Leer 3D-afbeeldingen: ken je geen structuurkaart van een veelhoek? Begin hier!

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


3D-graphics, ooit het domein van high-end Hollywood-effecten en goedbetaalde bedrijfsingenieurs, zijn onlangs in de wereld van mainstream design gesprongen.

Met de komst van gratis, open source tools voor modelleren, renderen en animaties zoals Blender en Sketchup, kan bijna iedereen zich bezighouden met de kunst van 3D-modellering en geavanceerde animatie.

Naarmate de opties voor het modelleren en renderen van software zijn gegroeid, hebben ook bronnen die gratis 3D-modellen en wireframes bieden voor download en manipulatie.

3D-modellen gratis (en te koop)

De 20 onderstaande sites bieden miljoenen 3D-modellen en wireframes om te downloaden.

Blader door alles, van militaire vliegtuigen tot tandenborstels tot eekhoorns in hoeden. Dit is een ongelooflijke hoeveelheid werk samengesteld door duizenden getalenteerde grafische ontwerpers, allemaal gratis beschikbaar.

 1. Sketchup’s 3D Warehouse heeft een kant-en-klaar 3D-model van zo ongeveer alles wat je nodig zou kunnen hebben. Een zoekopdracht naar “bowl” levert meer dan 4.000 resultaten op. De totale collectie heeft miljoenen modellen, daarom noemt Sketchup het de grootste 3D-modelbibliotheek ter wereld.
 2. TurboSquid beweert de grootste bibliotheek met 3D-producten overal ter wereld te koop te hebben. Het biedt een gigantische selectie van gratis en betaalde wireframes, waaronder 3D-modellen van auto’s, personages, voertuigen, anatomie, dieren en verschillende andere categorieën. Hun gratis bibliotheek bevat een verrassend groot aanbod van meer dan 17.000 3D-objecten, met alles van wapens tot kastelen tot blikjes frisdrank, dinosaurussen, huizen en overhemden. Ze bieden gratis conversies van bestandsindelingen en royaltyvrije licenties.
 3. Cgtrader heeft tientallen categorieën voor allerlei verschillende 3D-modellen uit de echte wereld en de verbeelding. Velen kosten een relatief lage prijs, maar er zijn genoeg freebies te krijgen.
 4. 3dsky is een downloadsite voor 3D-modellen die is gecentreerd rond realistische woninginrichting en armaturen, net zoals SweetHome3D, maar met meer verfijnde kunstwerken. Ze hebben ook een ongelooflijk uitgebreide selectie van meer dan 180.000 objecten, met duizenden gratis opties. Ze hebben alles wat je maar kunt bedenken, zolang het maar op een of andere manier verband houdt met het huis, en hun objecten zien er zo echt uit dat je ze bijna zou kunnen bereiken en aanraken.
 5. Hum3D wint waarschijnlijk de coole wedstrijd in het 3D-modeluniversum. Ze hebben de Tumbler Batmobile uit de Christian Bale-serie, plus allerlei andere coole auto’s. (Een IH Scout II uit 1976 ??? Echt niet!) Ze pakken ook vrachtwagens, bussen, militaire voertuigen (veel militaire voertuigen), vliegtuigen, oorlogsschepen, wapens en allerlei soorten technologie in, van camera’s tot laptops tot telefoons. De modellen en wireframes worden goed weergegeven, met redelijke prijskaartjes, rekening houdend met een extreem breed scala aan beschikbare bestandsindelingen.
 6. Sketchfab heeft een aantal behoorlijk verbazingwekkende 3D-inhoud. Er zijn honderden oogverblindende ontwerpen van een aantal zeer getalenteerde mensen, maar deze kunnen niet allemaal worden gedownload. Om de modellen te vinden die u kunt pakken, klikt u op het menu-item “Verkennen” bovenaan de pagina en selecteert u vervolgens “downloadbaar”.
 7. Met GrabCAD kun je 3D-modellen en wireframes van miljoenen verschillende objecten downloaden, van fidget-spinners tot voertuigen tot een volledig verplaatsbaar Iron Man-pak.
 8. Clara.io heeft bijna 80.000 downloadbare 3D-objecten, allemaal gratis. De collectie bevat voertuigen, mensen, wapens, soldaten, tanks, sciencefictionartikelen zoals robots, Star Wars-rekwisieten, ruimteschepen, architectuur en andere weetjes zoals Pokemon- en Minecraft-modellen. De objecten zijn er in een grote verscheidenheid aan bestandstypen.
