Den bästa MediaWiki-värden: Vem är det bästa för din webbplats? [Uppdaterad: 2020]

Jämför MediaWiki Hosting

MediaWiki är wiki-motorn med öppen källkod som driver Wikipedia och tusentals andra webbplatser som samarbetar. Nästan alla webbhotell kan stödja MediaWiki. Men inte alla erbjuder kvalitetsprestanda.


MediaWiki, som är skriven i PHP, är kompatibel med en mängd olika SQL-databasesystem, inklusive MySQL, PostgreSQL och SQLite. För en optimal prestanda väljer du en webbhotell som ger en snabb server med en uppdaterad LAMP-stack.

Här är en snabb avhämtning på våra rekommenderade värdar för MediaWiki-värd:

 1. Siteground
  – Teknik av hög kvalitet på LAMP-stackar, bra kundsupport
 2. Bluehost
 3. A2 Hosting
 4. Hostgator
 5. GreenGeeks

Hur valde vi de bästa värdarna för MediaWiki?

Vi analyserade hundratals webbhotell som stöder MediaWiki, kortfattade de som erbjuder uppdaterade versioner av kompatibla databaser och PHP 7. Vi letade också efter enkel installation av MediaWiki och robust bandbreddstilldelning.

Sedan hänvisade vi till tusentals användarrecensioner i vår databas för att komma fram till den slutliga listan.

MediaWiki Hosting

Jämför MediaWiki Hosting

Vad är MediaWiki?

Wikipedias distinkta layout och styling är ett direkt resultat av MediaWiki, den programvara som används för att driva den. MediaWiki är en gratis, wiki-applikation med öppen källkod som många webbhotell erbjuder på sina planer.

Om du behöver konfigurera en wiki för ett projekt, bör MediaWiki finnas på din lista över möjliga lösningar.

MediaWiki History

MediaWiki var ursprungligen släpptes specifikt för Wikipedia 2002 efter att webbplatsen hade lanserat. Online-encyklopedin konstaterade att dess ursprungliga plattform, UseModWiki, drog ner när det steg upp och det behövdes ett bättre sätt att vara värd för det enorma antalet artiklar som det innehöll.

Webbplatser drivs av MediaWiki

Webbplatser drivs av MediaWiki

Förutom Wikimedia, driver MediaWiki Wikimedias nätverk av webbplatser, inklusive:

Wikimedia Foundation har byggt sitt eget nätverk av webbplatser som använder MediaWiki utöver det ursprungliga Wikipedia-projektet:

 • Wiktionary
 • Wikiquote
 • wikivoyage
 • Books
 • Wikiversity

Wiktionary

Wiktionary är ett flerspråkigt projekt som är utformat för skapa en gratis innehållsordbok av alla ord på alla språk.

Det redigeras i samarbete via en wiki, och dess namn är en kombination av orden wiki och ordbok.

Wikiquote

Wikiquote är en gratis online-bibliotek med anskaffade offert från anmärkningsvärda människor och kreativa verk på alla språk.

Det innehåller också översättningar av citat som inte är engelska och länkar till Wikipedia för ytterligare information.

wikivoyage

Wikivoyage är en gratis reseguide online som innehåller information utformad för att hjälpa resenärer att ta reda på hotell, turistattraktioner och andra tjänster på platser över hela världen

Guiden kan också redigeras och uppdateras av andra användare över hela världen.

Books

Books

En fantastisk plats att bidra och inspirera.

Wikibooks är ett projekt för att skriva tillsammans läroböcker med öppet innehåll som vem som helst kan redigera.

Wikibooks har två delprojekt; Wikijunior som är inriktad på barn och kokboken, samling av recept och kulinariska ämnen.

Wikiversity

Wikiversity visar inlärningsresurser, inlärningsprojekt och forskning för användning i alla utbildningsnivåer, typer och stilar.

Projektet syftar till att skapa en öppen källa, öppen utbildningsplattform.

