Ga aan de slag met de programmeertaal Alice

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Alice is een gratis, educatieve programmeeromgeving die is ontworpen om studenten de basisconcepten en theorieën achter programmeren te leren, zonder ze te verzanden in ingewikkelde coderingssyntaxis.

Met het Alice-programma kunnen studenten 3D-animaties en -games maken in een ontwikkelomgeving met slepen en neerzetten.

Alice Environment

In de Alice-omgeving kunnen studenten een wereld selecteren (of zelf bouwen) en 3D-objecten (mensen, dieren, bouwen, enz.) Toevoegen vanuit een grote online galerij.

Voorwerpen

Elk object bevat verschillende ingebouwde methoden die studenten kunnen gebruiken om het object te manipuleren en in hun programma’s op te nemen.

Een voorwerp van een ridder kan bijvoorbeeld verschillende methoden bevatten om zijn zwaard op verschillende manieren te zwaaien. Door deze methoden naar een programmeervenster te slepen, kunnen studenten instructies voor elk object in hun wereld “coderen”, net zoals je zou doen in een traditionele programmeeromgeving.

Programmeerfuncties

Alice-objecten kunnen worden geprogrammeerd met behulp van verschillende traditionele programmeerfuncties, zoals if-else-instructies, lussen en zelfs gelijktijdigheid.

De software biedt bijvoorbeeld een lijst met vragen die een object kan ‘stellen’, zoals of het zich binnen een bepaalde afstand van een ander object bevindt. Door deze vragen naar het programmeervenster te slepen en er methoden aan toe te voegen, kunnen programmeurs complexe karakterbewegingen en interacties creëren, zoals een ridder die zijn zwaard trekt wanneer een vijand in de buurt is.

Alice wordt onderhouden door de Stage3 Research Group van Carnegie Mellon University.

Algemene bronnen

Alice heeft een kleine, maar toegewijde gebruikersgemeenschap. Gezien het educatieve karakter helpen veel Alice-gebruikers elkaar graag met het leren van de omgeving, het verbeteren van hun code, het betrekken van studenten en het ontwikkelen van lesplannen.

 • Alice.org: de officiële site van de Alice-software bevat downloadlinks voor huidige en eerdere versies, een inleiding tot de programmeeromgeving, een lijst met bronnen voor docenten en communitylinks.

 • Alice Forums: het officiële forum voor Alice-programmeurs host pagina’s voor het opvragen van informatie, het voeren van algemene discussies, het delen van educatieve bronnen en het ontvangen van feedback van de community. Er is ook een gebied om problemen te melden en suggesties te doen voor toekomstige verbeteringen.

 • Leslesplannen voor leraren: gemaakt door leraren die Alice-workshops bijwoonden aan Duke University, deze collectie bevat lesplannen op basis van Alice voor het 3e tot en met het 12e leerjaar, met een indrukwekkend scala aan vakgebieden, waaronder wiskunde, wetenschap, vreemde talen, kunst, geschiedenis, Engels, ESL, zakelijke en computertoepassingen.

Tutorials

De meeste online tutorials voor Alice zijn erg toegankelijk, omdat ze zijn geschreven voor docenten of hun leerlingen. Velen van hen bevatten videolessen en besteden veel tijd aan het helpen van studenten om vertrouwd te raken met de softwareomgeving.

 • Alice Tutorials van Duke University: op deze site vindt u gratis tutorials die zijn ontwikkeld gedurende enkele jaren van Duke’s zomerprogrammeerworkshop voor middelbare en middelbare scholieren. Het bevat op dia gebaseerde en videozelfstudies voor Alice 2 en Alice 3, evenals verschillende voorbeelden van video’s en animaties die zijn ontwikkeld met Alice.

 • Virtual Training Company: dit is een betaalde tutorial, maar je kunt de eerste drie hoofdstukken (meer dan 15 minilessen) gratis bekijken en vervolgens beslissen of het de investering waard is. Deze videolessen behandelen de basis, zoals het installeren van software en het opslaan van uw projecten, tot de meer complexe concepten van objectgeoriënteerd programmeren, programmeerstructuren en het maken van gebeurtenisgestuurde programma’s. Elk onderwerp is onderverdeeld in een reeks korte videolessen.

