Meer informatie over Perl-programmering: aan de slag met deze dynamische taal

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Perl Inleiding en geschiedenis

Perl is een scripttaal die al bestaat sinds 1987. Hoewel Perl niet echt een acroniem is, zijn er een paar ‘backronyms’ aan verbonden, met ‘Practical Extraction and Reporting Language’ als de meest serieuze. Als geïnterpreteerde taal hoeft het niet te worden gecompileerd, het kan direct worden gebruikt bij het schrijven van perl-scripts (.pl-bestanden).

Oorspronkelijk gemaakt met het beoogde gebruik van het eenvoudiger maken van bestandsverwerking in Unix, waardoor het een “Glue Language” wordt genoemd die praktisch gebruik benadrukt en veel kracht heeft voor het manipuleren van tekst.

Larry Wall ontwierp en ontwikkelde de taal, leenend van aspecten van C, shell-script, AWK en sed. Een van de handigste functies is de mogelijkheid om eenvoudig reguliere expressies te gebruiken bij het manipuleren van tekst en het ontleden van tekenreeksen. Dit heeft het de affectie-bijnaam gegeven dat het ‘de kettingzaag van het Zwitserse leger van scripttalen’ is. Het heeft veel invloed van de C-taal in termen van hoe het omgaat met variabelen, uitdrukkingen, besturingsstructuren en subroutines, maar het is ook op veel manieren anders.

Wat Perl toevoegt dat zo uniek is, is de functionaliteit voor shell-programmering en tekstmanipulatie. Op de universiteit studeerde Larry Wall zowel taalkunde als informatica, en was in staat om zijn eigen major te creëren die hij ‘natuurlijke en kunstmatige talen’ noemde. Dit wordt sterk weerspiegeld in hoe hij Perl ziet, verwijzend naar ‘variabelen, functies en accessors’ als ‘zelfstandige naamwoorden, werkwoorden en actualisatoren’.

Binnen de taal zelf is het gebruik van “sigils” van groot belang voor het manipuleren van tekst binnen een uitdrukking. Een “@” -teken geeft een array aan, terwijl scalairen $ gebruiken, en hashes%.

Waarom Perl leren? Wat zijn alternatieven?

Perl wordt aangeprezen vanwege zijn nabijheid voor het manipuleren van tekst en wordt beschreven als nauwer verwant aan natuurlijke menselijke taal dan andere. Perl was buitengewoon nuttig voor het schrijven van CGI-scripts tijdens de vroege commerciële periode van internet eind jaren negentig en begin 2000. Sindsdien zijn Python, Ruby, PHP, .NET en JAVA, en recentelijk NodeJS, allemaal competitiever geworden voor gebruik in algemene webservercode. Waar Perl 5 nog steeds goed in is, kan worden samengevat als:

 • Datamining & Tekstanalyse – met Perl’s zware Regex-mogelijkheden kan het gemakkelijk tekst sorteren en is daardoor nuttig bij de verwerking van tekstdocumenten.
 • UNIX-systeembeheer – het kan scripts uitvoeren om systemen te controleren, systeemlogboeken te hernoemen en te beheren, de stroom van gegenereerde bestanden te sturen.
 • Netwerkprototyping & Veiligheid – veel netwerkingenieurs begonnen hun carrière toen Perl erg populair was, en de meeste beveiligingsexperts kennen Perl, het is goed voor het ‘schetsen’ van netwerken & plannen hoe beveiliging te doen. Tekst kunnen manipuleren is geweldig voor codering.
 • Catalogusbeheer in wetenschappen – lijst met zware onderzoeksgebieden moet een manier hebben om snel duizenden items te wijzigen, of het nu in een tekstlijst, een set bestanden of informatie in een database is. Perl kan helpen bij dit proces, het is een geweldige manier om met een veelheid aan catalogusconventies om te gaan.
 • Verouderde websystemen & Intranetten – langdurig gereedschap dat moeilijk te vervangen is. Dit is geen sterk been om op te staan, maar het verdient vermelding.

Er was ook een soort ‘wrok-match’ tussen Perl en Python. Python begon in het begin van de jaren 2000 en werd een meer populaire scripttaal op universiteiten, en dat ging over in de industrie. Python is misschien jonger, maar het is objectgeoriënteerd en sinds het midden van de jaren 2000 is het gebruik jaar na jaar gestaag toegenomen. Kijk zelf maar bij de PYPL-index. Dit betekent niet dat Perl minder nuttig is geworden, alleen dat het is teruggekeerd naar het oorspronkelijke beoogde gebruik, het was nooit de enige taal van internet geweest. Timing is belangrijk, en tijdens het vroege internettijdperk van de consument werd Perl gehackt tot een nuttige webprogrammeertool.

Goede bronnen om Perl te leren

Ten eerste is het raadzaam om kennis te maken met de concepten en intenties van de Perl-taal, dit is misschien het gemakkelijkst door enkele video’s van Larry Wall te bekijken waarin wordt uitgelegd waarom hij de taal heeft gemaakt, hoe het werkt en waarom mensen ervan houden.

Video’s Introducties van concepten

 • Hacker-interviews: Larry Wall – de maker van Perl
 • Big Think: Larry Wall – Waarom Perl een menselijke taal is
 • Quick Bytes: Python vs Perl

Video’s voor programmeren in Perl

 • Twit Coding 101 – Perl – Aan de slag
 • Twit Coding 101 – Perl RegEx zoeken en vervangen
 • Edureka! – Perl-zelfstudie voor beginners

Online lessen

 • Leer Perl 5 door het te doen – Udemy
 • Fundamentals of Perl Programming – Alison.com
 • Perl Videocursussen & Opleiding – Lynda.com
 • Perl Fundamentals Course – Virtual Training Company

Tutorials & Online leesbronnen

 • Perl leren op Perl.org
 • Leer Perl in ongeveer 2 uur en 30 minuten – qntm.org
 • Perl Beginners Site Online tutorials
 • MIT Perl-klasse materialen

Forums & Gemeenschappen

 • The Perl Mongers – Groepen die elkaar persoonlijk ontmoeten
 • Perl IRC
 • Perl monniken
 • Perl Guru-forums

Boeken

De beste boeken zijn up-to-date te vinden op de boekenpagina van Perl.org, waar boeken worden vermeld en links naar meerdere uitgevers worden gegeven. Misschien komt het meest gebruikte boek uit de O’Reilly-serie, de 6e editie is hier te vinden.

Waar te gaan vanaf hier?

De keuze om Perl te leren en te gebruiken is een vaardigheid die sterk afhangt van de use case waarvoor het nodig is. Het is over het algemeen niet de enige taal die u gebruikt, maar iets dat af en toe wordt uitgetrokken om speciale problemen in tekstbeheer of beveiliging aan te pakken. De opkomst en ondergang van Perl in de webontwikkelingsindustrie was te wijten aan het feit dat het werd gemaakt voordat het web zelfs maar bestond, en het feit dat het zo goed werkte voor vroege webontwikkeling is nogal wonderbaarlijk.

Het is een verbazingwekkend robuuste tool waarvan alle programmeurs in Unix of Linux op de hoogte moeten zijn. Het zal waardevol blijven voor het oorspronkelijke beoogde doel van betere shell-scripts, gegevensafstemming en tekstmanipulatie.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me