Domänens huvudenhet 2020: Få fakta nu

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Domänskvadrat: Hur du tar tillbaka ditt namn

Vänta en minut. Finns det fortfarande idrottsdomäner (ibland kallad cybersquatting)? Det gör det verkligen.

När en välutvecklad strategi för att tjäna pengar online under de dagar då sökordstoppning var en optimeringstaktik och “made-for-AdSense” webbplatser betraktades som en form av digital marknadsföring, är domänskvadrat nu inte bara irriterande – det kan till och med vara olagligt.

Vad är det, och vad kan du göra om det händer dig?

Vad är domänskvadrat?

Domän-squatting köper i princip en domän med två primära mål:

  1. kunna förhindra att andra köper det, och
  2. att tjäna på det genom reklam eller återförsäljning.

Domänhoppare tjänar på två huvudsakliga sätt.

1. Placera annonser på webbplatsen

Om du någonsin har skrivit in en adress i din webbläsare som förväntar dig eller hoppas att en legitim webbplats skulle dyka upp, och istället hälsades med en webbplats full av Google eller Yahoo! annonser har du troligtvis stött på en kvadratad domän. Vissa squatters köper domäner som innehåller vanliga vardagliga ord i hopp om att surfare kommer att landa på sina webbplatser och klicka på deras annonser. Andra gånger kommer domänskvadrar att köpa vanliga felstavningar för populära webbplatser (dot-coms som “goggle” eller “facebppk”) med samma avsikter.

Till exempel, sedan 2007, ägde en man weddingshoes.com för det enda syftet att visa annonser relaterade till något som säkert tusentals människor söker efter varje dag. Många år senare är denna domän fortfarande till salu eller hyra.

Oavsett hur domänen förvärvas är reklamintäkter en mycket vanlig orsak till att folk kramar på domäner.

2. Sälja till den högsta budgivaren

Denna kategori har två egna kategorier.

  1. Tusentals människor missar att registrera det perfekta domännamnet eftersom det redan har tagits av en sprickor.
  2. Tusentals fler tappar faktiskt domäner som de tidigare har köpt eftersom de missar en förnyelsedatum.

I båda dessa fall kommer domänskvadrar ofta att sätta en exorbitant prislapp på detta premiumdomännamn eftersom de vet att det finns efterfrågan på det.

Att hoppa på det “perfekta domännamnet” är verkligen frustrerande för människor som är intresserade av att bygga en webbplats med ett högkvalitativt, lätt att komma ihåg namn. Men i domännamnsindustrin “först till kvarn” finns det egentligen ingen annan att skylla på – de fick helt enkelt slaget. Även om det inte är lika frustrerande som att bli slagen till en domännamn-idé av en annan person, har domännamnsleverantörer också varit kända för att skydda premium, sökord-rika domännamn när de märker många förfrågningar om tillgänglighet.

När en domännamnleverantör upptäcker en premiumdomän gör de samma sak som en domänavskiljare – placera en hög prislapp på namnet och begär att en köpare ska kontakta dem per telefon för att slutföra köpet.

För dem som förlorar en domän eftersom de missade en förnyelsedatum kan domänskvadrar vara särskilt irriterande. Varje domännamn kommer med en årlig förnyelse. Tyvärr har företag både stora och små varit kända för att missa förnyelsedatum på deras domännamn. När domäner löper ut kan de placeras tillbaka i domännamnspoolen för domare att köpa. När någon slår sig in och köper domänen innan situationen kan åtgärdas, tvingas den tidigare ägaren att antingen betala upp för att få sin domän tillbaka eller helt enkelt ge upp och börja från början med en ny domän.

Detta inträffar mindre ofta idag än tidigare, eftersom leverantörer av domännamn ofta kommer att sätta löpt ut domäner på “håll” under en tid (upp till 60 dagar) för att tillåta nuvarande ägare att förnya sig. Medan domännamnsleverantörer förstår att saker händer och tidsfristerna kan missa, om domännamnet inte förnyas efter 60 dagar och en squatter får sina händer på det, är den enda personen som tar skylden den tidigare ägaren till domänen.

Domänhugga som varumärkesintrång

Majoriteten av domänskvadrar görs för att säkra premiumdomäner eller löpt ut domäner för att sälja till högstbjudande. De mest aggressiva domänskvadrarna på marknaden har varit kända för att köpa domäner som är välkända namn eller varumärken (som till exempel attcellphonestores.com). De kommer då att antingen bygga en webbplats på domänen för att utnyttja trafiken som genereras av de människor som söker efter det välkända namnet varje dag, eller så kommer de i huvudsak att hålla domänen som gisslan och förväntar sig att de rättmätiga ägarna av dessa namn och varumärken ska betala höga priser för att säkra dessa domäner.

Detta kallas en “ond troregistrering”, och det är olagligt, vilket ofta resulterar i påföljder för squatter.

Vad är registrering av dålig tro?

Registrering av dålig tro är en juridisk term som fastställs i UDRP (Uniform Dispute Resolution Policy), som inrättades av ICANN 1999. UDRP beskrev processen för varumärkesinnehavare att kämpa mot domänhugging. UDRP var den första globalt upprätthållna politiken för att bekämpa domänhuggning, och också en av de första policyer som inrättades för överläggning i domstolsförfarandet.

