Ansiktet til domeneknatteri i 2020: Få fakta nå

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Domeneknatteri: Hvordan gjenvinne navnet ditt

Vent litt. Eksisterer domeneknatteri (noen ganger kalt nettkvatting) i dag? Det gjør den faktisk.

En gang en utpekt strategi for å tjene penger online i dagene når stikk av nøkkelord var en optimaliseringstaktikk og “made-for-AdSense” nettsteder ble ansett som en form for digital markedsføring, er domeneknusing nå ikke bare irriterende – det kan til og med være ulovlig.

Akkurat hva er det, og hva kan du gjøre hvis det skjer med deg?

Hva er domeneknatteri?

Domænehugging kjøper i utgangspunktet et domene med to hovedmål:

  1. å kunne forhindre at andre kjøper det, og
  2. å tjene på det gjennom reklame eller videresalg.

Domenehuggere tjener på to hovedmåter.

1. Plassering av annonser på nettstedet

Hvis du noen gang har skrevet inn en adresse i nettleseren din og ventet eller håpet at et legitimt nettsted skulle vises, og i stedet ble møtt med et nettsted fullt av Google eller Yahoo! annonser, har du sannsynligvis støtt på et tett domene. Noen husholdere kjøper domener som inneholder vanlige ord til hverdags i håp om at surfere lander på nettstedene sine og klikker på annonsene sine. Andre ganger vil domenehuggere kjøpe vanlige stavefeil for populære nettsteder (dot-coms som “goggle” eller “facebppk”) med samme intensjoner.

For eksempel tilbake i 2007 eide en mann weddingshoes.com med det eneste formål å vise annonser relatert til noe som sikkert tusenvis av mennesker søker etter hver dag. Mange år senere er dette domenet fremdeles til salgs eller leie.

Uansett hvordan domenet er anskaffet, er annonseinntekter en veldig vanlig årsak til at folk går på domener.

2. Selge til den høyeste budgiveren

Denne kategorien har to egne kategorier.

  1. Tusenvis av mennesker går glipp av å registrere det perfekte domenenavnet fordi det allerede er blitt tatt av en skvetter.
  2. Tusenvis flere mister faktisk domener de tidligere har kjøpt fordi de savner en fornyelsesfrist.

I begge disse tilfellene vil domenetrykkere ofte sette en ublu prislapp på dette premiumdomenenavnet fordi de vet at det er etterspørsel etter det.

Å hukre på det “perfekte domenenavnet” er virkelig frustrerende for folk som er interessert i å bygge et nettsted med et høykvalitets, lett å huske navn. Men i den “førstemann til mølla” domenenavnindustrien er det virkelig ingen andre å skylde på – de fikk rett og slett slåtten. Selv om det ikke er så frustrerende som å bli slått til en idé om et domenenavn av en annen person, har leverandører av domenenavn også vært kjent for å beskytte premium, nøkkelordrike domenenavn når de merker mange forespørsler om tilgjengelighet.

Når en domenenavneleverandør oppdager et premiumdomener, gjør de det samme som et domenebryter – plasser en høy prislapp på navnet og ber en kjøper kontakte dem på telefon for å fullføre kjøpet.

For de som mister et domene fordi de savnet en fornyelsesfrist, kan domenetrykkere være spesielt irriterende. Hvert domenenavn kommer med en årlig fornyelse. Dessverre har både store og små bedrifter vært kjent for å savne fornyelsesdatoer på domenenavnene sine. Når domener utløper, kan de plasseres rett tilbake i domenenavnbassenget for squatters å kjøpe. Når noen swoops inn og kjøper domenet før situasjonen kan avhjelpes, blir den forrige eieren tvunget til å enten betale opp for å få domenet tilbake, eller bare å gi opp og starte på nytt fra et nytt domene.

Dette skjer sjeldnere i dag enn tidligere, fordi leverandører av domenenavn ofte vil sette utløpte domener på “vent” i en periode (opptil 60 dager) for å tillate nåværende eiere å fornye seg. Mens leverandører av domenenavn forstår at ting skjer og tidsfrister kan bli savnet, hvis et domenenavn ikke blir fornyet etter 60 dager og en squatter får hendene på det, er den eneste personen som tar skylden den forrige eieren av domenet..

Domeneknatteri som brudd på varemerket

Størstedelen av domeneknatter er gjort for å sikre premiumdomener eller utløpte domener for å selge til høystbydende. Det er kjent at de mest aggressive domenehuggere på markedet har kjøpt domener som er kjente navn eller varemerke (som f.eks. Attcellphonestores.com). De vil da enten bygge et nettsted på domenet for å utnytte trafikken som genereres av menneskene som søker etter det kjente navnet hver dag, eller så vil de i hovedsak holde domenet som gissel, og forvente at de rettmessige eierne av disse navnene og varemerkene skal betale høye priser for å sikre disse domenene.

Dette kalles en “dårlig tro-registrering”, og det er ulovlig, noe som ofte resulterer i straff for squatter.

Hva er registrering av dårlig tro?

Registrering av dårlig tro er et lovlig begrep som er fastsatt i Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP) opprettet av ICANN i 1999. UDRP skisserte prosessen for varemerkeinnehavere å kjempe mot domeneknatter. UDRP var den første globalt håndhevede politikken som kjempet mot domeneknatting, og også en av de første retningslinjene som ble innstiftet for behandling i rettsforhandlingene.