Byt från Perl till PHP och MySQL

Den tredje, stabila versionen av MediaWiki-applikationen tog ungefär ett år för att få fram. Huvudutvecklaren var Magnus Manske, som bytte från Perl till PHP och använde MySQL som backend-databas. Koden var snart omskrivna av Lee Daniel Crocker och släpptes för allmänheten 2003.

Dess grunder har stått det i gott ställe eftersom det var utformat för att hantera enorma mängder innehåll och enormt antal besökare. MediaWiki har i princip varit det testad av en av de mest trafikerade och mest krävande platserna på planeten, och det visar. Tusentals kunder är säkra på sina förmågor; det används av olika kunder inklusive den amerikanska regeringen och WikiLeaks.

Hur man hämtar MediaWiki

Programvaran är en gratis och öppen källkod. Det utvecklas och lappas av ett stort antal volontärer och ett litet team av utvecklingspersonal och fortsätter att uppdateras och förbättras.

På grund av MediaWikis popularitet erbjuder nästan alla webbleverantörer det som en valfri installation via sina kontrollpaneler.

Hur man installerar MediaWiki

Apt-Get - Ubuntu

Det finns gott om installationsguider online, inklusive officiella resurser.

Du kan också installera MediaWiki med en pakethanterare, som apt-get på Debian / Ubuntu-system. MediaWiki fungerar bäst på Unix / Linux-servrar.

MediaWiki-installationskrav

Du kommer att behöva flera komponenter för att installera MediaWiki:

Komponent

exempel

Beskrivning

Webbserver

Apache, Nginx, Lighttpd

Hanterar förfrågningar från användare

Databasserver

MySQL, MariaDB, SQLite

Lagrar artikeldata

PHP

PHP version 5.5.9 eller senare

Behandlar användarförfrågningar, visar sidor

Databasstorleksbegränsningar

MediaWiki bör hantera både små och stora databaser, men det kommer att begränsas av vilken typ av webbkonto du har om den börjar beskatta servern.

Du kommer behöva tillräckliga resurser för att klara med den trafik du får, och du kan behöva kontakta din värd om du överskrider rimliga gränser.

Krav på MediaWiki

MediaWiki-serverkrav

Du kommer att behöva 5 ytterligare komponenter att använda MediaWiki:

 1. En kompatibel webbserver
 2. PHP 5.5.9 eller senare
 3. MySQL-, PostgreSQL-, SQLite- eller MariaDB-databaser
 4. 256 MB RAM
 5. 85 MB lagringsutrymme
 6. Valfritt beroende

Webbserver

Syftet med webbservern är att servera de begärda sidorna till klientens webbläsare. Det är ett av de viktigaste kraven och nödvändiga för att Mediawiki-tjänsten ska fungera. Detta är vanligtvis tillhandahålls av din webbhotell.

PHP

Detta är det programmeringsspråk som MediaWiki skrivs i och krävs för att köra programvaran.

PHP version 5.5.9 eller senare krävs för den senaste stabila versionen av MediaWiki.

MySQL-, PostgreSQL-, SQLite- eller MariaDB-databaser

MediaWiki lagrar all text och data i en databas, som sedan delas med andra webbaserade applikationer. Du behöver en av följande databaseservrar för att köra den senaste versionen av MediaWiki: MySQL, PostgreSQL, SQLite eller MariaDB.

RAM och lagring

Det rekommenderas att använda 256 MB RAM 85 MB lagringsutrymme för en enda dator Media Wiki-installation.

Det bör dock noteras att detta kanske inte räcker för en upptagen offentlig webbplats. Vissa användare har rapporterat att de kör MediaWiki på så lite som 48 MB RAM enligt den officiella MediaWiki-webbplatsen.

Valfria beroenden

Ytterligare funktionalitet såsom miniatyrbild och e-postsändning kan läggas till med hjälp av ett antal extra valfria beroenden.

Dessa beroenden, inklusive SendMail, ImageMagick och Shell Access är inte nödvändigt för MediaWiki-installationen.

