MS-DOS: het besturingssysteem dat u graag haatte

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


MS-DOS (afkorting voor Microsoft Disk Operating System) is een niet-grafisch opdrachtregelbesturingssysteem met één taak en één gebruiker. Oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik met de eerste lijn personal computers van IBM, is MS-DOS een van de meest succesvolle besturingssystemen in zijn soort. Als besturingssysteem is DOS eenvoudig, compact en opmerkelijk robuust; vooral gezien zijn leeftijd. Hoewel het mogelijk is overtroffen door de nieuwere en meer gebruiksvriendelijke, grafische gebruikersinterface (GUI) -besturingssystemen, blijft MS-DOS wijdverspreid gebruikt door bedrijven en onafhankelijke programmeurs over de hele wereld.

Een geschiedenis van MS-DOS

De oorsprong van MS-DOS is terug te voeren op twee eerdere besturingssystemen, CP / M en QDOS. CP / M (AKA Control Program for Microcomputers) werd halverwege de jaren zeventig gecreëerd door Gary Kildall van Digital Research. CP / M was een 8-bits besturingssysteem en was een van de eerste die veel werd gebruikt in de opkomende lijn van commerciële microcomputers. In 1980 ontwikkelde Tom Paterson van Seattle Computer Products QDOS (Quick and Dirty Operating System) voor Intel’s nieuwe 16-bit 8086 centrale verwerkingseenheid (CPU). QDOS was grotendeels gebaseerd op CP / M, en hier kwam Microsoft in beeld.

In 1981 kocht Microsoft QDOS van Seattle Computer Products, hernoemde het MS-DOS 1.0 en bood het aan IBM aan voor gebruik in hun nieuwe personal computers. Vooruitlopend behield Gates de licentie voor MS-DOS en het zou de belangrijkste factor worden in de overstap van Microsoft van een eenvoudige leverancier van computerprogrammeertalen naar een gigant in de computersoftware-industrie. Het succes van MS-DOS liep direct parallel met de groeiende populariteit van de persoonlijke thuiscomputer en bleef de belangrijkste inkomstenbron van Microsoft, zelfs nadat het bedrijf zijn eigen GUI in de vorm van MS-Windows begon te introduceren.

De evolutie van een besturingssysteem

In veel opzichten legde MS-DOS de basis voor het voortdurende succes van Microsoft en in de loop der jaren bleef het een focus voor onderzoek en ontwikkeling. Van 1981 tot en met 1997 zou het verschillende herzieningen en verbeteringen ondergaan, resulterend in een aantal verschillende iteraties. Elke nieuwe versie van MS-DOS bouwde voort op zijn voorganger en evolueerde om te voldoen aan de eisen van zowel lekengebruikers als professionele programmeurs.

De eerste herzieningen van MS-DOS kwamen tegemoet aan de behoefte aan grotere harde schijven, met ondersteuning voor meerdere mappen, netwerken en vreemde en uitgebreide tekens. Latere iteraties zouden ondersteuning bieden voor meerdere HDD-partities, schijfcompressie en fragmentatie, verbeterd geheugenbeheer en verbeteringen in de tekstbewerkingsfuncties van het besturingssysteem. De definitieve versies, MS-DOS 7.0 en 7.1, werden herzien voor nauwe integratie met het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, Windows 95. MS-DOS 7 elimineerde een aantal redundante hulpprogramma’s die waren opgenomen in het Windows 95-besturingssysteem, en bood ondersteuning voor lange bestandsnamen en het FAT32-bestandssysteem.

Microsoft gebruikt MS-DOS niet meer in een van de iteraties in hun primaire besturingssystemen, hoewel zowel Windows 2000 als Windows XP een emulatielaag bevatten die het uitvoeren van MS-DOS-programma’s mogelijk maakt, waardoor achterwaartse compatibiliteit met legacy-gestileerde software wordt geboden.

