SMIL-ontwikkeling: maak presentaties waar mensen om glimlachen

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


SMIL is een afkorting voor Synchronized Multimedia Integration Language. Ondanks de spelling wordt het uitgesproken als “Smile”. Op basis van XML geeft SMIL niet alleen inhoud weer, maar ook de timing. Als resultaat wordt het gebruikt om multimediapresentaties en animaties te maken. Een heel eenvoudig voorbeeld zou zijn om een ​​titelkaart gedurende 5 seconden weer te geven, gevolgd door een afbeelding gedurende 10 seconden. Maar SMIL kan veel meer dan dat.

Geschiedenis van SMIL

Al in 1997 begon het World Wide Web Consortium (W3C) met het ontwikkelen van SMIL. De eerste officiële versie (SMIL 1.0) werd uitgebracht in 1999. In 2001 werd SMIL 2.0 uitgebracht, die enkele wijzigingen aanbracht in de onderliggende structuur van de taal en modules voor animatie en timing introduceerde. De huidige standaard is SMIL 3.0, die in 2008 is uitgebracht. Het heeft de bestaande modules uitgebreid en meer toegevoegd.

Na de release van SMIL 1.0 hebben Microsoft en enkele andere bedrijven HTML + TIME voorgesteld aan de W3C. Het was een systeem waarmee SMIL in gewone browsers kon worden weergegeven. W3C heeft het systeem ingrijpend veranderd en XHTML + SMIL uitgebracht, wat SIML-functionaliteit aan XHTML heeft toegevoegd.

Functionaliteit van SMIL

Met SMIL kunt u alle aspecten van weergave regelen die u zou regelen met PowerPoint of een vergelijkbaar multimediapresentatietool:

 • Indeling
 • Timing van evenementen
 • Overgangen
 • Media (afbeeldingen, video, audio)
 • Animatie met SVG [1]

Waarom SMIL gebruiken

Het lijkt misschien veel gedoe om SMIL te leren coderen, terwijl je PowerPoint gewoon kunt gebruiken en omzetten in een flash-formaat voor distributie. Maar SMIL heeft een aantal voordelen ten opzichte van dit soort benaderingen. Hieronder staan ​​de belangrijkste, maar u kunt meer leren door te lezen, Wat is SMIL en waarom zouden we het moeten gebruiken?

 • Open bestandsformaat. Dit is vooral handig als u samenwerkt met een of meer mensen.
 • Mediabestanden zijn extern. Zodra uw mediabestanden zijn voltooid, hoeven ze slechts één keer te worden geüpload, zelfs als u substantiële wijzigingen aanbrengt in uw presentaties. Bovendien kunnen uw presentaties mediabestanden op verschillende servers gebruiken. Dit betekent ook dat verschillende presentaties dezelfde mediabestanden kunnen gebruiken.
 • Gemakkelijk te bewerken. Grootschalige veranderingen in presentaties zijn vaak erg betrokken. Met SMIL is het gewoon een kwestie van het knippen en plakken van regels code.

SMIL-indeling

SMIL-bestanden lijken veel op normale XHTML-bestanden. In feite is het basisformaat precies hetzelfde:

Dit is een afbeelding van de Andromeda Galaxy:

Dit is tekst voor een video met 5 seconden vertraging:

Zoals je kunt zien, is het een XML-bestand. De SMIL 3.0-taaldefinitie wordt dan geladen.

Daarna zijn er twee delen van het bestand, net als bij een XHTML-bestand: head en body. In het hoofd gaat het gebruikelijke spul zoals metatags. Hier hebben we zojuist een eenvoudige lay-outtag ingevoegd om de achtergrond in te stellen als de kleurtaling.

Het lichaam is interessanter. Het begint met het laden van een afbeelding en een bijschrift – deze gedurende 5 seconden weergeven. Vervolgens laadt het een flash-video, wacht 5 seconden en geeft er vervolgens een tekstbijschrift voor weer.

In dit ene voorbeeld ziet u de meeste basisfunctionaliteit van SMIL en hoe gemakkelijk het is om presentaties te maken.

Basishulpmiddelen

Ondersteuning voor SMIL is in de meeste browsers vaag. Vanaf versie 45 heeft Chrome bijvoorbeeld de ondersteuning voor SVG SMIL beëindigd. Om SMIL te leren coderen, kunt u het beste een SMIL-viewer aanschaffen. Je kunt veelgebruikte tools gebruiken, zoals QuickTime en RealPlayer. Je zult waarschijnlijk meer succes hebben met de open source viewer Ambulant Player. Het is actief ontwikkeld en ondersteunt de volledige SMIL 3.0-specificatie.

In termen van ontwikkeling heb je alleen een teksteditor nodig. Maar misschien wilt u een op SMIL en XML aangepaste editor gebruiken.

 • SMILGen SMIL Generation Tool: een XML-editor op maat voor gebruik met SMIL.
 • LimSee2: een SMIL 2.0-editor die niet langer supporter is en erg moeilijk te vinden is.

Middelen

Er zijn veel online bronnen, maar deze kunnen moeilijk te vinden zijn omdat veel ervan in de loop der jaren zijn verdwenen. Degenen die overblijven, zijn vaak gericht op SMIL 2.0. Dit is geen probleem, omdat het nog steeds de relevante informatie bevat. We hebben hier de beste bronnen verzameld.

Overzicht

 • Wat is SMIL en waarom moeten we het gebruiken? Dit is een uitstekend overzicht voor mensen die gefocust zijn op het maken van presentaties in plaats van op codering.
 • W3C’s SMIL 3.0-pagina. Dit biedt specificaties van het hele systeem.

Tutorials

 • Multimedia 4 Iedereen SMIL-pagina. Deze pagina bevat enorm veel informatie over verschillende versies van SMIL. Maar het hoogtepunt is de verzameling SMIL-voorbeelden.
 • Hoe SMIL. Deze tutorial leidt u door het proces van het maken van uw eerste SMIL-presentatie.
 • Een inleiding tot de synchrone multimedia-integratietaal. Dit is een tutorial over SMIL 2.0 via Archive.org.

Referentie

 • W3C’s gesynchroniseerde multimediapagina: als u de moeren en bouten van SMIL wilt leren kennen, is dit de plek om naartoe te gaan.

Boeken

 • SMIL voor dummies< door Heather Williamson. Dit is een gemakkelijke kennismaking met SMIL, maar het is een oud boek dat zich vooral richt op SMIL 1.0 en 2.0.
 • SMIL 3.0: Flexible Multimedia for the Web, Mobile Devices en Daisy Talking Books van Dick Bulterman en Lloyd Rutledge.
 • Beginnende XML door Joe Fawcett, Liam Quin en Danny Ayers. Het boek heeft alleen betrekking op SMIL, maar biedt een goede basis in XML, de kern van SMIL.
 • SVG Essentials door J David Eisenberg en Amelia Bellamy-Royds. Niet per se over SMIL, maar erg handig voor SMIL-coders.

Conclusie

SMIL is een geweldige tool voor mensen die presentaties willen maken en verspreiden. En het is vooral handig als u presentaties wilt maken die van tijd tot tijd moeten worden bijgewerkt. Er is een bescheiden leercurve, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het net zo eenvoudig als het coderen van XHTML. En je kunt code die je eerder hebt gebruikt, gemakkelijk hergebruiken.

[1] SVG staat voor Scalable Vector Graphics. Met SMIL kunt u animaties maken door tijdsafhankelijke aanpassingen aan de afbeeldingen aan te brengen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me