ActionScript en Flash Developer Quick Start Guide

Openbaarmaking: Uw steun helpt de site draaiende te houden! We verdienen een verwijzingsvergoeding voor sommige van de services die we op deze pagina aanbevelen.


In deze handleiding introduceren we ActionScript, leggen we uit hoe u een ontwikkelomgeving opzet en geven we links naar bronnen die u kunt gebruiken om een ​​ActionScript-ontwikkelaar te worden.

Snelstartgids voor ActionScript

ActionScript is de programmeertaal van Adobe Flash Player. Hiermee kunt u creëren:

 • Toepassingen
 • Interactieve websitefuncties
 • Spellen.

Als ActionScript en Flash nieuw voor u zijn, kunt u dit artikel waarschijnlijk het beste achtereenvolgens lezen.

Als je wat meer ervaring hebt en weet waar je naar op zoek bent, gebruik dan de inhoudsopgave om direct naar de sectie te gaan die je nodig hebt.

Wat is Flash?

Voordat we echt in ActionScript kunnen komen, moeten we Flash bespreken. Dit komt omdat ActionScript eigenlijk alleen nuttig is voor het programmeren van Flash. Zoals u zult zien, is ActionScript een superset van JavaScript.

Misschien bent u echt geïnteresseerd in JavaScript

Dus als je echt alleen geïnteresseerd bent in de taal, moet je JavaScript bestuderen. En we hebben toevallig een zeer goede inleiding tot JavaScript.

Maar als dat niet het geval is, moet je echt een beetje over Flash leren. Alleen omdat HTML5 Flash grotendeels verouderd heeft gemaakt, wil dat nog niet zeggen dat er nog niet veel interesse in is. Immers, als je indruk wilt maken op je technische vrienden, laat ze dan het Pong-spel zien dat je op de PDP-11 hebt gemaakt in je garage.

Programmeren gaat niet alleen om geld verdienen. Elke programmeur zal je vertellen over het plezier dat ze beleven aan coderen. Commodore 64 computers verkopen tegenwoordig ongeveer evenveel als toen ze nieuw waren in 1982. En MIDI (muziek) interfaces voor hen zijn zo populair dat ze nog steeds worden geproduceerd!

Over Flash

Adobe Flash (voorheen Macromedia Flash) is een softwareontwikkelingsplatform voor het maken van animaties, browsergebaseerde games, webapplicaties en mobiele apps en games.

Flash was een belangrijk hulpmiddel in vroege interactieve websites. Het bood webontwikkelaars een gemakkelijke oplossing voor het hosten van streaming video en muziek, interactieve webpagina’s en online games.

Het was zo populair dat YouTube oorspronkelijk Flash gebruikte om zijn video’s aan gebruikers te leveren (en het stopte pas onlangs met het ondersteunen van Flash voor oudere webbrowsers). Flash werd ook veel gebruikt om interactieve webportals en 3D-webinhoud te maken.

De introductie van HTML5

Helaas, met de introductie van HTML5, nam de interesse in Flash als een tool voor webontwikkeling en streaming media snel af.

Adobe Flash Professional, voorheen onderdeel van Adobe Creative Cloud, is vervangen door Adobe Animate, een tool die voornamelijk is gericht op artiesten en animators. Tools zoals Adobe Flash Builder en Flash Catalysts kunnen worden gebruikt om Flash-gebaseerde applicaties te ontwikkelen.

Inhoud die in Flash is gemaakt, moet worden bekeken met een speciale speler, zoals Adobe Flash Player, Adobe AIR, evenals een verscheidenheid aan Flash-spelers van derden.

Flash-geschiedenis

Adobe Flash werd oorspronkelijk uitgebracht door FutureWave Software, onder de naam FutureSplash Animator, in mei 1996. In december van datzelfde jaar werd FutureWave gekocht door Macromedia en kreeg FutureSplash Animator de nieuwe naam Macromedia Flash.

