Meer informatie over VRML: Virtual Reality Markup Language

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


VRML, de Virtual Reality Markup Language, was een 3D-modelleertaal die, net als HTML, een webstandaard moest zijn. Het idee was dat webbrowsers het bekijken van interactieve omgevingen die in VRML zijn gemaakt, zouden kunnen ondersteunen, en het web zou een wereld van virtual reality-sites worden.

De trieste geschiedenis van VRML

VRML werd voor het eerst voorgesteld in 1994 tijdens de allereerste World Wide Web-conferentie. De eerste consumentgerichte applicatie die het formaat gebruikte, was een 3D-plug-in voor de Netscape-browser, uitgebracht in 1995.

In 1997 werd de taal herzien en werd het een ISO-norm. Hoewel er aanvankelijk veel opwinding was rond het format, stagneerde de ontwikkeling meestal. Tegelijkertijd nam het creëren en renderen van 3D-afbeeldingen een hoge vlucht, voornamelijk geleid door eigen formaten die waren gericht op de ontwikkeling van videogames en filmproductie.

Een van de problemen met de adoptie van VRML was timing. Toen het voor het eerst werd geïntroduceerd, hadden thuiscomputers relatief weinig stroom – vaak zonder grafische processors – en waren ze met internet verbonden via extreem lage snelheden (inbel) internetverbindingen.

Het resultaat is dat, hoewel er een paar projecten waren die een beetje met de technologie speelden, het nooit echt van de grond kwam als een levensvatbaar platform. De handigste applicatie was als data-uitwisselingsformaat voor 3D-modellen, vooral in CAD-programma’s (Computer Aided Drafting).

De droom van VRML als een wijdverspreide webstandaard is nooit echt uitgekomen en VRML is nu een ter ziele gegane standaard. Maar om historische redenen is het nog steeds interessant. Het is interessant om na te denken over hoe het internet zou zijn geweest als VR-interactie net zo gewoon was geworden als tekst en video.

VRML-versies

Er waren drie hoofdversies van de VRML-taalstandaard. De eerste was alleen VRML of VRML 1. Daarna VRML 2.0. Vervolgens VRML 97. De basisideeën voor alle drie de versies zijn hetzelfde, maar er zijn enkele niet-compatibele verschillen.

In dit document hebben we tutorials en bronnen opgenomen voor alle drie de versies.

VRML-zelfstudies

 • Introductie tot VRML is een technische introductie tot de taal van het Design Lab op MIT.
 • VRML-zelfstudie is een gedetailleerde introductie tot de taal, inclusief geschiedenis, basisconcepten en een praktische zelfstudie.
 • Floppy’s VRML-gids is een praktische, driedelige gids die het maken van basisobjecten, geavanceerde objecten, realisme en animatie behandelt.
 • VRML-zelfstudie is een zeer eenvoudige zelfstudie die de basisideeën van de taal introduceert.
 • Virtual Reality-bestanden weergeven is een korte tutorial over het openen van VRML-bestanden als gebruiker.
 • VRML is een hoofdstuk dat is overgenomen uit HTML en XHTML, Special Edition (2002) van Molly E Holzschlag.
 • Mastering the Triangle is een VRML-walkthrough die ervoor zorgt dat de lezer helemaal niets weet en een eenvoudige driehoek belicht.
 • Inleiding tot VRML 97 bevat het cursusmateriaal van een klas over de taal die wordt gegeven aan UC San Diego.
 • VRML Audio Tutorial is een gids om te leren hoe geluid in VRML kan worden geïmplementeerd.
 • Paolo’s VRML-zelfstudie is een zelfstudie van 7 lessen met downloadbare werelden.
 • VRML Interactive Tutorial is een projectgebaseerde tutorial met instructies voor het modelleren van een geanimeerde vuurtoren.
 • VRML 1.0-zelfstudie is een gedetailleerde zelfstudie over het maken van modellen voor een aantal vormen.
 • Web Workshop: 3D Graphics en VRML 2.0 is een boeklengtegids voor webgebaseerde 3D-beeldvorming met VRML.
 • Virtual Reality Modeling Language (VRML) in Chemistry is een interessant artikel over het gebruik van VRML om chemieconcepten te illustreren.

