CMS: översikt över innehållshanteringssystem

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Hitta värd med dessa funktioner i CMS

 • Expression
 • MemHT
 • Plone
 • MS DotNetNuke
 • Drupal
 • Joomla
 • Tiki Wiki
 • Umbraco
 • Concrete5

Content Management Systems (CMS) Hosting

Vad är ett CMS?

Vad är ett innehållshanteringssystem?

Ett innehållshanteringssystem (CMS) är ett program som hjälper till med skapande, redigering och publicering av innehåll på en webbplats.

Att ha ett halvt anständigt innehåll CMS till din tjänst är ganska mycket standard i dessa dagar. Det är inte bara bekvämare att ha en användarvänlig CMS till hands, utan det sparar tid, energi och resurser.

Varför ska jag lära mig om innehållshanteringssystem?

Om du är webbansvarig borde detta inte ens vara en fråga.

Oavsett om du är en teknolog, en författare, en redaktör eller till och med en säljare, är CMS värd att veta om.

För att stödja autonoma arbetsflöden förväntar sig många företag nu att deras innehåll, marknadsföring och kreativ personal ska ha en grundläggande kunskap om standard CMS.

Detta stänger klyftan mellan teknologerna och vissa front-team, vilket sparar tid och pengar.

Standardfunktioner för ett CMS

Vanligtvis ett CMS (Content Management System) tillhandahåller följande funktioner och gränssnitt:

 • En administrativt gränssnitt (kallas ofta “back-end”) för att lägga till, redigera och hantera ditt innehåll
 • En databas för lagring av innehåll och annan data
 • EN mallsystem för att designa och visa innehållet på en webbplats eller i andra format (som ett RSS-flöde)

CMS kan vara generaliserade lösningar som kan hantera många olika typer av innehåll, eller de kan vara specialiserade för användning med en viss typ av innehåll, till exempel blogginlägg eller fotogallerier..

De tre huvudsakliga CMS: erna

De ”stora tre” generaliserade CMS: erna

Följande tre CMS-programvarusystem – WordPress, Drupal och Joomla – står för de allra flesta innehållsinriktade webbplatser.

Tillsammans står de för över 60% av implementeringen av Content Management System på internet.

Alla tre är öppen källkodsprojekt skrivna i PHP och använda MySQL-databashanteringssystemet.

WordPress

WordPress var ursprungligen tänkt som en bloggplattform.

Fram till idag upprätthåller WordPress fortfarande en preferens för en daterad post-presentationsstil. Det är inte bara det mest populära innehållshanteringssystemet som används – det är ett av de mest populär och kommersiellt framgångsrik open source-utvecklingsprojekt i världen.

Den enorma användaren och utvecklarbasen innebär att det finns ett extremt stort antal teman och plugins, både gratis och premium, och det finns ett överflöd av onlinehjälp och handledningsmaterial tillgängligt.

De olika teman och plugins gör det extremt anpassningsbart och kan hantera nästan alla innehållsdrivna användningsfall.

Drupal

Drupal är det mest populära CMS som inte har en inneboende förspänning mot blogginlägg som den primära innehållsformen (även om det kan användas för bloggar).

Drupal är delvis inspirerad av GNU / Linux-projektet, så basinstallationen har bara en liten “kärna” funktionalitet.

Nästan allt annat – även de grundläggande funktionerna som vanligtvis används av alla – är byggd som separata moduler. Detta innebär att det inte finns någon teknisk skillnad mellan kärnfunktionalitet och extra plugin-funktionalitet, vilket hjälper till att sätta alla typer av innehållsfunktioner på lika villkor.

Drupal kan lanseras och användas av vem som helst, men det är säkert inriktat på personer med tekniska färdigheter som vill skapa en helt anpassad distribution.

Joomla

Joomla – Joomla ger Drupals inneboende flexibilitet med användarvänligheten av WordPress.

Detta gör det till ett mycket attraktivt alternativ för många medelstora företagsinstallationer där WordPress inte ses som generellt kraftfullt nog.

Trots det organisationen har helt enkelt inte de pågående tekniska resurserna (eller personal) för att underhålla en komplicerad Drupal-webbplats.

Joomla anses definitivt vara en utmanare för de mest populära CMS där ute. Det ansvarar för en stor del av levande webbplatser. Joomla är skriven i PHP och är statistiskt det näst populäraste CMS globalt.

Enligt officiella källor har Joomla överskridit 50 miljoner mjukvaruhämtningar.

