Rulla din egen världsturné med Internet

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Hur man planerar och genomför ditt bands världsturné - ingen plattavtal krävs

Många musiker drömmer om att gå på en världsturné. Men de avskräcks av de enorma kostnaderna och komplicerade viseringslagar. Vissa antar att dessa saker sätter världsturnering utom räckhåll – åtminstone utan stöd och djupa fickor på en stor etikett. Det är inte sant.

Spela in företag är inte så viktiga nu

Redan från grundandet av Napster 1999 har musikbranschen förändrats. Inte all denna förändring har välkomnats av etiketter, men det har varit en boost för konstnärer som arbetar självständigt. Musiker som verkligen drivs till att spela show vet redan att de kan ordna saker själva. Mainstream-musikbranschen kommer till samma insikt.

Prince var en av de första artisterna som avvisade större etikettengagemang i musik, efter att ha trasslat in i ett kontrakt värt 100 miljoner dollar. 1993 bildade han sin egen etikett, NPG Records, för att återfå kreativ kontroll. NPG Records var i huvudsak en oberoende etikett, om än en mycket välfinansierad etikett. Men det var kanske det mest profilerade exemplet på att en musiker tar tillbaka saker till grunderna och sätter konstnärlig kontroll över ekonomisk belöning.

Prince återvände så småningom till en stor etikett, men krediteras fortfarande för att inspirera konstnärer att ifrågasätta hur branschen fungerar. Även före detta har det alltid funnits en hälsosam underjordisk musikplats av artister som aldrig har sökt stort stöd för etiketter. Fugazi är förmodligen det bästa exemplet på ett band som aktivt har avvisat det.

My Story: Printed Circuit

Printed Circuit - Knitting Factory NYC flygbladFör drygt 10 år sedan gick jag på en turné runt om i världen med mitt band, Printed Circuit. Det är i huvudsak ett soloprojekt och det var blygsamt framgångsrikt i början av 2000-talet. Jag har släppt skivor på etiketter som Tigerbeat6 och Darla, men Printed Circuit har aldrig skrivits på en etikett.

Printed Circuit är inte den typ av band som människor anser vara kompatibla med en världsturné. Ändå gjorde det världsturné. Andrew Raine gick med på turnén. Och vi avslutade turnén och spelade show i 8 länder under tre månader.

Inte ovanligt

När det gäller band var vi inte särskilt ovanliga när vi bokade våra egna shower eller turnéer. Vi gick bara längre än de flesta band, geografiskt, av en kombination av orsaker. Vi hade väldigt lite utrustning, så det var lätt att resa och vi hade redan gjort en hel del turneringar med bil. Kanske viktigast, vi båda hade många vänner runt om i världen, vilket gjorde de praktiska aspekterna av en världsturné mycket enklare.

I början av 2005 såg vi insidan av mer än 20 flygplatser och gjorde vår tvätt i dussintals olika städer runt om i världen. Det var kul att spela så många shower, och det gav oss en fantastisk ursäkt att åka på semester. När vi räknat med den lösa förändringen var det (mer eller mindre) en gratis semester. Och för många band är det anledningen tillräckligt för att åka på turné ändå.

Vår världsturné 2005 bestod av två separata resor. Den första var till Skandinavien. Den andra var mycket större – inklusive Storbritannien, Japan, Nya Zeeland, Australien, Fiji och USA. Andrew och jag bokade själva turnén och betalade för den från intäkterna. Vi publicerade bandet, hade mycket kul och kom hem utan några större katastrofer.

En världsturné är möjlig. Men det är också en av de mest komplicerade saker du någonsin kommer att göra.

Steg 1: Samla resurser

De flesta etiketter hyr oberoende bokningsagenter, eller sätter in en promotor för att hantera större delen av bokningen. Om du är relativt organiserad och har erfarenhet av att arrangera utställningar kan du göra allt detta själv. Det tar dig längre tid än en professionell byrå, så det är något du bör tänka på först.