Na 8 grote releases als Macromedia Flash, verwierf Adobe Systems Macromedia in 2005 en werd de software opnieuw omgedoopt, dit keer als Adobe Flash Professional (om niet te worden verward met Adobe Flash Player).

Adobe Flash Professional werd opgenomen als onderdeel van hun Adobe Suite en later Creative Cloud.

Macromedia Flash en later Adobe Flash was jarenlang de go-to-tool voor het maken van webgebaseerde video en online games. Met de introductie van HTML5 is Flash echter grotendeels uit de gratie geraakt voor webpagina’s.

In de afgelopen jaren heeft Adobe zich teruggetrokken van het gebruik van Flash, ten gunste van HTML5 en andere op webstandaarden gebaseerde inhoudsoplossingen.

The Sad Pseudo-Death of Flash

In 2011 stopten ze met het ondersteunen van Flash Player op Android- en iOS-apparaten. Hoewel Flash-inhoud nog steeds zichtbaar was op deze apparaten met Adobe Air, was er geen native ondersteuning via mobiele browsers, waardoor het nut voor website-ontwikkeling effectief werd gedood.

In 2015 betekende Adobe het einde van hun toewijding aan Flash, toen ze opnieuw een nieuwe naam kregen, en Adobe Flash werd Adobe Animate. Hoewel Animate nog steeds Flash-bestanden kan maken, ligt de nadruk vooral op HTML5 en andere webstandaarden.

Online Flash-bronnen

Ondanks dat Adobe Flash niet meer volledig wordt ondersteund, zijn er nog steeds genoeg online bronnen beschikbaar. Er is een enorme gemeenschap van toegewijde Flash-ontwerpers.

En hoewel er betere tools beschikbaar zijn voor het ontwerpen van een website (vooral als u mobiele compatibiliteit wilt), blijft Flash een populaire omgeving voor game-ontwerp, zoals we later zullen bespreken.

 • Adobe-zelfstudies: deze gratis zelfstudies helpen u snel aan de slag te gaan met Adobe Animate (voorheen Adobe Flash). Ze bieden tientallen trainingsvideo’s, instructiehandleidingen en een online ondersteuningscommunity.

 • Zelfstudie: deze site biedt duizenden Flash- en ActionScript-zelfstudies. Ondanks de verouderde naam, worden er nog steeds nieuwe tutorials ontwikkeld en toegevoegd aan de site.

 • Flash Kit: deze Flash-bronsite claimt de grootste ter wereld te zijn. Ze hosten tutorials, helpforums, open source-tools, films en meer. Een deel van de inhoud is extreem verouderd; ze hebben echter ook veel nieuwe informatie.

Flash-boeken

Hoewel Adobe Flash Professional niet meer onder die naam bestaat, staan ​​er nog tientallen boeken op het programma (en nog tientallen meer voor Macromedia Flash en Adobe Animate).

Veel van deze titels zijn bijgewerkt met elke nieuwe versie, dus zorg ervoor dat je de versie van Flash die je gebruikt controleert en het boek vindt dat daarmee overeenkomt.

 • Adobe Flash Professional CC Classroom in a Book (2014) van Russell Chun: deze officiële trainingsserie, rechtstreeks ontwikkeld met het Adobe Creative-productteam, biedt praktische training door middel van tien stapsgewijze lessen over de basisprincipes van software door middel van geavanceerde video-creatie. De meest recente versies bevatten ook discussies over webstandaarden, waaronder HTML5.

 • How to Cheat in Adobe Flash CC: The Art of Design and Animation (2014) van Chris Georgenes: deze gids is speciaal ontworpen voor animators die het creatieproces willen versnellen en het meeste uit Flash willen halen. Hoewel het enkele basisprincipes behandelt, zoals een overzicht van de nieuwste gebruikersinterface, veronderstelt het enige voorkennis van Adobe Flash Professional.

 • Adobe® Flash® Animation: Creative Storytelling for web and TV (2010) door Philip Carrera: dit is een oudere gids, maar interessant vanwege zijn unieke focus op storytelling. Het is geschreven voor de creatieve professional en bouwt lessen op rond specifieke doelen, zoals het ontwikkelen van animatie voor een tv-commercial, het voorbereiden van je korte film voor een festival, het maken van een geanimeerde lezing of het ontwikkelen van korte clips voor het web.