En domän som är registrerad och används “i ond tro” kan definieras på ett av fyra sätt …

  • Domänregistrering med den enda avsikten att sälja till en konkurrent för en högre ränta (som domän-squatting som anges ovan).
  • Domännamnsregistrering i ett försök att blockera varumärkesinnehavaren från registrering om de visar en historik med registreringspraxis.
  • Domänregistrering i ett försök att störa en varumärkesinnehavares affärsverksamhet
  • Domänregistrering i ett försök att förvirra eller locka kunder från ett konkurrerande företag

Även om dessa är de fyra primärt definierade fallen av en ”dålig troregistrering”, har denna definition använts mycket mer löst i rättsliga förfaranden som rör varumärkesintrång.

Hur man kan återta en squatted domän

Chansen är att såvida du inte är en kändis, eller om du äger ett varumärke som någon köper som en domän, kommer du att ha en mycket svår tid antingen att köpa en domän som ägs av en domare eller återfå den om du inte lyckas förnya den och tappa domänen.

Det är, såvida du inte är villig att helt enkelt betala vad sprutan frågar!

Men om du tror att domänen har köpts i ond tro eller om du äger den varumärkesvarvade domänen, kan du ha möjlighet att återkräva en kvadratad domän tack vare UDRP.

För att påbörja återvinningsprocessen måste du följa stegen som beskrivs i UDRP (Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy). Denna policy infördes i december 1999, speciellt i syfte att ta itu med frågan om domän-squatting, och administreras av Internet Corporation för tilldelade namn och nummer (ICANN).

Medan den processen existerar för att hjälpa offer för domän-squatting, som alla lagliga processer, kan det vara komplicerat och frustrerande att utstå på egen hand. Ta en titt på UDRP-beslut och ärenden när du undersöker om du har ett mål eller inte. Innan du använder UDRP bör du överväga att konsultera en advokat med erfarenhet av Internet- och immateriella frågor för att öka sannolikheten för att din framställning kommer att lyckas.

Tänk på att beroende på domännamnet du försöker ta tillbaka kan processen bli lite ful. Domänskvällare finns för att tjäna pengar, och de kommer att kämpa för att behålla en domän om de känner att det kan vara lönsamt. Detta är en del av anledningen till att domänskvadrat fortfarande existerar några decennier efter att Internet blev öppet för allmänheten. Om det fortfarande inte var ett lönsamt företag skulle det inte vara något problem.

Fallprofiler med hög profil på domäner

Några kändisar har fått run-ins med domänavfall. Madonna vann domänet madonna.com från en man som hade köpt det och förvandlat det till en vuxen underhållningssida. Julia Roberts säkrade också juliaroberts.com från en man som hade skapat en fansida. När han lägger upp domänen till auktion på eBay fick den uppmärksamheten från Roberts advokater, och mannen befann sig snart i domstolen och beordrade att överlämna domänen till skådespelerskan.

En annan man, Mark Elsis, använde domänskvadrat för att främja sin personliga miljöagenda. Han gjorde en praxis att köpa kändisnamn som domäner, men sa att någon av dessa kändisar kunde ha sina domännamn gratis. Allt han frågade i utbyte var att kändisarna som fick sitt domännamn läste ett dokument som han hade skrivit om regnskogens förstörelse och sedan använda deras kändisar för att belysa situationen. Medan han har överlämnat många domäner på detta sätt har kändisar som Brian Wilson, Ringo Starr och Bette Midler ännu inte återkommit med hans erbjudande.

Men inte varje kändis får kontroll över domänen som har sitt namn. I ett annat högprofilfall förlorade sångaren Sting (född Gordon Sumner) sitt bud på sting.com när hans advokater inte kunde bevisa att mannen som hade köpt domänen gjorde det i ond tro. Stings representanter hävdade att domänägaren hade kontaktat sångaren och bad 25 000 dollar för domänen, men återigen kunde Stings advokater inte framlägga bevis för en sådan begäran, och domaren i fallet nekade Stings framställning.

I företagsvärlden har många stora organisationer kämpat domänskvadrar som använder UDRP för att säkra märkesdomännamn. Hushållens varumärken inklusive World Wrestling Federation (nu känd som World Wrestling Entertainment), Ingersoll-Rand, Nabisco och JP Morgan har alla kämpat på domänskvottsfall när deras varumärken har åsidosatts.

Slutliga tankar om domänhugging

Domänhugging får en dålig rap på Internet – och i allmänhet av goda skäl. Men den största lektionen att lära sig från domänskvällare är enkel: täck dina baser.

Det finns premiumdomäner på webben idag, men om du kan hitta en variation är det vettigt att gå vidare och ponny upp $ 10 till $ 20 för att säkra det, sedan betala $ 100 eller $ 1000 på raden när du äntligen är redo att bygga en webbplats.

Om du blomstrar onlineföretag och inte har ett varumärke på ditt varumärke – bör du antagligen få ett. Om det inte är något alternativ, se åtminstone till att dina domäner är inställda för att automatiskt förnyas varje år eller några år. Som en bättre strategi bör du antagligen också investera några hundra dollar per år i att säkra ditt namn med alla toppnivåer (TLD) tillägg och landskod TLD.

Även om ett domänavfall får tag på ditt domännamn är aldrig bra för företag, kan lite proaktivt domännamnsköp gå långt för att förhindra att domänavnätare utnyttjar ditt hårda arbete och ekonomiska status för att gynna sig själva.

Uppdaterad: april 2019

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me