Referentie en andere leermiddelen

 • Bij het exporteren van VRML-bestanden wordt uitgelegd hoe u VRML-bestanden kunt maken met de populaire 3D-modelleertool SketchUp.
 • VRML-bronnen voor beginners heeft een verzameling onderwerpspecifieke VRML-zelfstudies.
 • RcCad Gallery is de grootste galerij met gratis VRML-vliegtuigmodellen op internet.
 • Lighting Shapes is een VRML-tutorial over de verschillende soorten lampen die beschikbaar zijn.
 • Een VRML Mobile Game voor twee spelers is een onderzoekspaper waarin het gebruik van VRML en Java voor mobiel gamen wordt onderzocht.
 • VRML Virtual Reality Modeling Language is de officiële pagina op de VRML-standaard van het World Wide Web-consortium.
 • VRML97-specificatie is het officiële specificatiedocument voor de standaard van 1997.
 • GeoVRML was een officiële werkgroep van het Web3D Consortium. Het is in 1998 opgericht om de weergave van geografische gegevens te standaardiseren. Ze zijn sinds 2002 grotendeels inactief, maar de website bevat nog steeds veel interessante informatie.
 • VRML-modellen is een grote, gecategoriseerde collectie, met alles van gebouwen tot mensen tot platonische lichamen.

Boeken over VRML

 • VRML: Browsing and Building Cyberspace (1995), door Mark Pesce, is het klassieke boek over VRML door zijn uitvinder. Als je wilt weten wat de oorspronkelijke bedoeling en het denken achter VRML was, dan is dit het boek om te krijgen. De aanvaller is van Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web.
 • Building VRML Worlds (1996), door Sanders et al., Gaat verder dan het eenvoudig creëren van individuele objecten en richt zich op de planning, het ontwerp en de ontwikkeling van volledige virtuele sites.
 • Distributed Virtual Worlds: Foundations and Implementation Techniques Using VRML, Java, and CORBA (2010), door Stephan Diehl, is een historisch en technisch interessante kijk op het samenweven van verschillende technologieën om 3D, meeslepende webgebaseerde ervaringen te leveren.
 • VRML: Exploring Virtual Worlds on the Internet (1997), door Goralski, Poli en Vogel, is een inleidende tekst over VRML, die alle taalprincipes behandelt.
 • VRML Programmer’s Library (1997), door Jamsa, Schmauder en Yee, is een verzameling in kookboekstijl met voorbeelden van VRML-broncodes.
 • Laura Lemay’s Web Workshop: 3D Graphics & VRML 2.0 (1996), door Lemay, Couch en Murdock, is een gemakkelijk te lezen boek dat de VRML-specificatie behandelt en het bestaande (op dat moment) online ecosysteem van 3D-sites verkent.
 • Instant VRML Worlds (1996), door Schwerin en Kennedy, is een verzameling bruikbare VRML-componenten. Het idee is dat webdesigners de modellen rechtstreeks vanaf de meegeleverde cd-rom in hun eigen VRML-sites kunnen importeren.
 • Informatievisualisatie: Beyond the Horizon (2010), door Chaomei Chen, gaat slechts kort in op VRML, maar in een interessante context. Terwijl de meeste tutorials en ander materiaal over VRML gingen over het creëren van gevirtualiseerde versies van echte objecten en door mensen geschaalde werelden om in te interageren, plaatst dit boek VRML in de context van complexe datavisualisaties.
 • Constructiekit voor webuitgevers met VRML / Live 3D: Creating 3d Web Worlds (1996), door Fox en Shaddock, is een boek op gemiddeld niveau over VRML, voor mensen die al bekend zijn met HTML en webpublicaties.
 • Reality Architecture: Building 3D Worlds In Java and VRML (1998), door Martin McCarthy, leidt de lezer van VRML-basis door het ontwerp en de creatie van complexe virtuele omgevingen.
 • Inleiding tot Virtual Reality (2004), door John Vince, behandelt een breed scala aan problemen en technologie in de virtual reality-ruimte, waardoor VRML in de context wordt geplaatst van verschillende andere ontwikkelingen die tegelijkertijd plaatsvonden.
 • Het VRML 2.0 Handbook: Building Moving Worlds on the Web (1996), door Hartman en Wernecke, legt uit hoe VRML kan worden gebruikt om rijke, interactieve omgevingen te bouwen, waarbij de lezer door een virtuele recreatie van de Azteekse stad Tenochtitlan wordt geleid..
 • Late Night VRML 2.0 With Java (1997), door Couch et al, is een inleidend boek over VRML, maar gericht op ervaren programmeurs en grafisch ontwerpers.
 • Teach Yourself VRML 2 in 21 Days (1997), door Marrin en Campbell, maakt deel uit van de serie Sam’s Teach Yourself. Dit boek is een zeer methodische tutorial over de taal, gericht op praktisch gebruik.

Alternatieven voor VRML

Nadat VRML was vervaagd, ging een breed scala aan andere programmeertalen en tools verder waar het was gebleven. Hieronder bekijken we zes alternatieven voor VRML die virtual reality en 3D-programmering blijven verbeteren, inclusief de officiële opvolger X3D.

1. 3DMLW

3DMLW is een open-sourceproject dat is gebaseerd op de XML-opmaaktaal en wordt gebruikt om zowel 2D- als 3D-inhoud op internet weer te geven. Binnen dit project is zowel een scripttaal voor softwareontwerp als formaatondersteuning voor het renderen van 3D-modellen.