 • Leer Adobe Animate CC voor interactieve media: Adobe Certified Associate Exam Preparation (2016) van Labrecque en Schwartz: als je serieus met Flash wilt werken, kan Animate dat nog steeds. Deze studiegids combineert op tekst gebaseerde lessen met meer dan 6 uur video.

Het lot van Flash

Hoewel Adobe Flash niet langer de ontwikkelingstool was die het in het begin van de jaren 2000 was, blijft het een populaire tool voor desktop- en mobiele applicaties.

Het gebruik van Flash voor website-ontwikkeling neemt al jaren af, hoewel het nog steeds niet ongebruikelijk is om een ​​op Flash gebaseerde site tegen te komen. Als u een mobiel apparaat gebruikt, resulteert dit helaas meestal in een fout, omdat Flash niet wordt ondersteund door de meeste mobiele browsers.

Alleen al om deze reden, als u een interactieve website wilt maken of streaming inhoud op uw site wilt aanbieden, is het raadzaam om een ​​alternatieve oplossing te gebruiken, zoals HTML5, die breed wordt ondersteund op alle webplatforms.

Wat is ActionScript?

ActionScript (AS) is een objectgeoriënteerde programmeertaal die hand in hand werkt met Adobe Flash Player om website-animaties, online games, desktop-applicaties en apps voor mobiele apparaten te maken.

Webbrowsers zijn ontworpen met native ondersteuning voor HTML, CSS en JavaScript. Browsers bevatten echter geen native ondersteuning voor AS.

De ActionScript Virtual Machine (AVM) is nodig om AS-code uit te voeren. AVM is een integraal onderdeel van Adobe Flash Player. Om AS te kunnen gebruiken, moet de omgeving waarin de code wordt uitgevoerd, zijn uitgerust met Adobe Flash Player.

De eerste versie van ActionScript werd in 2000 tegelijk met Flash 5 uitgebracht en werd gebruikt om eenvoudige 2D-vectorafbeeldingen te animeren.

Met de release van Flash Player 7 in 2003 werden de mogelijkheden van ActionScript verbeterd en werd ActionScript 2.0 geboren.

De meest recente versie van de taal, ActionScript 3.0 (AS3) werd uitgebracht in juni 2006 en viel samen met de release van Flash Player 9, de eerste versie van Flash die AS3 ondersteunt.

AS3 is radicaal krachtiger dan eerdere iteraties van de taal en vereiste een nieuwe virtuele machine, ActionScript Virtual Machine 2 (AVM2), om de verbeterde code uit te voeren.

Flash Player 9 is de eerste versie van Flash die AVM2 bevat. Als gevolg hiervan kan AS3-code alleen worden uitgevoerd door Flash Player 9 en hoger.

ActionScript en JavaScript

ActionScript en JavaScript zijn twee verschillende implementaties van ECMAScript.

Dat betekent dat ze allebei voldoen aan de ECMAScript-specificatie, maar extra functies bevatten die verder gaan dan de ECMA-specificatie.

Een nuttige analogie is ECMAScript te beschouwen als de motor van een voertuig. ActionScript en JavaScript zijn twee verschillende auto’s die beide worden aangedreven door de ECMAScript-engine.

Omdat ze beide zijn gebouwd op ECMAScript, lijken ActionScript en JavaScript veel op elkaar en delen ze bepaalde kernfuncties. Als u JavaScript al kent, zou ActionScript vrij snel naar u toe moeten komen.

Om te zien hoe JavaScript en ActionScript een vergelijkbare syntaxis hebben, laten we een voorbeeld bekijken van hoe een functie zou worden geschreven om een ​​variabele te maken met de string “Jullie kinderen komen van mijn gazon!”

