Felsökning av DNS-problem: Börja här för att fixa vanliga fel

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida. Behöver jag en dedikerad IP-adress?


DNS-problem kan vara en huvudvärk, även om du har erfarenhet av webbhotell.

Ofta är det svårt att se var fel ligger. DNS kan ta lite tid att sprida sig, så webbplatser kan verka vara upp eller ner samtidigt, beroende på din fysiska plats.

Har du DNS-problem? Fortsätt läsa för att ta reda på hur du löser de flesta allmänna DNS-problem – och ta reda på varför DNS är så knepigt i första hand.

Vad är DNS?

DNS står för Domain Name System. Det är i princip en katalog för Internet som matchar domännamn med IP-adress.

Varje webbplats har sin egen IP-adress på webben, och datorer kan ansluta till andra datorer via Internet och slå upp webbplatser med sin IP-adress.

Du kan besöka vilken webbplats som helst genom att skriva in sin IP-adress i din webbläsares adressfält. Men IP-adresser är svåra för människor att komma ihåg, så vi använder domännamn istället. DNS är Internets adressbok: den matchar IP-adresserna till deras respektive domännamn.

När du skriver ett domännamn i din webbläsare ansluter den till din Internetleverantörs DNS-server för att slå upp DNS-posten för att ta reda på vilken IP-adress den behöver ansluta till.

En DNS-server är en server som kör special DNS-programvara som letar upp DNS-poster och utför andra DNS-tjänster. Det finns många DNS-servrar runt om i världen, men Internet använder 13 rot-servrar som upprätthålls av oberoende byråer som IANA (Internet Assigned Numbers Authority), ICANN (Internet Corporation för tilldelade namn och nummer), US Army Research Lab, Verisign, och andra.

Förstå DNS-problem

Varje webbplatsstopp är en allvarlig fråga och kan leda till förlorade intäkter och ett skadat rykte för ditt företag eller webbplats. Det är därför det är viktigt att åtgärda eventuella fel så snart som möjligt. Tyvärr gör DNS-beskaffenheten lite svårt.

Du, din registrator och din värd måste alla arbeta tillsammans för att se till att DNS-servrar pekar besökare till rätt server, så att din webbplats laddas korrekt när folk skriver din domän i sin webbläsares adressfält.

De flesta Internet-leverantörer (ISP: er) driver sina egna DNS-servrar som får sin information från de 13 root-servrarna, så det finns alltid en fördröjning när de hålls synkroniserade.

Detta betyder att din webbplats kan visas online för dig men offline för dina besökare – båda samtidigt.

Varför är DNS knepigt??

På grund av alla rörliga delar och anslutningar som är inblandade kan en mängd saker gå fel med din DNS:

  • Långsamma uppdateringar orsakar problem som kraschar ut och ofta vilseleder dig när du försöker lösa problemet.
  • Felaktiga DNS-inställningar skapar en katastrof med långsam rörelse som inte kommer att synas direkt.
  • Det finns flera misslyckandepunkter, och det kan vara svårt att ta reda på var saker har gått fel.

Felsökning vanliga fel

Det första du kan göra när du möter DNS-fel är att kontrollera om de vanligaste problemen:

  1. Kontrollera din domänregistrering. Se till att din registrering är uppdaterad och betalad och att den inte har gått ut. Om det är det, måste du förnya det.
  2. Kontrollera dina namnservrar. Se till att din domän använder rätt namnservrar. Om du nyligen har bytt domänregistrator eller värdföretag är detta det mest troliga problemet. Din domän måste peka på rätt namnservrar för var din webbplats är värd. Du kan kolla din webbhotells webbplats för att ta reda på vilka namnservrar du bör använda.
  3. Vänta tills eventuella senaste ändringar sprids. På grund av DNS-servrar kan det tyvärr ta upp till 24-48 timmar för alla ändringar du gör för att sprida över webben. Om du bara korrigerade dina namnservrar, ge det lite tid att sprida.

Verktyg och resurser

Så hur gör vi om att diagnostisera och fixa DNS-hicka om du fortfarande har problem?

Lyckligtvis finns det några praktiska verktyg tillgängliga runt webben som kan hjälpa dig att diagnostisera dina DNS-problem. Försök använda dessa:

  • IntoDNS är ett gratis verktyg som skannar dina DNS-poster och identifierar eventuella konfigurationsproblem och sedan genererar en detaljerad rapport, vilket gör det enkelt att identifiera och ta itu med dina DNS-problem på ett snabbt.
  • Nätverksverktyg ger mer information, inklusive ett spår till webbplatsen och information om domänen och värden.
  • OpenDNSs cache-kontrollverktyg frågar din domän direkt och rapporterar resultaten. Det bästa av allt är att detta verktyg kontrollerar din webbplats med alla OpenDNS-servrar (totalt 11).

Fortsätt med inlägg som detta genom att prenumerera på vårt RSS-flöde eller följa @WhoIsHosting på Twitter.

Bild beskuren från servern av Jeh. Licensierad enligt CC BY-SA 3.0.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me