IRC-zelfstudie: geïllustreerde, stapsgewijze handleiding

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Internet Chat Relay (IRC) is een populaire, gratis en open-source chatomgeving die is geschreven in 1988. Mensen gebruiken het om één-op-één te communiceren of in groepen met meerdere gebruikers.

In zijn hoogtijdagen (midden jaren negentig tot eind jaren 2000) was IRC de ruggengraat van het grootste gedistribueerde chatnetwerk ter wereld. Tot op de dag van vandaag gebruiken mensen het om met anderen te communiceren op IRC-netwerken over de hele wereld.

Dit artikel bevat een stapsgewijze handleiding voor het gebruik van IRC, evenals veel bronnenmateriaal om u te helpen meer te leren.

Tutorial: Hoe mIRC te gebruiken om verbinding te maken met IRC

Windows is het populairste besturingssysteem ter wereld, daarom hebben we gekozen voor een IRC-client voor Windows. Deze hoog gewaardeerde IRC-client maakt het gemakkelijk om binnen een paar minuten een kanaal te vinden, te chatten en je eigen kanaal te creëren. mIRC is snel, stabiel en gratis. Laten we beginnen.

Stap 1 – Installeer mIRC

Download en installeer mIRC vanaf de officiële mIRC-webpagina.

Stap 2 – Voer mIRC uit

Wanneer u het programma opent, geeft een pop-upvenster u de mogelijkheid om uw exemplaar tegen een kleine vergoeding te registreren. Dit is volledig optioneel. Voor nu, druk gewoon op de Doorgaan met knop. Druk op als er een ander venster verschijnt Doorgaan met alweer.

mIRC-schermafbeelding

Stap 3 – Kies een server

Nu gaan we een server kiezen. mIRC heeft een lijst met populaire servers om het u gemakkelijk te maken. Ga naar het dossier > Selecteer Server, of druk op Alt + E om het venster mIRC-opties te openen. Kies de gewenste server en klik op Selecteer knop.

Schermafbeelding van het mIRC-servermenu

Stap 4 – Maak een bijnaam

Nu wordt u naar de Aansluiten categorie in Opties. Maak een bijnaam. Twee gebruikers op hetzelfde netwerk kunnen niet dezelfde bijnaam hebben, daarom is het een goed idee om iets echt unieks te kiezen voor uw bijnaam en een alternatief in te voeren.

De velden Naam en E-mail zijn optioneel. De meeste mensen gebruiken hun echte informatie niet in deze velden. Nadat u de bijnaam en het alternatief hebt ingevuld, klikt u op Aansluiten knop.

IRC-opties

Stap 5 – Word lid van een kanaal

Als alles volgens plan is verlopen, maakt u verbinding met de server en verschijnt er een favorietenvenster met een lijst met veelgebruikte kanaalnamen. Je kunt er een kiezen, of als je het gewenste kanaal kent, kun je het invoeren. Ik ken toevallig een kanaal dat ik wil noemen #wereldchat.

IRC hallo

Raken Enter, of klik op de Doe mee knop om te beginnen met chatten!

dialoogvenster deelnemen

Stap 6 – Creëer uw eigen kanaal

Je eigen kanaal maken en beheren is ongelooflijk eenvoudig. Het enige dat u hoeft te doen, is een kanaalnaam bedenken die nog niet op de server staat en het volgende invoeren:

/ word lid van #mynewchannel

Een kanaal zoeken

Zodra u bent verbonden met een server, kunt u problemen ondervinden bij het vinden van kanalen waarin u geïnteresseerd bent. Laten we nu drie verschillende manieren verkennen om door kanalen op een IRC-netwerk te bladeren.

Kanalenlijst

druk op Alt + L in het venster mIRC Kanalenlijst of ga naar Hulpmiddelen > Kanalenlijst. U kunt de volledige lijst met actieve kanalen krijgen door op te klikken Lijst ophalen knop.

Het LIST commando / lijst

Een andere manier om een ​​lijst met kanalen te vinden, is met de LIJST commando. Zodra u de opdracht invoert, verschijnt er een venster met een lijst van alle beschikbare kanalen. Voer het volgende in de chatbalk in:

/lijst

Houd er rekening mee dat omdat servers elk een unieke set functies hebben, de opdracht LIST niet op alle servers werkt.

