4 grunner til å ha private navneservere (og andre viktige DNS-fakta)

Formidling: Din støtte hjelper med å holde nettstedet i gang! Vi tjener et henvisningsgebyr for noen av tjenestene vi anbefaler på denne siden.


Hvis du har en webhotellkonto, har du sannsynligvis kommet over omtaler av navneservere.

Men selv om du har måttet takle navneservere når du administrerte hostingkontoen din, forklarte sannsynligvis at webverten ikke forklarte hva de er eller hvordan de fungerer.

Navneservere leveres av webverter, og de er nøkkelen til at nettstedet ditt er synlig på nettet.

De fleste navneservere levert av verter ser ut som ns1.yourhostdomain.com. Normalt får du to forskjellige navneservere. Det tar vanligvis bare noen sekunder å konfigurere navneservere når du har riktig informasjon.

Men hva gjør navneservere faktisk bak kulissene, og hvorfor er det avgjørende å få dem til rette?

La oss se på det grunnleggende om hvordan navneservere fungerer.

Hva er en navneserver?

Hvert nettsted som eksisterer har en IP-adresse, som er slik datamaskiner slår dem opp. Men for å gjøre det lettere for oss mennesker, kan vi komme til nettsteder ved å bruke domenenavn i stedet.

Navneservere er en del av DNS, som står for “Domain Name System.” DNS er en database som fungerer som en telefonbok for datamaskiner: den konverterer et domenenavn, for eksempel “www.example.com,” til en maskinlesbar IP-adresse, for eksempel “22.231.113.64.” DNS vedlikeholdes av flere organisasjoner, inkludert IANA (Internet Assigned Numbers Authority) og ICANN (Internet Corporation for Tildelte navn og nummer).

Hver gang du skriver inn et domene i nettleseren, oppgir navneservere IP-adressen til domenet til nettleseren. Hvis DNS ikke eksisterte, må du huske numrene til alle nettsteder du ønsket å besøke.

I et nøtteskall er en navneserver en server som har DNS-programvare installert på den. Men vanligvis “navneserver” refererer til en server som eies av en webhotell som spesifikt brukes til å administrere domenenavnene som er tilknyttet deres webhotellkunder..

Når det gjelder ditt eget domene, brukes domenets navneservere til å peke all trafikk som skriver inn domenenavnet ditt til en spesifikk webserver på en spesifikk webvert.

Slik fungerer det når du besøker ditt eget nettsted, la oss si www.example.com:

 1. Du skriver “www.example.com” i nettleseren.
 2. Nettleseren din bruker DNS for å slå opp navneserverne for www.example.com.
 3. Navneserverne ns1.yourhostdomain.com og ns2.yourhostdomain.com er hentet.
 4. Nettleseren din bruker navneserverne for å slå opp IP-adressen til www.example.com.
 5. Nettleseren din får svaret: “22.231.113.64”
 6. Nettleseren din sender en forespørsel til 22.231.113.64, inkludert den spesifikke siden du prøver å nå.
 7. Webserveren som vert for nettstedet ditt sender den forespurte siden til nettleseren din.

Ditt nettsted og dets navneservere

Hele prosessen ovenfor kan ta mindre enn et sekund, så flertallet av de besøkende vil aldri være klar over navnetjenerne du bruker på nettstedet ditt, med mindre noe går galt. Maskiner leser dem ofte; mennesker trenger sjelden å gjøre det.

I mange tilfeller kan det hende du ikke trenger å vite eller rote med navneserverne på nettstedet ditt. Men hvis du registrerer navnet ditt i et annet selskap enn det du er vert for nettstedet ditt, må du angi navnetjenere for domenet ditt til å peke på webhotellkontoen din.

Når du har endret navneserver, kan det ta opptil 48 timer å tre i kraft, selv om det vanligvis tar omtrent 4-8 timer i de fleste tilfeller. Denne forsinkelsen kalles “DNS-forplantning”, og eksisterer fordi det tar tid for hver DNS-server å oppdatere andre servere over hele verden om endringen.

På et bredere punkt kan du få problemer hvis du deler navneserverinformasjon med spammy-domener, selv om juryen er ute etter omfanget av skadene den forårsaker.

Registrere dine egne navneservere

Hvis du videreselger vertsplass, kan du normalt registrere dine egne navneservere for å unngå å gi tredjepartsdetaljer til kundene dine. Navneservere som er ditt eget og knytter til et enkelt domene, i stedet for med et webhotellfirma, kalles “private navneservere.”

Å ha private navneservere hvis det er gunstig av flere årsaker:

 • De kapper effektivt det faktum at du er en forhandler, slik at du kan omdirigere vertskapet fullstendig under ditt eget domenenavn.
 • De kan også gjøre det lettere for kundene dine å huske navneserverne dine hvis de er det samme som hoveddomenet ditt.
 • Det kan gi en større følelse av sikkerhet for hostingkundene dine å ha det samme domenet for både nettstedet ditt og navneservere.
 • Du kan lettere endre din egen hostingleverandør uten å kreve at alle kundene dine skal oppdatere navneserverne.

De fleste vertsselskaper vil fortelle deg hvordan du registrerer navneservere hos din registrar. Kort sagt, du trenger IP-adressene for hver navneserver gitt av verten din, pluss underdomenene de anbefaler (normalt vil disse være ns1 og ns2).

Når det er blitt forplantet, fungerer navneserverne dine på nøyaktig samme måte som vertens.

Du kan lese Hostgators guide eller i cPanel kunnskapsbase for detaljerte trinnvise instruksjoner.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me