5 saker du kanske inte vet om dina användarvillkor

Avslöjande: Ditt stöd hjälper till att hålla webbplatsen igång! Vi tjänar en remissavgift för några av de tjänster vi rekommenderar på denna sida.


Sedan TwitPics senaste kontrovers över sina servicevillkor, som såg företagets backtrack från en aggressiv TOS som hindrade sina användare från att sälja bilder som de hade laddat upp till tjänsten, har en hel del ny uppmärksamhet fokuserats på de kontrakt och avtal vi undertecknar varje tid vi registrerar oss med en ny tjänst.

Det är ett faktum att de flesta av oss inte läser våra användarvillkor när vi registrerar oss för ett nytt värdkonto – ett beslut som kan kosta oss dyrt i det långa loppet.

Jag kan säkert säga att det förmodligen finns en hel del i dina nuvarande tjänstevillkor som du inte inser att det finns. Om det någonsin finns en juridisk tvist mellan dig och din värd, kan dessa komma tillbaka för att hemsöka dig; du kanske väl har skrivit bort fler rättigheter än du tänkt.

Så vad är några av de saker som ligger begravda i dina TOS? Här är fem saker du hittar i praktiskt taget alla TOS och vad de betyder för dig i händelse av en juridisk tvist.

1. Din TOS är ett bindande kontrakt

Det första man måste komma ihåg om ett TOS är att det är ett bindande kontrakt. I USA gör det elektroniska signaturerna i global och nationell handel (ESIGN Act) så att du kan underteckna kontrakt elektroniskt med allt som tyder på en avsikt att underteckna.

Så, till exempel, när du kryssar i rutan för att “godkänna villkoren för tjänster” undertecknar du kontraktet på samma sätt som om din fysiska signatur var på den.

Om det skulle finnas någon tvist om innehållet i TOS, skulle onus vara på dig att antingen visa att kontraktet inte är giltigt eller att deras krav var mer än man rimligen kunde ha accepterat under omständigheterna.

Detta, i en rättslig miljö, är ett mycket svårt fall att göra.

2. Din TOS är en copyrightlicens

När du skapar nya verk, antingen ord, bilder, filmer, ljud etc., blir du i allmänhet upphovsrättsinnehavaren för dessa verk. Tillsammans med detta kommer en uppsättning exklusiva rättigheter som bara du, som innehavaren av upphovsrätten, har. Dessa rättigheter inkluderar rätten att återge ett verk, rätten att visa / utföra det offentligt och rätten att förbereda derivatverk.

Men för att kunna vara värd för dina verk och visa dem för besökare behöver din värd antingen vissa behörigheter från dig eller en licens. Som sådan har varje TOS en copyright-licens inbyggd, där du ger värden vissa begränsade rättigheter till ditt arbete.

Detta är i allmänhet ok, men vissa värdar kan vara överreaktioner, som med TwitPic: s fall, och be om mycket fler rättigheter än de faktiskt behöver.

3. Din värd garanterar inga (eller mycket få)

TOS (eller relaterade dokument) är där din värd stavar sina skyldigheter gentemot dig och sina löften. Tyvärr kommer du troligtvis upptäcka att dessa löften är väldigt få och långt däremellan.

Inte bara garanterar drifttid en myt, utan din värd kan inte heller hållas ansvarig för förlust av företag, data och andra skador du kan få om deras tjänst misslyckas.

Kort sagt, om servern exploderar tillsammans med säkerhetskopiorna och du tappar allt på webbplatsen, är din värd inte skyldig dig mer än kanske återbetalning av ditt kontrakt.

4. Du skadar dock din värd

Men där din värd skyddar sig mot alla skador de kan orsaka dig, skyddar de sig också mot alla skador du orsakar dem.

Nästan alla servicevillkor kräver att användaren “skadeställer” eller kompenserar värden för eventuella förluster de kan drabbas av. Detta gäller särskilt om du gör något som de anser vara utanför servicevillkoren.

Om till exempel ett skript som du kör på ditt konto orsakar fysisk skada på servern kan du hållas ansvarig för reparationerna. På samma sätt, om du på något sätt får din värd stämmas, kan du hållas ansvarig för både skadestånd och rättegångskostnader.

