Dedikert IP-adresse: Dette er grunnen til at alle snakker om dem akkurat nå.

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Trenger jeg en dedikert IP-adresse?

Av de mange hostingfunksjonene og ekstrautstyrene som er tilgjengelige fra omtrent hver hostingleverandør der ute, kan den dedikerte IP-en bare være den som gir webutgivere mest pause. Er det nødvendig? Har det noen fordel? Trenger jeg virkelig en hvis jeg bruker en dedikert server? Trenger jeg virkelig en i det hele tatt??

Debatten raser videre. Til syvende og sist, enten du leter etter en dedikert IP-adresse eller ikke er din beslutning, men å vite noen fakta og deretter kaste litt mening, kan hjelpe deg med å ta en utdannet beslutning. La oss begynne med det grunnleggende.

Hva er en IP-adresse?

Dette er helt adskilt fra domenenavnet eller nettadressen til nettstedet ditt. IP-adressen (Internet Protocol) er en sekvens av numre tildelt til hver enhet som får tilgang til Internett. Mens domenet ditt egentlig er nettstedets adresse – stedet der det kan bli funnet på Internett – datamaskinens IP-adresse er en unik etikett som lar Internett, nettsteder (og la oss være ærlige, sannsynligvis NSA) identifisere den spesifikke enheten din når den får tilgang til et nettsted.

I tillegg til datamaskiner og mobile enheter, har servere også sine egne unike IP-adresser.

Delte IP-er Vs. Dedikerte IP-er

De fleste datasentre og teknologileverandører på nettstedet tilbyr varianter av to forskjellige typer hosting – delt hosting og dedikert hosting. Med delt hosting samles alle serverens ressurser sammen for å være vertskap for mange nettsteder uten hensyn til hvem som eier nettstedet, hvor mye trafikk et nettsted får osv. Med dedikert hosting brukes alle serverens ressurser fremdeles til et spesifikt sett med nettsteder og applikasjoner, men måten disse ressursene er tildelt på, er avhengig av den som leier serverplassen – ikke hostingleverandøren.

I tilfelle av delt hosting er det ofte hundrevis, noen ganger tusenvis av nettsteder som alle er bosatt på samme server – derfor har de alle samme IP-adresse. Ved dedikert hosting kan nettsteder dele den samme hostingleverandøren, men ikke alle har den samme IP-adressen.

Delte IP-er og dedikerte IP-er fungerer på samme måte. Mens hver hostingkonto har samme IP i et delt hosting-scenario, er en dedikert IP en eksklusiv adresse som er unik for den serverte serveren din. Selv om en dedikert IP-adresse utelukkende er din, kan du velge å tjene forskjellige nettsteder fra denne IP-adressen. Til syvende og sist har du kontroll over hvem som bruker den.

Dette er normalt ikke noe problem på noen måte, enten du vurderer verts- eller søkemotoroptimaliseringsfaktorer. Men i noen tilfeller kan en dedikert IP være nyttig, og i andre er det nødvendig.

Hva er en dedikert IP, og hva gjør den faktisk?

For å virkelig forstå dedikerte IP-er, må vi forstå hvordan IP-adresser fungerer.

IP-adresser ruter Internett-trafikk til rett sted, omtrent som et postnummer eller postnummer. I likhet med postnumre kan forskjellige personer dele den samme IP-en.

Hvis du har en delt hostingkonto, deler du sannsynligvis IP-adressen til nettstedet ditt med dusinvis av andre mennesker. I noen tilfeller kan du dele det med hundrevis av andre nettsteder. Deling er ikke et problem. Verten har programvare for å tolke forespørsler om forskjellige nettsteder på samme IP, slik at den kan tjene riktig innhold til hver person, og det tar millisekunder.

En dedikert IP-adresse er eksklusivt din. Du kan velge å tjene forskjellige nettsteder fra denne IP-adressen, men du har til syvende og sist kontroll over hvem som bruker den.

Du skulle tro at en dedikert IP var bedre, ikke sant? La oss se på noen av fordelene vi forbinder med dem.

Når trenger jeg en dedikert IP-adresse?

Så langt som hosting går, vil du møte så mange som fire hovedgrunner til at en dedikert IP enten vil være nyttig eller nødvendig for suksessen til nettstedet ditt..

 • Du må opprettholde et sikkert nettsted via SSL-sertifikat.
 • Nettstedet ditt er høy trafikk og trenger dedikerte ressurser for å opprettholde ytelsen.
 • Du må få tilgang til nettstedet ditt med filoverføringsprotokoll (FTP) regelmessig
 • Du må se nettstedet ditt via IP-adresse
 • Mange av disse årsakene signaliserer også at det er et godt tidspunkt å oppgradere hostingplattformen fra delt til dedikert også! Med det sagt er dedikerte IP-er ikke avhengige av dedikert hosting for å fungere korrekt. Du kan ha delte IP-er på en dedikert server hvis du er vert for flere nettsteder på en server, og du kan ha dedikerte IP-adresser som peker til nettsteder på en delt hosting-server (hvis en nettbutikk bruker delt hosting og SSL, har den sannsynligvis en dedikert IP).

