De geschiedenis van het World Wide Web

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


Ongeacht of je bent opgegroeid met computers of ermee bent volwassen geworden, het is nu moeilijk om je een wereld voor te stellen waarin internet niet bestaat.

We vertrouwen op internet om ons geld te beheren, naar banen te zoeken, ons professioneel te vertegenwoordigen en contact te houden met dierbaren in het hele land of zelfs over de hele wereld.

Geschiedenis van het World Wide Web

We gebruiken internet om te onderzoeken, te leren en om onszelf in staat te stellen projecten te voltooien waarvan we niet zouden weten hoe we dat moeten doen zonder instructies op te zoeken.

Bedrijven gebruiken internet om tussen kantoren en zelfs in de hal samen te werken. Financiële transacties worden binnen enkele seconden afgehandeld. Communicatie is direct. Zelfs onze lokale en federale overheden vertrouwen op internet om hun dagelijkse activiteiten te beheren.

Het internet zelf is amper vijftig jaar oud en het world wide web nog geen dertig, maar als een van beide zou verdwijnen, zou het moderne zakenleven ophouden. Hoe kwam zo’n invloedrijk systeem zo snel tot ontwikkeling? Het begon allemaal met een eenvoudig idee van J. C. R. Licklider.

ARPANET

Licklider, een psycholoog en informaticus, bracht in 1960 het idee naar voren van een netwerk van computers die met elkaar verbonden waren door “breedbandige communicatielijnen” waarmee ze gegevens en informatieopslag konden delen.

Licklider werd ingehuurd als hoofd computeronderzoek door het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), en zijn kleine idee nam een ​​vlucht.

In 1966 had MIT-onderzoeker Lawrence G Roberts een plan ontwikkeld voor “ARPANET”, een computernetwerk dat is ontworpen om stroomuitval te weerstaan, zelfs als een paar computers niet actief waren..

De eerste ARPANET-link werd op 29 oktober 1969 gelegd tussen de University of California en het Stanford Research Institute. Slechts twee brieven werden verstuurd voordat het systeem crashte, maar dat was de enige aanmoediging die de computeronderzoekers nodig hadden.

Naarmate het systeem zich stabiliseerde, werden er meer universiteiten en hosts aan ARPANET toegevoegd, en tegen 1981 waren er meer dan 200 hosts op het systeem.

In de nasleep van ARPANET ontstonden een aantal andere computernetwerken, waaronder het Merit Network, CYCLADES en het eerste internationale pakketnetwerk, IPSS. Maar met zoveel verschillende systemen moest er iets ontwikkeld worden om ze allemaal in één te integreren.

Robert Kahn van DARPA en Vinton Cerf van Stanford University werkten samen aan een oplossing en in 1977 werd de internetprotocolsuite gebruikt om drie verschillende netwerken naadloos met elkaar te verbinden.

Met dit nieuwe protocol voor datatransmissie creëerde de National Science Foundation in 1986 NSFNET, dat in staat was om 1,5 megabit per seconde te verwerken, wat het inmiddels verouderde ARPANET verving.

Het wereldwijde web

Het wereldwijde web, of WWW, is gemaakt als een methode om door het nu uitgebreide systeem van verbonden computers te navigeren. Tim Berners-Lee, een aannemer bij de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN), ontwikkelde een rudimentair hypertekstprogramma genaamd INQUIRE.

Het programma is ontworpen om informatie gemakkelijk beschikbaar te maken voor gebruikers en om een ​​gebruiker in staat te stellen relaties tussen verschillende pagina’s te verkennen (dwz klikken om naar een ander gedeelte van een website te gaan).

In 1990 ontwikkelde Berners-Lee met hulp van Robert Cailliau de skeletomtrek van het internet, inclusief een webbrowser en webserver.

Helaas was de wereld niet klaar voor zijn ideeën. Het web was nog steeds een reeks eenvoudige tekstpagina’s, moeilijk te navigeren en voor de meeste mensen ontoegankelijk.

Maar dat veranderde allemaal in 1993, met de release van de Mosaic-webbrowser, waarmee gebruikers online multimedia konden verkennen. In 1993 werden ook de eerste moderne zoekmachines geïntroduceerd.

