bronnen kunnen u helpen afbeeldingen te vinden die aan uw behoeften voldoen, terwijl u aan de goede kant van de wet blijft. Onthoud dat het uw verantwoordelijkheid is om een ​​afbeelding of afbeelding te gebruiken op een manier die consistent is met de licentie. Lees altijd de kleine lettertjes!

Alles bij elkaar brengen

Zodra u uw afbeeldingen en afbeeldingen heeft gevonden, wilt u ervoor zorgen dat u ze op de best mogelijke manier gebruikt. Dit varieert van project tot project, maar door een paar eenvoudige tips te volgen, kunt u het meeste uit uw afbeeldingen halen.

Controleer uw afbeeldingen met Google Afbeeldingen zoeken: vraag je je af hoe uniek en overtuigend je favoriete afbeelding is? Met omgekeerd zoeken naar afbeeldingen kunt u een afbeelding uploaden naar Google en een omgekeerde zoekopdracht uitvoeren om alle andere sites, documenten en projecten te vinden waar deze zijn gebruikt, op voorwaarde dat ze natuurlijk door Google zijn geïndexeerd. Deze slimme service kan u helpen om te veel gebruikte afbeeldingen in uw werk te vermijden en dingen interessant en origineel te houden.

Vermijd overmatig photoshoppen: iedereen houdt van een mooi verloop- of kleurcorrectiefilter, maar wees voorzichtig bij het optimaliseren van je afbeeldingen. Probeer onnodige gewassen, klonen, formaat of filters te vermijden, omdat deze allemaal uw ideale afbeelding in een lelijke puinhoop kunnen veranderen.

Negeer Photoshop niet helemaal: gratis stockafbeeldingen zijn vaak afkomstig van amateurbronnen en kunnen daarom van tijd tot tijd een kleine aanpassing vereisen. Als u vertrouwd bent met Photoshop, kunt u de tijd nemen om de belichting, het contrast en de kleur aan te passen, zodat uw freebie eruitziet alsof deze door een professional is gemaakt.

Houd het relevant: je hebt misschien de perfecte foto met hoge resolutie van een neushoorn gevonden, maar als je het niet hebt over bedreigde diersoorten of grote zoogdieren van de Afrikaanse savanne, dan hoort het waarschijnlijk niet thuis in je project. Afbeeldingen moeten uw werk verbeteren en niet afleiden.

Het gebruik van stockfoto’s is een fantastische manier om interessante afbeeldingen in uw werk op te nemen. Gebruik de juiste zoekhulpmiddelen, let op licenties en neem de tijd om gratis afbeeldingen te verfijnen met bewerkingstools, en u zult binnenkort professioneel ogende inhoud maken die meer dan alleen de kwaliteit overtreft.

Verder lezen en bronnen

We hebben meer handleidingen, tutorials en infographics met betrekking tot studenten en internet:

 • A + Math Student Guide & Bronnen: online bronnen voor het verbeteren van de wiskundige vaardigheden van studenten.
 • Educatieve websites voor kinderen: bekijk deze lijst met geweldige websites om lezen, schrijven, wetenschap, geschiedenis en wiskunde te verbeteren.
 • Webbronnen voor digitale geletterdheid in de klas: geweldige manieren om leerlingen voor te lichten over computers en internet.

26 gekke feiten die je nooit over Google wist

Heb je je ooit afgevraagd wat er echt gebeurt in de zoekmachine-gigant? Bekijk dan onze infographic, 26 gekke feiten die je nooit over Google wist.

26 gekke feiten die je nooit over Google wist
26 gekke feiten die je nooit over Google wist

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map