Slik bruker du Tor til privat nettlesing

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Tor for nybegynnere: Hvordan og hvorfor du bruker den

Med alle nyhetene om NSA og andre regjeringsorganisasjoner rundt om i verden, virker det som om alt vi gjør, enten det er fysisk eller virtuelt, blir overvåket av noen. Vi vet nå at våre telefonsamtaler, tekster, e-postmeldinger og online aktiviteter alle blir spilt inn og overvåket, og hvem vet hva annet?

Noen vil kanskje si at hvis du ikke har noe å skjule, har du ingenting å frykte. Sikkert bare kriminelle skal frykte å bli fanget hvis regjeringen spionerer på oss alle, ikke sant?

Men det må argumenteres for at når en regjering hele tiden følger med på alt innbyggerne gjør, skader den samfunnet som helhet.

Kriminelle er ikke de eneste menneskene som ønsker personvern. FN anerkjenner personvern som en grunnleggende menneskerettighet, og mange land beskytter innbyggernes personvernrettigheter eksplisitt i sine konstitusjoner. Som ACLU sier: “Personvern er en grunnleggende del av et verdig liv.” Det muliggjør ytringsfrihet og individuell autonomi uten frykt for represalier.

Argumentet om “ingenting å skjule” er også i strid med prinsippet om “uskyldig inntil bevist skyld,” et prinsipp som rettssystemene i mange land i verden følger. I stedet forutsetter konstant myndighetsovervåking av innbyggerne at alle er kriminelle som har noe å skjule.

Legg til alt det faktum at vi ikke en gang vet helt sikkert hvorfor de ser på oss, og hva de gjør med alle dataene våre, og vi har enda flere grunner til å være mistenksomme for den konstante overvåkningen.

Hva kan vi gjøre foruten å signere ineffektive begjæringer på nettsteder som Change.org og dele de dystre nyhetene med Facebook-vennene våre? Det virker som om alle protestene rett og slett blir ignorert av regjeringer, som forteller oss at deres spionering er til vårt eget beste.

Men det er noe du kan gjøre for å beskytte informasjonen din mens du surfer på nettet, og det krever ikke at du er IT-ekspert eller teknisk geni. Ved å bruke TOR-nettleseren kan du være anonym online og beskytte din rett til personvern. Slik kommer du i gang.

tor-for-nybegynnere-v2

En nybegynns guide til Tor: Hvordan få tak i den, bruke den og hvorfor

Hver enhet som kobles til internett har en IP-adresse (Internet Protocol) – et unikt nummer som identifiserer den til serverne og nettsteder den kommuniserer med.

Hvis du noen gang vil skjule IP-adressen din (og din posisjon og nettleserhistorikken med den) i en labyrint av servere, er Tor et sikkert alternativ.

Her’s hvordan komme i gang.

Slik fungerer Tor

Når du bruker Tor’nettleseren, blir internetttrafikken din dirigert gjennom en rekke forskjellige frivillige datamaskiner over hele verden (kalt ‘releer’). Dette gjør det ekstremt vanskelig for noen å identifisere deg eller din beliggenhet.

Hvorfor du bør bruke det

Tor er for alle – selv om du ikke har noe å skjule. Fordelene inkluderer:

 • Personvern
 • Hindrer sporing på nettet
 • Beskytter data fra hackere
 • Kan omgå brannmurer

Hvordan få Tor-pakken

Tor kommer med en gratis, forhåndskonfigurert nettleser for stasjonære og mobile enheter. Du kan laste ned og installere det i løpet av få minutter:

 1. Gå til torproject.org og klikk ‘nedlasting’.
 2. Nettstedet vil oppdage hvilket operativsystem (Windows, Mac eller Linux) du bruker. Hvis riktig, klikk ‘Last ned Tor Browser Bundle’. Ellers følger du lenken for riktig nedlasting av operativsystemet.
 3. Dobbeltklikk på den nedlastede filen. Velg et sted hvor filen vil bli trukket ut.
 4. Klikk ‘Bli ferdig’ å lage ‘Tor nettleser’ mappen på datamaskinen din. Du kan også sette nettleseren på en USB-flash-enhet og få tilgang til Tor på andre datamaskiner uten å installere.
 5. Klikk på ‘Start Tor Browser’ i Tor Browser-mappen.
 6. Tor vil spørre deg om internettforbindelsen din. Hvis du vil koble deg direkte til Tor, klikker du på ‘Koble’.

  Imidlertid, hvis du bor i et land der internett er sensurert eller Tor rynkes av, får du tilgang til nettverket indirekte eller gjennom en ‘bro’. For å gjøre dette, klikk ‘Konfigurer’.