Hoewel vroege zoekmachines primitief waren, meestal handmatig, en voornamelijk alleen titels en koppen geïndexeerd, begon WebCrawler in 1994 het net te “crawlen”, waarbij hele pagina’s van actieve websites werden geïndexeerd.

Deze technologie opende de deur voor krachtigere zoekmachines en maakte het mogelijk om gemakkelijk door enorme hoeveelheden verbonden informatie te zoeken.

In datzelfde jaar richtte Berners-Lee het World Wide Web Consortium (W3C) op om het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van het web verder te ontwikkelen, en maakte het een standaard dat het internet gratis en zonder octrooi voor het publiek beschikbaar zou moeten zijn..

Web 2.0

De toepasselijk genaamde dot-com-boom van 1999 zorgde ervoor dat veel mensen hun bedrijf online verhuisden, zoals kranten, retailers en entertainmentkantoren.

In die begintijd creëerden en publiceerden websites traditioneel hun eigen informatie, die eenvoudig werd bekeken door sitebezoekers, met weinig tot geen interactie tussen makers en gebruikers.

Een grote duw in de late jaren 1990 was weg van Usenet-nieuwsgroepen en naar toepassingen zoals Yahoo Clubs, die uiteindelijk Yahoo Groups werden. In 2001 verwierf Google het Usenet-archief en maakte het de basis voor zijn eigen Google Groups.

Naarmate het web bleef groeien, begonnen gebruikers meer interactie te eisen van de sites die ze bezochten, en het resultaat – doorgaans Web 2.0 genoemd – was een socialer internet.

Web 2.0 wordt gekenmerkt door interactieve websites, het delen van sociale kennis, door gebruikers gegenereerde inhoud, online samenwerking, embedded applicaties en multimedia, mobiele verbindingen en – natuurlijk – sociale media.

Het is een web waarin site-eigenaren en hun publiek continu met elkaar communiceren, gemiddelde gebruikers contentleveranciers kunnen worden en bezoekers een unieke, persoonlijke internetervaring kunnen creëren.

Het mobiele web

Rond dezelfde tijd dat internet de overstap maakte naar Web 2.0, begon het wereldwijde web ook een verschuiving te zien van stationaire desktops en omvangrijke laptops, naarmate meer gebruikers via hun mobiele telefoons toegang kregen tot online inhoud.

Vroege telefoons met webfunctionaliteit hadden kleine schermen, zwakke processors en waren verbonden via trage draadloze verbindingen. Als gevolg hiervan was het bekijken van traditionele webpagina’s een frustrerende ervaring. Maar aangezien elk jaar miljoenen smartphones begonnen te verkopen, paste het internet zich snel aan voor mobiele gebruikers.

Aanvankelijk bereikten de meeste websites dit door een geheel aparte site te creëren voor hun mobiele publiek. Deze sites gebruikten minder afbeeldingen en een vereenvoudigde tekstlay-out om de transmissiesnelheden en leesbaarheid te verbeteren.

In het volgende decennium bleef het mobiele gebruik echter groeien, werden mobiele apparaten krachtiger en werden mobiele netwerken sneller. Mobiele websites konden dezelfde multimedia-ervaring bieden als traditionele websites en het onderhouden van meerdere sites werd inefficiënt.

De meeste websitebeheerders hebben het afzonderlijke sitemodel opgegeven, ten gunste van adaptieve websites die hun lay-out aanpassen op basis van het type apparaat dat wordt gebruikt of de schermgrootte.

Tegelijkertijd, toen smartphones en tablets de dominante mobiele technologie werden, begonnen veel websites ook vergelijkbare functies en inhoud aan te bieden via mobiele apps, waardoor ze konden profiteren van functies die specifiek zijn voor mobiele apparaten en verbinding konden maken met gebruikers met realtime meldingen.

Met een jaarlijkse verkoop van smartphones in de miljarden, en het grootste deel van het surfen op het web wordt nu gedaan op mobiele apparaten, is het zeldzaam om een ​​site te vinden die niet mobiel compatibel is; en binnenkort zullen dergelijke sites volledig verouderd zijn.