Här är de grundläggande resurserna du behöver för din världsturné:

Betong

 • Pengar. Du behöver tillräckligt med pengar i förväg för dina visum eller arbetstillstånd, dina resekostnader och eventualiteter. Så småningom behöver du också pengar för mat såväl som saker du kanske inte behöver, till exempel öl och turistskräp.
 • Kontakter. Ju fler du känner, desto lättare kommer du att boka en turné. Andrew och jag hade turen att känna många människor, så när vi kombinerade våra kontakter kunde vi täcka ett mycket stort område. Detta är ännu enklare idag med sociala nätverk. Vi använde främst e-post och MySpace.
 • Språkkunskaper. Det är smart att lära sig några grunder. Det visar goodwill och kan vara ett användbart verktyg när det är dags att få betalt.
 • Tid. Du kommer att behöva skicka mycket e-post, och du kommer att jaga många människor. Om du behöver visum, låt ett år planera – åtminstone.
 • Bagage. Köp en bra resväska och köp flygväskor för alla dina redskap. Du vill inte se ditt tangentbord i Saran Wrap vid bagageanspråk – särskilt inte efter den första showen. Ja, ett flygfall kommer att göra din utrustning mer synlig. Men att komma till en plats utan instrument är värre.

immateriella

 • Takt. Lär dig mer om lokala sedvänjor om du ska någonstans med en helt annan kultur än din egen. Det är lätt att förolämpa om du inte vet hur du ska bete dig. Du kan kastas ut på gatan mycket oväntat, utan plats att bo den natten.
 • Sunt förnuft. Du kommer att sluta sova i några riktigt konstiga vandrarhem. Slumpmässiga killar på gatan försöker bära din utrustning. Du måste vara ansvarig och nykter nog för att hantera dessa situationer.
 • Kreativitet. Att kunna tänka på fötterna är en fördel. Allt du kan göra för att spara pengar är värt att göra. Jag gav upp min lägenhet och flyttade mina saker till Andrews hus medan vi var borta, vilket sparat mig tre månaders hyra. Vi skickade också några CD-skivor och T-shirts till promotorer, så vi behövde inte bära absolut allt vi planerade att sälja.

Begränsa ditt förflyttning

Ju fler människor turnerar, desto dyrare är det. Så begräns vem du tar med.

Det är osannolikt att något DIY-band tar en vägbesättning, men vissa tar sin egen ljudtekniker på turné. Min vän Michael ‘Archie’ Archibald spelade för tusentals band på Brudenell Social Club i Leeds, Storbritannien. Archie reste också världen för att göra ljud för band som Hookworms. Han dog i september 2016. När han hörde att jag skrev den här artikeln var han angelägen om att ge några råd.

Archie rekommenderade att du tar en ljudtekniker om du har ett ljud som är svårt att replikera. Även om det är dyrt att ta en extra person kan det spara mycket tid och förvirring varje dag. Han påpekade att en bra ingenjör låter bandet låta bra, men också fungerar som en mellanhand för att jämna över eventuella spänningar. Det inkluderar att göra ljudcheck snabbare.

Han varnade också för att band aldrig tar en vän att göra ljud gratis, såvida de inte verkligen förstår bandets behov bättre än den interna ljudtekniker kommer att göra. Den som gör ljudet måste kunna göra vad bandet vill ha snabbt, och utan att orsaka friktion, så ingen har en dålig upplevelse.