Ytterligare kravinformation

Du kan också använda en alternativ webbserver som Nginx. Många av tutorials där ute och användargemenskapen kommer att anta ett Linux eller annat Unix-system.

Även de billigaste delade planerna överskrider minimikraven för system, men en väl trafikerad wiki beskattar en server snabbt. Ännu bättre är en webbhotell som kommer att installera MediaWiki för dig.

Det här kommer att sparar mycket tid. Din värd kommer också att hålla jämna steg med de senaste uppdateringarna, vilket är viktigt för säkerheten.

Vem använder Mediawiki?

Förutom Wikipedia har MediaWiki använts för andra projekt som utvecklats under varumärket Wikimedia, inklusive Wiktionary. Det stöder specialiserat innehåll, såsom matematiska formler, hieroglyfer och mediagallerier, vilket gör det lämplig för praktiskt taget alla ändamål. Tusentals andra användare driver sina egna wikier på webben, på interna intranät och i skolor.

Gemenskaper som använder Mediawiki

Gamepedia

Kanske det roligaste av dem alla, en wiki-community för spelare!

Gemenskaper har dykt upp för att vara värd för wikier utanför Wikimedia-nätverkssajterna. Det finns några nischvärdar som specialiserat sig på att vara värd för wikier för specifika ämnen, till exempel Gamepedia för – du gissade det – spel och Biowikifarm för biologi.

Användarrättigheter

Behörigheter kan beviljas användare eller grupper, och användare kan automatiskt läggas till i en grupp när deras beteende passar ett visst mönster.

Till exempel kan en användare som redigerar artiklar ofta marknadsföras till en grupp med fler rättigheter än en tillfällig redaktör. Adminanvändare har ultimata behörigheter, inklusive möjligheten att ändra hur wikiprogramvaran ser ut.

Wiki-storlek Lämplighet

Trots att driva stora wikier är MediaWiki helt bra för wikis på mindre delade värdkonton med ett litet användare..

webbhotell kupong

Letar du efter mycket på MediaWiki-värd?
SiteGround – rankad som nummer 1 av våra läsare – tillhandahåller MediaWiki förinstallerat på sina värdplaner. Och just nu kan du spara upp till 67% på SiteGround-värd. Använd den här specialrabattlänken
för att få affären.

MediaWiki Syntax

Mediawiki-skärmdump
Så här ser MediaWiki ut.

MediaWiki använder en viss typ av markup, känd som MediaWiki-syntax. Detta skiljer sig från HTML-kod, men följer ändå liknande konventioner.

Dess utformad för att vara enkel att använda för icke-tekniska redaktörer och var utformad specifikt för att vara läsbar.

Trots detta kommer användare nästan säkert att behöva ett fuskark för att skapa formatering och infoga bilder.

Det finns också ett verktygsfält som gör det mycket lättare att snabbt formatera text utan att skriva syntaxen för hand. En visuell redigerare är också tillgänglig för WYSIWYG-redigering.

Länkanvändning i MediaWiki

Länkar är den primära navigationsmetoden och MediaWiki upptäcker automatiskt trasiga länkar så att användare uppmanas att fylla i tomma ämnen och utöka innehållet.

Användare kan också lägga in sina ämnen i kategorier och undersidor, och det finns en sökruta för att snabbt hitta artiklar.

Redigeringsverktyg

MediaWiki har också sofistikerade verktyg som gör det lättare att kontrollera redigeringar i realtid. Om två användare går in på ett ämne och redigerar det, känner MediaWiki av den potentiella konflikten och försöker kombinera redigeringarna i en.

De ansökan granskar redigeringar och låter användare granska dem och potentiellt vända dem. Användare kan flagga specifika ämnen som “tittade” för att hålla ett öga på de ändringar som andra utför.

MediaWiki Plugins Library

MediaWiki Plugins Library

Liksom många PHP-applikationer och skript förbättras MediaWikis flexibilitet av dess plugin-bibliotek, som för närvarande innehåller mer än 2 000 olika tillägg.