Ten eerste, hier is hoe we de functie in JavaScript zouden maken:

functie LawnResponse () {
var response = “Jullie kinderen gaan van mijn gazon af!”;
antwoord antwoord;
}

Hier is hoe dezelfde functie zou verschijnen in ActionScript:

openbare functie LawnResponse () {
var antwoord: TextField = nieuw TextField ();
response.text = “Jullie kinderen gaan van mijn gazon af!”;
addChild (reactie);
}

Zoals u kunt zien, is de syntaxis vergelijkbaar en als u JavaScript al kent, kunt u de ActionScript-code lezen en begrijpen wat er aan de hand is.

Stel een ActionScript-omgeving in

Het leren programmeren van JavaScript wordt vereenvoudigd doordat alle browsers native JavaScript ondersteunen en reguliere browsers een JavaScript-console bevatten die helpt bij de ontwikkeling.

Het is dus gemakkelijk om code te schrijven en te zien wat er gebeurt door het simpelweg in de browser te laden en de console in de gaten te houden om fouten en andere berichten van de browser te vinden.

ActionScript programmeren is niet zo eenvoudig. U moet een programmeeromgeving opzetten die ActionScript ondersteunt en de code kan uitvoeren voordat u deze exporteert als een SWF-bestand dat door Adobe Flash Player moet worden uitgevoerd.

Er zijn minstens drie belangrijke implementaties van de ActionScript-taal die u kunt gebruiken om een ​​programmeeromgeving in te stellen:

 • Adobe Flash-producten: Adobe Animate CC is het moderne equivalent van Adobe Flash Professional en wordt gebruikt om animaties te bouwen voor implementatie op internet. Adobe Air wordt gebruikt om door Flash aangedreven inhoud te verpakken als een zelfstandige toepassing voor installatie op Windows, Mac OS, iOS, Android en andere besturingssystemen.

 • Schaalvorm van Autodesk: een gepatenteerde ontwerptool voor gaming-gebruikersinterfaces die wordt gebruikt om Flash-graphics te maken. Scaleform wordt gebruikt samen met Autodesk Stingray, een professioneel ontwikkelplatform voor videogames.

 • Apache Flex: een open-source framework dat kan worden gebruikt om applicaties te ontwikkelen voor mobiele iOS-, Android- en Blackberry-apparaten, evenals traditionele Windows- en Mac OS-desktopapplicaties.

Van de beschikbare opties is Adobe Animate het gemakkelijkste programma om mee te beginnen. Het is echter niet gratis. Als u aan de slag wilt gaan met ActionScript zonder te investeren in een eigen ontwikkelomgeving, is Apache Flex de beste keuze.

Leermiddelen

Gebruik de onderstaande bronnen om te bepalen welke educatieve inhoud het beste aansluit bij uw huidige behoeften en kennisniveau.

Apache Flex-handleidingen

Als je hebt besloten om met Apache Flex te werken, zijn hier twee bronnen om je te helpen Flex in gebruik te nemen:

 • Aan de slag met Apache Flex: stel eerst Apache Flex SDK in en integreer het vervolgens met de IDE van uw keuze. Als je gratis wilt ontwikkelen, kun je de FlashDevelop IDE gebruiken zolang je een Windows-werkstation gebruikt.

 • Flex-documentatievideo’s: bekijk de Flex SDK in actie in deze gratis video’s.

Gidsen en tutorials

Met uw ActionScript-omgeving ingesteld, bent u klaar om te leren. In deze sectie belichten we enkele van de beste gratis online AS3-handleidingen en tutorials.

 • Envator Tuts AS3 101 Leergids: deze reeks van 18 artikelen leidt u door de grondbeginselen van de ActionScript-taal.

 • Adobe Developer Connection Learning AS3: hier vindt u links naar alle AS3-leermiddelen die beschikbaar zijn bij Adobe.

 • Adobe Developer Connection ActionScript 1: 1 met Doug Winnie: Zevenenvijftig korte video-afleveringen met uitstekende productiekwaliteit waarmee u ActionScript in een mum van tijd kunt coderen.