 • Alice Tutorials: Computer Programming in 3D: deze blog-gebaseerde tutorialserie bevat korte, visuele introducties in de softwareomgeving. Hoewel het programmeren licht is, is het een goed startpunt om vertrouwd te raken met de applicatie.

 • Inleiding tot Alice Programming door Developer.com: dit is een van de zeldzame Alice-tutorials die zijn ontworpen voor ervaren programmeurs. Naast een overzicht van de Alice-talen en een inleiding tot het creëren van werelden, bevat het uitgebreide, diepgaande gidsen voor Alice-programmeerfuncties, waaronder het maken en manipuleren van objecten, het werken met parameters, het gebruik van methoden en meer. Als je op zoek bent naar een tool om in de klas te gebruiken, dan is dit het niet. Maar als je een programmeur bent die precies wil begrijpen waar je kinderen mee werken, dan is dit een must read.

Boeken

Boeken over Alice zijn er in twee varianten. Het eerste type is bedoeld voor jonge programmeurs, meestal op de middelbare of middelbare school, die gewoon proberen begrip te krijgen van programmeerconcepten en logica en geen traditionele programmeertaal leren.

De tweede zijn ontworpen als aanvulling op CS-lessen op universiteitsniveau. Deze laatste zijn veel dichter en bevatten vaak aanvullende elementen, zoals vergelijkingen met of voorbeelden van traditionele code. Alle onderstaande Alice-boeken zijn echter geschreven voor nieuwe programmeurs.

 • Virtual World Design and Creation for Teens door Charles Hardnett: zoals de naam al aangeeft, valt deze tekst in de voormalige categorie boeken voor schoolgaande kinderen. Het boek leidt studenten door stapsgewijze zelfstudies voor het maken van verhaallijnen, het bouwen van een geanimeerde wereld en het maken van personages voor geanimeerde verhalen, games en films.

 • Alice (Code Power: A Teen Programmer’s Guide) leren kennen door Jeanne Nagle: dit boek is speciaal gemaakt voor klaslokalen van middelbare scholen en biedt een algemeen overzicht van Alice, inclusief waarom het is gemaakt en hoe het programmeerconcepten kan leren zonder code te leren. In plaats van een stapsgewijze handleiding voor programmeren te geven, leidt het studenten door enkele eenvoudige voorbeelden en moedigt ze hen aan om te nemen wat ze leren en dit toe te passen op hun eigen projecten.

 • Leren programmeren met Alice door Dann, Cooper en Pausch: ontworpen voor studenten op het pre-CS1-niveau, of om te worden gebruikt in het eerste deel van een CS1-les, dit boek behandelt de grondbeginselen van Alice programmeren en algemene programmeertheorie, terwijl het ook een introductie biedt in traditionele programmeertalen door studenten de code te laten zien die ze visueel hebben gemaakt in een op Java gebaseerde syntaxis.

 • Alice 3 in Action: Computing Through Animation door Joel Adams: dit is een ander aanvullend boek, bedoeld om extra lessen te geven over basisprogrammering en programmeertheorie binnen een CS-klasse op universiteitsniveau.

Conclusie

Of je nu jongere kinderen wilt laten kennismaken met programmeren of een introductie wilt geven in een CS-curriculum op universitair niveau, Alice biedt een gemakkelijk toegankelijk overzicht van basisprincipes en theorieën over programmeren.

Na het gebruik van Alice kunnen leerlingen, wanneer ze kennismaken met een traditionele, op tekst gebaseerde programmeertaal, hun kennis van programmeerlogica gemakkelijk combineren met de nieuwe syntaxis die ze leren.

In tegenstelling tot veel andere visuele programmeertalen voor kinderen, bevat Alice ‘codering’ in platte tekst die nieuwe programmeurs kunnen volgen, waardoor de kloof tussen een visuele taal en een op tekst gebaseerde omgeving wordt overbrugd.

Verder lezen en bronnen

We hebben meer programmagidsen, tutorials en infographics met betrekking tot codering en bronnen voor ontwikkelaars:

 • Logo programmeerbronnen
  : leer alles over een van de vroegste onderwijstalen – en de schildpad!

 • Programmeren van schema’s: een zeer oude taal, vaak gebruikt om middelbare scholieren te leren coderen.

 • BBC Basic: leer alles over de programmeertaal Basic en de televisieserie die een generatie Britse programmeurs inspireerde.

Welke code moet je leren?
Welke code moet je leren?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map