Sociale media

Vanaf het allereerste begin werd het wereldwijde web gezien als een sociaal construct dat gemeenschappen van wetenschappers en onderzoekers van over de hele wereld met elkaar verbond. Hoe meer het systeem groeide, hoe meer verbonden de gemeenschap werd.

In 1996 maakte die connectiviteit een enorme sprong voorwaarts met de introductie van ICQ, een gratis instant messaging-applicatie. Plots konden internetgebruikers in realtime over elke afstand communiceren.

Het volgende jaar bracht AOL zijn eigen Instant Message-programma uit, AIM, dat de nieuwe technologie populair maakte. In 1997 werden ook de eerste blogs ter wereld geïntroduceerd.

Gedurende deze tijd begonnen bedrijven ook te experimenteren met gespecialiseerde sociale netwerken, zoals Classmates.com, waar gebruikers die al een bestaande verbinding hadden, zich konden herenigen en online konden communiceren.

In 2002 introduceerde Friendster de wereld met sociale netwerken zoals we die nu kennen, een online community die is ontworpen om niet alleen te communiceren met vrienden die je al hebt, maar om nieuwe relaties op te bouwen door gemeenschappelijke vrienden en interesses.

In 2003 zijn MySpace en LinkedIn toegetreden tot de sociale netwerkarena. Vooral gericht op jonge volwassenen met zijn flitsende aanpassingen, muziekintegratie en ingebouwde blogging, MySpace populariseerde sociale media bij miljoenen gebruikers.

Met een heel andere aanpak richtte LinkedIn zich op het bedrijfsleven, met als doel de online netwerkomgeving buiten kantooruren opnieuw te creëren. Tot op de dag van vandaag blijft het de populairste professionele netwerksite ter wereld.

Drie jaar later veranderde de wereld van sociale media voor altijd met de openbare release van Facebook.

Hoewel het in 2004 werd gelanceerd, was de site de eerste twee jaar beperkt tot universiteitscampussen. Na openbaar te zijn geworden, groeide de site snel uit tot honderden miljoenen gebruikers en tegenwoordig heeft het elke maand meer dan 1,5 miljard actieve gebruikers.

Het succes van deze vroege pioniers maakte de weg vrij voor nieuwe socialemediakanalen zoals Twitter, Pinterest en Tumblr.

In combinatie met de kracht van mobiel zijn sociale netwerken ook diensten geworden, zoals Uber en Airbnb, waardoor gebruikers diensten die traditioneel alleen via grote bedrijven beschikbaar zijn, rechtstreeks aan elkaar kunnen leveren.

Het internet der dingen

Het idee om apparaten op internet aan te sluiten om ze van een afstand te bedienen, is niets nieuws, maar naarmate internetverbindingen sneller groeien, wordt connectiviteitstechnologie kleiner.

En de mobiele wereld stelt ons in staat om constant verbonden te blijven, het controleren van dingen buiten alleen onze computers is de volgende logische stap geworden in de evolutie van het web.

Van het dimmen van de lichten in onze woonkamer tot het instellen van de DVR tot het starten van onze auto’s, het internet stelt ons in staat om alledaagse apparaten vanuit de hele kamer of aan de andere kant van het land te bedienen.

En naarmate het internet der dingen blijft groeien, is deze verbinding een tweerichtingscommunicatie geworden. Onze apparaten kunnen nu contact met ons opnemen, ons laten weten wanneer onze auto onderhoud nodig heeft, ons waarschuwen wanneer de kamertemperatuur te laag wordt en ons zelfs vertellen wanneer we geen melk meer hebben.

Apparaten met internetverbinding zijn wijdverspreid geworden en de beweging staat nog in de kinderschoenen. In de komende jaren zullen steeds meer apparaten waarmee we dagelijks communiceren, net zo verbonden zijn met het wereldwijde web als wij.

De uitvinding van het internet was een grote verandering voor de wereld om zich aan aan te passen. Het heeft alles veranderd, van zakelijke communicatie tot sociale interacties, en met de introductie van nieuwe technologieën zal het onze manier van leven en werken blijven veranderen.