 • Aan de slag met ActionScript 3.0 in Adobe Flash CS3: Vijf pagina’s AS3-onderwijs met variabelen, functies, objecten, klassen, evenementen en nog veel meer.

Leren door te bouwen

ActionScript wordt misschien het meest gebruikt om op Flash gebaseerde browsergames te ontwikkelen. Als je eenvoudige spellen wilt bouwen, is er geen snellere manier om AS3 te leren dan te leren terwijl je eenvoudige Flash-spellen bouwt:

 • AS3 Ontwijkende spelhandleiding door Michael James Williams

 • Aan de slag met AS3 van AS3 Game Tuts

 • Pong-zelfstudie door AS3 Game Tuts

 • Platformer: A Sidescrolling Jumping Action Game Tutorial door AS3 Game Tuts

 • Tutorial van top-down RPG-schietspel door AS3 Game Tuts

 • Hoe maak je een Brick Breaker Game in AS3 door Flash Game Tuts

 • Hoe maak je een Tower Defense Game in AS3 door Flash Game Tuts

 • Aanvullende AS3-spelhandleidingen door Flash Game Tuts.

Referentie documenten

Als u vastzit op zoek naar een specifieke functie of taalfunctie, zijn de officiële referentiedocumenten de juiste plaats om de informatie te vinden die u nodig heeft.

 • ActionScript 3.0-referentie voor het Adobe Flash-platform: selecteer de Buigen product om de officiële AS3-documentatie te bekijken zoals deze van toepassing is op de Apache Flex SDK.

 • Adobe Developer Connection ActionScript Technology Center: handleidingen, educatieve bronnen, API-referentiedocumenten en voorbeelden voor AS3-ontwikkelaars.

Boeken

De meeste professionele ontwikkelaars komen op het punt dat online tutorials niet langer de diepte bieden die ze nodig hebben om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Dat is wanneer diepgaande technische teksten van pas komen.

De onderstaande boeken zijn de meest populaire en nuttige AS3-teksten.

 • Essentiële ActionScript 3.0 door Colin Moock

 • ActionScript 3.0 Cookbook: oplossingen voor ontwikkelaars van Flash Platform- en Flex-applicaties door Lott, Schall en Peters

 • Naslaggids voor ActionScript 3.0 door Stiller, et al

 • Foundation Actionscript 3.0 Animation: Making Things Move! door Keith Peters

 • Geavanceerde ActionScript 3.0-animatie door Keith Peters

 • Ontwerp van basisgames met ActionScript 3.0 door Rex van der Spuy

 • ActionScript 3.0 leren door Shupe en Rosser.

Overzicht

ActionScript 3.0 is een krachtige objectgeoriënteerde taal die kan worden gebruikt om interactieve websitefuncties, webtoepassingen, games, desktopapplicaties en apps voor mobiele apparaten te maken.

Als je Flash-ontwikkelaar wilt worden, is het toevoegen van AS3-vaardigheid aan je kwalificaties een belangrijke stap.

Verder lezen en bronnen

We hebben meer handleidingen, tutorials en infographics met betrekking tot codering en ontwikkeling:

 • ImageMagick Inleiding en bronnen: ImageMagick is een verzameling opdrachtregelprogramma’s voor het uitvoeren van grafische manipulatie. Hoewel het al een lange tijd bestaat, wordt het nog steeds actief gebruikt.
 • SMIL-bronnen voor ontwikkelaars: leer alles over dit systeem voor op tijd gebaseerde opmaak. Het lijkt een beetje op animatie, maar voor presentaties.
 • SVG vs SWF: ontdek de verschillen en overeenkomsten van deze vectorgebaseerde grafische formaten.

Webdesigntrends die u nooit zult vergeten

Wat morgen geweldig lijkt, ziet er vaak plakkerig uit. In onze infographic Web Design Trends You Never Never Forget lopen we door decennia van ontwerpen waarvan ooit werd gedacht dat ze het toppunt van koelte waren.

Webdesigntrends die u nooit zult vergeten
Webdesigntrends die u nooit zult vergeten

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map