Steg 2: Bestäm vart du vill åka

Du behöver en rutt som du kan hantera med tanke på dina resurser, såväl som den utrustning du ska ha. Att sätta stift på en karta är en tillräckligt bra start, men det finns sätt att göra ruttplanering enklare:

 • Fokusera på platser där du känner promotorer, eller ha vänner-av-vänner som presenterar show. Vi kände människor i Tokyo, Brisbane, San Francisco och Auckland. Sedan kontaktade vi deras kontakter i grannstäderna, och några promotorer organiserade spelningar på rutten.
 • Försök att välja promotorer som har ett bra resultat. Printed Circuit spelade en spelning i Miami med Stereo Total, som var långt utanför kursen, men betalade tillräckligt bra för att finansiera omvägen. Det fick oss också lite pressuppmärksamhet, som kan ha en värdefull knock-on-effekt för andra shower i samma område.
 • Undvik platser där du inte känner någon alls. Att stanna på en avlägsen plats utan stödnätverk under långa perioder kommer att bli dyrt och opraktiskt. Ingen vill tillbringa sina lediga dagar i en tvättomat. (Eller i ett vandrarhem utan fönster, där vi sov när vår Adelaide-show föll igen.)
 • Var realistisk om vart du vill åka. Exotiska platser är roliga, men när du bär utrustning kan de vara obekväma. Vi bestämde oss för att sluta i Fiji, men spelade inte en spelning där. Kom ihåg saker som det faktum att det inte är lätt att få bärbara datorer och resväskor till och från små turistbåtar och över steniga klippor.

Håll öppen

Om du inte kan få en show på en viss plats, fråga:

 • Huruvida några andra datum skulle fungera
 • Om det finns föreställningar kan du spola tillbaka
 • Om promotorn har andra kontakter i deras stad eller någon annanstans i närheten.

Ju fler kontakter du har från tidigare utställningar och festivaler, desto lättare kommer detta att bli.

Planerar betalning

Helst behöver du garanterade avgifter som du ordnar direkt med promotorer.

En garanti är det lägsta belopp som en promotor kommer att betala dig, och detta bildar turnébudgeten som du sedan kan spendera på transport och andra nödvändigheter.

Du kanske är ett turnerande band, men du kan fortfarande skickas bort med din taxiresa om du inte organiserar en garanti i förväg. Vid en av våra sista spelningar i New York fick vi bara $ 20 och skickades på väg.

Avgifter kommer alltid att vara en balansräkning, men handelsförsäljning är din vän. Printed Circuit kunde spela 5 spelningar i Tokyo, helt enkelt för att vi visste att en spelning skulle resultera i en garanti. De andra promotorerna gav inga garantier, men de var värda att göra för att sälja skivor. Så du måste ringa ett omdöme om hur långt du kommer att resa för ingenting.

Slutligen behöver du garanterade belopp för att bli tydliga: i form av ett e-postmeddelande eller kontrakt. Och du bör helst bära en tryckt kopia till varje show.

Steg 3: Få visum

Exempel på ett arbetsvisum (med tillstånd Wikipedia)Av alla stegen som är involverade i turnén är det absolut svårast att få visum.

I en värld efter den 11 september har gränskontrollerna skärpts. Alla som bär ovanligt bagage kommer att identifieras för uppmärksamhet. Det inkluderar udda formade fodral, flygfodral eller valfri låda med ledningar. Så det inkluderar alla musikinstrument, utom kanske en GameBoy. (Ja, för ett tag turnerade vi med en GameBoy, och inte mycket annat.)

Exempel på ett arbetsvisum (med tillstånd Wikipedia)->

Realistiskt, om du vill gå vägen för att ansöka om visum, måste du vara tydlig på att du förmodligen spelar dina pengar. Sammanfattningen är detta: var beredd att spendera dina besparingar och planera i god tid.

Det amerikanska visumsystemet är förmodligen det bästa exemplet på hur tuff denna process kan vara.

Amerikanska arbetsvisum

Om du planerar att åka till USA från nästan var som helst (inklusive Kanada) kommer du att behöva ett arbetsvisum från amerikanska medborgarskap och immigrationsservice. Detta är en dyr och lång process.

Vi sökte inte visum när jag turnerade, för invandringsmyndigheterna var utan tvekan mindre strikta än de är nu. Eftersom jag saknade någon erfarenhet bad jag min vän Hilary Knott från Cowtown om några inlägg. Cowtown är ett band från min hemstad Leeds, Storbritannien, och har blivit inbjuden att turnera i USA.