Klonen en imitaties

In de loop der jaren heeft het succes van MS-DOS een aantal imitators geïnspireerd, en veel zogenaamde ‘klonen’ van het besturingssysteem zijn gelanceerd door onafhankelijke softwareontwikkelaars en computerliefhebbers. Enkele van de meer opvallende imitators zijn DR-DOS, OpenDOS en FreeDOS. Veel van de systemen zijn ontwikkeld en uitgebracht als een direct antwoord op de aankondiging van Microsoft dat ze de verdere ontwikkeling van MS-DOS stopzetten en het systeem niet langer zouden ondersteunen met regelmatige updates en revisies.

De meest succesvolle van deze klonen is FreeDOS. FreeDOS, ontwikkeld door Jim Hall in 1994, is slank en robuust en biedt enkele verbeteringen ten opzichte van het bovenliggende besturingssysteem. Het kan draaien op legacy hardware en embedded systemen, en bevat verschillende toevoegingen aan de commandostructuur die niet gevonden wordt in MS-DOS zelf.

De toekomst van MS-DOS

Terwijl de laatste versie van MS-DOS in 1997 werd uitgebracht, vormt het besturingssysteem zelf nog steeds een groot deel van het moderne computerlandschap. Veel bedrijven en onafhankelijke programmeurs vertrouwen nog steeds op DOS voor veel embedded applicaties. DOS overleeft niet in de laatste plaats omdat het een zeer compact en efficiënt besturingssysteem is dat goed presteert met een minimum aan vereist onderhoud. Met de voortdurende vooruitgang in hardware (met name grotere geheugens en snellere CPU’s) hebben MS-DOS en zijn klonen nog steeds veel te bieden. Bovendien introduceren ontwikkelingen door hobbyisten en onafhankelijke programmeurs zoals Jim Hall nieuwe en verbeterde hulpprogramma’s en toepassingen voor het systeem, ondanks de eigen desinteresse van Microsoft.

Online zelfstudies

MS-DOS heeft een vrij lange geschiedenis en daarom is er veel referentiemateriaal beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over het besturingssysteem en de vele toepassingen ervan. Online tutorials bieden een goed startpunt en kunnen inzicht geven in de ontwikkeling van DOS en de waarde en het gebruik ervan als besturingssysteem.

 • Een kijkje in MS-DOS: van de Paterson Technology-website geeft dit artikel een overzicht van de basisprincipes van MS-DOS. De website zelf biedt ook een geschiedenis van MS-DOS, de ontwikkelingswortels en een selectie van gearchiveerde handleidingen. Er is ook een korte bio van Tim Paterson, de maker van QDOS en de eigenaar en algemeen directeur van Paterson Technology.
 • MS-DOS Geletterdheid – een inleiding tot MS-DOS: van Silicon Mountain en Aames Production komt een video-tutorial gericht op de vroege pc-thuismarkt. Gepubliceerd in 1992, deze tutorial ziet er meer dan een beetje gedateerd uit. De basisprincipes worden echter op een gemakkelijk te begrijpen en interactieve manier gepresenteerd, waardoor dit een verrassend effectief leermiddel is, vooral voor de beginner.
 • Basisprincipes van MS-DOS leren – een zelfstudie (PDF): Dit document is opgesteld door het personeel van de University of North Carolina Wilmington en biedt een uitgebreide introductie tot basis MS-DOS-commando’s. Deze gemakkelijk te begrijpen tutorial behandelt opdrachtprompts, het beheren van mappen, het beheren van bestanden en het formatteren van diskettes.
 • DOS-opdrachten gebruiken met MS-DOS 6.22: Que Publishing biedt deze uitgebreide handleiding voor het gebruik van DOS, met name de 6.22-iteratie. Onderwerpen zijn onder meer “De elementen van DOS-opdrachten begrijpen”, “DOS-opdrachten geven” en “Problemen met programmabestanden oplossen.” Meest geschikt voor iemand met een basiskennis van MS-DOS.

