Upphovsrätt, Internet och varför det betyder för dig

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Upphovsrätt, Internet och varför det betyder för dig

Upphovsrättens historia

Tidigare var upphovsrätten ganska enkel när det började – det varade bara i två år.

Den första upphovsrättslagen skapades på 1700-talet: den brittiska stadgan av Anne 1710. Genom att skydda författarnas rättigheter krävde stadgan att de förnyade sin upphovsrätt vartannat år. Om du inte förnyade gick ditt arbete till den allmänna domänen och alla skrivare kunde dra nytta av det.

Men sedan den första stadgan har den bara blivit mer och mer komplicerad. Att försöka undersöka dina rättigheter är som att gå ner i ett oändligt kaninhål. Och om du ber om råd kan du få ett dussin olika svar, även när du pratar med professionella advokater om upphovsrätt.

Men en sak är tydlig när det gäller upphovsrätt: Det har bara blivit mer och mer restriktivt sedan den första stadgan. I stället för bara att hålla i två år, finns upphovsrätten i dag fortfarande på plats i decennier efter skaparens död i de flesta länder.

Ange Internet

Idag gör internet spridningen av information mycket enklare än den någonsin varit tidigare. Nu kan vi omedelbart dela text, foton, videor och mer över hela världen på några sekunder. Hela böcker har digitaliserats online och bevarat och delat kunskap som har skyddats och isolerats i århundraden. Och när någonting släppts på nätet är det omöjligt att ta tillbaka det.

Men det hindrar inte upphovsrättsägare att försöka. Patentprocesser skyrocketar och antalet massa brott mot upphovsrättsintrång också skjuter upp.

Argumentets två sidor

Det hjälper att rättstvister inte ens behöver veta den andra partens namn, utan bara kan namnge en ”John Doe” i sina kostymer. Och vissa företag stannar inte bara med att lämna in kostym utan försöker skrämma och hota sina mål att lösa sig.

På den andra sidan av upphovsrättsfrågorna hävdar många att internet gör upphovsrätten föråldrad. Vad tror du? Kolla in fakta nedan.

Copyright, Internet och dig

Copyright, Internet & Varför det betyder för dig

Internet är utan tvekan den största enskilda hoten om upphovsrättslagstiftning som har ställts inför sedan det först infördes. Regeringar passerar kontinuerligt och skapar nya lagar för att hålla jämna steg med detta ständigt föränderliga digitala landskap.

Här‘s hur internet har ändrat upphovsrätten för alltid.

1991 – Den första offentliga webbplatsen lanseras.

1993 – Arbetsgruppen för immateriella rättigheter inrättas.

1994 – Arbetsgruppen utvecklar riktlinjer för rättvis användning av pedagogisk multimedia, som utvidgar rättvis användning av upphovsrättsutbildningsmaterial till onlineresurser.

1995 – Netcom, en amerikansk internetleverantör, stämmer för brott mot upphovsrätt av Religious Technology Center för att inte ta bort upphovsrättsskyddat material publicerat av en abonnent.

1995 – När det gäller Religious Technology Center vs Netcom kan domstolen inte fatta en dom om överträdelsen eller Netcom’s rättvis användning försvar. Men det finns ett prejudikat för webbhotellvärdar som åtalas för brott mot upphovsrätt, även om de inte är direkt involverade.

1996 – Delegater från 160 länder utvecklar en ny strategi för upphovsrättsfrågor, vilket skapar en balans mellan författarnas rättigheter och allmänhetens intressen.

1998 – President Clinton undertecknar Digital Millennium Copyright Act (DMCA) i lag och gör flera ändringar av upphovsrätten för att uppdatera den med teknik.

1999 – Kongressen godkänner en betydande ökning av de minimi lagstadgade skadorna för olika typer av intrång i upphovsrätten i lagen om förbättring av digital stöld och upphovsrättsskador.

2000 – Heavy metal-bandet Metallica stämmer Napster och deras egna fans för obehörig distribution av deras musik.

2000 – En federal domare i San Francisco förordnar Napster att sluta tillåta utbyte av piratkopierad musik.

2002 – Lagen om marknadsföring av bredbands- och digital-TV antas, vilket kräver att alla enheter som kan spela in, ta emot eller lagra upphovsrättsskyddad digital information följer kopieringsskydd kodade i digitala verk som DVD-skivor, CD-skivor och e-böcker.

