F # Programming: platformonafhankelijke ontwikkeling van Microsoft? Geen grapje

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


F # (uitgesproken als Fis) is een open-source, platformonafhankelijke, universele programmeertaal die voor het eerst werd ontwikkeld door Microsoft Research Cambridge in 2005.

F # draait op Linux, Mac OS X, Android, iOS, Windows, FreeBSD en GPU-platforms.

Veelvoorkomende toepassingen voor F # zijn onder meer bedrijfsprogrammering, gegevenswetenschappen, webprogrammering, ontwikkeling van mobiele apps en games, machine learning, cloudprogrammering, financiële berekeningen, wiskunde en statistiek en gegevenstoegang.

Wat is F #?

Het is een multi-paradigma (functionele, imperatieve, objectgeoriënteerde, metaprogrammering, gelijktijdige) programmeertaal die normaal gesproken wordt gebruikt als een platformonafhankelijke Common Language Infrastructure (CLI) -taal, en wordt daarom meestal geassocieerd met .NET Framework.

F # is een volwassen programmeertaal, waarmee gebruikers complexe computerproblemen kunnen oplossen met eenvoudige, robuuste en onderhoudbare code.

De belangrijkste rol van F # is het verkorten van de ontwikkeltijd voor analytische softwarecomponenten in moderne bedrijfssoftware. F # is ontstaan ​​uit de programmeertaal ML en werd verder beïnvloed door een aantal andere talen zoals C #, Python en Haskell.

F # is open source, gepubliceerd onder de Apache-licentie. De open source-gemeenschap omvat de F # Software Foundation en de F # Open Source Group op GitHub, waar de F # -broncode wordt gehost.

Korte geschiedenis

Het ontwikkelingswerk voor F # is gestart door Don Syme van Microsoft Research. De eerste release van F # 1.x kwam in mei 2005, maar deze eerste versie was beperkt tot Windows-platforms.

Versie 2.0 van F # werd uitgebracht in april 2010, waardoor ondersteuning buiten Windows kwam voor Linux en OS X. Daarnaast werd er meta-programmering aan toegevoegd waardoor gecompileerde F # -code kon worden gebruikt in JavaScript en grafische verwerkingseenheid (GPU) codering.

Versie 3.0 kwam uit in augustus 2012, iets meer dan een jaar later gevolgd door versie 3.1. De huidige stabiele release van F # is versie 4.0, uitgebracht in juli 2015.

Ondanks dat het open-source is, wordt de primaire ontwikkeling van de F # -taal, de open-source-compiler en de open-source kerntools nog steeds beheerd door Microsoft en is het gericht op het Windows-platform.

Kenmerken

F # is een sterk getypeerde taal met meerdere paradigma’s. Maar naast specialistische toepassingsgebieden, zoals wetenschappelijke of data-analyse, is het vanwege zijn krachtige eigenschappen ook een uitstekende keuze voor bedrijfsontwikkeling.

Functies in F # worden verheven tot eersteklas status, wat betekent dat u functies kunt benoemen, functies kunt opslaan in een gegevensstructuur, functies kunt doorgeven als argument en een functie kunt retourneren als de waarde van een functieaanroep.

F # verwijdert de rommel van accolades of puntkomma’s, zodat code gemakkelijker te lezen en te schrijven is.

Type gevolgtrekking is een ander krachtig kenmerk – in F # declareert de programmeur geen typen – de compiler leidt typen af ​​tijdens compilatie.

De meeste problemen kunnen worden opgelost in F # met minder regels code dan in C #, en veel programmeertaken zijn veel eenvoudiger in F #, waaronder lijstverwerking, toestandsmachines, vergelijking en gelijkheid, het maken en gebruiken van complexe typedefinities, enz..

Het gebruik van asynchrone programmering en parallellisme bij CPU-intensief werk is ook heel eenvoudig in F #.

