Subversion (SVN): En introduktionsguide och resurslista [Plus End of the World Infographic]

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Om du någonsin har arbetat med ett grupputvecklingsprojekt utan versionskontroll vet du hur mycket av en katastrof det kan vara.

Om någon användare kan göra ändringar i någon fil när som helst, hur hanterar du alla dessa ändringar?

Du kan inte – inte utan någon form av programvara för versionskontroll.

Programvaran med versionskontroll låter dig hantera och spåra ändringar i din källkod, oavsett hur många kockar som finns i köket, samt upprätthålla aktuella och historiska versioner av dina filer, webbsidor och dokumentation.

Du vet att versionskontroll är nödvändig – men vilken programvara bör du använda?

Vad är Subversion?

Subversion (även kallad SVN) är en av de mest populära programkontrollprogramvaran: den används på nästan hälften av alla open source-projekt.

SVN är öppen källkod och tillgänglig gratis. Det har använts i många stora projekt inklusive Apache Software Foundation, Free Pascal, FreeBSD, GCC, Mono och SourceForge. SVN utvecklades första gången år 2000 av CollabNet, som ett alternativ till det sedan populära Concurrent Versions System (CVS).

Subversion förvarar alla dina filer, inklusive en fullständig historik över alla ändringar, i en central databas på din filserver som kallas ett arkiv. Med hjälp av en Subversion-klient på sina egna datorer kan utvecklare som arbetar med projektet visa dessa filer och alla ändringar i dem.

Varje person med tillgång till projektet har sin egen arbetskopia av varje fil. Arbetskopian kallas ibland en “sandlåda”, eftersom du kan göra alla ändringar du vill utan att ge dem till förvaret.

Alla filer i förvaret kan taggas som tillhörande en specifik version, och du kan sedan skapa en ny version av ditt projekt med vissa taggar.

Du kan också använda Subversion för att behålla separata versioner av ditt projekt. Huvudversionen kallas “trunk” och andra separata versioner som kallas “grenar” kan också skapas och underhållas separat. Du kan också slå samman grenar tillbaka i bagageutrymmet. Grenar används ofta för att testa nya funktioner och slås sedan samman i bagageutrymmet när de är stabila.

Varför använda subversion?

Subversion har några fördelar jämfört med andra populära versionskontrollsystem som Git.

För det första, det faktum att alla projektets filer sparas på en enda filserver, istället för att kopieras på varje användares dator, gör Subversion mer skalbar för stora projekt. När ett projekt går in i hundratals gigabyte är det inte möjligt för varje utvecklare att behålla alla filerna på sina enskilda datorer.

Att hålla alla filerna i en central databas innebär också att Subversion-klienten kommer att köras snabbare på din dator, eftersom den bara drar den information den behöver från databasen istället för att arbeta med alla filerna på en gång.

Subversion är också ett bra val för nybörjare att använda. Den har en ren kommandoradssyntax som är lätt att lära sig och ger tillräckligt med inbyggd säkerhet och abstraktion för nybörjare och genomsnittliga användare.

Resursstyper

Redo att komma igång med att hantera versioner med Subversion? Kolla in dessa resurser för att lära dig mer och bli proffs.

Lär dig mer om subversion

Är du inte säker på om Subversion är rätt för dig? Ta reda på mer om dess styrkor och svagheter och hur den jämförs med annan versionskontrollprogramvara.

 • Version Tracking With Subversion (SVN) För nybörjare: den här grundguiden ger dig en översikt över hur Subversion-klienten fungerar.
 • Subversion vs Git: Myter och fakta: en lista med 12 myter och fakta om Git och Subversion, så att du kan jämföra de två med ett öppet sinne.
 • Vanliga frågor om Apache Subversion: denna FAQ besvarar dussintals vanliga frågor om Subversion.

Installera Subversion

Innan du kan komma igång måste du installera programvaran. Här är hur.