2005 – Familjunderhållnings- och upphovsrättslagen antas, vilket skapar straffrättsliga påföljder för personer som spelar in film på en biograf eller distribuerar opublicerade verk som filmer eller programvara..

2005 – Högsta domstolen beslutar till förmån för MGM i ett mål som fastställer att fildelningstjänster kan hållas ansvariga för brott mot upphovsrätt.

2007 – Jammie Thomas stämmas för brott mot upphovsrätt efter att ha laddat ner 30 låtar med peer-to-peer-fildelningsprogramvara.

2009 – Pirate Bay anklagas för medverkan i brott mot upphovsrätten, främst anklagad för att ha bidragit till den globala distributionen av olagligt innehåll online.

2011 – Handelsavtalet mot förfalskning (ACTA) undertecknas av USA, Japan, Schweiz och EU, vilket kräver att intrång i upphovsrätten aktivt poliseras av undertecknare och straffrättsliga påföljder som administreras.

2011 – Aaron Swartz åtalas för brott mot upphovsrätt efter en massiv nedladdning av artiklar från JSTOR, ett digitalt akademiskt bibliotek.

2012 – Det amerikanska justitiedepartementet greppar och stänger av den amerikanska filhostingssidan Megaupload.

Hur man undviker att bryta lagen

Innan du använder något material som inte är’t din egen immateriella egendom, kontrollera alltid dess upphovsrätt status noggrant.

Som en allmän regel, om en webbplats inte gör det’t uttryckligen klargöra att materialet är fritt för återanvändning eller anslag, antar det alltid’s upphovsrättsmaterial.

Tänk på dessa enkla dos och don’ts.

dos

 • Se till att du‘är medveten om vad som är och inte’t skyddad av upphovsrätten.
 • Antag att innehåll är skyddat tills du kan bevisa något annat.
 • Kontrollera om verk är tillgängliga för offentligt bruk och kreditera alltid den ursprungliga författaren.

Kom ihåg: Idéer och fakta är’t allmänt skyddade, men litterära verk, målningar, fotografier, teckningar, filmer, musik och programvara omfattas alla av upphovsrättslagar.

don’ts

 • Antag att något inte är’t under upphovsrättsskydd eftersom det’s på internet.
 • Dela, ladda upp eller ladda ner litterära verk, programvara, fotografier, teckningar, filmer eller musik online utan upphovsrättsägaren’s tillstånd.
 • Lägg innehållet på en annan webbplats på din sida utan tillstånd, eller plagier andras konstnärliga verk.

Kom ihåg: Spirande författare och artister se upp ­- fiktiva karaktärer och berättelser är skyddade av upphovsrätten, vilket innebär fan-fiction och ritningar av karaktärer är tekniskt intrång i upphovsrätten.

Upphovsrätten varierar mycket från land till land.

Internet har väsentligt förändrat vårt sätt att se och dela innehåll, och lagen har varit tvungen att skärpa upphovsrättslagstiftningen för att skydda skyddat material som resultat.

Men i slutändan’s till oss för att se till att vi använder onlinematerial etiskt och ansvarsfullt.

källor

 • Copyright tidslinje – arl.org
 • USA mot Vernor – medborgare.org
 • Upphovsrättsintrång på nätet: Nya fall världen över och lagstiftande svar – davies.com
 • USA mot Aaron Swartz: Anklagelse – documentcloud.org
 • Lagändringar – fairuse.stanford.edu
 • Metallica stämmer Napster – forbes.com
 • Vägledning om upphovsrätt – gov.uk
 • Napster Loses Net Music Copyright Fall – theguardian.com
 • Pirate Bay-rättegången: Skyldig dom – theguardian.com
 • Internet Tidslinje – internetsociety.org
 • Handelsavtal om förfalskning – ipo.gov
 • JSTOR-uttalande: Missbruk av olyckor och brottmål – jstor.org
 • Justice Department debiterar ledare för Megaupload – Justice.gov
 • Copyright Internet – mason.gmu.edu
 • Handelsavtal om förfalskning – mofa.go.jp
 • Metallica’s Anti-Napster Crusade – mtv.com
 • Internetleverantörer: kunskapsstandarden för bidragande upphovsrättsintrång och rättvis försvar – richmond.edu
 • Fanfiktion och copyright – timeshighereducation.co.uk
 • Högsta domstolen godkänner $ 222K dom för att dela 24 låtar – wired.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map