 9. Thingiverse is een service van MakerBot digitale printers. Het is een plek waar 3D-modelleurs hun werk kunnen delen en mensen die modellen nodig hebben om ze te vinden. De site heeft meer dan 800.000 modellen die kunnen worden gedownload. Er is hier veel indrukwekkende inhoud, allemaal snel doorzoekbaar op trefwoord.
 10. Free3D herbergt een enorme verzameling echt coole, buitengewone 3D-wireframes en modellen. Ze hebben architectuur, auto’s, vliegtuigen, planten, dieren, technologie, sport, wapens en meer. Sommige van deze dingen zijn real-world en sommige uit fantasie of science fiction. Het is allemaal heel goed gedaan en te downloaden zonder je zelfs maar aan te melden.
 11. CadNav heeft een gigantische selectie 3D-modellen om te downloaden. Ze hebben tientallen categorieën, dus in plaats van ze allemaal op te sommen, zeggen we gewoon dat ze geen paisley-eenhoorn hebben. Dat zou het moeten dekken. Ze hebben alles, van huishoudelijke artikelen tot militaire wapens tot mythische beesten.
 12. SweetHome3D is een geweldige bron waar je honderden 3D-modellen kunt downloaden van alles wat met huizen en huizen te maken heeft. Dat omvat trappen, douchecabines, toiletten, wijnrekken, meubels, verlichtingsarmaturen, apparaten, planten, mensen, huisdieren en meer. Alle bestanden zijn gratis te downloaden als .obj-bestanden, soms verpakt met .mtl, .png, .jpg en andere bestandstypen.
 13. Daz3D heeft slechts een paar gratis 3D-modellen beschikbaar om te downloaden (13 op het moment van schrijven), maar ze wisselen de freebies periodiek uit, dus het is mogelijk om een ​​behoorlijke verzameling te verzamelen door op de hoogte te blijven van hun aanbod. Hun modellen zijn van de zeer levensechte computeranimatie, compleet met bewegend haar en realistische gezichtsuitdrukkingen. Ze hebben ook een brede selectie van goedkope, betaalde 3D-modellen.
 14. CreativeMarket biedt duizenden 3D-modellen. Ze missen een gratis categorie, maar hun draadframes zijn doorzoekbaar met een handig filter waarmee u uw prijsklasse kunt instellen. Je kunt ook zoeken op bestandstype, wat een leuke functie is.
 15. NASA 3D heeft een archief met modellen en bronnen voor grafische 3D-animatiedoeleinden. Het is een behoorlijk coole lijst, ook al ziet een deel van de kunstwerken er een beetje ‘afgelopen decennium’ uit. Vind 3D-modellen van NASA-modules, bemanningsvoertuigen, satellieten, pakken, landingsplaatsen, asteroïden en meer. De modellen zijn beschikbaar als .3ds-bestanden. Ze zijn allemaal gratis.
 16. Design Connected heeft een pagina met 184 modellen van binnenverlichting en meubilair. Dat is geen enorme selectie vergeleken met sommige van onze andere 3D-bronnen, maar heilige koe is dit spul realistisch. Als ik niet had geweten dat dit 3D-modellen waren, had ik zeker geweten dat het professioneel geproduceerde productfoto’s waren. Je moet een account maken om de gratis modellen te downloaden. Als je het je kunt veroorloven om hun relatief lage prijs per draadframe te betalen, hebben ze nog eens 6000+ modellen die de moeite waard zijn om te bekijken.
 17. Met Fiverr kunt u gespecialiseerd werk goedkoop doen. Als je een product of ander real-world object in een 3D-model wilt veranderen, zijn er mensen op Fiverr die het vanaf een paar dollar zullen doen.
 18. Sharecg is een soort verzamelbron voor 3D-modellen: een van die sites waar ze iedereen door de deur laten. Er staan ​​een paar degelijke modellen op, maar je moet een beetje waden om de parels te vinden. Toch is er een hoop inhoud en het is allemaal gratis te downloaden, met een registratie en login.
 19. CADdetails bevat duizenden 3D-modellen voor huis en tuin die gratis kunnen worden gedownload, meestal in .rfa- en .skp-indeling.
 20. Augment.com kan uw 3D-modellen maken en optimaliseren. Voor een paar honderd dollar per maand krijgen klanten 1000 modelweergaven, plus add-ons zoals een aangepast logo en offline toegang.