 7. Tor kobler seg automatisk til stafettnettet. Gå i så fall til trinn 8. Hvis Tor ikke kobler seg automatisk, gå til trinn 7.1.
  • Du har flere alternativer.

  • 7.1.A. Koble til via en proxy-server, som fungerer som en mellomting mellom deg og Tor. Bruk en proxy-tilkobling hvis du ikke vil skjule ikke bare IP-adressen din, men også det faktum deg’bruker Tor.
  • 7.1.B. Gi detaljene om din valgte proxy og treff ‘neste’.
  • Tips: Bruk proxy-serverdata fra pålitelige kilder som proxylist.hidemyass.com.

  • 7.1.C. Det vil bli opprettet en forbindelse mellom deg, proxy og Tor-nettverket. Du kan nå starte nettleseren. Gå til trinn 8.
  • 7.2.A. Hvis Internett-leverandøren din (ISP) blokkerer Tor-stafetter i ditt område, klikker du på ‘Ja’ når du blir bedt om å få tilgang til lokale unoterte stafetter.
  • 7.2.B. Du kan bruke medfølgende broer ved å velge ‘obfs3’ fra transporttypene. trykk ‘Koble’.
  • 7.2.C. Hvis broene er blokkert, bruk en tilpasset bro. Du kan be om bridge IP-adresser på bridges.torproject.org. Kopier og lim inn adressen til broen (e) fra nettstedet, og trykk på ‘Koble’.
  • 7.2.D. Hvis bridges.torproject.org er blokkert, kan du be om broer via e-post. Skrive ‘få broer’ til [e-postbeskyttet]. Du kan bare gjøre dette fra en Gmail-konto. Kopier broadressen (e) fra svar-e-posten til konfigurasjonsvinduet, og trykk ‘Koble’.
  • 7.3.a. Hvis du har en brannmur som bare lar deg koble deg gjennom bestemte porter, klikker du ‘Ja’ når du blir bedt om det. Denne avanserte innstillingen refererer til om du’har konfigurert applikasjonsbrannmuren din for å ekskludere Tor.
  • 7.3.B. …angi deretter tillatte portnumre i det dedikerte vinduet.
 8. Med en gang du’Når du er tilkoblet, vil Tor Browser starte.

Slik bruker du Tor trygt

Klar til å begynne å utforske? Bruk disse ekstra sikkerhetsfunksjonene til å dekke sporene dine online.

 1. Start Tor Browser fra datamaskinen eller flash-stasjonen. For å sjekke at Tor kjører, klikk ‘Sjekk Tor nettverksinnstillinger’.
 2. Den neste siden viser IP-adressen din ISP ser mens du’surfer med Tor. Dette er ikke’t din virkelige IP-adresse. Du kan sjekke geolokaliseringen av denne IP-adressen på whatismyipaddress.com. Geolokaliseringen skal avvike fra det virkelige stedet ditt.
 3. Klikk på løkikonet for innstillinger. Klikk ‘Ny identitet’ for Tor å generere en ny virtuell IP-adresse for deg.
 4. I ‘Preferanser’ på samme panel, sørg for at sikkerhetsinnstilling-boksene er haket av. Du kan justere disse innstillingene når som helst.
 5. Du kan endre din måte å koble til Tor når som helst i ‘Åpne nettverksinnstillinger’, omtrent på samme måte som du gjorde ved din første forbindelse. Du kan legge til fullmektiger, bytte til broer osv.
 6. Tor Browser vil varsle deg om sporingsforsøk – du kan administrere disse når de dukker opp.
 7. Aktiver i øverste høyre hjørne ‘HTTPS overalt’, som beskytter mot klikk-jacking-applikasjoner som kan stjele innloggingsdataene dine. Merk: dette fungerer bare på nettsteder som støtter HTTPS.
 8. Du kan blokkere JavaScripts, Java Flash og andre plugins med NoScript. De S knappen ved siden av løkikonet vil bli krysset ut hvis skriptblokkering er aktiv.

Hvis du stoler på en side, tillater manus manuelt ved å klikke på knappen (eller høyreklikke på siden) og velge ‘midlertidig tillate’.

Glad surfing!

Selv om total personvern på nettet i dag blir sett på som en umulig myte, kan Tor være et kraftig verktøy for å beskytte din online identitet – spesielt i vår tid etter Snowden.

kilder

 • Vil du at Tor virkelig skal jobbe? – torproject.org
 • Tor: Bridges – torproject.org
 • Om NoScript – noscript.net
 • Bittorrent over Tor er ikke en god idé – blog.torproject.org
 • 7 ting du bør vite om Tor – eff.org
 • Tor Browser 3.6.2 er utgitt –blog.toproject.org
 • Installer og bruk Tor Browser Bundle – Tor-prosjektet’s Channel – youtube.com
 • Tor: Oversikt –torproject.org
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map