F # gebruikt het .NET Framework (of Mono op Linux en mobiele telefoons), waardoor het toegang heeft tot alle beschikbare .NET-bibliotheken en tools. F # is ook goed geïntegreerd met verschillende Integrated Development Environments (IDE’s), waardoor de ontwikkelaar debuggers, plug-ins en andere handige tools krijgt.

Aan de slag met F #

Als u eerdere ervaring hebt met Windows-ontwikkeling, Visual Studio IDE en .NET Framework, zou het niet moeilijk moeten zijn om aan de slag te gaan met F # -programmering, aangezien F # dezelfde, vertrouwde ontwikkelomgeving gebruikt.

Uw ontwikkelingsomgeving

Voordat u kunt beginnen met coderen in F #, moet u uw ontwikkelomgeving instellen. Momenteel ondersteunde besturingssystemen voor hostontwikkeling zijn OS X, Linux, Windows en FreeBSD, en u kunt applicaties maken voor Android, iOS en GPU’s.

F # is goed geïntegreerd in Xamarin (voor Windows- en OS X-besturingssystemen) en Visual Studio (alleen Windows) IDE’s.

Visual Studio 2015 Community Edition is gratis voor individuele ontwikkelaars, open-sourceprojecten, academisch onderzoek, onderwijs en kleine professionele teams, dus u kunt het gratis uitproberen.

Het installeren en gebruiken van F # op Linux-systemen kan op een aantal verschillende manieren worden gedaan, gedetailleerde instructies zijn beschikbaar op Fsharp.org.

Middelen

We zochten op internet op zoek naar de beste F # tutorials, e-books en interactieve cursussen. Onze aanbeveling is dat u gebruik maakt van verschillende van deze bronnen en u een weg baant door de bronnen die het beste bij uw leerstijl passen.

Gratis interactieve cursussen

Alleen lezen over een programmeertaal is niet voldoende om het te leren. Om er echt achter te komen wat de F # -taal kan doen, moet je het in actie zien. Gratis interactieve cursussen bieden een goed startpunt voor het leren van de basissyntaxis van een programmeertaal:

 • Probeer F # is een interactieve omgeving waar je F # in je webbrowser (op Mac en Windows) kunt verkennen met een online compiler. Het bevat een aantal online stapsgewijze tutorials die de kracht van F # demonstreren. En het is gratis.
 • Programmeren in F # is de officiële gratis online cursus van Microsoft voor F #. E-mailregistratie is vereist en de cursus is gearchiveerd, maar kan nog steeds worden bekeken.

Aanvullende bronnen

Het doorlopen van tutorials en officiële programmeertaalreferentie met voorbeeldcode kan u veel helpen om grip te krijgen op F # -programmering. Dit zijn enkele van de meest uitgebreide en gedetailleerde bronnen over F #:

 • Microsoft MSDN Visual F # Development Portal is de officiële bron voor F # -documentatie, walkthroughs, codevoorbeelden, forums, artikelen, blogs en video’s.
 • Microsoft MSDN F # Language Reference is de officiële F # -taal voor programmeertaal.
 • F # Software Foundation heeft een geweldige leersectie met links naar veel nuttige bronnen zoals gratis e-books, online tutorials en workshopmateriaal.
 • De F # taalspecificatie biedt een diepgaande technische uitleg van de F # taalconstructies en het vereiste compilergedrag.

E-boeken

We hebben besloten om twee e-books over F # -programmering te selecteren. Deze e-books zijn handig als referentie tijdens het programmeren in F #:

 • F # Programming op WikiBooks heeft ook veel interessante bronnen en voorbeelden voor F # -programmeren.
 • Expert F # 4.0 door Syme, Granicz en Cisternino is een uitgebreide gids voor F # 4.0, met een casus van F # -toepassingen, concepten, syntaxis en functies.

Overzicht

Als je met succes een aantal van de hierboven genoemde bronnen en tutorials hebt doorlopen, zul je zeker de basis van F # programmeren onder de knie krijgen, en waarschijnlijk nog veel meer.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map