Paranormal Romance av Cowtown

Hilary berättade för mig att det initiala pappersarbetet tar minst 6 månader att behandlas, men det kan upprepade gånger returneras för ytterligare bevis. Pengmässigt var Cowtown tvungen att betala ansökningsavgifter, advokatsäkringar och en snabbspårningsbehandlingsavgift.

Sista alternativ: Snabbspår

Fast-track är valfritt, men om du tar slut på tiden kanske du inte har valet att inte betala det. Sedan, även om du betalar det, kanske du fortfarande måste vänta ytterligare 6 månader.

En annan väns band, Hookworms, är signerad till Sub Pop i USA. Bandet använde advokater för att ansöka om visum i god tid för en amerikansk turné, men ansökan förklarades oförklarligt och turnén avbröts.

Hur som helst du skivar det, det är riskabelt och det finns inga återbetalningar.

Är du berömd nog för USA?

När det gäller bevis, om din världsturné ska inkludera USA, måste du ge bevis på att du är känd i ditt eget land.

Glöm lokala spelningar: du behöver konkreta exempel på rubrikutseenden vid stora konserter eller festivaler. En lista över alla dina stora radiouppträdanden hjälper också.

Detta är det enda sättet som amerikanska medborgarskap och immigrationsservice kommer att avgöra din legitimitet att arbeta och tjäna pengar i landet.

Europeiska arbetssemester Visa

Europa har otaliga regler och teknik. Det finns ett Schengenvisum för alla länder i Schengenzonen. Och det finns separata viseringar överallt, inklusive Storbritannien.

STA Travel har sammanställt en lista över visakrav för olika europeiska länder. Det ger en bättre sammanfattning än jag kan här.

Transportutrustning

Om du behöver ta med dig utrustning snarare än att låna all din utrustning kan du behöva köpa ett ATA Carnet.

Carnets är i huvudsak pass för utrustning, så att du kan flytta ditt redskap skattefritt till och från utställningar. Du behöver ett Carnet för 85 länder, inklusive Storbritannien, USA och de flesta länder i Europa. En Carnet fungerar överallt och varar i ett år.

När du kommer in i ett land kommer Carnet att kontrolleras och valideras, och detsamma gäller när du lämnar. Om du reser till ett EU-land kontrolleras Carnet bara i det första och sista EU-land du besöker. För närvarande ingår Storbritannien. Efter Brexit kan det inte vara.

Att vara realistisk

Du ska på världsturné. Men du är inte The Rolling Stones eller Beyoncé. Du tar hand om kontanter och försöker undvika att bli rånad. Det är givande, men du måste vara pragmatisk. Det värsta du kan göra är att krama för mycket i din världsturné. Utan en turneringschef måste du vara disciplinerad, organiserad och relativt sober.

Till exempel när vi var i Japan tyckte vi att det var svårt att läsa vägbeskrivningar i vissa områden, eftersom få tecken har engelska översättningar. Enkla saker som detta kan orsaka förseningar, missade tåg och till och med missade spelningar. Så lämna lite andningsrum.

Här är några andra tips för att göra din turné mer framgångsrik och roligare:

 • Ge dig själv lediga dagar att koppla av, ta reda på din e-post och turnera admin. Annars är du garanterad att du blir sjuk och känner dig hemsk.
 • Passa in i pressutseenden på lokalradio när det är bekvämt.
 • Hyr ett pålitligt fordon och en förare du kan vara beroende av att inte bli full.
 • Träffa vänner. Det finns ingen bättre guide än en lokal person som du känner och litar på.
 • Var försiktig. Planera förnuftiga vilastoppar, snarare än konstant 18-timmars körning.

Steg 4: Boka biljetter

Nu är det dags att boka biljetter till din världsturné. Liksom alla resor är detta en övning av effektivitet och kostnad. Helst vill du ha de mest direkta rutter som du kan hitta, samtidigt som du håller dig till den budget som fastställs i steg 1.

