Hvor står Donald Trump på nettnøytralitet?

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


trumf på nettnøytralitet

Til tross for at han brukte Twitter, er ikke Donald Trump en stor internettbruker. Han “veldig sjelden” e-post noen, ifølge et vitnesbyrd fra 2013, og dikterer tweetsene sine til hjelpemidlene. Han ble omtalt på internett som “cyber” under presidentdebattene i 2016, og antydet at han ikke er helt au fait med den moderne nettet og tilhørende terminologi.

Men i sin rolle som president er Trump ansvarlig for noe av den mest sofistikerte kommunikasjonsteknologien i verden. Han er også indirekte ansvarlig for Federal Communications Commission, USAs kommunikasjonsregulator. Og det er FCC som er ansvarlig for å sette retningslinjer for nettnøytralitet, et spørsmål som Barack Obama kjempet med i flere år.

Til tross for at vi ikke har gitt noen åpenlyse uttalelser om nettnøytralitet så langt, kan vi utlede Trumps sannsynlige stilling basert på hans handlinger før og etter valget.

Obamas Net Neutrality Legacy

Nettnøytralitet er begrepet at alle nettsteder og tjenester skal behandles likt. Det har vært et grunnleggende prinsipp på World Wide Web siden det opprinnelig ble unnfanget på 1990-tallet.

Men noen innholdsleverandører foretrekker å kunne betale ekstra for å få en fordel fremfor konkurrerende tilbydere. For eksempel kan et selskap som tilbyr filmstrømming over nettstedet sitt betale en ISP for å øke nettverkshastigheten for innholdet, og gi det en fordel i forhold til konkurrenter som strømmer de samme filmene.

Barack Obama mente at internett burde behandles som et verktøy, og reguleres på samme måte som vannselskaper og andre viktige tjenester. Dette vil forhindre at ethvert selskap betaler ekstra for høyere hastigheter og holder nettet åpent og nøytralt.

Men hans stilling var kontroversiell, og det er tegn på at Obamas arbeid med nettnøytralitet blir annullert. Generelt sett mener demokrater på begrepet nettnøytralitet, men republikanere mener at det kveler konkurranse.

En grunnlegger om rettferdighetslæren

Fairness Doctrine var en amerikansk lov som krevde kringkastere som diskuterer aktuelle saker for å gi lik lufttid til motstridende synspunkter på disse spørsmålene. Loven ble innført i 1949 under president Truman, og opphevet i 1987 under president Reagan.

Rettferdighetslæren var upopulær blant mange konservative og libertarianere som sa at den krenket beskyttelsen som ble gitt i Det første endringsforslaget, og kan ha innflytelse på journalistenes arbeid. Men andre mener at rettferdighetslæren bidro til å forhindre det vi nå kaller “falske nyheter.”

Debatten om rettferdighetslæren har blitt antent på nytt i en periode med nettnøytralitetsdiskusjonen, og debatten om hvor mye kontroll regjeringen skal ha over presse og kommunikasjon.

Trumps synspunkter om rettferdighetslæren er det tydeligste signalet vi har om hans syn på nettnøytralitet. Som mange av Trumps politikker, ble uttalelsen hans gitt i en tweet:

Obamas angrep på internett er en annen topp-down power grip. Nettnøytralitet er rettferdighetslæren. Vil målrette konservative medier.

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12. november 2014

Tidslinjen så langt

Fordi vi trenger litt kontekst for Trumps uttalelser om nettnøytralitet, inkluderer denne tidslinjen også andre nyheter.

Mai 2014: FCC foreslår regulering av lett berøring på internett. Barack Obama svarer at forslaget ikke går langt nok til å sikre et åpent internett.

11. november 2014: Barack Obama avgir en videouttalelse som ber “de sterkeste mulige regler” for å beskytte det åpne internett. Han etterlyser at internettjenesten skal reguleres som et verktøy.

Tim Wheeler, daværende sjef for FCC, er enig i at internett må forbli en “åpen plattform.”

12. november 2014: Trump tweets den eneste klare offentlige uttalelsen han har kommet med om nettnøytralitet så langt, direkte likestiller nettnøytralitet med rettferdighetslæren, og spekulerer i at nettnøytralitet vil “målrette konservative medier.”

25. februar 2015: nye FCC-regler for nettnøytralitet omklassifiserer internett som et verktøy i USA.

Da bryter FCC-medlem (nå styreleder) Ajit Pai rekkene og kaller de nye reglene “et monumentalt skifte mot regjeringskontroll av internett.”

8. desember 2015: Donald Trump uttaler på et møte at USA må se på å “stenge internett på noen måter,” og avviser ideen om at å begrense bruken av internett ville begrense ytringsfriheten.

14. juni 2016: en anke lansert av en gruppe teleselskaper når den amerikanske lagmannsretten for DC Circuit. Retten opprettholder Obamas nye FCC-regler.

10. oktober 2016: forfatter Steve Almond, som skriver på WBUR-bloggen, sier at Hillary Clinton burde gjeninnføre Fairness Doctrine hvis hun blir valgt. Han sier at han mener mange republikanske velgere har blitt feilinformert av propaganda, og en ny versjon av rettferdighetslæren vil bidra til å løse problemet.

20. november 2016: President-valgt Trump ber om “lik tid” for sitt synspunkt etter å ha sett en Saturday Night Live-skit. Likestillingsregelen sikrer at politiske kandidater må få like eksponering mot opposisjonen på forespørsel.

Imidlertid gjelder regelen bare for politiske kandidater og er ikke aktuelt når valget er over. Det er ikke det samme som rettferdighetslæren.

23. januar 2017: Ajit Pai, den vokale motstanderen av nettnøytralitet, blir bekreftet som den nye sjefen for FCC. Med denne utnevnelsen sender Donald Trump det klareste signalet ennå om hans syn på nettnøytralitet.

Media forventer at Obamas regler for nettnøytralitet vil bli reversert en gang i 2018.

Konklusjon

Donald Trump har kanskje ikke en klar stilling til saken – i det minste så langt som Twitter-feeden hans går. Men kommentarene hans og utnevnelsen av Ajit Pai som leder av FCC indikerer absolutt et ønske om å endre Obamas nettnøytralitetslover og gjøre båndbredde og fremskynde til en vare.

Nettnøytralitet er imidlertid fortsatt et omstridt spørsmål. Selv om FCC endrer kurs på nettnøytralitet, kan den bli endret tilbake av neste president. Vi er fremdeles langt unna enighet om saken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me