Het is een veilige gok dat er in onze toekomst nog veel meer fascinerende innovaties voor zijn.

Conclusie

Hoe is uw internetgebruik in de loop van de jaren veranderd?

De manier waarop u communiceert en informatie deelt, is veranderd. Aangezien er elke seconde meer dan drie miljoen e-mailberichten worden verzonden. Schattingen geven aan dat de gemiddelde kantoormedewerker ongeveer 30% van hun tijd aan e-mail besteedt, dus het is een groot deel van uw werkdag geworden.

Wanneer u niet werkt (en soms wanneer u dat wel bent), gebruikt u waarschijnlijk sociale media om met uw vriend te communiceren en bij te dragen aan de zeven miljard aandelen op sociale media die elke dag plaatsvinden.

Of je nu op zoek bent naar een recept, de songtekst van dat nummer dat je net hebt gehoord, of een lokaal Thais restaurant, het internet is de hulp waar je terecht kunt.

Voor velen van ons wordt de manier waarop we aan het eind van de dag ontspannen, mogelijk gemaakt door internet. De snelle opkomst van streaming video via internet zorgt ervoor dat de kabelnetwerken klauteren.

Het internet heeft een lange weg afgelegd. En op minder dan 50 jaar oud is de digitale revolutie nog maar net begonnen. Als we terugkijken op hoe ver we zijn gekomen, vragen we ons af: hoe zal internet er over vijftig jaar uitzien??

Verder lezen

De ontwikkeling van internet was en is een veelzijdige onderneming, met veel verschillende bijdragers en bedrijven die kleine segmenten ontwikkelen die samen bijdroegen aan wat de online wereld vandaag is.

Voor meer uitgebreide informatie over hoe het internet is geworden wat het is, kunt u de volgende links verkennen.

 • Geschiedenis van het internet per decennium
 • Oorsprong van het internet
 • Een vroege geschiedenis van het internet (pdf)
 • Korte geschiedenis van het internet
 • NSF en de geboorte van internet: de jaren zestig
 • Internetpioniers
 • Geschiedenis van het internet en de hogescholen die het hebben gebouwd
 • Het internet: hoe het allemaal begon (pdf)
 • Het verleden en de toekomst van het internet (pdf)
 • Een lezing over de oorsprong van het internet door Ken King
 • Historische tijdlijn van het World Wide Web
 • De geboorte van het World Wide Web
 • Een kleine geschiedenis van het World Wide Web (PDF)
 • Interactieve tijdlijn van de geschiedenis van het World Wide Web
 • De geschiedenis van het internet volgens zichzelf
 • Uitvinding van het internet
 • CERN WWW Research
 • CERN en de uitvinding van het World Wide Web.

Je zou ook kunnen genieten

Hier bij WhoIsHostingThis.com doen we weinig anders dan het bestuderen en verstrekken van informatie en hulpmiddelen voor mensen die internet gebruiken. Hier zijn enkele van onze eigen artikelen, infographics en video’s die verband houden met de geschiedenis van internet.

 • Het internet: toen en nu: onze infographic over hoeveel internet en ons leven de afgelopen decennia zijn veranderd. Of u kunt onze korte video op basis daarvan bekijken.
 • De geschiedenis van zoekmachines op het web: ontdek hoe we zijn overgestapt van eenvoudige zoekmachines die vaak verre waren naar vertrouwen op degenen die we tegenwoordig gebruiken en die grotendeels betrouwbaar zijn.
 • Acht computervirussen die het internet tot zijn knieën brachten: bijna zodra het internet populair werd, werd het een belangrijk doelwit voor hackers. Deze infographic gaat dieper in op acht grote aanvallen.
 • Zes organisaties die in het geheim het internet runnen: hoewel het klinkt als een samenzwering, zijn deze organisaties allemaal van cruciaal belang om het internet draaiende te houden. Lees meer in deze fascinerende infographic.
 • Programmeren: talen, tijdlijn en gidsen: van het Jaquard-weefgetouw in 1801 tot de publicatie van HTML5 in 2014 en daarna, je kunt alles leren over de geschiedenis van programmeren (en hoe het te doen!) Met deze uitgebreide gids.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map