  Av de grunnene som er oppført ovenfor, er den vanligste årsaken til at signaler om at du vil trenge en dedikert IP, hvis du planlegger å knytte et SSL-sertifikat (Secure Sockets Layer) til nettstedet ditt.

  Hvorfor trenger du en dedikert IP for SSL-sertifikater

  Si at du bygger et nettsted for e-handel. Hvis du forventer at kunder oppgir kredittkortet og annen personlig informasjon, vil du tilby dem sikkerheten til å beskytte den informasjonen med en SSL. Du må ha en dedikert IP for å få et SSL-sertifikat på nettstedet ditt. De fleste verter vil belaste en tilleggsavgift både for den dedikerte IP-en og SSL-sertifikatet, men noen kan inkludere den dedikerte IP-en ved kjøp av SSL-sertifikatet. Kontakt din foretrukne hostingleverandør for å være sikker.

  Hvorfor du trenger en dedikert IP for trafikk med høyt volum

  Det er ikke så nødvendig å kjøpe en dedikert IP bare for et nettsted med høy trafikk som å sikre dedikert hosting for et nettsted med høy trafikk. Netthandelssider som kjøper et SSL-sertifikat vil sannsynligvis allerede ha en dedikert IP og vil trolig også ha dedikert hosting. Enten det er et netthandelssted eller ikke, hvis nettstedet ditt ser et stort volum av trafikk til daglig, kan det være lurt å vurdere å få en dedikert IP. Med dedikert hosting (og en dedikert IP), er det mer sannsynlig at nettstedet ditt øker eller i det minste opprettholder hastigheten og ytelsen de besøkende er vant til mens de har plass til så mange besøkende. Det vil også redusere sannsynligheten for at nettstedet ditt krasjer under belastningen av så mye trafikk – et langt mer vanlig problem for nettsteder med høy trafikk som bruker delt hosting.

  En kort historie med dedikerte IP-adresser som en SEO-strategi

  Mye av debatten om hvorvidt en dedikert IP-adresse skal påløpe ekstra utgiftene, kommer fra spørsmålet om den dedikerte IP-en tilbyr noen form for SEO-fordel. Svaret har endret seg med årene, men det er en god grunn til at det har skjedd.

  Det er alt Matt Cutts skyld.

  OK, egentlig ikke. Men slags. Matt Cutts er leder for Googles webspam-team. Han kommuniserer regelmessig med mange medlemmer av den digitale markedsførings- og søkebransjen, og snakker ofte på bransjekonferanser. Han slipper også videoer regelmessig der han svarer på spørsmål folk sender til ham, og diskuterer Google-oppdateringer og funksjoner.

  I et blogginnlegg i november 2006 adresserte Cutts det dedikerte IP-adressespørsmålet og sa på det tidspunktet at det ikke var en rangeringsfaktor.

  I august 2010 ga Cutts ut en video som svar på et spørsmål om delt hosting negativt påvirker rangering av nettstedet. Spørsmålet og svaret omhandlet spesielt tilstedeværelsen av spammy nettsteder på samme server som “normale” nettsteder. Mange mennesker tok imidlertid Cutts svar på at dedikerte IP-adresser ikke var nødvendig for å “beskytte” de vanlige nettstedene, og vil ikke tilby noen SEO-fordeler.

  Imidlertid (du visste at det kom et “imidlertid”, ikke sant?), 2006 var for lenge siden, og etter internettstandarder, så var 2010. Ting har endret seg siden den gang, inkludert Googles algoritme, og hvordan rangeringer bestemmes. En av faktorene som Google nå ser på når rangering av nettsteder er sidehastighetshastighet.

  Spol frem til en video fra august 2013, der Cutts forklarer at sidehastighet er en rangeringsfaktor, og at dette stemmer over hele linjen, enten nettsteder er tilgjengelige via mobil eller desktop. Han sier også at Google vil … fortsette å se på måter å forbedre måtene vi [Google] finner ut hvor raskt et nettsted er, sidehastigheten for en bestemt side, og deretter prøve å finne ut om det er fornuftig. OK, hvis vi vil at brukere skal være mindre frustrerte, er det kanskje fornuftig å innlemme det mer i rangeringen vår … ”

  La oss bruke litt logikk …

 • En dedikert IP kan bidra til å øke nettstedets hastighet.
 • Google anser sidehastigheten som en rangeringsfaktor.
 • Derfor kan en dedikert IP-adresse være en faktor for å forbedre SEO-verdien på nettstedet ditt.

  Når det er sagt, vil en dedikert IP-adresse ikke magisk transportere nettstedet ditt til nummer én-posisjonen på Googles resultatsider (SERP). Men her er tingen – hvis du prøver å hjelpe nettstedet ditt til å rangere godt, vil du ikke gi det alle mulige fordeler? Hvis det er 15 ting du kan gjøre som kan hjelpe nettstedet ditt til å gjøre det bedre i SERP-ene, hvorfor vil du bare gjøre 12 av dem hvis du kan gjøre dem alle?