WordPress vs. Joomla mot Drupal

På dagens marknad har vart och ett av de ”stora tre” innehållshanteringssystemen sina egna unika fördelar och nackdelar. För vissa webbansvariga är beslutet om vilken CMS att använda är enkelt – de kan ha en befintlig preferens. Alternativt känner de sina kunskapsuppsättningar och väljer baserat på den plattform som bäst motsvarar dessa färdigheter.

Jämförelsetabell: WordPress vs. Joomla mot Drupal

Funktion / AspectWordPressJoomlaDrupal
Hur de beskriver sig själva“WordPress är öppen källkodsprogram som du kan använda för att skapa en vacker webbplats, blogg eller app.”“Online på några sekunder, lätt att anpassa, frihet att växa.”“Vi är den ledande CMS med öppen källkod för ambitiösa digitala upplevelser som når din publik över flera kanaler.”
LicensGratis, öppen källkodGratis, öppen källkodGratis, öppen källkod
Enkel användningVanligtvis anses vara det enklaste.Mellan WordPress och Drupal.Med Drupal 7 blev användargränssnittet mycket användarvänligt. Avancerade funktioner kräver ytterligare kunskap.
I ett nötskalEn favorit bland bloggare för enkel användning, utbud av bloggverktyg. Ingen kodningskunskap krävs. Stort tema- och pluginmarknad. Stor community av användare och leverantörer. Dra-och-släpp-versioner tillgängliga.Enkel installation. Lätt utdragbarhet. Developer vänliga. Aktiv dev-community. Online tutorials. Stort antal plugins och komponenter.Känd för sina kraftfulla SEO-egenskaper. Bästa valet för avancerad, mångsidig funktionalitet. Robusta taxonomifunktioner för märkning, kategorisering och organisering av komplexa eller omfattande innehållssamlingar.
Pro-tips:Se till att dina plugins hålls uppdaterade eller att din webbplats kommer att vara sårbar för hacking. Uppskattningsvis 78% av hackade webbplatser kör WordPress (per Sucuri.net)Var noga med att planera din innehållsarkitektur innan du skapar din webbplats; undvika överdriven användning av kapslade hierarkier.Använd en webbhotell som är specialiserad på Drupal. Använd Lack och Memcached och se din webbplatsbelastning med fantastisk hastighet.
PlugIn / Module / Component Marketplace?
Tema Marketplace
Stödda databaserMySQL, MariaDBMySQL (InnoDB), SQL Server, PostgreSQLMySQL, MariaDB, Percona, PostgreSQL, SQLite. Microsoft SQL Server och MongoDB stöds av dedikerade moduler.
Senaste stabila versionenWordPress 4.9.5Joomla 3.8.6Drupal 8

Att välja rätt CMS

Om du emellertid är ny på webbplatsens innehållshanteringssystem, du kanske inte är säker på vilken CMS som är bäst för dina behov. Låt oss anta att du kommer att välja mellan en av de stora tre som ditt CMS för din nästa blogg, webbplats eller onlinebutik.

Vi har sammanställt en lista över de stora för- och nackdelarna med varje plattform som du kan granska.

Förhoppningsvis tycker du att dessa för- och nackdelar är till hjälp för att fatta ditt beslut. Att ha för mycket val är faktiskt ett stort problem att ha, det är frågan om perspektiv.

Varför WordPress som CMS?

Varför skulle jag välja WordPress framför andra CMS: er?

Innan du får för detaljerade skäl till att du bör välja WordPress verkar det rättvist att säga att WordPress inte har monopol på att blogga.

Både Drupal och Joomla kan skapa en miljö där innehållsutveckling och bloggning är de viktigaste syftena av webbplatsen.

Det är också rättvist att säga att WordPress också kan användas som en plattform för anpassad webbutveckling också.

Som ett blogging Content Management System är WordPress nästan oöverträffad. Som en plattform för att hantera annat webbplatsinnehåll finns det några system som är lättare att använda för personer med olika erfarenhetsnivåer med onlinepublicering.

webbhotell kupong

Intresserad av WordPress?
SiteGround gör det enkelt att skapa och starta en WordPress-webbplats. Du kan för närvarande spara upp till 67% på SiteGround-planer. Använd denna rabattlänk
för att få affären.

Har WordPress tillräckligt med anpassningsbara funktioner?

WordPress kan till och med användas som en plattform för anpassad webbutveckling, även om det inte är plattformens huvudsyfte.

Om du är ett litet företag eller bloggare som inte behöver en fullständig webbplatsplattform är du på rätt plats.

