SQLite Introduktion och resurser – Embedded Databasesystem

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


SQLite är ett relationellt databashanteringssystem (RDBMS) inbäddat i ett programmeringsbibliotek, och till skillnad från andra populära databassystem är det inte en klient-serverdatabasmotor och har inte en separat serverprocess.

SQLite-källkod distribueras i den allmänna domänen, vilket gör dess användning gratis för både kommersiella och privata ändamål.

Dessa fakta gör SQLite till ett mycket populärt val som en inbäddad databasprogramvarulösning. SQLite är den mest distribuerade databasmotorn idag, som används av otaliga applikationer och plattformar.

Kortfattad bakgrund

SQLite designades ursprungligen våren 2000 av D Richard Hipp under sin tid på försvarsindustrigiganten General Dynamics. Vid den tiden arbetade Hipp med programvarudesign för USA: s marinledda missilförstörare.

Huvudmålet med SQLite-utvecklingen var att låta en applikation köras utan att installera ett databashanteringssystem, eller kräva en databasadministratör, med andra ord, att bädda in databasen i applikationen som använder den.

SQLite version 1.0 släpptes i augusti 2000, med lagring baserat på GNU Database Manager (gdbm) -format. Version 2.0 introducerade en anpassad B-tree-lagringsimplementering istället för gdbm och lagt till transaktionsfunktioner. SQLite version 3.0 introducerade manifest typning och internationaliseringsfunktioner, tillsammans med många andra förbättringar.

SQLite-funktioner och design

Eftersom SQLite-biblioteket är en integrerad del av applikationen som använder den, använder applikationen enkla funktionssamtal för att kommunicera med SQLite, vilket minskar latensen. Hela databasen lagras som en enda plattformsfil på värdmaskinen.

Denna designmetod kräver mindre konfiguration än klient-serverdatabaser, så SQLite beskrivs också som nollkonf.

Flera processer eller trådar kan komma åt databasen samtidigt och flera läsförfrågningar kan behandlas parallellt. Skrivåtkomst till databasen kan endast beviljas om inga andra förfrågningar servas. Denna begränsning kommer från det faktum att SQLite använder filsystembehörigheter och lås för åtkomstkontroll, så det låser hela databasen under skrivning. SQLite version 3.7 introducerar skrivning framåt-loggning (WAL) för att möjliggöra samtidiga läsningar och skrivningar. Dessa fakta innebär att SQLite inte är idealiskt lämpad för skrivintensiva implementeringar och uppgifter.

SQLite implementerar det mesta av SQL-92-standarden och använder PostgreSQL som en referensplattform. SQLite stöder komplexa frågor, men har begränsat stöd för funktionen ALTER TABLE, eftersom den inte kan ändra eller ta bort kolumner.

SQLite använder också ett annat system, ovanligt för ett SQL-kompatibelt databassystem. I stället för att deklarera en typ till en kolumn, liksom i de flesta SQL-databassystem, tilldelas typer till individuella värden. SQLite är svagt typ, du kan till exempel infoga ett strängvärde i en heltalskolumn. Denna funktion gör SQLite mer flexibel, men den är också en källa till kritik, eftersom den saknar dataintegritetsfunktioner som tillhandahålls av de statiskt skrivna kolumnerna i andra SQL DBM: er.

Transaktioner i SQLite är konsekventa och hållbara, även efter systemkrasch eller strömavbrott. SQLite stöder databaser i storleksstorlek och gigabyte-strängar och klumpar, samtidigt som de har ett litet kodavtryck på mindre än 500 kB som är helt konfigurerat. SQLite har ett enkelt och lättanvänt fristående API utan externa beroenden.

SQLite är en plattformslösning, tillgänglig för många plattformar och programmeringsspråk som: Android, BSD, iOS, Linux, Mac, Solaris, VxWorks, Windows och C, C #, C ++, Clipper, Curl, Elixir, F #, Haskell, Java, JavaScript, Objekt-C, OCaml, Perl, PHP, Python, Ruby, Scheme, Smalltalk, Swift, etc. Det är också lätt att porta SQLite till andra system eftersom det är skrivet i ANSI-C som är relativt lätt att kompilera.

Använda SQLite

SQLite är ett populärt val för databasmotorer i mobiltelefoner, surfplattor, MP3-spelare, set-top-lådor och andra inbäddade enheter på grund av dess effektiva användning av minne och lagringsutrymme.