  Så sammen med å lage innhold av høy kvalitet, sikre at innholdet ikke blir overoptimalisert, bygge en solid nettstedarkitektur, og de mange andre tingene du kan gjøre for å gjøre Google til å like nettstedet ditt bare litt mer, betale litt ekstra for en dedikert IP kan være en god investering i nettstedets fremtid.

  Tror profesjonelle SEO-er at en dedikert IP-adresse virkelig kan hjelpe nettstedet ditt til å bli bedre?

  Det er to aspekter ved SEO-argumentet for dedikerte IP-er: rangering og spam.

  Noen fagpersoner i søkemotoroptimalisering (SEO) mener at søkemotorene mer sannsynlig stoler på et nettsted på en dedikert IP-adresse og gir det en høyere rangering av søkemotorer. Det er mye debatt om den teorien, og nesten ingen bevis for å sikkerhetskopiere det.

  Google bruker IP-adresser i noen av sine beregninger, men mest for å bestemme hvor mye man skal stole på en inngående lenke. Koblinger fra lignende IP-er er vanligvis mindre klarert. Men sjansen for å bli påvirket av dette er slank, selv på en delt server.

  Når det gjelder spam, kan Google mistillit nettsteder som deler en IP-rekkevidde med spammere, søppelblogger og andre krenkere av deres ‘beste praksis’. På en delt server kan den uetiske oppførselen til noen på din delte IP føre til en straff for alle – i teorien.

  Men det er ikke helt klart. Google forstår tydeligvis at millioner av nettsteder bruker delt hosting, slik at teppet straffer vil være motarbeidende.

  Sidehastighet og dedikerte IP-er

  Kan en dedikert IP-adresse hjelpe nettstedet ditt å laste raskere?

  På noen måter kan du forvente det. Det er tross alt mindre trafikk som strømmer til denne IP-en.

  Men se på det på en annen måte. Hver server må inspisere en pakke, undersøke forespørselen og levere den til riktig domene. Dette gjelder hvis det er ett nettsted på en IP eller tusen nettsteder. Hver server må gjennom denne prosessen; antallet mulige destinasjoner spiller ingen rolle.

  Som sådan er forskjellen i behandlingstid så liten at den er umerkelig.

  Så hva er den store fordelen med å ha en dedikert IP?

  Det er en klar fordel med å eie en dedikert IP. Det lar deg gjøre mer med serveren din.

  Du trenger for eksempel en dedikert IP-adresse for å være vert for ditt eget SSL-sertifikat. Du kan også kjøre en FTP-server av IP-adressen. Du kan kjøre en spillserver eller en annen IP-basert server (med vertens tillatelse).

  De fleste webverter tilbyr delte SSL-sertifikater på vil være gode nok for de aller fleste nettsteder, og svært få mennesker vil noensinne trenge å kjøre en IP-basert FTP-server. Men i noen tilfeller er fordelene klare.

  Bør du bry deg med en dedikert IP?

  En dedikert IP er å foretrekke, men du klarer deg helt fint uten en.

  Fordelene er ganske spesialiserte, og SEO-vinkelen er nå stort sett mislikt.

  Det eneste du må passe på er spam. Abonner på Google Webmaster Tools og hold deg oppdatert på hva Google synes om nettstedet ditt. Hvis det ser ut til å være lokalisert i et “dårlig nabolag”, migrer til en ny vert og ikke stol på en dedikert IP-løsning for å løse problemet.

  Bør du kjøpe en dedikert IP?

  Det er mye debatt rundt dedikerte IP-er og fordeler og ulemper ved å bruke en. La oss se på argumentene både for og imot å bruke en dedikert IP:

  Pros:

 • Dedikerte IP-er er en viktig funksjon for å forbedre nettstedets sikkerhet gjennom SSL-sertifikater.
 • Du kan få tilgang til nettstedet ditt via FTP og også laste det i en nettleser via IP-adresse.
 • Domener med høy trafikk har mindre sannsynlighet for driftsstans når de lastes gjennom dedikerte ressurser.
 • Ulemper:

 • Til tross for påståtte SEO-fordeler, er det ingen definitivt positiv sammenheng mellom hosting
  nettstedet ditt med en dedikert IP og bedre søkeoptimalisering.
 • Et dedikert IP-tillegg til hostingpakken din er IKKE det samme som en dedikert server eller virtuell dedikert hosting.
 • Selv om en dedikert IP kan ha nytte av sidehastigheten din, vil virkningen ikke være betydelig nok til å forbedre rangeringene dine i søkemotorresultatene..
 • Hvis du trenger å sikre nettstedet ditt, er det en god investering å kjøpe en dedikert IP som en del av SSL-pakken. Imidlertid er det sannsynligvis fornuftig å unngå å bare kjøpe en dedikert IP som et frittstående tillegg til hostingpakken hvis du bor på en delt hosting-server. Oppgrader i stedet til dedikert hosting og lås inn din dedikerte IP som en del av oppgraderingen fra en delt til en dedikert plan.

  Siden sist oppdatert: august 2015

  Bildet beskjæres fra serverskjermen av Jeh. Lisensiert under CC BY-SA 3.0.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map