Populaire 3D-modellerings- en rendering-software

Hier is een lijst met acht krachtige 3D-modellerings- en animatietools.

 1. Blender is de gouden standaard voor 3D-rendering en -modellering, vooral omdat het gratis is. Dat gezegd hebbende, sommige gebruikers hebben problemen met de onhandige en vaak verwarrende gebruikersinterface (UI). Blender is open source en biedt fotorealistische weergave en snelle modellering, beeldhouwen en rigging.
 2. Maya is een van Autodesk’s softwarepakketten voor 3D-modellering, rendering en animatie. De gebruikersinterface wordt als veel soepeler en gemakkelijker te leren beschouwd dan die van Blender, maar het hoge jaarlijkse prijskaartje schrikt veel grafische kunstenaars af.
 3. Sketchup is een ander gratis te downloaden 3D-modelleerprogramma. Het is relatief snel te leren, met een ingebouwde kennisbank om beginners te helpen snel expertise op te doen. Het heeft ook een eigen bibliotheek met miljoenen gratis 3D-objecten. Pro-licenties zijn inclusief onderhoud en ondersteuning.
 4. Keyshot-rendering- en animatiesoftware is gericht op het creëren van snelle, oogverblindende beelden. Wetenschappelijk nauwkeurige omgevingsinstellingen en nauwkeurige materiaalcontrole maken dit een veelzijdige tool voor 3D-taken, van productfoto’s tot volledige animatie.
 5. 3Ds Max is een andere optie voor modellering, animatie en weergave van Autodesk. Het belooft realistische 3D-animatie, eenvoudige, krachtige modellering en een duidelijke gebruikersinterface. Het hoge prijskaartje schrikt veel grafische kunstenaars met een laag tot gemiddeld inkomen af.
 6. Cinema 4D van Maxon is gebruiksvriendelijk, krachtig en heeft solide modelleringsfuncties. Het wordt beschouwd als een goed startpunt voor 3D-grafisch werk en animatie, maar niet zo robuust als Autodesk’s Maya.
 7. Tinkercad is een eenvoudig hulpmiddel voor het maken van 3D-ontwerpen. Geen animatiesoftware, dit programma begint met vormen, combineert ze vervolgens en past ze aan om nieuwe modellen en objecten te maken. Het is gratis te gebruiken en hoewel het simplistisch klinkt, is het in staat om behoorlijk indrukwekkende ontwerpen te maken.
 8. Met 3D Slash, zoals Tinkercad, kun je geen animatie bouwen, maar wel met 3D-graphics. De interface is intuïtief en heeft een aantal leuke (zij het enigszins onpraktische) functies die 3D-modellering het gevoel geven een videogame te spelen. Er is een gratis online versie, met zeer betaalbare premiumversies.

Conclusie

Het is niet nodig om een ​​fortuin (of zelfs maar iets) te betalen om uitstekende 3D-modellen te vinden voor vrijwel elk object dat u maar kunt bedenken.

Zodra u die modellen op uw bureaublad heeft staan, kunt u gemakkelijk gratis open source-software vinden om verder te modelleren, renderen en animeren.

Hoewel sommige tools en modellen grote prijskaartjes hebben, bieden de bovenstaande lijsten voldoende 3D-modelleringsbronnen om zelfs een doorgewinterde professional jarenlang te voorzien van inhoud en tools.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map