En annan populär användning av SQLite är dess användning som ett applikationsfilformat. Istället för att använda ett proprietärt filformat för att lagra information från en applikation använder utvecklare ofta en SQLite-databas. Denna praxis sparar tid och ansträngning, eftersom den undviker att skapa och felsöka en anpassad filtolkare, och data är lättillgängliga på olika plattformar.

Eftersom SQLite inte kräver någon konfiguration och lagrar data i vanliga diskfiler, används den ofta som en databas för små och medelstora webbplatser.

Några av applikationerna som använder SQLite inkluderar webbläsarna Google Chrome, Opera, Safari och Android, Mozilla Firefox och Thunderbird, Skype, Adobe Lightroom och Adobe Reader, etc..

SQLite är lätt att få och installera från den officiella SQLite-webbplatsen så att du kan prova det. Om ditt arbete inkluderar utveckling i några av de beskrivna användarscenarierna kommer du troligtvis att behöva SQLite förr eller senare, eftersom det förblir mycket populärt och fritt tillgängligt.

Vad sägs om support för SQLite?

Gratis support för SQLite är tillgängligt via den offentliga sändlistan. Du kan bläddra i adresslistans arkiv eller registrera dig som medlem i e-postlistan.

Det finns andra mer avancerade supportalternativ, till exempel det årliga underhållsabonnemanget (AMS) eller det tekniska supportavtalet, men de är inte gratis. Du kan kontrollera SQLite-webbplatsen för professionell support för mer information.

SQLite-resurser

Det finns många resurser för SQLite tillgängliga online, eftersom den är ganska populär och har många applikationer. Att lära sig SQLite bör inte vara ett problem med att använda dessa kvalitetsresurser:

 • SQLite Official Documentation är mycket detaljerad och du kan hitta många användbara artiklar och innehåll där.
 • SQLiteTutorial.net webbplats är en bra tutorial som täcker allt du behöver veta om SQLite genom omfattande praktiska metoder.
 • Tutorials Point SQLite Tutorial är mycket detaljerad och täcker allt från SQLite-installationen till avancerad användning. Denna handledning ger dig en snabb start med SQLite och gör dig bekväm med SQLite-programmering.
 • En introduktion till SQLite på YouTube är en GoogleTechTalk av Richard Hipp. Detta samtal ger en snabb överblick över SQLite, dess historia, dess styrkor och svagheter och beskriver situationer där det är mycket mer användbart än en traditionell klient / serverdatabas.

SQLite Books

Böcker om SQLite är också populära, och du har ett bra val av tillgängliga titlar. Vi föreslår att du går igenom de gratis resurserna online, eftersom de är riktigt bra, och du kanske inte behöver en bok trots allt. Om du föredrar känslan av en bok, har vi tagit fram några:

 • The Definitive Guide to SQLite (2006) av Mike Owens: detta är den första boken som ägnar fullständig täckning till den populära inbäddade open source-databasen SQLite. Boken fungerar som en idealisk handledning och referensguide.
 • Med SQLite (2010) av Jay Kreibich: med SQLite upptäcker du hur du utvecklar en databasstödad applikation som förblir hanterbar i storlek och komplexitet. Med den här boken får du en kraschkurs i datamodellering, bekanta dig med SQLites dialekt av SQL-databasspråket och mycket mer.

Slutsats

Sammanfattningsvis är SQLite allmänt använt, moget, och tack vare överflödet av gratis resurser online kan det hanteras med relativt enkelhet.

Det har några uppenbara begränsningar som härrör från de allmänna principerna bakom dess design. Men det är sorts hela poängen med SQLite – det är tänkt att vara smal och hantera din databasbehov utan att ha mycket resurser.

Ytterligare läsning och resurser

Vi har fler guider, självstudier och infografik relaterade till kodning och utveckling:

 • SQL Resources: vår allmänna SQL-resurs som är avgörande för alla relationsdatabasutvecklare.
 • MySQL Introduktion och resurser: ett annat mycket populärt databassystem.
 • PostgreSQL Introduktion och resurser: ett populärt databassystem på egen hand, SQLite är delvis baserat på det.

Ultimate Guide to Web Hosting

Kolla in vår ultimata guide till webbhotell. Det förklarar allt du behöver veta för att göra ett välgrundat val.

Ultimate Guide to Web Hosting
Ultimate Guide to Web Hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map