Om du helt enkelt behöver något för innehållshantering – då bör WordPress vara det perfekta CMS för din webbplats.

Med det sagt, WordPress ‘omfattande urval av plugins och funktioner ge gott om utrymme för att göra det till ditt eget. Många av världens största webbplatser körs i själva verket på WordPress, vilket borde vara ett lovande tecken.

När WordPress inte är det bästa valet

Om du på allvar överväger ett Content Management System som Drupal eller Joomla över WordPress, har du antagligen redan granskat WordPress.

I detta fall, du har bestämt att det inte kommer att tillgodose dina behov.

I allmänhet faller skälen till att detta är fallet i något av följande:

 • Hantera en onlinebutik
 • Flexibilitet
 • PHP-ändringar
 • säkerhet
 • Prestanda

Hantera en onlinebutik

WordPress är inte det bästa CMS för att hantera en onlinebutik med ett stort antal produkter, kundvagnsfunktioner, orderbehandling och så vidare.

Flexibilitet

WordPress är inte tillräckligt flexibel för dina webbutvecklings- och programmeringsbehov.

Detta beror ofta på individuella preferenser för utvecklare, men det är värt att notera.

PHP-ändringar

Du vill göra några ändringar i PHP-ramverket och du behöver något mindre komplexa att bygga på från början.

säkerhet

Du har oro för säkerheten för CMS; på grund av dess utbredda användning är det ett vanligt och populärt mål för hackare.

Prestanda

Du är orolig för prestanda – WordPress är inte ett lätt alternativ, vilket kan påverka viktiga mätvärden som laddningstider för sidor.

WordPress kan användas som en plattform för anpassad webbutveckling, men det är bättre när det används för dess huvudsakliga syfte – bloggning och publicering av innehåll.

WordPress Community

WordPress-communityn har blivit mer fokuserad på tredjepartsapputvecklare för att utöka sin kapacitet, medan andra Content Management System har fokuserat mer på att stöds av ett starkare ramverk.

Företag som letar efter en plattform för innehållshantering för professionell kvalitet som kan hantera flexibel programmering kan Drupal eller Joomla vara en bättre lösning för deras behov.

Varför Drupal som CMS?

Varför ska jag välja Drupal som mitt CMS??

På ytan liknar Drupal mycket liknande många andra moderna innehållshanteringssystem och innehåller många effektiva prestandafunktioner och alternativ för anpassad webbutveckling. WordPress har en fördel jämfört med Drupal för dem i onlinepubliceringssektorn.

Drupal erbjuder stora utgivare och webbplatser med tusentals sidor med innehåll, avancerade och flexibla alternativ för att märka, kategorisera, organisera och visa sitt innehåll. Detta beror på Drupals robusta taxonomifunktioner.

Drupal är dessutom känd för sina kraftfulla inbyggda SEO-egenskaper.

Det är inte förvånande att stora sajter som The Economist, Tesla Motors och The White House har valt Drupal.

De viktigaste orsakerna till att välja Drupal är:

 • Du kan bygga en anpassad, visuellt tilltalande, lättanvända webbplatser från början
 • Du kan organisera webbplatsens innehåll på nästan obegränsat sätt
 • Högprestanda är inbyggd.

När Drupal inte är det bästa valet

Jämfört med Drupal är WordPress mer vänlig för webbplatschefer som använder en webbplats för att redigera innehåll och skapa flera bloggar.

Drupal är en mer komplex plattform och förmodligen bättre att använda om du är en utvecklare som verkligen vill anpassa en webbplats eller om du behöver avancerad funktionalitet.

Om ditt primära syfte är att använda en webbplats som en multi-bloggande, community-portal, kan WordPress vara en bättre passform för dig.

Om du väljer en anpassad webbutvecklingsplattform med ett lättanvänt innehållshanteringssystem kommer du förmodligen att hitta Drupal som ett bättre alternativ för ditt företag än Joomla.

Medan utvecklingsfunktionerna för de två plattformarna liknar Drupal ger ett enklare att använda gränssnittet för att hantera innehåll.

Varför Joomla som CMS?

Varför ska jag välja Joomla som mitt CMS?

När det gäller användarupplevelse lämnar Joomla mycket att önska för utvecklare, designers och innehållshanterare jämfört med Drupal och WordPress, särskilt de med mer avancerade kompetensuppsättningar.

Trots dess stora community av utvecklare och brett användning som ett av webbens tre bästa Content Management System, erfarna utvecklare tenderar fortfarande att hitta Joomla som frustrerande och ovänliga mot sig själva, front-end designers och innehållshanterare.