Et domene som er registrert og blir brukt “i dårlig tro” kan defineres på en av fire måter …

  • Domeneregistrering med den eneste hensikt å selge til en konkurrent for en høyere pris (som domeneknusing som nevnt ovenfor).
  • Domenenavnsregistrering i et forsøk på å blokkere varemerkeinnehaveren fra registrering hvis de viser en historie med registreringspraksis.
  • Domeneregistrering i et forsøk på å forstyrre en varemerkeinnehaers forretningsforhold
  • Domeneregistrering i et forsøk på å forvirre eller tiltrekke kunder fra en konkurrerende virksomhet

Selv om dette er de fire primært definerte sakene om en “dårlig troregistrering”, har denne definisjonen blitt brukt langt løsere i rettslige forhandlinger om brudd på varemerke.

Hvordan gjenvinne et squatted domene

Sjansen er at med mindre du er en kjendis, eller at du eier et varemerke som noen kjøper som et domene, vil du ha en veldig vanskelig tid enten du først kjøper et domene som eies av en spretter, eller gjenvinner det hvis du ikke klarer å fornye det og miste domenet.

Det vil si, med mindre du er villig til å bare betale det squatteren ber om!

Imidlertid, hvis du mener at domenet ble kjøpt i dårlig tro, eller du eier det varemerke-vendte domenet, kan det hende du må benytte deg av å gjenvinne et tett domene takket være UDRP.

For å begynne gjenvinningsprosessen, må du følge trinnene som er beskrevet i UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy). Denne policyen ble innstiftet i desember 1999, spesielt med tanke på å ta opp problemet med domeneknatter, og administreres av Internet Corporation for Tildelte navn og nummer (ICANN).

Mens denne prosessen eksisterer for å hjelpe ofre for domænehugging, som enhver juridisk prosess, kan det være komplisert og frustrerende å tåle på egen hånd. Når du undersøker om du har en sak eller ikke, kan du ta en titt på UDRP-avgjørelser og saker. Før du bruker UDRP, bør du vurdere å konsultere en advokat med erfaring innen internett- og åndsverk for å øke sannsynligheten for at begjæringen din vil lykkes.

Avhengig av domenenavnet du prøver å gjenvinne, kan prosessen bli litt stygg. Domeneknekkere eksisterer for å tjene penger, og de vil kjempe for å beholde et domene hvis de føler at det kan være lønnsomt. Dette er en del av grunnen til at domenehugging fortsatt eksisterer noen tiår etter at Internett ble åpent for publikum. Hvis det fremdeles ikke var en lønnsom satsning, ville det ikke være noe problem.

Tilfeller med høy profil på domenet

Noen få kjendiser har hatt innkjøringer med domenehuggere. Madonna vant domenet madonna.com fra en mann som hadde kjøpt det og gjort det til et underholdningsside for voksne. Julia Roberts sikret seg også juliaroberts.com fra en mann som hadde opprettet en fan-side. Da han la domenet ut på auksjon på eBay, fikk det oppmerksomheten til Roberts ‘advokater, og mannen fant seg snart i retten og beordret å overlate domenet til skuespillerinnen.

En annen mann, Mark Elsis, brukte domene-huk for å fremme sin personlige miljøagenda. Han praktiserte å kjøpe kjendisnavn som domener, men sa at noen av disse kjendisene kunne ha sine domenenavn gratis. Alt han spurte i bytte var for kjendisen som mottok domenenavnet sitt for å lese et dokument han hadde skrevet om ødeleggelsen av regnskogen, og deretter bruke kjendisen til å belyse situasjonen. Mens han har overlevert mange domener på denne måten, har kjendiser som Brian Wilson, Ringo Starr og Bette Midler ennå ikke gjengjeldt med tilbudet.

Ikke hver kjendis får imidlertid kontroll over domenet som har navnet sitt. I en annen høyprofilert sak mistet sangeren Sting (født Gordon Sumner) budet på sting.com da advokatene hans ikke klarte å bevise at mannen som hadde kjøpt domenet, gjorde det i dårlig tro. Stings representanter hevdet at domeneeieren hadde henvendt seg til sangeren og ba 25 000 dollar for domenet, men igjen, kunne Stings advokater ikke produsere bevis for en slik anmodning, og dommeren i saken nektet Stings begjæring.

I bedriftsverdenen har mange store organisasjoner kjempet mot domeneknattere som bruker UDRP for å sikre domenenavn. Husholdningenes merkenavn inkludert World Wrestling Federation (nå kjent som World Wrestling Entertainment), Ingersoll-Rand, Nabisco og JP Morgan har alle kjempet om tilfeller av domenehukommelse når deres varemerker har blitt krenket.

Endelige tanker om domæna-huk

Domeneknatter får en dårlig rap på Internett – og generelt med god grunn. Men den største leksjonen som kan læres fra domenehuggere er enkel: dekk basene dine.

Det er premiumdomener på nettet i dag, men hvis du kan finne en variant, er det fornuftig å gå videre og ponni opp $ 10 til $ 20 for å sikre det, og betal deretter $ 100 eller $ 1000 når du endelig er klar å bygge et nettsted.

Hvis du blomstrer online og ikke har et varemerke på merkevaren din – bør du sannsynligvis få et. Hvis det ikke er et alternativ, må du i det minste sørge for at domenene dine er satt opp til å fornye seg automatisk hvert år eller noen få år. Som en bedre strategi, bør du sannsynligvis også investere noen hundre dollar per år i å sikre navnet ditt med alle utvidelser på toppnivå-domene (TLD) og landskode-TLD-er..

Selv om det å ha et domeneknatter ikke får gode ting for domenenavnet ditt, er det aldri bra for bedriften, kan et lite proaktivt kjøp av domenenavn gå langt for å forhindre at domenetrykkere drar nytte av det harde arbeidet og den økonomiske statusen deres til fordel for seg selv..

Oppdatert: april 2019

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me