Plesk kontra cPanel: Tuff call men vår expert gör det. Läs domen

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Uppdatera februari 2018 – Vi har skrivit den här artikeln fullständigt för noggrannhet (och tack till kommentarer som påpekade att det 7-åriga inlägget behövde uppdateringar).

När det gäller att hantera servern för din webbplats letar du antagligen efter något som låter dig göra det du behöver göra med så lite krångel och komplikationer som möjligt.

Detta betyder troligen att du väljer en kontrollpanel av någon typ, även om alla serverrelaterade uppgifter du behöver göra kan slutföras via ett kommandoradgränssnitt.

Vissa webbhotell har en kontrollpanel med dess webbhotellpaket, men i andra fall kan du behöva köpa ett tillägg. Två populära och ofta erbjudna kontrollpanelalternativ är cPanel och Plesk.

Dessa två verktyg är de dominerande aktörerna på serverhanteringsmarknaden, så du kan anta att de båda är bra – men hur väljer du mellan de två? Hur är de lika? Hur skiljer de sig åt?

Många webbhotellleverantörer har en kontrollpanel med sina delade värdplaner, och du får i allmänhet inte välja vilket alternativ du får.

Men genom att välja ett mer premium webbhotellalternativ, till exempel en virtuell privat server (VPS) eller en dedikerad server, får du välja din kontrollpanel. Som sådan fokuserar den här artikeln huvudsakligen på användare med VPS-värdplaner eller dedikerade servrar.

Vi täcker likheter och skillnader mellan cPanel och Plesk så att du kan fatta ett informerat beslut när det är dags att köpa.

Översikt över kontrollpaneler

Generellt sett brukar kontrollpaneler (oavsett vilket specifikt alternativ du väljer) ha en gemensam uppsättning funktioner för att hantera din server och webbhotellmiljö. Dessa funktioner inkluderar:

 • Domännamn och IP-adresshantering (hantera dina nuvarande namn, registrera nya osv.)
 • E-posthantering
 • Filöverföringar med FTP
 • Online filsystemhantering och åtkomst
 • Databashantering
 • Skapa säkerhetskopieringsfil
 • Skogsavverkning
 • Utökbarhet för verktyg från tredje part

Observera att det finns vissa funktioner som kan betraktas som ”klientvänliga”, medan andra är administrativa. Vi har skapat följande tabell för att lista upp uppgifter, eftersom de vanligtvis kategoriseras för att ge dig en uppfattning om hur delningen ser ut:

Uppdragsgivare / front-end-uppgifter
Administrativa uppgifter
Redigera filerHantera referenser för att komma åt kontrollpanelen
Skapa nya e-postbrevlådorStäll in namnservrar
Hantera databaserSkapa anpassade värdpaket (för återförsäljare)

Med det sagt, låt oss titta på cPanel och Plesk på hög nivå.

cPanel-översikt

cPanels hemsida

Enligt cPanel använder någon cPanel för att skapa en domän var sjätte sekund och ett värdekonto var 14,5 sekunder.

Det finns många skäl till detta. cPanel skryter med att dess produkt är “byggd för alla”, och dess robusta, globala installation innebär att de har den infrastruktur som krävs för att tillhandahålla den pålitliga, kvalitetsservice som kunderna vill ha.

Oavsett om du vill göra en enkel förändring mitt på natten eller genomföra en större översyn under dagen kan du vara säker på att din cPanel kommer att vara tillgänglig.

cPanel är ett Linux-baserat verktyg (så det är inte ett alternativ för dig om din server kör Windows eller något annat operativsystem) som delar upp saker du kan göra i tre kategorier:

 • Åtgärder tillgängliga för administratörer
 • Åtgärder tillgängliga för återförsäljare av webbhotell
 • Åtgärder tillgängliga för slutanvändares webbplatsägare

Förutom den vanliga serversystemadministrationsfunktionaliteten (som skapande av säkerhetskopiering, filhantering och analys av resursanvändning) som du förväntar dig från en kontrollpanel, integreras ditt cPanel-konto med många tredjepartsprodukter så att du kan hantera flera webbplatsrelaterade verktyg på en plats.

Ibland ser du cPanel nämns med WHM. cPanel är den “klientvänliga” produkten, eller den du använder för att göra saker som att redigera webbplatsens filer, skapa nya e-postkonton eller hantera dina databaser.

WHM (som står för Web Host Manager) är det administrativa verktyget som används för att hantera flera cPanel-konton – om du har mer än en webbplats kommer du troligen att ha mer än en cPanel, som du sedan hanterar med WHM.

Några av de webbhotell som förlitar sig på cPanels produkter inkluderar GoDaddy, Bluehost, SiteGround och HostGator.

Plesk Översikt

Plesk hemsida

Plesk fakturerar sig själv som ett verktyg som är utformat för att hjälpa dig att “bygga, säkra och köra dina appar och webbplatser” på ett enkelt sätt. Företaget är lite yngre än cPanel (cPanel släpptes ursprungligen 1996 och Plesk skickades först 2001).