När Joomla inte är det bästa valet

Som jämförelse har Drupal och WordPress en större användarvänlighet, vilket gör dem båda till ett klokare urval för webbplatser som har flera användare med olika grader av webbupplevelse.

Om du har problem med programmering är WordPress en bättre plattform för dig att använda jämfört med Drupal och Joomla.

Gemenskaps- och utvecklarekspertise

Det finns en större grupp användare som också arbetar med Drupal och WordPress sannolikt att hitta mer stöd för eventuella utmaningar du har använt dessa CMS i stället för Joomla.

Vårt förslag för de flesta blivande webbplatsägare som saknar expertis i utveckling skulle vara att undvika Joomla och använda WordPress.

För blivande utvecklare som vill ha en bättre upplevelse att utöka sina kunskaper med ett CMS skulle vårt förslag vara att använda Drupal över Joomla.

Varför andra CMS: er?

Andra anmärkningsvärda innehållshanteringssystem

WordPress, Joomla och Drupal är marknadsledande inom Content Management Systems, men de är verkligen inte de enda tillgängliga alternativen.

Om ingen av dessa tre är riktigt vad du letar efter, överväg några av dessa mindre populära men utmärkta alternativ.

Här är listan över 9 CMS-värden att veta om, följt av detaljerade sammanfattningar:

 1. Magento
 2. Rörlig typ
 3. Tiki Wiki
 4. Expression Engine
 5. Concrete5
 6. Lifetype
 7. Nucleus
 8. Mambo
 9. Silverstripe

Magento

Magento Open Source är ett flexibelt open source innehållshanteringssystem designat för enskilda företagare eller småföretagare som vill komma igång med en e-handelswebbplats.

Om ditt slutmål inte bara är en webbplats eller en blogg, utan en full online-butik, bör Magento vara högst upp på din lista.

Rörlig typ

Movable Type är ett hett val. Eftersom de mest populära innehållshanteringssystemen alla är öppen källkod finns det inte så många kommersiellt framgångsrika slutna källkod (egenutvecklade och kommersiella) CMS på marknaden.

Rörlig typ har varit slog oddsen på denna punkt sedan 2001. Dess avancerade funktioner och smala, användarvänliga admin design gör det populärt hos många kommersiella bloggare och företagens webbplatser.

Tiki Wiki

Tiki Wiki är kanske det mest ovanliga innehållshanteringssystemet i världen.

Det är ett samhällsbaserat Open Source-projekt (vilket betyder, inte anslutet till en företags enhet), och det har det uttalade målet att vara CMS-plattform med flest funktioner. Det gör allt.

Det är precis motsatsen till Drupals filosofi av GNU / Linux-stil: snarare än att allt är en modul, är allt i kärnan.

Det finns inga plugins. Programvaran och samhället som utvecklar den är fascinerande. Det kan dock inte vara väldigt praktiskt för affärsändamål.

Expression

ExpressionEngine är en måttligt populär proprietär CMS byggd ovanpå en open source-kärna (CodeIgniter).

Concrete5

Concrete5 är ett vackert nytt CMS med fokus på användarupplevelsen. Kombinerar kraften hos ett CMS med användarvänlighet av en webbplatsbyggare, och de bästa samtida designstilarna.

Lifetype

LifeType är känd för sin användning av Subversion (ett versionskontrollsystem som används av programvaruutvecklare) som dess innehållsmagringsmotor.

Nucleus

Nucleus är inte längre under aktiv utveckling. Ersatt av LMNucleus-projektet.

Mambo

Mambo var en gång det mest populära CMS på planeten och körde över 40% av webbplatserna på internet. Dess användare och utvecklare baserade torkade efter en bisarr upphovsrättshändelse omkring 2005. Joomla är ett derivatprojekt som börjar som en gaffel för Mambo-kodbasen och inkluderar ett antal Mambo-utvecklare i sitt ursprungliga team.

Silverstripe

SilverStripe är en gratis, öppen källkod CMS byggd med PHP. Det är ett av få CMS som separerar uppgifterna och användargränssnitten som används av innehållsförfattare (som arbetar med WYSIWYG redigeringsverktyg) och webbdesigners och utvecklare, som få fler IDE-liknande bilder på produkten.

Innehållshanteringssystem och värd

Som namnet antyder är Content Management Systems strikt för att hantera ditt innehåll, oavsett om det är blogginlägg, bilder eller videor. Som sådan kommer du att behöva något sätt att betjäna din webbplats till internet.