Dessa tillägg lägger till nya funktioner eller ändra funktionaliteten för kärnapplikationen. Användare kan skriva sina egna.

Installera MediaWiki via CMS

Många webbhotell erbjuder MediaWiki som ett av CMS-paketen som kan installeras. Det bästa alternativet är att använda deras version om den är tillgänglig via värdens kontrollpanel.

Inledande konfiguration

Den ursprungliga konfigurationen av MediaWiki är genom ett formulär som administratören navigerar till efter att ha packat upp MediaWiki-filerna. Du lägger bara in den information som MediaWiki behöver köra, till exempel databasplats och den Användarnamn och Lösenord.

Konfiguration via LocalSettings.php

Du utför också annan konfiguration via en konfigurationsfil, LocalSettings.php. Du kan ladda ner den här filen via FTP, redigera det på din dator och sedan ladda upp tillbaka till servern.

SSH-åtkomst är användbart om du är bekväm att använda kommandoraden. På detta sätt kan du redigera filen direkt när du behöver göra ändringar, till exempel att peka MediaWiki på en ny databas eller installera ett anpassat tema.

Att redigera den här filen är enkelt. Det finns i PHP, men du behöver inte ha omfattande kunskaper om språket. Det är bara en lista med variabler som mestadels är självförklarande. Du bara ändra värdena du vill ändra och spara det.

Ytterligare inställningar

MediaWiki har också hundratals alternativ på sina inställningssidor och har varit det översatt till mer än 300 språk. Dess utseende kan styras med CSS och scripting. Alla redigeringar till teman utförs inom wikiprogramvaran, även om behörigheterna endast bör låsas för administratörsanvändare.

Obs! I MediaWiki hänvisar inte mallen till sidlayouternas utseende. Mallar är utdrag av innehåll som kan planteras på sidor och visas automatiskt.

De bästa MediaWiki-värdarna

Mina 3 bästa MediaWiki-värdar

Det är dags att titta på mina favoritvärdar som erbjuder ett enkelt sätt att använda MediaWiki.

Dessa inkluderar enkla installationer och redo att använda versioner av MediaWiki själv.

Siteground

Siteground MediaWiki Hosting

MediaWiki med Siteground.

Du vill ha en webbhotell som ger dig utrymme att växa när fler användare lägger till sidor på din wiki.

Detta företag är ett exempel på en webbhotell som inte specialiserar sig i MediaWiki men som gör det enkelt att vara värd för MediaWiki-webbplatser.

SiteGround är den vi rekommenderar.

De har också obegränsade MySQL-databaser
för MediaWiki-projekt.

Ännu bättre, företaget erbjuder MediaWiki förinstallerat.

SiteGround kan också migrera wikis från en befintlig installation till den nya servern.

Bluehost

Bluehost MediaWiki Hosting

MediaWiki med Bluehost.

Bluehost är en annan MediaWiki-vänlig webbhotell.

Företaget erbjuder delade, moln eller dedikerade servrar. Liksom SiteGround erbjuder det SSH-åtkomst över alla servicenivåer
.

Medan den också erbjuder installation med ett klick, verkade MediaWiki inte vara nämnd.

Det är inte en dealbreaker, som det är enkelt att installera MediaWiki på egen hand.

Bluehost erbjuder delad, moln, dedikerad server och VPS-värd.

Hostgator

Hostgator MediaWiki Hosting

MediaWiki med Hostgator.

Ännu billigare är HostGator, från $ 2,43 per månad
.

Precis som med SiteGround kan HostGator migrera en befintlig wiki som är värd någon annanstans.

I likhet med Bluehost har företaget inte en särskild MediaWiki-plan.

MediaWiki är en installation med ett klick över Bluehosts vanliga värd.

Den lägsta nivån inkluderar en enda domän och en klick installera och obegränsad bandbredd. HostGator är bra för människor som är nya för att vara värd för wikier.