De taal is een standaard XML-opmaaktaal die gegevensuitwisseling mogelijk maakt via de 3DMLW-plug-ins, die scènebibliotheken en grafische bibliotheken bevatten. Hoewel de rendering-engine is gebaseerd op de industriestandaard OpenGL.

Het werd het meest gebruikt voor online renderingen van 3D-gebouwen. Helaas is dit project sinds 2009 inactief en sinds 2016 officieel afgeprijsd. De website is niet meer actief, maar je kunt de repository-code nog steeds bekijken. Het bedrijf achter 3DMLW, 3D Technologies R&D is nog steeds betrokken bij de 3D-renderingruimte, maar lijkt naar andere projecten te zijn verhuisd.

Bronnen voor verder leren

 • Originele code voor het 3DMLW-project
 • Gearchiveerde versie van de oorspronkelijke site
 • Officiële site voor het bedrijf achter 3DMLW.

2. COLLADA

COLLADA staat voor Collaborative Design Activity en is een uitwisselingsformaat voor 3D-toepassingen. Het maakt het gemakkelijk transporteren van 3D-middelen tussen verschillende toepassingen mogelijk. COLLADA maakt het coderen van verschillende visuele scènes mogelijk, zoals natuurkunde, animatie, geometrie, schaduw en effecten, kinematica en nog meer.

Het is oorspronkelijk gemaakt door Sony, maar is sindsdien eigendom geworden van de Kronos Group, die nu het auteursrecht deelt. Het doel van de oprichting van CRONOS was om een ​​tool te maken die door het grootste netwerk van bedrijven en industrieën kan worden gebruikt.

Wat begon als een eenvoudig formaat om gegevens van de ene tool voor het maken van digitale inhoud naar de andere over te brengen, is sindsdien uitgegroeid tot een breed scala aan toepassingen. Het wordt nog steeds gebruikt in een heleboel bestaande applicaties zoals Adobe Photoshop, FreeCAD, CityEngine, ArcGIS, Google Earth, OpenSimulator, NASA Worldfind en meer. Maar het wordt ook gebruikt in verschillende game-engines, zoals Ardor # D, Blender Game Engine, GamePlay en meer.

Bronnen voor verder leren

 • Officiële site voor het COLLADA-project
 • Download en verken gebruikersbeoordelingen van COLLADA
 • Officiële veelgestelde vragen over All Things Collada.

3. O3D

O3D is een open source JavaScript-API die wordt gebruikt om 3D-afbeeldingen te maken die kunnen worden uitgevoerd in een webbrowser of in een XUL-desktoptoepassing. Deze software is gemaakt door Google. Het is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt voor games, 3D-modellen, productdemo’s, het creëren van virtuele online werelden, 3D-advertenties en nog veel meer.

Het was oorspronkelijk gebouwd als browser-plug-in, maar is sindsdien uitgegroeid tot een Javascript-bibliotheek die bovenop WebGL is geïmplementeerd. Google is gestopt met het ontwikkelen van de O3D-plug-in en heeft zich in plaats daarvan ingezet voor de implementatie van de Javascript-bibliotheek en WebGL-combinatie.

Een zeer unieke functie is de mogelijkheid om in een webbrowser te draaien en heeft bijgedragen aan het overbruggen van de kloof tussen browser- en desktopgebaseerde 3D grafische toepassingen. Met ingebouwde browserfunctionaliteit kan het in realtime laden, renderen en transformeren, wat zaken als broncode en applicatiebronnen overbodig maakt. In staat zijn om deze applicatie in realtime te gebruiken, maakt de ontwikkeling en het gebruik veel gemakkelijker.

O3D is zeer veelzijdig en de architectuur zorgt voor een gemakkelijke ontwikkeling door derden. Dit heeft geleid tot het creëren van aangepaste functies zoals inspanningen voor het renderen na weergave, fysica-engines en deeltjessystemen.

Bronnen voor verder leren

 • Google Community-site voor O3D
 • Plugin-versie: uitleg en uitsplitsing
 • Toekomstige richting van O3D.

4. U3D

U3D staat voor “Universal 3D”. Het is een gecomprimeerde bestandsindeling die kan helpen bij het communiceren en delen van grafische 3D-computergegevens. Het is gemaakt door het 3D Industry Forum, dat bestond uit de bedrijven HP, Intel, Adobe, Boeing en meer, met als doel een universele standaard te creëren voor het uitwisselen en delen van 3D-gegevens.

Het wordt voornamelijk gebruikt voor het maken en delen van 3D-afbeeldingen met lijnen en punten, driehoekige meshes, kleuren en texturen. U kunt ook 3D-metagegevens in uw afbeeldingen insluiten en attributen aan 3D-objecten toevoegen.