I vissa fall kan du hitta värdversioner av ditt innehållshanteringssystem. Till exempel, Automattic erbjuder en värd version av WordPress Content Management System utöver sin fristående version.

Att välja din egen värdplan

Men om du inte väljer en värd version måste du se din egen webbhotell. Det finns många saker du måste tänka på när du väljer din webbhotell.

Databasstöd

Huruvida ditt valda innehållshanteringssystem stöds. Detta inkluderar den databas som krävs.

Om din CMS till exempel använder PostgreSQL, vill du se till att din webbhotell stöder PostgreSQL-databaser.

Enkel installation

Hur lätt det är att installera ditt CMS – till exempel, WordPress, som är ett så populärt alternativ, kan ofta installeras på servrar med ett klick-installatörer.

Ett mindre populärt alternativ kan kräva att du gör allt manuellt

Prestanda

Eftersom Drupal i allmänhet är mer lätt (och därför performant) än WordPress, kanske du kan köpa ett mindre resurskrävande paket när du använder Drupal.

Om du använde WordPress, vars standardinstallation har många fler funktioner, kanske du vill välja ett dyrare, mer funktionsrikt värdpaket

I den här artikeln har vi länkar till våra dedikerade värdsidor, där vi granskar de bästa alternativen för ett visst innehållshanteringssystem. Om du börjar söka efter din perfekta webbhotell rekommenderar vi att du börjar med dessa sidor.

Alternativ till CMS

Alternativ till CMS

CMS är inte dina enda alternativ för att bygga en webbplats och hantera ditt innehåll. Hosted webbplatsbyggare är bra alternativ som för många människor, fungera på samma sätt som ett CMS skulle göra.

Här är några alternativ du kan överväga:

 • BoldGrid
 • Sitebuilder.com
 • Squarespace
 • Weebly
 • Wix

BoldGrid

BoldGrid är inte helt ett CMS-alternativ – det är faktiskt en webbplatsbyggare byggd ovanpå WordPress (andra webbplatsbyggare brukar använda ett proprietärt alternativ).

Du får åtkomst till lättanvända verktyg för skapande av webbplatser med kraften i WordPress CMS-system.

Sitebuilder.com

Sitebuilder.com är en engelsk leverantör av hosting- och webbplatsbyggnadstjänster.

Det ger ett gratis alternativ, men du kan uppgradera till fler premiumfunktioner. Det kommer med begränsade integrationer med företag som PayPal, så du kan starta småskaliga e-handelsföretag med den här produkten.

Squarespace

Squarespace är en allt-i-ett-webbplatsbyggare som är stolt över sin professionellt utformade, vackra mallar och förstklassig kundtjänst.

De Produkten är mycket enkel att använda och är utformad för även de nyaste av användarna.

Weebly

Weebly är en fullständig webbplatsbyggare som har en fantastisk blandning av funktioner för både nybörjare och de med mer erfarenhet. Prova det gratis och uppgradera om du växer ut från din gratis plan.

Wix

Wix är en av de största webbplatsbyggarna runt (baserat på antalet användare).

Wix är utformad för att hjälpa alla att bygga en vacker webbplats, oavsett om personen har avancerade webbdesignfärdigheter eller inte.

webbhotell-erbjudanden

Behöver enkel CMS-värd?
Wix gör det enkelt att skapa en webbplats med professionell kvalitet. Ingen teknisk kompetens krävs. Du kan för närvarande få Wix till ett extremt lågt pris. Använd denna rabattlänk
för att få affären.

Sammanfattning av CMS

Sammanfattning av CMS-alternativ

Innehållshanteringssystem är bra verktyg som hjälper dig att få en webbplats eller en blogg upp och springer.

De ger inte bara en solid plattform som du kan bygga ditt arbete på, utan de förenklar också en hel del processer som du annars skulle behöva bygga själv.

Detta inkluderar teman, säkerhet och andra administrativa funktioner.

De är alla olika

Men inte alla innehållshanteringssystem skapas lika.

Drupal, Joomla och WordPress dominerar marknaden och i allmänhet kan du inte gå fel med dessa alternativ.

Men det finns alternativ på marknaden, så oavsett vad dina behov är, är du säker på att hitta det alternativ som bäst passar dina behov.

Slutligen, när du har en CMS valde och allt konfigurerat, du måste betjäna ditt arbete på internet. Detta kräver vanligtvis användning av en webbhotell, så vi har tillhandahållit några resurser för att hjälpa dig att välja det bästa alternativet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map