 • Installation av Subversion på Ubuntu, med Apache, SSL och BasicAuth: grundläggande instruktioner för hur du installerar SVN på Linux.
 • SVN – Miljöinstallation: alla kommandon som du behöver för att Subversion ska installeras och konfigureras.
 • Subversion – Community Help Wiki – Officiell Ubuntu-dokumentation: hur man ställer in Subversion alias SVN på Ubuntu.
 • Ställa in Subversion på Windows: hur man får en liten Subversion-server och klient igång på Windows.

Använda Subversion

När SVN har installerats använder du dessa tutorials för att lära dig hur du använder alla dess funktioner.

 • SVN Tutorial: denna ultimata onlineguide leder dig genom SVNs grundläggande koncept, hela vägen genom att lösa konflikter och grenar.
 • Hur man använder Subversion: en guide för WordPress-pluginutvecklare från WordPress Codex.
 • Grunderna i Subversion – Apache OpenOffice: instruktioner för att utföra grundläggande utvecklingsuppgifter med hjälp av Apache Subversion.
 • TortoiseSVN: En subversionsklient för Windows: en komplett guide för hur du använder TortoiseSVN, en gratis och öppen källkod Windows-klient för Apache Subversion.

videoklipp

Se dessa videohandledning för att se SVN i aktion.

 • Lär dig installera SVN på fem enkla minuter! Pluralsight: se hur enkelt det är att installera SVN på en Windows-server i detta utdrag från John Somnezs kurs “Introduktion till SVN.”
 • Ställa in SVN för nybörjare: ytterligare en enkel handledning om hur du ställer in SVN för första gången.
 • Grundläggande SVN-handledning: en enkel att följa handledning för nybörjare om hur man använder SVN.
 • Subversion vs Git: den här videon visar dig de största skillnaderna mellan dessa två populära versionskontrollapplikationer.
 • SVN-Branching-Trunk-grenar-taggar-steg-för-steg: en handledning om att använda taggar, grenning och sammanslagning med SVN.
 • Bästa praxis för subversion (SVN): få ut det mesta av SVN genom att följa dessa bästa metoder.

Böcker

För mer djupgående lärande, kolla in dessa böcker på SVN.

 • Version Control with Subversion (2008) av Pilato, Sussman och Fitzpatrick: en gratis bok om SVN skriven av några av utvecklarna av Subversion själv.
 • Pragmatic Guide to Subversion (2010) av Mike Mason: en nybörjarvänlig, lättläst bok för att snabbt komma igång med Subversion.

Online-kurser

 • Omfattande subversion: hur man ställer in en komplett utvecklingsmiljö med Apache Subversion SVN.
 • Grunderna i programvaruversionskontroll: en fullständig kurs om inlärning av programvaruversionskontroll, inklusive översikter över Subversion och fyra andra populära versionskontrollsystem: Perforce, Team Foundation Server, Git och Mercurial.

Ta kontroll över utvecklingen med subversion

Med dessa resurser är du nu redo att börja spåra versioner och ta kontroll över dina utvecklingsprojekt med Subversion.

Ytterligare läsning och resurser

Vi har fler guider, självstudier och infografik relaterade till kodning och utveckling:

 • Subversion Hosting: ta reda på vilka webbhotellföretag som erbjuder bra erbjudanden som inkluderar Subversion.
 • Ubuntu Primer: lära dig allt om en av de mest populära Linux-distributionerna – en utmärkt bas för MantisBT-värd.
 • Objektorienterad programmering: lära dig det stora utbudet av objektorienterade programmeringsspråk – vissa kan överraska dig.

Skulle Internet överleva världens slut?

Har du någonsin undrat vad en stor katastrof skulle göra på internet? Kolla in vår infographic, skulle Internet överleva världens slut? Det är möjligt att vi alla kan förstöras men internet skulle leva vidare.

Skulle Internet överleva världens slut?
Skulle Internet överleva världens slut?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map