IRC-zoekmachines

Mibbit en irc.netsplit.de/ zijn twee van de beste zoekmachines voor IRC. Gebruik ze op dezelfde manier als elke populaire zoekmachine.

IRC-bronnen

Je hebt geen speciale vaardigheden nodig om IRC te gaan gebruiken. Het enige dat nodig is, is een internetverbinding en een IRC-client (de software die u verbindt met een IRC-server).

Maar er zijn een paar dingen die u moet weten om het meeste uit IRC te halen. De onderstaande secties hebben betrekking op IRC-netwerken, IRC-clients en IRC-servers.

Aan de slag met IRC: een beknopte introductie voor absolute beginners.

IRC-netwerken en -servers

IRC implementeert het client-server softwaremodel, waarbij de applicatie taken verdeelt tussen een resourceprovider (server) en een aanvrager (client).

Dit model wordt veel gebruikt voor programma’s die realtime communicatie vereisen, zoals een webbrowser, e-mailtoepassing of videochat-app zoals Skype.

client server model

Een IRC-chatsessie kan worden gehost op een enkele computer of een netwerk. Servers werken samen om IRC-netwerken in alle soorten en maten te creëren.

Er zijn honderden netwerken op IRC die zijn onderverdeeld in een breed scala aan verschillende onderwerpen. Enkele van de meest populaire IRC-netwerken zijn Freenode, IRCnet, EFnet, QuakeNet, Undernet en Rizon.

 • Chanlist: deze site bevat een lijst met populaire IRC-kanalen.
 • netsplit.de: de voorpagina van deze website plaatst regelmatig bijgewerkte statistieken over gebruikersgegevens, waaronder een jaarlijkse top tien op basis van populariteit.

IRC-klanten

De client neemt uw opdrachten en helpt de server deze uit te voeren. IRC-clients kunnen consoletoepassingen zijn (alleen opdrachtregel) of GUI-toepassingen.

In de loop der jaren zijn er tientallen verschillende klanten ontwikkeld. Elke klant heeft zijn eigen unieke look en feel, maar ze hebben allemaal een aantal gemeenschappelijke kenmerken.

Functies omvatten zaken als vriendenlijsten, delen van bestanden, meerdere verbindingen, IPv6, SSL-codering, proxyondersteuning, UPnP en opties voor aanpassing.

Er zijn verschillende clients voor Windows, Mac en Unix / Linux. De onderstaande links brengen u naar een pagina met tabellen die actieve IRC-clients per functie vergelijken.

 • Desktopclients: bekijk een lijst met IRC-desktopclients waaronder mIRC, Hexchat, Colloquy en WeChat.
 • Webclients: met webclients kunt u rechtstreeks vanaf een website in uw browser verbinding maken met IRC. Deze lijst bevat IRCCloud, Mibbit, Freenode en Kiwi IRC.
 • Mobiele klanten: deze lijst met mobiele IRC-clients bevat IRC-apps voor mobiele telefoons, waaronder AndChat, IRCCloud en Colloquy.
 • Een vergelijking van IRC-clients: deze Wikipedia-pagina vergelijkt ook internet relay-chatclients op basis van functies.

Veiligheid

IRC is niet anders dan enige andere internetdienst als het gaat om beveiligingsrisico’s. Met de juiste kennis kunt u kwaadaardige bots, hackers, virussen, spammers en andere beveiligingsbedreigingen ontwijken. De onderstaande links kunnen u helpen bij het vinden van tools en informatie om veilig te blijven.

 • IRC-beveiliging: dit is een handige gids van IRChelp die beveiligingsproblemen uiteenzet waarvan u op de hoogte moet zijn. Het behandelt alles wat je tegenkomt, van intimidatie tot Trojaanse paardenvirussen.
 • World Wide Web Privacy: dit is onze gids over privacy voor het web. Leer hoe u veilig kunt blijven.
 • Cryptografie: deze bron kan u helpen uw IP-adres te vergrendelen om aanvallers op hun weg te houden.