Om de adoptie van deze 3D-standaard te bevorderen, bevat het ook een open source-bibliotheek. Een van de belangrijkste toepassingen van U3D is de mogelijkheid om 3D-objecten in PDF-documenten op te maken en in te sluiten. Er zijn tientallen bestaande applicaties die de inbedding van U3D-objecten ondersteunen, waaronder Adobe Acrobat en Photoshop, ArchiCAD, iText, Bluebeam Revu en meer.

Bronnen voor verder leren

 • Official Site and Standards Breakdown voor U3D
 • Huidige set bibliotheken.

5. X3D

X3D is de officiële opvolger van VRML. Het is een op XML gebaseerde royaltyvrije open source bestandsindeling die wordt gebruikt om zowel 3D-scènes als objecten weer te geven. Het is behoorlijk zwaar en biedt een systeem voor het opslaan, ophalen en afspelen van real-time 3D-afbeeldingen. Met als doel de nieuwe 3D-standaard voor internet te zijn, is het gebouwd om te worden geïntegreerd met HTML5 en de nieuwste XML-standaarden. Het is zelfs geschikt voor bestaande VR-omgevingen zoals Oculus Rift en Cardboards.

Het is onderverdeeld in verschillende sets componenten, waaronder X3D-kern, X3D Interactive, X3D Interchange, X3D CADInterchange, X3D Immersive en X3D Full.

Naast de bestaande functionaliteit zijn er verschillende applicaties die de bestanden parseren en interpreteren om afzonderlijke open source-projecten te creëren. De meest bekende hiervan is een 3D-graphics en animator genaamd Blender, en een virtuele wereldclient van Sun Microsystems genaamd Project Wonderland.

Het heeft een breed scala aan toepassingen en is aangepast voor gebruik binnen CAD- en architectuurplatforms, trainings- en simulatiesoftware, medische visualisatie, technische processen, multimediasoftware en nog veel meer.

Bronnen voor verder leren

 • Officiële site voor X3D
 • Beginnersgids voor X3D
 • X3D-voorbeeldtoepassingen
 • Waarom je X3D wilt gebruiken
 • Extra live voorbeelden.

6. WebGL

WebGL is een Javascript-API waarmee browsers 3D-afbeeldingen kunnen weergeven zonder extra plug-ins. Het is volledig geïntegreerd met de huidige webstandaarden van bestaande browsers. Voor een goede werking van WebGL is echter een voldoende GPU vereist, onafhankelijk van de browser.

WebGL is voortgekomen uit een 3D Canvas-experiment van Vladimir Vukicevic bij Mozilla. In 2009 werd de WebGL-werkgroep opgericht door de Khronos Group en in 2011 werd de eerste versie van WebGL uitgebracht.

Het ondersteunt de meeste bestaande browsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer en Microsoft Edge. Het werkt zelfs in mobiele browsers zoals Blackberry 10, Internet Explorer, Firefox voor mobiel, Firefox OS, Google Chrome en meer.

Om extra functionaliteit voor WebGL te creëren, zijn er meerdere bibliotheken gebouwd of zelfs geporteerd naar WebGL. Enkele hoogwaardige functies zijn BabylonJS, three.js, A-Frame, PlayCanvas en meer. Onlangs is er ook een snelle ontwikkeling van game-engines voor WebGL.

Bronnen voor verder leren

 • Officiële projectsite voor WebGL
 • Uitsplitsing van WebGL-releases
 • Actieve WebGL-projecten via Google Chrome

Zoals u kunt zien, was de ontwikkeling en implementatie van 3D-modelleertalen geen eenvoudige weg. Toch hebben 3D-modelleertalen een lange weg afgelegd sinds het ontstaan ​​van VRML. Met eenvoudigere browserintegratie en toegewijde open source-ontwikkelingsteams achter de meeste van de bovenstaande projecten, kunnen we verwachten dat het gebruik en de algehele toepassing nog verder zullen groeien in de toekomst.

Verder lezen en bronnen

We hebben meer handleidingen, tutorials en infographics met betrekking tot codering en ontwikkeling:

 • Java: Inleiding, leren en bronnen: leer alles over Java, dat vaak samen met VRML werd gebruikt.
 • ImageMagick Inleiding en bronnen: deze verzameling opdrachtregel grafische hulpmiddelen is opgezet om te gebruiken als een grafische bibliotheek.
 • C ++ Developer Resources: leer alles over een van de geweldige talen voor grafische en virtual reality-programmering.

Wanneer JPEG, GIF gebruiken & PNG

Verward over grafische bestandsindelingen? Bekijk onze infographic, Wanneer JPEG, GIF gebruiken & PNG.

Wanneer JPEG, GIF en PNG gebruiken
Wanneer JPEG, GIF gebruiken & PNG

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map