CORBA: meer informatie over gedistribueerde computers

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


De Common Object Request Broker Architecture (CORBA) is een open, leveranciersonafhankelijke standaard die is ontworpen om samenwerking mogelijk te maken tussen computersystemen die zijn geïmplementeerd op verschillende besturingssystemen, programmeertalen en hardwareplatforms.

CORBA werd gedefinieerd door de Object Management Group (OMG), een internationaal non-profit consortium voor technologiestandaarden.

Kort gezegd: CORBA maakt communicatie mogelijk tussen computers die op verschillende platforms draaien, met software die in verschillende programmeertalen is geschreven.

Korte geschiedenis

De architectuur die wordt beschreven in de CORBA-standaard was oorspronkelijk gericht op softwareontwikkelaars die interoperabele applicaties wilden maken op basis van gedistribueerde interoperabele objecten.

De CORBA 1.0-specificatie werd uitgebracht in oktober 1991 en introduceerde het CORBA-objectmodel, de Interface Definition Language (IDL) en de kernset van programmeer-API’s en taaltoewijzingen voor de C-programmeertaal.

CORBA 1.1 en 1.2 volgden kort daarna, respectievelijk uitgebracht in februari 1992 en december 1993. Deze versies hebben veel onduidelijkheden uit de oorspronkelijke specificatie verwijderd.

De CORBA 2.0-release kwam in augustus 1996. Het was de eerste grote herziening van de specificatie. De update introduceerde een hele reeks nieuwe functies, zoals ondersteuning voor gelaagde beveiligings- en transactiediensten, nieuwe datatype-extensies en interworking met OLE2 / COM, enzovoort.

CORBA-versies van 2.1 tot 2.6 uitgebracht tussen augustus 1997 en december 2001 werden gekenmerkt door incrementele updates, met de nadruk op het toevoegen van nieuwe en herziene functies aan de specificatie.

De volgende belangrijke release was CORBA 3.0 in juli 2002. CORBA 3.1.1 uit augustus 2011 werd ook formeel door ISO gepubliceerd als de 2012-standaard ISO / IEC 19500-1, 19500-2 en 19500-3.

De nieuwste editie van CORBA is versie 3.3 van november 2012. U kunt meer lezen over alle formeel uitgebrachte versies en elke specificatie in het bijzonder op het specificatiegedeelte van OMG’s CORBA-website.

CORBA-functies

CORBA maakt het mogelijk dat computers met software die is geschreven in verschillende programmeertalen op verschillende platforms kunnen communiceren.

Om dit te bereiken gebruikt CORBA een Interface Definition Language (IDL) om verschillende interfaces te specificeren die objecten presenteren aan de buitenwereld. CORBA specificeert toewijzingen van IDL naar een specifieke programmeertaal zoals C ++ of Java.

Er zijn standaardtoewijzingen voor CORBA voor de programmeertalen Ada, C, C ++, Java, Lisp, Object Pascal, PL / I, Ruby, Python en Smalltalk.

Niet-standaard toewijzingen voor C #, Erlang, Perl, Tcl en Visual Basic worden geïmplementeerd door Object Request Brokers (ORB’s) geschreven voor deze programmeertalen.

De CORBA-specificatie definieert strikt dat een applicatie moet communiceren met andere objecten via een Object Request Broker (ORB).

De applicatie initialiseert de ORB en gebruikt een interne objectadapter voor referentietelling en object- en referentie-instantiatiebeleid. De Object Adapter wordt gebruikt om instanties van de gegenereerde codeklassen te registreren die het resultaat zijn van het compileren van de gebruikers-IDL-code.

IDL-toewijzingen aan sommige programmeertalen zijn vrij eenvoudig, dus het gebruik van CORBA in Java- of Python-toepassingen is eenvoudig.

De toewijzing van IDL naar C ++ vereist echter dat de programmeur de gegevenstypen leert die dateren van vóór de C ++ Standard Template Library (STL). Of de IDL naar C-toewijzing, waarbij een programmeur vereist is om handmatig objectgeoriënteerde functies te emuleren, aangezien C niet objectgeoriënteerd is.

CORBA-gebruik en toepassingen

CORBA is in veel situaties nuttig.

Vanwege de gemakkelijke manier waarop CORBA machines van verschillende leveranciers integreert, met formaten variërend van mainframes, via thin clients en desktops tot handhelds en embedded systemen, is het de middleware bij uitstek voor grote (en zelfs niet-zo-grote) ondernemingen.

