Var står Donald Trump på Netneutralitet?

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


trumf på nätneutralitet

Trots sin användning av Twitter är Donald Trump inte en stor internetanvändare. Han “sällan” skickar e-post till någon, enligt ett vittnesmål från 2013, och dikterar sina tweets till sina medhjälpare. Han hänvisade till internet som “cyber” under presidentdebatterna 2016, vilket tyder på att han inte är helt AU fait med modern webb och relaterad terminologi.

Men i sin roll som president är Trump ansvarig för någon av de mest sofistikerade kommunikationsteknikerna i världen. Han är också indirekt ansvarig för Federal Communications Commission, USA: s kommunikationsregulator. Och det är FCC som ansvarar för att fastställa policy för netneutralitet, en fråga som Barack Obama brottade med i flera år.

Trots att vi inte har gjort några öppna uttalanden om nätneutralitet hittills, kan vi dra av Trumps troliga ståndpunkt baserat på hans handlingar före och efter valet.

Obamas Net Neutrality Legacy

Nätneutralitet är begreppet att alla webbplatser och tjänster ska behandlas lika. Det har varit en grundläggande princip för World Wide Web sedan den ursprungligen utformades på 1990-talet.

Men vissa innehållsleverantörer föredrar att kunna betala extra för att få en fördel jämfört med konkurrerande leverantörer. Till exempel kan ett företag som erbjuder filmströmning via sin webbplats betala en ISP för att öka nätverkshastigheterna för dess innehåll, vilket ger det en fördel jämfört med konkurrenter som strömmar samma filmer.

Barack Obama trodde att internet borde behandlas som ett verktyg och regleras på samma sätt som vattenföretag och andra viktiga tjänster. Detta skulle förhindra alla företag att betala extra för högre hastigheter och hålla webben öppen och neutral.

Men hans ståndpunkt var kontroversiell, och det finns tecken på att Obamas arbete med netneutralitet ångras. Generellt sett tror demokraterna på begreppet nätneutralitet, men republikaner tror att det kväver konkurrensen.

En grundare på rättviseläran

Fairness Doctrine var en amerikansk lag som krävde att programföretag som diskuterar aktuella frågor skulle ge lika lufttid till motsatta åsikter i dessa frågor. Lagen infördes 1949 under president Truman och upphävdes 1987 under president Reagan.

Rättvisedoktrinen var inte populär bland många konservativa och libertarianer som sa att den kränkte skyddet från det första ändringsförslaget och kan påverka journalisters arbete. Men andra tror att rättvishetsläran har hjälpt till att förhindra det vi nu kallar ”falska nyheter.”

Debatten om rättvishetsläran har antändts i tidens diskussion om netneutralitet och debatten om hur mycket kontroll regeringen borde ha över press och kommunikation.

Trumps åsikter om rättvishetsläran är den tydligaste signalen vi har om hans syn på nätneutralitet. Liksom många av Trumps policyer utkom hans uttalande i en tweet:

Obamas attack på internet är en annan topp-down power grip. Nätneutralitet är Fairness Doctrine. Kommer att rikta konservativa media.

– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12 november 2014

Tidslinjen hittills

Eftersom vi behöver lite sammanhang för Trumps uttalanden om nätneutralitet, innehåller denna tidslinje också andra nyheter.

Maj 2014: FCC föreslår lättreglering på internet. Barack Obama svarar att förslaget inte går tillräckligt långt för att säkerställa ett öppet internet.

11 november 2014: Barack Obama lämnar ett videoupplysning med ”de starkaste möjliga reglerna” för att skydda det öppna internet. Han kräver att internettjänsten ska regleras som ett verktyg.

Tim Wheeler, då chef för FCC, håller med om att internet måste förbli en “öppen plattform.”

12 november 2014: Trump tweets det enda tydliga offentliga uttalandet som han har uttalat sig om netneutralitet hittills, och jämnar direkt netneutralitet med Fairness Doctrine och spekulerar i att netneutralitet kommer att “rikta konservativa medier.”

25 februari 2015: nya FCC-regler för nätneutralitet omklassificerar internet som ett verktyg i USA.

Då bryter FCC-medlem (nu ordförande) Ajit Pai sina rangordningar och kallar de nya reglerna “en monumental förskjutning mot regeringens kontroll över internet.”

8 december 2015: Donald Trump uttalar vid ett möte att USA måste se på “stänga internet på vissa sätt” och avfärdar idén att begränsa användningen av internet skulle begränsa yttrandefriheten.

14 juni 2016: ett överklagande som inletts av en grupp telekommunikationsföretag når USA: s överklagadomstol för DC Circuit. Domstolen upprätthåller Obamas nya FCC-regler.

10 oktober 2016: Författaren Steve Almond skriver på WBUR-bloggen och säger att Hillary Clinton bör återinföra Fairness Doctrine om hon väljs. Han säger att han tror att många republikanska väljare har felaktigt informerats av propaganda, och en ny version av Fairness Doctrine skulle hjälpa till att ta itu med frågan.

20 november 2016: President-valda Trump begär “lika tid” för sin synvinkel efter att ha sett en Saturday Night Live-skit. Lika tidsregeln säkerställer att politiska kandidater måste få lika exponering för oppositionen på begäran.

Regeln gäller dock endast för politiska kandidater och är inte tillämplig när valet är över. Det är inte samma sak som Fairness Doctrine.

23 januari 2017: Ajit Pai, den stämma motståndaren till netneutralitet, bekräftas som den nya chefen för FCC. Med denna utnämning sänder Donald Trump den tydligaste signalen ännu om hans åsikter om netneutralitet.

Medierna förväntar sig att Obamas regler för nätneutralitet kommer att vändas någon gång under 2018.

Slutsats

Donald Trump kanske inte har en klar ståndpunkt i frågan – åtminstone så långt som hans Twitter-flöde går. Men hans kommentarer och utnämning av Ajit Pai till chef för FCC indikerar säkert en önskan att ändra Obamas lagar om neutralt nät och göra bandbredd och snabba en vara.

Nätneutralitet är dock fortfarande en kontroversiell fråga. Även om FCC ändrar kursen för nätneutralitet, kan den ändras tillbaka av nästa president. Vi är fortfarande långt borta från konsensus om frågan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me