Fördelar och nackdelar med MediaWiki

Poäng att komma ihåg

Mycket få webbhotellleverantörer är specialiserade på MediaWiki, så om du vill vara värd för en MediaWiki-webbplats, vill du ha en webbhotell som är värd för dess beroenden, PHP och MySQL.

Alla de stora webbhotellleverantörerna stöder dessa, med många av dem som gör det lättare att komma igång med MediaWiki av ställa in förutsättningarna och till och med installera MediaWiki för dig.

Var medveten om att många av de billigare planerna finns på delade värdservrar, där din wiki delar en server med andra webbplatser. Om din wiki får många användare som gör ändringar, vill du flytta till en VPS.

För-och nackdelar

Under tiden, låt oss sammanfatta några upp- och nedgångar av MediaWiki, vilket är anmärkningsvärt.

Fördelar:

 • Populär wiki med den stora användarbasen.
 • Massor av tillägg tillgängliga.
 • Gratis och öppen källkod.

Nackdelar:

 • Kan vara svårt att konfigurera.
 • Kräver konfiguration genom en textfil.
 • Ändringar i webbservern, PHP eller databasen kan bryta wiki.

webbhotell kupong

Letar du efter rätt MediaWiki-värd?
SiteGround – rankad som nummer 1 av våra läsare – tillhandahåller MediaWiki förinstallerat på sina värdplaner. För närvarande kan du spara upp till 67% på SiteGround-värd. Använd den här specialrabattlänken
och starta din wiki idag.

Andra funktioner i Wiki

 • Dokuwiki

MediaWiki Vanliga frågor

 • Vad är MediaWiki?

  MediaWiki är en gratis, öppen källkodsprogram som används för att skapa onlinewikis: encyklopediliknande webbplatser som tillåter samarbetsredigering av sina användare. Det skapades först för att driva Wikipedia, men är nu tillgängligt för allmän användning.

 • Vem utvecklar MediaWiki-programvaran?

  MediaWiki utvecklades första gången 2002 av Wikipedia-redaktör Magnus Manske för att driva Wikimedia Foundation: s webbplatser, inklusive Wikipedia.org, Wiktionary.org och Wikimedia Commons. Programvaran underhålls nu av Wikimedia Foundation, med dess tekniska chef nu ansvarig för att hantera dess utveckling och släppa uppdateringarna var tredje till åtta månad. Förutom Wikimedia Foundation betalade personalutvecklare finns det ett stort aktivt community av utvecklare som bidrar till projektet.

 • Vad används MediaWiki för?

  MediaWiki skapades ursprungligen specifikt för att driva Wikipedia, och dess huvudsakliga applikation är att skapa wiki-stilwebbplatser. MediaWiki lämpar sig emellertid till många andra användningsområden för att strukturera webbplatsinnehåll. Det har använts för att hantera kunskapsbas och dokumentation; att skapa nyhetssajter, bloggar eller personliga webbplatser; samarbetsprojekt för utbildningsgrupper; interna företagssidor; och för snabb dokumentprototyp. Viktiga webbplatser som använder MediaWiki inkluderar wikiHow, WikiLeaks, Conservapedia, Scholarpedia och USA: s intelligensgemenskap Intellipedia.

 • Är MediaWiki gratis?

  Ja, MediaWiki är tillgängligt som en gratis nedladdning från den officiella MediaWiki-webbplatsen. Den är öppen källkod och licensierad under GNU General Public License, version 2.

 • Vad är MediaWiki skrivet i?

  MediaWiki-programvaran är skriven på PHP-programmeringsspråk och kan lagra dess information i en MySQL-, PostgreSQL- eller SQLite-databas.

 • Är MediaWiki skalbar för växande projekt och webbplatser?

  Sedan det utvecklades för att driva Wikipedia, en enorm webbplats med hög trafik, har MediaWiki optimerat för prestanda och skalbarhet under hela sin utveckling. Den använder många olika metoder för att förbättra dess prestanda, inklusive olika cache-verktyg och datakomprimeringsverktyg.