Een van de belangrijkste en meest voorkomende toepassingen van CORBA is in servers die een groot aantal clients moeten verwerken, met hoge hitrates en hoge betrouwbaarheid.

Specialisaties voor schaalbaarheid en fouttolerantie ondersteunen deze systemen. CORBA wordt niet alleen gebruikt voor grote toepassingen; gespecialiseerde versies van CORBA draaien real-time systemen en ook kleine embedded systemen.

CORBA-bronnen

Voor een meer gedetailleerde kijk op CORBA raden we aan om enkele van de volgende online bronnen te bekijken:

 • De CORBA 3.3 Official Specification is de fundamentele gids.

 • CORBA Explained Simply by Ciaran McHale is een gratis e-boek over CORBA. Het staat vermeld als een officiële bron op de CORBA-website en biedt een gedetailleerd overzicht van CORBA.

 • Een eenvoudige C ++ Client / Server in CORBA op CodeProject.com is een erg leuke introductie in Visual C ++ CORBA-ontwikkeling.

CORBA-boeken

Boeken die specifiek betrekking hebben op CORBA zijn moeilijk te vinden, in plaats daarvan vindt u meestal hoofdstukken over CORBA in boeken over programmeertalen. Ook zijn veel boeken die CORBA vermelden verouderd. We hebben een paar titels uitgekozen:

 • CORBA 3 Fundamentals and Programming, 2nd Edition (2000) van Jon Siegel: CORBA 3 maakt gedistribueerd programmeren krachtiger en productiever dan ooit tevoren. In deze gids voor CORBA-programmering laat een OMG-insider architecten en programmeurs zien hoe ze het meeste uit al deze functies kunnen halen.

 • CORBA 3 (1998) door Reaz Hoque: dit boek behandelt dynamische aanroeping, de interface-repository, beveiliging en andere belangrijke CORBA-services. De auteur presenteert ook nieuwe functies van de CORBA 3-specificatie. Het laatste gedeelte laat zien hoe u CORBA-webtoepassingen kunt maken, met voorbeelden die Java, JavaBeans en de nieuwe CORBA-component en scriptfuncties gebruiken.

 • Java-programmering met CORBA: geavanceerde technieken voor het bouwen van gedistribueerde applicaties (2007) door Brose, Vogel en Duddy: de auteurs presenteren geavanceerde technieken en praktijkvoorbeelden voor het bouwen van zowel eenvoudige als complexe programma’s met Java met CORBA. Dit boek bevat ook diepgaande codevoorbeelden en uitgebreide dekking van geavanceerde onderwerpen, waaronder Portable Object Adapter (POA), Remote Method Invocation (RMI) over IIOP en EJB.

Conclusie

De CORBA-specificatie introduceerde een aantal interessante mogelijkheden voor ontwikkelaars, zoals programmeertaal en OS-onafhankelijkheid. De meest populaire programmeertalen die met CORBA worden gebruikt, zijn Java en C++.

Deze feiten bleken ook de grootste bron van problemen voor de CORBA-ontwerpcommissie, aangezien interoperabiliteit de concurrentie verhoogde en het voor klanten gemakkelijker maakte om tussen alternatieve implementaties te schakelen.

Dit leidde op zijn beurt tot veel politieke kwesties binnen de commissie en leverde frequente releases en herzieningen van CORBA op.

CORBA is een zeer gedetailleerde standaard met veel functies. Veel vroege versies konden de volledige specificatie niet implementeren, wat leidde tot slechte publiciteit. Het duurde gewoon even voordat robuuste CORBA-implementaties aan de oppervlakte kwamen en aan populariteit wonnen.

Verder lezen en bronnen

We hebben meer handleidingen, tutorials en infographics met betrekking tot codering en ontwikkeling:

 • C ++ Bronnen voor ontwikkelaars: als u liever een meer traditionele taal gebruikt, biedt deze pagina u alle tools die u nodig heeft.

 • Java: Inleiding, leren en bronnen: de tweede (samen met C ++) meest populaire taal die wordt gebruikt met CORBA.

 • Snelle introductie en bronnen: dit is een van de nieuwste C-achtige talen. De toekomst van programmeren? Ontdek het hier!

Welke code moet je leren?

Weet u niet zeker in welke programmeertaal u moet leren coderen? Bekijk onze infographic Welke code moet u leren?

Het bespreekt niet alleen verschillende aspecten van de talen, het beantwoordt belangrijke vragen zoals: “Hoeveel geld zal ik verdienen met het programmeren van Java voor de kost?”

Welke code moet je leren?
Welke code moet je leren?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map