Plesk-panelen är mycket lik cPanel och WHM (du kan tänka på Plesk som något som kan ersätta båda dessa produkter). Till skillnad från cPanel är Plesk korsplattform och körs på Windows Server (liksom flera olika Linux-distributioner), så om du väljer Windows-baserad webbhotell kommer du troligtvis att använda Plesk.

Liksom cPanel / WHM tillåter Plesk dig att slutföra administrationsuppgifterna för serversystemet för din server, samt integrera med tredjepartsverktyg så att du kan hantera flera aspekter av din webbplats på en plats.

Observera dock att du får både den “klientvänliga” funktionen och den administrativa funktionaliteten på en plats, så att du får en mer kraftfull upplevelse på bekostnad av ett strömlinjeformat gränssnitt.

Plesk anser sig vara en komplett “WebOps” -serverkontrollpanel, vilket innebär att du får stark webbplats- och serversäkerhet, möjligheten att hantera flera servrar med en kontrollpanel, en stor mängd flexibilitet och kontroll och utdragbarhet så att du kan skapa en Plesk-implementering som gör exakt vad du behöver för att göra.

Värdar som använder Plesk för sina Windows-planer inkluderar GoDaddy & A2 Hosting, några av de företag som förlitar sig på Plesks produkter inkluderar Microsoft, Amazon Web Services, Docker, Google och Node.js.

En anmärkning om migrationer

I den här artikeln antar vi att du startar en webbplats från början och inte för närvarande använder varken cPanel eller Plesk.

Det beror på att det är mycket svårt att migrera en plats från Plesk till cPanel (eller vice versa), medan det är relativt enkelt att migrera från en Plesk-instans till en annan (eller från en cPanel-instans till en annan).

Om du är fast besluten att byta produkter kan du säkert göra det – förvänta dig bara inte att processen ska vara lätt och förvänta dig att göra en majoritet av det arbete som krävs för att själv överföra din webbplats.

Kontrollpanelens skillnader – saker att tänka på

Med tanke på likheterna mellan de två alternativen, hur fattar du beslutet mellan cPanel och Plesk?

I följande avsnitt kommer vi att täcka funktionsskillnader, såsom de faktiska funktionsuppsättningarna, kontrollpanelens layout och kontrollnivå du har över din webbplats. Detta är förmodligen den information som du kommer att vara mest användbar när det är dags att fatta ditt beslut.

Kompatibilitet

cPanel är ett Linux-baserat program, så du måste köra ett av följande operativsystem som stöds om du vill använda cPanel:

 1. CenOS
 2. Cloudlinux
 3. Red Hat Enterprise Linux
 4. Amazon Linux

Från 2011 till 2014 hade användare fri tillgång till cPanel Enkompass för Windows, som är en Windows webbhotellpanel för cPanel. Detta är dock inte längre ett alternativ för nya konton.

Plesk är emellertid ett plattformsprogram som körs på flera operativsystem. De inkluderar:

 1. Debian
 2. Ubuntu
 3. CentOS
 4. Red Hat Enterprise Linux
 5. Cloudlinux
 6. Virtuozzo Linux
 7. Windows Server

Du måste dock köpa Plesk-alternativet för det specifika operativsystem du använder – det finns inget alternativ att köpa en programvarusvit som du sedan kan använda på flera maskiner som kör olika operativsystem.

För de flesta är operativsystemet inte en avgörande faktor mellan de två, eftersom de flesta webbhotell görs på Linux-maskiner (och därför är båda alternativen tillgängliga) – andra funktioner som erbjuds av dessa två är mycket viktigare.

Om du använder något annat operativsystem måste du dock kontrollera produktens kompatibilitet med det operativsystem du använder.

Funktionsuppsättningar

Som vi angav ovan kommer båda produkterna med de funktioner du behöver för att hantera din webbplats och server effektivt. De största skillnaderna kommer därför med den utvidgning som erbjuds.

Utökbarhet beskriver processen att lägga till valfria funktioner eller integrera verktyg från tredje part för att ändra mängden kontroll du utövar över din miljö.

Om du till exempel använder Plesk kan du enkelt integrera med Git för versionskontroll eller Docker för utvecklingsbehållare som isolerar en delmängd av din kod.

Om du behöver stöd för vanliga verktyg, till exempel WordPress eller Virtualmin (ett verktyg för att hantera flera värdar med en cPanel- eller Plesk-instans), kan du välja antingen eftersom båda kommer att stödja sådana integrationer.

På samma sätt, om du bara behöver stöd för ett verktyg och inte ett specifikt verktyg (till exempel kan du behöva en kundvagn, men du är inte särskilt lojal mot någon specifik kundvagn), kommer du att upptäcka att båda kan tillgodose dina behov.

Där cPanel- och Plesk-kontrollpanelerna börjar avvika i fråga om funktionsuppsättningen är vad gäller utdragbarhet och de integrationer som stöds.