Boeken

Er zijn veel boeken geschreven over MS-DOS en de verschillende iteraties ervan. Sommige zijn gericht op de massamarkt en fungeren als basishandleidingen voor beginnende programmeurs. Anderen zijn technischer in hun aanpak en spreken vooral de professionele programmeur en de meer ervaren computerliefhebber aan.

 • DOS voor Dummies door Dan Gookin: een van de meer populaire boeken over MS-DOS en een van de meest succesvolle van de “Dummies” -franchise. Dit boek is specifiek gericht op een groot publiek en is daarom vooral geschikt voor beginners. Er is ook een vervolg, More DOS for Dummies, die iets meer in detail gaat dan het origineel.
 • Running MS-DOS, de 20th Anniversary Edition van Van Wolverton: de originele Running MS-DOS werd een bestseller, en deze jubileumeditie breidt eerdere edities uit met bijgewerkt materiaal. Speciale nadruk wordt gelegd op MS-DOS 6.22 (de laatste iteratie op het moment van publicatie). Het boek is informatief en gemakkelijk te begrijpen, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als ervaren programmeurs.
 • MS-DOS 6.22 (3e editie) van Jim Cooper gebruiken: dit is een van de meest uitgebreide handleidingen voor MS-DOS en ook een van de meest gewaardeerde. De 3e editie brengt de zaken up-to-date, met de nadruk op de laatste iteratie (6.22 op het moment van publicatie) van het DOS-besturingssysteem. Cooper behandelt alle aspecten van MS-DOS, inclusief de geschiedenis en ontwikkeling ervan. Ideaal voor ervaren programmeurs en serieuze hobbyisten.
 • DOS: The Complete Reference (4e editie) door Kris Jamsa: dit boek is niet zozeer een inleiding tot DOS, maar een naslagwerk voor mensen met enige praktische kennis van het besturingssysteem. Het werk zelf is ronduit en gemakkelijk te begrijpen, maar is misschien het meest geschikt voor lezers met enige ervaring met DOS die hun vaardigheden moeten opfrissen.
 • Geavanceerde MS-DOS-programmering: de Microsoft-gids voor assembleertaal- en C-programmeurs door Ray Duncan: dit boek was gericht op de professionele programmeur rond 1988. Meer dan een ‘how-to’-gids, dit is een diepgaande kijk op MS-DOS als een programmeeromgeving, inclusief de beste toepassingen en toepassingen. Niet voor de beginnende of onervaren hobbyist.

Overzicht

Technisch gezien is MS-DOS met pensioen gegaan en Microsoft heeft duidelijk gemaakt dat het geen iteraties of updates meer zullen zijn voor het besturingssysteem. Maar MS-DOS heeft nog steeds een plaats in het computerlandschap, zelfs buiten zijn aantrekkingskracht voor hobbyisten en nicheprogrammeurs. MS-DOS wordt wereldwijd nog steeds gebruikt en is verantwoordelijk voor veel van de embedded applicaties die we allemaal als vanzelfsprekend beschouwen. MS-DOS is misschien niet het essentiële besturingssysteem dat het ooit was, maar het heeft nog steeds verdienste en verdient de aandacht van serieuze programmeurs.

Verder lezen en bronnen

We hebben meer handleidingen, tutorials en infographics met betrekking tot computergebruik:

 • Netwerkprogrammering met internetaansluitingen: leer alles over computernetwerken.
 • Inleiding en bronnen voor Linux-programmering: deze diepe duik in Linux-programmering komt terecht in de kernel waar alle actie is.

Unix-programmeerbronnen

MS-DOS is in feite de eenvoudigere broer van Unix. Dus als je naar Unix wilt verhuizen, hebben we een geweldige plek om te beginnen met leren: Unix Programming Resources.

De ultieme lijst met webmastertools A-Z
Unix-programmeerbronnen

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map