IRC: verleden, heden en toekomst

Chat heeft een lange weg afgelegd van een consoletoepassing (alleen tekst) naar een grafische gebruikersinterfacetoepassing (GUI), en IRC was het epicentrum van dit alles.

IRC is tegenwoordig veel anders dan toen het werd geschreven door Jarkko Oikarinen. Het begon allemaal als een hack om BBS-software uit te breiden die wordt gebruikt aan de Universiteit van Oulu, Finland.

Zoals vele succesverhalen heeft de beslissing om van IRC een open source-project te maken, een levendige gemeenschap rond IRC voortgebracht, die tot een snelle ontwikkeling heeft geleid. IRC was verre van de eerste op tekst gebaseerde chatsoftware, maar het was ouder dan een culturele tijdgeest – sociale netwerken.

Het feit dat IRC in staat is om een ​​wereldwijd, gedistribueerd netwerk te creëren, maakt het ongelooflijk nuttig. De onderstaande bronnen nemen je mee op een rondleiding door het verleden van IRC’s.

 • IRC-geschiedenis: dit is een legendarisch verslag van de IRC-geschiedenis.
 • IRC History door Jarkko Oikarinen: een essay over IRC door de maker ervan.
 • The Great Split: dit informatieve artikel beschrijft hoe de IRC splitste en zich vertakte in afzonderlijke netwerken.
 • IRC Decline and Future: dit gedeelte van IRC’s Wikipedia-artikel gaat in detail over de achteruitgang en toekomst van IRC.

Tegenwoordig zijn er een aantal manieren om in realtime te communiceren. Mobiele apparaten met gratis sms-berichten zijn overal verkrijgbaar.

Laten we niet vergeten dat honderden miljoenen gebruikers genieten van spotgoedkope instant messaging op Facebook, Gmail, YouTube, Foursquare, Twitter, Slack, SnapChat, WeChat, WhatsApp en Instagram. En dat is slechts om een ​​paar van uw opties te noemen!

IRC is in de loop der jaren veel veranderd. Hoewel de meeste mensen het erover eens zijn dat de gouden jaren van IRC voorbij zijn, zijn er op elk moment nog steeds honderdduizenden actieve gebruikers ingelogd.

Het dient nu als aanvulling op andere vormen van communicatie. IRC is nog steeds een betrouwbare chatomgeving voor meerdere gebruikers, die zich goed leent om te leren.

Computerprogrammeurs en softwareontwikkelaars op het Freenode-netwerk gebruiken IRC veel voor open source-projecten en andere ontwikkelaars werken eraan om IRC moderner te maken.

 • IRCv3: er wordt gestreefd naar standaardisatie en het toevoegen van nieuwe functies aan het IRC-protocol door de IRCv3-werkgroep.
 • Freenode: een bron van onschatbare waarde voor diegenen die open source webontwikkeling willen leren. Dit netwerk is gevuld met honderden gebruikers die vaak bereid zijn te helpen.

Verder gaan: bronnen voor geavanceerde gebruikers

Er zijn eindeloze mogelijkheden voor wat u kunt doen met IRC. Het heeft veel toepassingen voor zaken of plezier. Hieronder vindt u enkele links die u kennis laten maken met enkele van de geavanceerde functies van IRC’s.

 • Gevorderde gebruikers: er is een enorme lijst met tutorials om hier te gebruiken.
 • The Book of IRC: The Ultimate Guide to Internet Relay Chat (1999) van Alex Charalabidis: dit is echt de ultieme gids voor internetchat. Het legt alles uit wat u moet weten om van complete beginner tot gevorderde gebruiker te gaan.
 • Algemene opdrachten: voeg deze handige opdrachten toe aan je trukendoos.
 • Technische informatie: leer over de software en protocollen die IRC voeden.

IRC in de eenentwintigste eeuw

IRC heeft waarschijnlijk zijn hooidag al meegemaakt. Maar het speelt nog steeds een cruciale rol in de online wereld. En deze tutorial en verzameling bronnen zou u moeten helpen om kennis te maken met deze handige chat-tool.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me