I sanning verkställer värdar sällan denna del av deras TOS, men om något du gjorde orsakade allvarliga skador på dem, kan du vara säker på att de skulle vidta åtgärder för att söka ersättning.

5. Dina TOS kan ändras, ofta utan varning

Till sist. de flesta servicevillkor har en klausul som låter värden ensidigt uppdatera TOS. Detta innebär att de TOS som du samtycker till i dag kanske inte ser ut som den som gäller i år från och med nu.

Värdar behöver denna förmåga eftersom fel ofta finns i TOS, en ny tjänst innebär att värden måste säkra ytterligare rättigheter eller en ny lag ber om tillägg av fler avslöjanden / ansvarsfriskrivningar. Men denna makt kan missbrukas lätt.

Vissa värdar har klausuler i sina TOS som kräver att de meddelar dig om ändringar och ger dig en chans att välja bort (vanligtvis genom att ta bort ditt konto inom X antal dagar). Andra har dock inget meddelande alls.

Uppenbarligen är det bäst att vara försiktig med värdar som inte ger någon varning med TOS-förändringar eftersom det finns en verklig fara att saker kan förändras på det värsta utan att du ens vet!

Slutsats

Med tanke på hur länge de flesta servicevillkor är och hur många av dem vi måste gå med på att bara sätta upp en webbplats, är det ingen överraskning att de flesta av dem är nästan helt olästa. I TwitPic-fallet var faktiskt den “dåliga” TOS online nästan en vecka innan någon märkte och uppmärksammade det.

Detta speciella fall illustrerade dock varför det är viktigt att vara medveten om vad som finns i din TOS och åtminstone snabbt kunna skumma igenom dem och dra ut viktiga punkter.

Om du inte gör det, kan du finna att du har tecknat ett kontrakt som ger bort fler rättigheter än vad du tänkt dig och som skapar dig för allvarlig juridisk huvudvärk på vägen.

5 konstiga TOS-kränkningar du kan bli anklagade för

Här är fem TOS-kränkningar som du kan bli oupptäckt under.

1. Tävlingar och tävlingar

Många värdar förbjuder tävlingar, särskilt de som stöds av ett kontantpris. Ibland kommer detta under den mycket breda TOS-termen “spel” eller “lotteri” -begränsning.

Små tävlingar spelar förmodligen ingen roll, men om dina värdar behöver en ursäkt för att ge dig start, kan din tävling vara det sista halmen.

2. Hotlinking av bild

Värdar vill inte att du skapar din egen Photobucket-klon på ett “obegränsat” delat värdkonto. Så erbjud inte knappar och banners.

Tack och lov blir webbringningar och bannerannonser ändå mindre populära, men försök alltid att övertyga människor att ladda ner innehåll snarare än att länka till det.

3. Personliga säkerhetskopior

Att använda ditt värdkonto för säkerhetskopiering är ett grått område. Vissa värdar har det bra med dig att använda en webbdisktjänst, medan andra inte gillar att du publicerar säkerhetskopior på sina servrar alls.

Värdar, som en tjänst, är mer intresserade av webbhotell än filer. Det beror på att webbplatser tar lite hårddiskutrymme men använder en anständig bandbredd; säkerhetskopior är precis motsatsen. Det är inte riktigt vad värdplaner är designade för.

4. E-postlistor

Värdar vill ofta inte diskutera skräppost. De förhindrar bara alla listor och undviker argumentet helt.

Om du vill ha en e-postlista är det bättre att använda en tjänst som MailChimp än att försöka vara värd för din egen.

5.

De flesta värdar har en klausul i sina TOS som gör det möjligt för dem att ändra policyn när som helst utan föregående meddelande.

Det som är tillåtet idag kanske inte är imorgon.

Electronic Frontier Foundation lanserade en tjänst, TOS Back, för att spåra TOS-dokument. De fann att termer ändras mycket oftare än folk inser.

Hur man undviker ett TOS-problem

Om din värd vill klippa ditt konto kan de och kommer att göra det. De kan också tvinga dig att uppgradera. Det finns inget sätt att undvika detta.

Att välja rätt kapacitetsplan för dina behov är det bästa sättet att säkerställa att du håller dig inom dina gränser och undviker att flaggas upp som en riskabel kund.

Inlägg senast uppdaterat: mars 2015

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me