Framtiden för .ly domännamn

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Under 2010 registrerade sexkolumnist och bloggare Violet Blue domänen vb.ly för att använda som en sida för länkarförkortning. Hon förutsåg inte för många problem. Hon var redan väl erfaren när det gäller att vara värdligt för vuxeninnehåll.

Men NIC.ly, domänregistratören för den libyska TLD .ly, återkallade domänen utan varning. Den sa att webbadressen bröt mot den libyska islamiska sharialagen genom att ha en politik som var öppen för vuxenorienterat innehåll.

Många misstänker att det verkliga skälet till återkallelsen beror på Libyens nya policy i frågan, som förbjuder försäljning av .ly-domäner med färre än fyra tecken till personer och företag utanför Libyen..

Varför .ly?

Dot com-domäner kan vara den främsta fastigheten på webben, men .ly-domäner har ökat i popularitet i flera år.

Du har antagligen använt URL-förkortningstjänst Bit.ly, sett egna webbadresser delade av Hootsuite-användare och hört talas om Visual.lys designteam eller Generalassemb.lys onlinekurser. För dagens startups är korta, märkbara domännamn – minus den klumpiga dot-com – alla rasande. Och när det engelska språket tillåter dig att mynta valfritt antal nya adverb genom att lägga till en -ly i slutet av ett ord, kan du se varför .ly TLD tog fart.

Problemet med korta TLD: er

Alla två bokstäver TLD ägs av länder eller territorier runt om i världen. Dessa länder kan använda sina domäner men de vill och låta människor utanför deras territorium registrera domäner med deras TLD.

Andra exempel på populära TLD för populära länder och territorier inkluderar:

  • .tv tillhör Tuvalu, en polynesisk önation som ligger i Stilla havet, men den används ofta för webbplatser relaterade till TV och streaming media som MLB.tv och Redbull.tv.
  • .jag tillhör Montenegro, men används av webbplatser som About.me och Qkme.me.
  • .co tillhör Colombia, men behandlas som ett alternativ till. Com eller praktisk förkortning för “företag.” Det används av Twitter för deras URL-förkortningstjänst t.co, och av AngelList på angel.co.
  • .fm tillhör de federerade staterna i Mikronesien, men har blivit populärt för podcast, radiosändningar, internetradiostationer etc. Det används av populära webbplatser Ask.fm och Last.fm.

Många av dessa länder har inte specifika lagar om användningen av sina domäner, eller har till och med upparbetat en affär för att hyra sin TLD utanför sitt land, som i fallet med Tuvalus .tv.

.Ly TLD är libysk och är därför bunden av lagarna i det landet.

De flesta länder utnyttjar inte denna makt; andra, som Libyen, använder den till stor effekt. Det finns ingen lag som säger hur en nation utdelar sina domäner måste vara rättvis.

Är andra .ly domäner i riskzonen?

Alla .ly-domäner registreras och administreras av Libyan Spider Network, och deras användarvillkor anger att ”Vilket .LY-domännamn kan registreras, förutom domäner som innehåller obscena och anständiga namn / fraser, inklusive ord av sexuell karaktär; dessutom får domännamn inte innehålla ord / fraser eller förkortningar som förolämpar religion eller politik, eller vara relaterade till spel- och lotteriindustrin eller strider mot libysk lag eller islamisk moral, detsamma gäller för webbplatsens innehåll. “

Letter.ly, en e-postabonnemangstart, tappade också sin domänregistrering 2011 på grund av pågående krig i Libyen.

Många av de mest populära .ly-domänerna, som Bit.ly, är URL-förkortningstjänster. Bit.ly förkortar miljontals webbadresser varje månad, och det är troligt att något av innehållet i dessa länkar kan strida mot Libyska spindelnätverkets policy. Bit.ly har dock funnits sedan 2008 utan några problem.

Ska du köpa en .ly domän?

Domänåterkallelser är sällsynta, och det är mer troligt att din värd skulle ha problem med ditt innehåll än din registrator.

Med den nuvarande omvälvningen i Libyen kanske framtiden för .ly-domäner kanske inte är lika säker som andra alternativ. Om ditt varumärke innehåller en .ly-domän, kan du förlora din domän på grund av sharialag eller politisk omvälvning resultera i en kostsam omfördelningsprocess.

Idag verkar populariteten för .ly-domäner vara på att avvecklas. Medan hundratals nya .ly-domäner registrerades 2013 registrerades mindre än 50 under 2014. Med landets pågående instabilitet vill nya startar bara inte ta risken att börja med en instabil domän.

Om du vill köpa en domän som ingår i ditt varumärke under många år framöver, kanske du vill överväga att välja en .ly-domän.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me