Om du till exempel använder Docker för några av dina värdbehov är Plesk verkligen alternativet för dig, eftersom du kommer att behöva göra en massa praktiska tweaking av cPanel om du väljer att gå den vägen.

Du kan bläddra i cPanel App Store för att se några av alternativen som är tillgängliga för dess användare. Om du är intresserad av Plesk listar företaget de tillägg som de har gjort tillgängliga för sina kunder.

Användarupplevelse och användargränssnitt

Vi tror att både Plesk- och cPanel-kontrollpanelerna erbjuder moderna, estetiskt tilltalande och användarvänliga användargränssnitt.

Men om du är mindre bekväm med kontrollpaneler och serverhantering kanske du kan hitta Plesks mer strömlinjeformade tillvägagångssätt vänligare (det är inte att säga att cPanel är svårt att använda, eftersom det inte är det).

Plesk grupperar helt enkelt liknande funktioner ihop, så att du inte behöver gå igenom ett stort antal alternativ innan du hittar den du letar efter för.

Plesk UI

Vi vill nämna att cPanel tillåter dig att anpassa din kontrollpanel till viss del, så att du enkelt kan skapa dina egna kategorier av funktioner för att underlätta navigering.

Om du vill komma åt dina kontrollpaneler från en mobil enhet erbjuder båda företagen appar för iOS- och Android-miljöer.

cPanel iOS-gränssnitt

Slutligen vill vi notera att köp och installation av kontrollpaneler inte betyder att du inte kan använda kommandoraden; båda alternativen låter dig hantera din server på detta sätt om du väljer.

Pris- och licensalternativ

cPanel erbjuder tre huvudsakliga prissättningsplaner; Solo, VPS och Dedicated

 • cPanel Solo – $ 15 / månad
 • cPanel & WHM VPS – från 20 USD / månad
 • cPanel & WHM Dedicated – från $ 45 / månad

Du kan betala från månad till månad eller så kan du välja att betala i förskott för en tjänst, ett eller två år, i utbyte mot en rabatt på dina avgifter. Ju längre ditt kontrakt är, desto större blir din rabatt, så de som väljer det treåriga kontraktet kommer att betala minst i genomsnitt.

cPanel erbjuder också volymrabatter, vilket kan tilltala dig om du kör flera webbplatser (och därför behöver flera kontrollpaneler) eller är en återförsäljare av webbhotell.

Plesk erbjuder 3 utgåvor, var och en med två alternativ: en för dem med VPS-planer och en för de med dedikerade servrar.

 • Webbadministratör – $ 10 / månad
 • Web Pro – från $ 15 / månad
 • Webbhotell – från $ 25 / månad

Funktionerna som följer med varje utgåva varierar, så granska noga beskrivningarna för att se till att du köper det alternativ som bäst passar dina behov.

Du kan välja att betala för din plan på månad till månad, eller du kan betala för ett utökat kontrakt i förskott för en rabatt. Plesk erbjuder också partnerpriser, vilket kan vara intressant för dem som behöver flera kontrollpaneler eller som använder en återförsäljarhotellplan.

Om du planerar att köpa en delad värdplan kommer den troligen att inkludera en kontrollpanel. Men du kommer antagligen inte att kunna välja det alternativ du får.

För mer information se: cPanel-prissättning och Plesk-prissidor.

Stöd

Båda företagen erbjuder prisbelönt stöd.

Om du någonsin har några frågor, kommentarer eller problem är både cPanel- och Plesk-supportteam tillgängliga för att hjälpa dig.

Plesk-teamet är tillgängligt dygnet runt,

medan cPanel-teamet är tillgängligt:

 • Måndag till fredag ​​från 06.00 till 18.00 Central standardtid (GMT – 6)
 • Lördag och söndag från 06:00 till 16:00 Central standardtid (GMT – 6)

Sammanfattning

Du kan anta att de flesta stora Windows- eller Linux-baserade administrationssviter för webbserver / webbplatser har alla funktioner du behöver för att hantera ditt värdkonto och webbplats. Plesk och cPanel är inte annorlunda.

Dessa två produkter är dock inte identiska, så när det gäller att fatta beslut om du kommer att köpa Plesk eller cPanel, finns det flera saker du bör tänka på:

 • Migrationsupplevelse
 • Användarupplevelse / användargränssnitt
 • Kosta
 • Funktionsuppsättningar
 • Kompatibilitet

Generellt sett kan du inte gå fel med något av alternativen.

Om du redan använder det ena eller det andra rekommenderar vi att du håller dig med den produkten.

Om du börjar från början med en värdmiljö utan Linux eller vill ha något som är så lättanvänt som möjligt rekommenderar vi Plesk över cPanel.

Om det bästa kriteriet är det bästa kriteriet, rekommenderar vi cPanel.

Vidare läsning: Läs mer om var och en och hitta värdplaner som innehåller cPanel eller Plesk på vår webbplats.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map