I vårt fall var det billigast att boka en enda världsbiljett, som vi köpte från en specialiserad agent. Detta gav oss fem stopp från en rad olika val, som vi sedan kunde komplettera med ytterligare tågbiljetter och flyg. För turens skandinaviska ben använde vi järnvägspass, som är billiga och flexibla så att du uppfyller ålderskraven.

Att boka en världsbiljett kan vara ekonomiskt jämfört med att boka enskilda långdistansflyg. Det kan också vara begränsande, eftersom varje rutt drivs av ett begränsat urval flygbolag, så det kommer alltid att finnas en kortlista med potentiella destinationer. Det är en bra idé att få råd om de destinationer du kan resa till innan du bokar utställningar.

Tågpriser varierar också enormt mellan länder och timing kan vara avgörande. I Skandinavien är järnvägspass billiga, och för fickbyte uppgraderade vi för extra utrymme. I Storbritannien måste du boka tågbiljetter veckor i förväg för att undvika att betala tio gånger mer.

Hitta källor

Vissa band har turen att få sponsring för sin turné. Alternativen är mycket begränsade, men det är väl värt att undersöka i ditt land. Till exempel finns statliga pengar tillgängliga för australiska musiker som vill åka på turné. Du kan också vara berättigad till specialbidrag om du är funktionshindrad eller i en viss minoritetsgrupp.

För de flesta band är det bästa sättet att fylla i dina kassareserver att ha varor att sälja. Ofta gjorde Printed Circuit mer på varor än det visade garantin. Om du planerar att använda varorförsäljning är CD-skivor lättare att bära än vinyl. T-shirt och vinyl säljer bra, men det kan vara svårt att bära med sig.

Alternativt kan du prova crowdfunding för att samla in pengar. Förutom turnén använde jag Pledgemusic för att finansiera en av mina poster. Och Tom Robinson hjälpte till att publicera släppet på BBC Radio 6 Music. Folk vill hjälpa sina favoritband, så anser detta som ett sätt att öka dina pengar.

Steg 5: Gå på din världsturné

Efter all din planering är du redo att gå på din världsturné.

DIY-turnering är skrämmande. Visum kan konsumera din budget utan garanti för framgång. Och det finns veckor med administration att plöja igenom.

Men om du är realistisk när det gäller längd och distans och har kontakter är det absolut möjligt. Band gör det hela tiden, och har alltid gjort det, även innan internet gjorde det så mycket lättare. Och konstnärer i dag är mycket mindre beroende av större etikettstöd. Visst, en etikett gör saker mycket lättare, men det borde inte stå i vägen för dig.

För Printed Circuit var bokning av en världsturné kulminationen på många års övning, att spela många bra spelningar (och vissa inte så bra) och skapa massor av kontakter. Vi var ursprungligen motiverade av min ambition att åka till Tokyo, och vi visste att vi hade kontakterna för att driva planen ytterligare. Många av dem som vi förlitade oss på besök besökte oss sedan på sina egna turer. Faktum är att en av de människor som var värd för oss i Brisbane flyttade till Leeds och var brudtärna vid mitt bröllop.

Du kommer nästan säkert inte att tjäna pengar när du bokar din egen världsturné och du kommer inte att kunna festa varje kväll. Men du bör fortfarande ha en explosion och komma undan med en jämn balans. Det kan öppna ögonen för andra kulturer och öka ditt självförtroende som individ och musiker. Tänk igen på en turné som en subventionerad semester och du kommer inte att göra något fel. Du behöver definitivt inte skivbolagsstöd för att ta en musikhelg. Du kan göra det själv.

Sidhuvudbilden är © 2017 WhoIsHostingthis.com. Printed Circuit at Knitting Factory Tap Bar är © 2005 Joshua Davis; används med tillstånd. Arbetsvisumavbild med tillstånd av Wikipedia; det är i det offentliga området. Den här artikeln är tillägnad Archie med kärlek (1975-2016).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me