 • Vilka är några av nyckelfunktionerna i MediaWiki?

  MediaWiki har många funktioner som gör det till ett populärt val för att skapa wikisidor. Det har ett starkt fokus på flerspråkighet, vilket gör den idealisk för webbplatser på flera språk. MediaWiki använder ett lättviktssystem som är utformat för att vara enklare än HTML, vilket gör det enkelt för icke-tekniska användare att bidra. Det finns många alternativ för att spåra redigeringar, inklusive möjligheten att se alla redigeringar för en specifik användare, eller möjligheten för enskilda användare att lägga till sidor i en bevakningslista och bli meddelade om framtida redigeringar. MediaWiki har också många funktioner som gör det enkelt att strukturera och navigera runt stora mängder information. MediaWiki-programvaran är också mycket anpassningsbar via tusentals tillägg, eller PHP-krokar för utvecklare.

 • Finns det några nackdelar med att använda MediaWiki?

  En del MediaWiki-användare citerar att de har tekniska problem med att använda redigeringsgränssnittet, vilket gör det svårt att delta i redigering av wiki. Eftersom ingen formell MediaWiki-syntax har definierats finns det inga WYSIWYG (What You See Is What You Get) redaktörer tillgängliga för MediaWiki.

 • Finns support tillgängligt för MediaWiki?

  Stöd för MediaWiki betonar en DIY-strategi för problemlösning. Det finns en supportdisk på den officiella MediaWiki-webbplatsen där du kan be om hjälp, men de uppmuntrar användare att söka igenom dokumentationen innan du skickar en begäran om support. Det finns också en officiell postlista, kallad Mediawiki-l, och det finns flera tryck och online-böcker om MediaWiki-administration.

 • Hur jämför MediaWiki med Confluence?

  Confluence är ett applikationsprogram för teamsamarbete skriven i Java. Det är egenutvecklad programvara som utvecklats och säljs av Atlassian och är inriktad på och används främst av företag. Confluence har vissa funktioner som MediaWiki saknar, till exempel en WYSIWYG-redigerare och integration med MS Office. Eftersom Confluence är betalad mjukvara finns det ett supportbiljett-system för kunder. Företag som har budgeten kanske vill överväga att investera i Confluence, men med tiden kan MediaWiki anpassas till de flesta affärsbehov.

 • Hur jämför MediaWiki med TWiki?

  TWiki är en wiki-applikation skriven i Perl, och främst utvecklad för hantering av tekniska projekt och utbildningsuppsatser. Liksom MediaWiki är TWiki gratis och öppen källkod, licensierad under GPL, och dess funktionalitet kan också utökas via plugins. Medan de delar många funktioner har MediaWiki ett rykte för att vara mer intuitivt och lättanvänt än TWiki.

 • Vilka är installationskraven för MediaWiki?

  För att installera MediaWiki på din webbserver behöver du minst en Apache (eller liknande) webbserver; PHP; och antingen MySQL, PostgreSQL eller SQLite. Om din valda webbhotell inte redan innehåller MediaWiki, kan du kontakta ditt webbhotell för att se till att din plan uppfyller minimikraven.

 • Rekommenderar MediaWiki värdföretag eller planer?

  MediaWiki upprätthåller en lista över värdar på deras webbplats, men de är noga med att notera att de inte garanterar eller stöder någon av värdarna på listan.

 • Gör några webbhotellföretag specialiserade på MediaWiki?

  Ja, flera webbhotellföretag erbjuder planer som är optimerade för att köra MediaWiki-webbplatser. Många av dem levereras med MediaWiki förinstallerade eller erbjuder enkel installation med ett klick på MediaWiki-programvaran. Vissa erbjuder extrafunktioner som .wiki-domänregistrering och automatiska uppdateringar. Det finns också webbplatser som erbjuder gratis MediaWiki-värd för specifika ämnen, till exempel Gamepedia, där du kan starta din egen spelrelaterade wiki gratis, eller Biowikifarm, som är specialiserad på biologiprojekt.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map